پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۱۳۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الكاف
کاوه
 

وسعت انتشار کلوه بعد مطلوب برسد. »

در سال دوم دوره جدید روزنامه کلوه مزایای دیگری نیز پیدا کرده از قبیل اینکه تعداد صفحات آن از ۱۲ به ۱۶ ترقی نموده و نیز در هر چهار ماه یکمرتبه جزوه «تاریخ روابط روس و ایران > مستقلا در ۱۶ صفحه چاپ شده و با شماره‌های ۴ و ۸ و ۱۲ روزنامه بمشترکین داده شده است. و نیز بواسطه ترقی قیمت کاغذ وطبع وجه آبونه در آلمان صد مارک و شش ماهه ۶۰ مارک و در ایران سالیانه سه تومان و نیم و ششماهه دو تومان ترقی کرده و در سایر ممالک سالیانه بهمان قرار سابق یک لیره انگلیسی معین شده است. برون در کتاب تاریخ ادبیات ایران در باره سال دوم دوره جدید کاوه تحت عنوان «سال آخر کاوه ۱۹۲۱» اینطور می‌نویسد: « کاوه در سال اخیر هم دارای همان مقالات عالیه بود و در تاریخ و ادبیاب مطالب سودمندی انتشار میداد که با تحقیقات مستشرقین اروپائی پهلو میرد. یک سلسله مقاله مهم تاریخی بعنوان «روابط ایران و روس در زمان آق قوینلو و سلسله صفویه تا اول سلطنت آغا محمد خان قاجار» بقلم سید محمد علی جمال‌زاده هر ماهه بطور ضمیمه کاوه منتشر می‌شد و نشان می‌داد که مؤلف کلیه منابع صحیحه شرق و غرب را از نظر گذرانیده و در آن‌ها قضاوت کرده است. قطع شدن جرید. کاره بمدار دسامبر ۱۹۲۱ لطمه بزرگی بفن ایران‌شناسی وارد ساخت. » روزنامه کاوه یکی از بهترین روزنامه‌هایی است که تا کنون بزبان فارسی منتشر شده و از حیث مطلب و مندرجات و از جهت چاپ و کاغذ در بین مطبوعات فارسی کمتر نظیر داشته است. همانقسم که یادآور شدیم مدیریت کاوه بعهده آقای سید حسن تقی‌زاده بوده ولی تنظیم و تدوین مقالات آن بعهده دانشمندانی بوده که در خارج ایران در آلمان مجتمع بوده‌اند. ذیلا شرح حال آقای تقی‌زاده مدیر کاوه را ذکر می‌نمائیم:

سید حسن تقی‌زاده- آقای تقی‌زاده از دانشمندان و سیاستمداران بنام ایران بشمار می‌رود و لذا شرح احوال‌ایشان بتفصیل در اغلب جراید و مجلات داخلی و خارجی چاپ و منتشر شده و ما در اینجا برای ناقص نبودن کتاب و اینکه حسب المعمول شرح حال مدیران جراید را ضبط می‌کنیم بذکر شرح حال‌ایشان مبادرت می‌شود. شرح زیر از مجله شفق مطبوعات که یکی از همشهریان آقای تقی‌زاده چاپ نمود. نقل می‌گردد. در عنوان این شرح یاد‌آور می‌گردد که شرح مذکور تلخیص از کتاب «تاریخ زندگانی تقی‌زاده» می‌باشد.

«آقای سید حسن تقی‌زاده در سال ۱۲۹۶ هجری قمری در یک خانواده روحانی متولد گردید وی مطالعات کلاسیک خود را از کتابخانه محمد علیخان تربیت شروع کرد. آقای تقی‌زاده در نتیجه آشنائی با اشخاصی که برای مطالعه در کتابخانه مزبور جمع می‌شدند در انتشار مجله گنجینه فنون (۱۳۲۰ هجری قمری، ژانویه ۱۹۰۳) شرکت کرد و دو سال قبل از صدور فرمان مشروطیت بمصر رفت. از موقع انتخابات مجلس اول آقای تقی‌زاده در طهران بود و چون انتخابات مجلس اول صنفی بود وی از طرف

-۱۲۹-