پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۱۲

از ویکی‌نبشته
در نمونه‌خوانیِ این برگ مشکلی وجود دارد.
حرف عين بعده الدال
عدالت
 

ریسته و یکرشته‌اندیشه‌های زهر آلود اروپائی ارمغان آورده بود و همینکه آزادی پیش آمد بزبان در از‌ی‌های بیجا برخاست از این جهت انجمن (منظور انجمن تبریز است. مؤلف) روزنامه او را در بست. » در صفحه ۱۰۷ همین کتاب می‌نویسد: « در ایران یکی از مشروطه خواهان معروف سید حسینخان تبریزی مدیر روزنامه عدالت بوده که در آنزمان که آقای طباطبائی و دیگران در طهران با دربار کشاکش می‌نمودند او نیز در تبریز نهانی کوششهائی می‌کرده اما چون سید حسینخان روستان را دیده ناگهان قلم برداشته سخن از آرادی زنان راند و اینبود که خود مشروطه خواهان روزنامه‌اش را به و از شهر بیرونش کردند. » او تألیفات مدیر عدالت کتاب ( خواب و خیال ) است که در ۷۸ صفحه خشتی چاپ و منتشر شده و قیمت آن در ابتدا پنجاه شاهی معین شده است در این کتاب از مشروطیت و تمدن و ترقی و مظالم استبداد وریا کاری‌ها وعوام فریبی‌ها را که م صنف در علم خواب دیده و همچنین از رژیم آزادی در مملکت بحث نموده است. آقای عدالت هما نقسم که نوشتیم وقتی صاحب امتیاز و مدیر روزنامه عدالت در تبریز بوده و در ایام استبداد از تهاجم مستبدین آن ایالت بطهران گریزان شده و در راه معارف بویژه برای طرفداری مدارس دختران زحمات بسیار کشیده‌اند و چندین سال هم معلم ومدیر مدارس طهران بوده و اکنون آن پیر مرد مانند سایر پاکدا منان وطن بی‌دارائی و بی‌پول در گوشه وزارت معارف عمر خود را بسر می‌برند.

ار روزنامه‌های الحدید، صحبت و خبر که بمدیری سید حسینخان عدالت طبع و منتشر شده از هر کدام جداگانه در محل‌های خود گفتگو نموده‌ایم.

(۷۸۸) عدالت

روز نامه عدالت در شهر شیراز بمدیری ( سید محمد حسن عدالت ) تأسیس و در سال ۱۳۹۹ قمری منتشر شده است. آقای عدالت شرح حال خود را بدینقسم برای نگارنده تهیه و ارسال داشته‌اند:

این بنده سید محمد حسن عدالت فرزند مرحوم سیدا بو تراب مجتهد سروستانی متولد شیراز رایچه ۱۳۱۰ قمری که از سن ده سالگی تا اوایل مشروطیت در یکی از حجرات ( اتاق ) مدرسه خان در شیراز مشغول تحصیل و شغل طلبه گی را داشت و از بدو مشروطیت که بعضی از مرتجعین در صدد اذیت و آزارم بطور مخفیانه برآمدند باستناد اینکه با هوچی گر‌ها و مرتجعین مخالفت و با مشروطیت و وطن خواهی موافقت داری چندی از

-۶-