پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۱۰۷

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف القاف
قانون
 

شروع می‌گردد: « سال گذشته از جانب یک مجمع عالی اعلام نامه مسمی بکلام در بعضی دوایر محرمانه انتشار یافت. چون تبلیغ آن معانی در بعضی دوایر دیگر این اوقات لازم شده اصل آن کلام مبارک را در اینجا دوباره طبع می‌نما نیم بدیهی است که موکلین آدمیت منتهای دقت را بعمل خواهند آورد که مبادا این ودیعه شریف کسانی بیفتد که از حلقه آدمیت خارج باشند. کلام ما بیست و چهار نفر از امنای آدمیت باقتضای یک ماموریت عظیمی در یکی اراقالیم مقدسه اسلام جمع شده مطالب ذیل را بهریک از اولاد منتخبه ایران مستقیماً و محرمانه تبلیغ می‌نمائیم. ‌ای برادران روحانی.... »

در سال ۱۳۲۵ قمری روزنامه قانون بدستیاری و همت آقای هاشم آقای ربیع‌زاده تبریزی در تهران تجدید طبع شده و بغیر از شماره اول در بقیه شماره‌ها کلمه (کپیه) در عنوان روزنامه چاپ شده و نیز از شماره چهار بآنطرف مهر قرمزی مشتمل بر جملات زیر در سراوحه روزنامه رده شده است: ( قیمت یک نسخه ه شاهی، اشتراک سالیانه طهران ۲۰ قران سایر ولایات ۲۵ قران خارجه ۱۵ فرانک طهران. هاشم ربیع زاده. » آقای ربیع راده در سال مذکور یکدوره کتب و رسائل پرنس ملکم خان را که مشتمل بر یازده رساله است طبع کرده و قیمت آن‌ها را با جلد ۱۵ قران و بدون جلد ۱۲ قران معین کرده است. این بار ده رساله که در دویست و شصت صفحه شده بدین قرار است: « اصول تمدن - حرف غریب - رساله غیبیه - رفیق ووزیر شیخ ووزیر - پولتیک‌های دولتی - تنظیم لشگر و مجلس - سیاحی گوید - توفیق‌امانت اصول آدمیت - اصول مذهب دیوانیان. » در شماره ۱۱ روز نامه صور اسرافیل که خبر طبع یازده رساله را بعنوان (بشارت) چاپ کرده می‌نویسد: « ملت حق‌شناس ایران سالهاست اثر قلم و نتیجه افکار‌ایشان را مثل کاغذ زر دست بدست می‌برند و قدر و قیمت آن نسخ عالیه را بخوبی می‌دانند. » از اینجا معلوم می‌شود روزنامه قانون و رساله‌های ملکم در آغاز مشروطیت ایران چه تأثیر و اهمیتی داشته است.

میرزا ملکم خان ناظم الدوله- شرح احوال میرزا ملکم خان در بسیاری از مجلات و جراید چاپ شده و اجمال آن اینست که وی پسر یکی از ارامنه جلفای اصفهان بود در سال ۱۲۴۶ در اصفهان متولد شد و مذهب اسلام را قبول کرد. در نتیجه مراقبت و زحمات پدرش مقدمات علمی را فرا گرفت و برای تکمیل معلومات بپاریس اعزام گردید و معلومات متوسطه و خالیه را در آنجا فرا گرفت و در رشته حقوق علاقه خاصی ابراز می‌داشت. پس از بازگشت بایران بسمت مترجمی مخصوص شاه انتخاب شد و بواسطه جلب اطمینان دربار از جریان سیاست مطلع بود، وقتی که فرخ خان‌امین الدوله بسفارت بارویا می‌رفت میرزا ملکم خان بسمت مستشاری همراه او رفت و موفق بگردش و بازدید قسمت اعظم اروپا شد. آشنایی با تمدن غرب در مغز میرزا ملکم خان تأثیر محو ناشدنی بخشید و بهمین مناسبت هم خواهان اصلاحات بود. مقام او در دربار باعث گردید که بالاخره بفارت ایران در لندن منصوب گردد

-۱۰۱-