پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۱۳۸

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الكاف بعده الراء
کردار، کرمان
 

(۹۱۹) کردار

روز نامه کردار در سال ۱۳۰۰ شمسی در طهران تأسیس و هفته دو بار منتشر شده است.

(۹۲۰) کرمان

هما نقسم که در جلد اول کتاب تاریخ جراید و مجلات ایران در ذیل جریده کرمان یاد‌آور شده‌ایم از شماره ۱۲ جریده کرمان تغییر اسم پیدا کرده و بنام (کرمان) منتشر شده است و بنا بر این روزنامه کرمان دنباله همان جریده کرمان است که از آن بتفصیل گفتگو کرده‌ایم و در اینجا بذکر خصوصیات روز نامه کرمان می‌پر داریم.

شماره اول روزنامه کرمان بدون اینکه ذکری از حذف کلمه جریده از نام روزنامه میان آورد در هشت صفحه بقطع وزیری با چاپ سربی بمدیری (میرزا غلامحسین کرمانی) در شهر کرمان تأسیس و در تاریخ ۱۷ شعبان المعظم ۱۳۲۹ قمری منتشر شده است. محل اداره روزنامه: کرمان. جنب اداره بلدیه و طرز انتشار آن ماهی سه نمره معین شده. قیمت اشتراک یکساله کرمان ۲۰ قران ولایات داخله ۲۴ قرآن ششماهه ۱۲ قرآن و ۱۵ قرآن تکنمره شش شاهی. قیمت اعلانات سطری دهشاهی بشاگردان مدارس ده دو تخفیف داده می‌شود در زیراسم روزنامه، بسم الله الرحمن الرحیم، چاپ شده و در زیر عنوان روزنامه این سطر درج شده است: « جریده‌ایست سیاسی اسلامی اخباری با مسلک مستقیم مقالا تیکه مطابق مسلک ماست اداره در در جش آراد و با عدم درج رد نمی‌شود. »

سرمقاله شماره اول روزنامه کرمان بعنوان «قابل توجه عموم اهالی آسیا» و بدینقسم شروع می‌شود: متغلبین مآل‌اندیش دول اروپ و دسیسه کاران عاقبت بین ممالک مغرب یعنی همان مدعیان تمدن که باسم حمایت نوع انسان و آسایش فرزندان صفحه کره ارض را نطع قربانگاه و میدان قتلگاه بنی البشر قرار داده‌اند..... » بغیر از سرمقاله مذکور چند تلگراف از انجمنهای ایالتی و مجلس شورایملی و غیره شده است. شماره دوم کرمان که نمره مسلسل ۱۳ را دارد در سلخ شعبان ۱۳۲۹ منتشر شده و بالای اسم روز نامه سال ۱۳۲۹ که سال تأسیس روزنامه می‌باشد قید گردیده است.

از شماره ۱۸ مطالب انتقادی در پاورقی روزنامه چاپ شده و این مطالب تحت عنوان (مقاله دوم از رؤیای صادقه در شرح و بیان حال مستخدمین و استنطاق حاجی ریخته‌گر) می‌باشد. مقاله مذکور باین شعر شروع می‌گردد: ( من گنگ خواب دیده و عالم تمام کر * من عاجزم و گفتن و خلق از شنیدنش. ) از شماره ۲۲ جغرافیای کرمان بعنوان اور قی چاپ شده پاورقی مذکور بدینقسم شروع می‌شود: «کرمان بفتح یا بکسر کاف ایالتی است از ولایات اربعه ایران که منقسم می‌شود بولایات حدود ایالت از طرف شمال بکویر لوت که فاصله است ما بین کرمان و خراسان متصل می‌شود.... »

-۱۳۲-