پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۱۷۲

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الگاف بعده النون
گنجینه انصار
 

۱۶ صفحه بقطع کوچک خشتی با چاپ سربی در (مطبعه فرهنک جنب بانک) طبع و در تاریخ ۱۶ شوال ۱۳۱۵ قمری منتشر شده عنوان مراسلات: اصفهان، درب مسجد ذو الفقار حاج میرزا حسن خان انصاری صدر الادباء. طرز انتشار مجله ماهی دو نمره بوده ولی جمعا از مجله گنجینه انصار پیش از سه شماره نشر نشده است. وجه اشتراک مجله: اصفهان سالیانه یک تومان و دو هزار دنیار. دیگر بلاد یک تومان و چهار هزار وقیمت یک نمره پانصد دینار و اعلان سطری یک قران.

مقاله افتتاحی مجله گنجیه انصار بدینقسم شروع می‌شود: « بسم الله تعالی‌شانه کل ما یرتقی الیه بوهم * من جلال وقدرة وسناء. فالذی ابدع البریه اعلی * منه سبحان مبدع الأشیاء. الهی حبیبت عرض می‌کند: لا احصی ثناء علیک ولیت بحجز می‌آید که ان لم تبدتنی الرحمة منک فمن السالک بیالیک. ملکا پادشا‌ها درماندگان را پناه ده و راندگان را راه از پا افتاده‌ایم تو دست گیر ۲۰۰۰ در صفحه اول مجله تصویر یک آخوند بنام (ملا فضیح هراتی) و یک جوان بنام (آقا وجیه گجراتی) طبع شده و این دو تصویر حکایت از دو عقیده مختلف بروجوان و با شیخ و شاب می‌نماید. مندرجات مجله تماماً مذاکراتیست بین شیخ وشاب که اکثر آن مربوط بآزادی و استبداد است گرچه در عنوان مجله مقصد (در ترقی دولت و ملت و ثروت عمومی است و غرض خصوصی با احدی ندارد) نوشته شده ولی همانطور که یاد‌آور شدیم تمام مندرجات مجله عبارت از مذاکرات بین شیخ و شاب می‌باشد. نمره دوم مجله با همان سبک نمره اول در تاریخ دوم دیقعده ۱۳۲۵ قمری منتشر شده است.

در سال ۱۳۱۸ شمسی نگارنده از زنجان نامه بمحضر آقای شیخ جابری مدیر مجله گنجینه انصار نوشته و از‌ایشان درخواست نمودم شرحی درباره این مجله بنگارنده مرقوم دارند. آقای جابری بخط خودشان نامه ذیل را در پاسخ نگارنده نوشته‌اند که از لحاظ اطلاع بسبک نگارش‌ایشان عین آنرا نقل می‌نمائیم. و چون شرح احوال‌ایشان بتفصیل در جلد اول کتاب آمده لذا از تکرار آن خوددای می‌نمائیم و نیز از نقل اشعار سره ضمیمه نامه بعلت خوف از اطناب چشم می‌پوشیم. اینک نامه آقای جابری فدایت کردم ملطفه مرسله حضرت صدر زنجان و دستخط یار به از جان با محتویاتی که یخرج منهما اللولو والمرجان پییر رنجور ناتوان روان و جان بخشود و بر ارادت افزود در خصوص مجله اسرار الانصار آنرا بسال ۱۲۹۷ بنده نوشته و از وزارت معارف اجازت خواسته و مرقوم داشته و بطور دروس مرتبه منظم بوده که اطفال دبیرستان‌ها بخوانند شامل سه رساله بود یکی اخلاق بطریق رمان و پادشاهی عشق وجنک عقل و حمق وعلم وجهل وصدق وکذب ومعارضات ومفاوضاتشان متضمن شواهدی از کلام الهی و ترجمه اخبار و تفره سخنان حکمای هر ملل و نحل و اندکی نظم ادبای عرب و عجم و دوم تمدن و تدین ورد مسلک ویران کنی جهان کمونیستی و محاسن آداب و ملکات متدینین هر ملتی در خیرات واحسان قراء بطرق ادیان خودشان و حس آثار دیانت و صناعت و قناعت در نظم جهان واخبار بجنک امروزه در اروپا با خصوصیات واقعه سوم

-۱۶۶-