پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۵۴

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ب بعده الياء
بیطاری
 

قيمت تك شماره ۱۰ شاهی است.

در پشت جلد بالای اسم مجله این شعر شیخ سعدی: غرض نقشی است کزما باز ماند که هستی را نمیبینم قاتی بعنوان شعار مجله چاپ شده مندرجات مجله طاری چنانچه از اسم آن نیز پیداست مربوط بهداشت حیوانات و طرز تکثیر و تربیت و طرق جلوگیری از امراض و علاج حیوانات میباشد و روی جلد مجله بدينقسم معرفی شده است :« این مجله در شعب مختلف علم بيطاری (۱) در طرق تکثیر و تربیت وحفظ الصحه حيوانات اهلی که یکی از مهمترین منابع ثروت مملکت ایران است (۲) در فواید فلاحتی وزراعتی و تجارتی که از آنها حاصل میشود و راه ازدیاد آن فواید (۳) امراض حیوانات اهلی وطرق جلوگیری و علاج آنها (٤) در نظارت لحوم و لبنیات گفتگو میکند و نیز در جزء آخر هر شماره برای آنکه دماغ خوانندگان از قرائت مطالب علمی زیاد خسته و کسل نگردد شرح حال يك يا چند از حیوانات عجیب و غریب روی زمین نگاشته میشود .»

برای اینکه خوانندگان از نوع مطالب مجله اطلاع حاصل کنند بهتر آنست فهرست مندرجات شماره اول و دوم مجله را بعينه نقل نمائهم. فهرست مندرجات شماره اول : د امتحان اسب برای خرید دستور نعل بندی مرض كتو در اسب ، مرض سوء هضم نفخی گاوان. آبله مرغان. شرح حال فیل . > فهرست مندرجات شماره دوم فواید تکثیر و تربیت حیوانات اهلی. بيطار کیست . اصطبل . طويله . طویله اسبان تشخيص تب حیوانات و گذاردن درجه تب. بقيه شرح حال فیل » لازم است یاد آور شویم که تحت عنوان ( مدارس بیطاری ) تاریخچه جامعی از مدارس بیطاری در خارج و در ایران ذکر شده که دنباله آن بشمارههای سوم و چهارم نیز کشیده شده و در محل خود تاریخچه مفید و جامعیست.

درباره علت انتشار و پیدایش مجله بیطاری شرحی بقلم مدیر مجله در شماره اول ذکر شده که در حقیقت مقاله افتتاحی مجله بشمار میرود. در مقاله مذکور که شش صفحه مجله را فرا گرفته، چهار صفحه اول آن مخصوص حمد و ستایش بار يتعالى و درود بر محمد و آل اوست و چون در نقل این قسمت چندان مفید فایده نبود از آوردن آن صرفنظر کرده بنقل بقیه مقاله که راجع بعلت انتشار مجله میباشد اكتفا مينما ليم اينك بقيه مقاله افتتاحی مجله بیطاری :

«... باری با همه بیمایگی بمفاد مالا يدرك كله لا يترك كله از علم بحكم ضرور اشاره ای رفت و حال عنان کلام را بوی حقیقت مرام معطوف داشته معروض میدارم در این عهد سعادت مهد که وطن عزیز محبوب در عداد دول قانونی محسوب و پدر تاجدار فرزندان ایران نقاوه سلاطین کیان منتخب ملوك باستان خسرو عادل سحاب وائل ؛ ماحی اساس ظلم و شر ، حامی شریعت فخر بشر مشيد قوانین مشر و طیت ، مهد قواعد بشریت. شهنشه احمد آنکو کز عدالت * ختیم آمد چو احمد بر رسالت.

ابد عشيه وايد جشیه از بذل توجهات ملوکانه و عنایات خسروانه در حق رعایای خود دریغ نفرمایند . پس بر هر يك از افراد ایرانیان شاه پرست وطن دوست ترین فریضه است که

-٤٤-