پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۱۴۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الكاف بعده الشين
کشگول
 


کشکول را رسمیت بدهیم تا آنکه فائده‌اش زیاد‌تر گردد. و مخفی نماند که چون ده ماه تمام کشکول تعطیل بوده و حالا هم اطمینان بتوقف این شهر و دوام اداره ندارم لهذا بقدر مقدور در طبع و انتشار جریده نمی‌نموده هر هفته دوسه نمره منتشر خواهم کرد و از کسانیکه قبول اشتراک می‌نمایند تمنا دارم جزئی وجه اشتراک را نقداً بدهند که معاونت اداره شده باشد و از خدا توفیق می‌طلبیم. »

پس از سر مقاله مذکور مقاله تحت عنوان (جغرافیای تاریخی وپلتیکی مملکت استبدادی که هنوز در تحت سلطه حکومت استبدادی است) نوشته و منجمله در باره رودخانه‌های مملکت مینویصد: (قنات باغ شاه - قنات فرمانفرما - رود خانه کرج قنات آقای نایب السلطنه - قنات اکبر آباد). در صفحه چهارم مبارزه ملت با استبداد» رسم شده. شماره دوم کشکول در تاریخ چهارشنبه شانزدهم ربیع الاول ۱۳۲۷ قمری شده و سرمقاله آن بعنوان «ملت یعنی چه؟ » و سرمقاله شماره سوم بعنوان «بقیه ملت یعنی چه» می‌باشد. روز نامه کشکول در سال دوم در بیشتر خصوصیات مانند سال اول است و من جمله در قطع صفحات و چاپ و دو سطریکه در زیر عنوان نوشته شده و نیز در ترسیم کاریکاتور با سال اول تفاوتی نکرده است. اداره ککشول: اصفهان جنب قنسولخانه انگلیس، آبونه اشتراک سالیانه: در اصفهان یکتومان. در سایر بلاد ایران ۱۲ قرآن در تمام بلاد خارجه ۵ فرانک. قیمت تک نسخه دوشاهی. در سایر بلاد ایران سه شاهی. طرز انتشار روزنامه هفته دوبار بوده چنانچه شماره هشتم آن در تاریخ چهارشنبه ۷ ربیع الثانی و شماره نهم در تاریخ سه شنبه ۱۲ شهر ربیع الثانی ۱۳۲۷ قمری منتشر شده است.

مندرجات روزنامه کشکول علاوه بر اخبار عمومی ایران، تمام اخباریکه منتهی به تجمع سران بختیاری در اصفهان و حرکت آن‌ها برای مقابله با قشون استبداد و جنگ با محمد علیشاه است درج شده و از اینرو کشگول تاریخچه نفیسی از خدمات بختیاری و مردم اصفهان بمشروطیت ایران می‌باشد. علاوه بر این سواد تلگرافاتی که بین دولت و سران بختیاری ردو بدل شده در این روزنامه چاپ شده است. در شماره ۱۴ روزنامه بعوض در مقاله فرمانی را که فرای روس و انگلیس از محمد علیشاه در باره عفو مقصرین سیاسی گرفته و بوسیله قنسولگری دولتین در اصفهان با طلاع علماء اعلام و صمصام السلطنه رسیده، درج گردیده. آخرین شماره که از روزنامه کشکول در دست است شماره ۲۷ مورخ یوم ۵ شنبه ۲۶ شهر جمادی الثانی ۱۳۲۷ قمر بست. در این شماره است که تعداد افراد قشونی که برای تصرف طهران از اصفهان حرکت نموده بدینقم ضبط کرده است: « در این اواخر که بنای فرستادن اردو بطرف طهران شد در قلیل مدتی شش اردوی منظم فرستاده شده اردوی اول که مشتمل بر پانصد نفر بود در تاریخ بیست و هفتم جمادی الاول (۱۳۲۷ قمری) بریاست منتظم الدوله فروند اسفندیار خان اردوی دوم که مشتمل بر هزار سوار جرار بود در تاریخ فره شهر حال بریاست حضرت آقای حاجی علیقلی خان سردار اسعد اردوی سوم که مشتمل بر چهار صد نفر

-۱۳۹-