پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۵۲

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ب بعده الياء
بیستون
 

شعار روزنامه عبارت از تصویریست از حجاریهای بیستون که بشکل مستطیلی در عنوان روزنامه چاپ شده و در بالای آن اسم روزنامه ( بیستون ) نوشته شده است در دو طرف این تصویر این رباعی درج است : « در گوش کسانیکه بعشقند آزاد * هر لحظه از بیستون رسد این فریاد. * گرتیشه کین خورد بفرق فرهاد * زان تیشه بنای عشق گردید آباد.» شماره مسلسل نمره ۳۱ مذکور ۶۴۵ است که میرساند تا تاریخ فوق ۶۴۵ شماره منتشر گردیده است . مندرجات روزنامه بیستون پس از درج سر مقاله عبارت از مقالات مختلف اقتصادی و تاریخی و همچنین اخبار داخلی و تلگرافات خارجی و در صفحه چهارم اعلانات ثبتی و اعلانات ادارات و غیره است. در روز نامه بیستون مانند سایر جراید محلی قسمتی از قوانین و تصویبنامههای دولتی چاپ شده است.

روزنامه رهبر (ارگان حزب توده ایران) شماره مورخ سه شنبه ۳۰ فروردین ۱۳۳۵ شمسی تحت عنوان ( سی و یکمین سال تأسیس و انتشار روزنامه بیستون ) در باره این روز نامه چنین مینویسد: «می و یکسال قبل روزنامه بیستون بمدیریت آقای ابوالقاسم لاهوتى بعالم مطبوعات قدم گذاشت و از همان اولین شماره تمام نوشتجات خود را صرف بدست آوردن آزادی ایران و بیدار کردن تودههای زحمتکش غرب نمود . مدیریت این روزنامه پس از چندی بآقای مهدی فرهبور که از سربازان قدیمی و با شهامت آزادی ایران است واگذار شد. این روزنامه دایر چه در آغاز مشروطیت و چه در روز های قبل و بعد از کودتا حتى يك لحظه هم از وظیفه مقدس خود کوتاهی نکرد و در نهضت های چپی که مخصوصا بیست سال پیش در غرب آغاز شده بود پیشقدم و پرچمدار بود در زمان دیکتاتوری سیاه رضا خان بحكم اجبار تعطیل شد و بلا فاصله پس از وقایع شهریور و شروع نهضت مشروطیت سوم ایران باز پرچم مبارزه آزادیخواهان غرب و ا بدست گرفت در آبانماه ۱۳۲۵ رسماً بصورت ارکان شورای متحده ایالتی کارگران غرب بیرون آمد و اکنون مدت ٦ ماه است که با انتشار روزانه این وظیفه مقدس ر کمال خوبی انجام میدهد سه ماه قبل برای استفاده جوانان بصورت هفتگی نیز انتشار یافته و مورد استقبال عموم جوانان روشنفکر غرب قرار گرفته است. ما سی و یکمین سال روزنامه بیستون را بآزادیخواهان و زحمتکشان غرب تبريك گفته و موفقیت مدیر با شهامت و دلیر آنرا خواهانیم . »

این بود نظريه يك روزنامه دست چپ نسبت بروزنامه بیستون . و اما در باره سال تأسیس روزنامه که آنرا سی و یکسال قبل دانسته ظاهر آتا اندازه اشتباه میباشد و صحیح همانست که ما در ابتدای شرح این روزنامه نوشتیم.

آقای مهدی فرهبور پس از سوء قصدی که در که در در ۱۵ بهمن ماه در دانشگاه نسبت با علیحضرت همایونی بعمل آمد و حزب توده ایران منحل گردید و سران آن گرفتار شدند نامبرده نیز بگناه عضویت حزب و اخلال بر علیه امنیت کشور ؛ پس از محاکمه در محکمه نظامی بدوی کرمانشاه محکوم به پنج سال حبس گردید ولی دادستان بعلت کمی مجازات ومتهم بواسطه زیادی مجازات صادره اعتراض نمود و بمحكمه تجدید نظر احاله گردید.

-۴۲-