پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۱۰۲

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف القاف بعده الالف
قاجاريه، قاسم الاخبار، قاصد طهران، قانون
 

خواهد گردید و من بعد مطلبیکه محتاج بنشر وطبع روزنامه باشد زحمتش باداره یومیه صبح صادق داده خواهد شد. »

از شرح مذکور معلوم می‌شود روزنامه قاجاریه از انتشارات انجمن قاجاریه نبوده و شخصی خود سرانه آنرا نشر داده است و دیگر اینکه چون در این تکذیب نامه می‌نویسد روز گذشته منتشر شده و روز گذشته می‌شود چهار شنبه ۹ ربیع الاول ۱۳۲۵، معلوم میگردد تاریخ انتشار روزنامه تاریخ مذکور است. بهر صورت خداوند بحقایق امور آگاه است. از روزنامه قاجاریه نگارنده بیش از همین شماره اول را در دست ندارم.

(۸۸۴) قاسم الاخبار

روزنامه قاسم الاخبار در طهران بمدیری (میرزا ابو القاسم خان همدانی) تأسیس و در سال ۱۳۲۵ قمری منتشر شده است. برون در کتاب شعر و مطبوعات فارسی در صفحه ۱۲۴ می‌نویسد نمره دوم این روز نامه در تاریخ پنجم ربیع الثانی ۱۳۲۵ قمری انتشار یافته و من نمره دوم و هفتم آنرا در دست دارم. وجه اشتراک روزنامه در طهران قران و در سایر شهر‌های ایران ۱۲ قران است.

(۸۸۵) قاصد طهران

در چهارم شهریور ۱۳۰۴ شمسی شورایعالی فرهنک امتیاز روزنامه قاصد طهران را در طهران مدیری (فرانسوا ملک کرم) تصویب نموده است.

(۸۸۶) قانون

روزنامه قانون بزبان فارسی بمدیری (پرنس میرزا ملکم خان ناظم الدوله) در شهر لندن از بلاد انگلستان تأسیس و منتشر شده است. این روزنامه در سال ۱۳۰۷ قمری تأسیس و تا چند سال در لندن ماهی یکشماره از آن نشر شده ولی نظر بحملات سخنی که در آن بحکومت و شاه و وزراء ایران می‌کرد انتشار آن در ایران ممنوع گردید روزنامه صور اسرافیل در شماره پنجم خود راجع باهمیت این روز نامه می‌نویسد: کس این جریده را خوانده می‌داند که از صدر اسلام تا بحال بزبان فارسی هیچکس بدین فصاحت و سلامت که صرف معنی و زبان وقت باشد قلم روی کاغذ نگذاشته است. »

آقای عبد الحسین نوائی مقالة بعنوان (یکقسمت از شرح حال ملکم) در مجله یادگار نوشته و من جمله راجع بروزنامه قانون می‌نویسد: « شاید امروز کلمه قانون یعنی اسم این روزنامه چندان تارگی نداشته باشد ولی باید در نظر گرفت که این روزنامه در زمان ناصرالدین شاه یعنی دوره نوشته می‌شد که ادای لفظ قانون جرم شناخته می‌شد و سید جمال الدین اسد آبادی معروف را بهمین جهرم از ایران بیرون کردند و در حق او انواع توهین روا داشتند. من جمله او را (قانونی) خواندند. ارحق نباید گذشت که مطالب روز نامه قانون سخت در اذهان مردم مؤثر واقع شد و پایه تخت استبداد

-۹۶-