پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۲۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ب بعده اللام
بلديه
 

روز می‌شنویم که امروز در مجلس فصول نظامنامه اساسی را که بر نظامنامه سابق افزوده‌اند قرائت شد. روز دیگر می‌گویند قوانین بلدی و غیره قرائت شد و همه روزه خود را دلخوش می‌داریم که انشاء الله بهمین زودی اداره بلدیه و غیره تشکیل داده خواهد شد و ابداً اثری براین مسموعات مترتب نیست این صحبت‌های ملت دلیل بر بی صبری و کم ظرفی‌ایشان است ولی ما‌ایشان را بشارت می‌دهیم که یکی دو هفته دیگر بیش نمانده که ادارات خصوصاً اداره بلدیه تشکیل داده شود که هم ملت آسوده شوند و هم ما بوظیفه خود عمل نمائیم. » این بود یکی از سرمقاله‌های روز نامه بلدیه و اما نمونه اخبار شهری آن بنقل از شماره نهم بدین قرار است: بواسطه اغتشاش پسر رحیم خان چلیپانی در تبریز و رسیدن تلگرافات متعد د یکشنبه ۱۳ تمام دکاکین بسته و تمام مدارس علمی و غیره تعطیل ومتدرسین دسته بدسته با بیرق‌ها والحان فصیح مترنم بذکر پاینده باد مجلس مقدس شورایملی بمجلس شورای کبری روان »

گفتیم مدیر و صاحب امتیاز روزنامه دو نفر ( مرتضی موسوی و میرزا ابوالقاسم همدانی ) بودند. این وضع تا شماره ۱۷ بیشتر دوام نداشته و از شماره ۱۷ مورخ پنج شنبه ۲۹ جمادی الاولی ۱۳۲۵ قمری صاحب امتیاز و مدیر منحصر به ( میرزا ابوالقاسم همدانی ) گردیده و نام دیگری در عنوان روزنامه نیست. محل اداره روز نامه طهران سرای حاج سقاباشی. قیمت آبونه سالیانه: طهران ۱۸ قران، سایر بلاد داخله ۲۳ قرآن در بلاد خارجه: قفقاز و روسیه ۶ منات؛ هندوستان ۹ روپیه، عثمان سه مجیدی؛ فرنگستان ۲۱ منات. قیمت یک نسخه چهار شاهی و از شماره ۸ که تعداد صفحات روزنامه کسر شده صد دینار است.

در عنوان روزنامه؛ در بالای اسم آن ( بلدیه ) سال تأسیس وجمله (هو الله تعالی) وقیمت یک نسخه و در زیر آیه (رب اجعل هذا بلداً امناً) چاپ شده است. نگارنده فعلا تا شماره ۱۹ سال اول مورخ دو شنبه ۱۱ جمادی الثانی ۱۳۲۵ قمری این روزنامه را در دست دارد ولی برون در کتاب مطبوعات و شعر فارسی ( من ۵۶ ) پس از اظهار نظر باینکه روز نامه بلدیه بطور غیر مرتب و در تحت مدیریت اشخاص مختلف منتشر شده می‌نویسد من نمرات ۷، ۱۰، ۱۶، ۲۱، ۴۶٬۴۳، ۴۷ آنرا در دست دارم.

(۲۹۲) بلدیه

مرحوم تربیت در فهرست جراید آذربایجان (ص ۴۰۸ کتاب دانشمندان آذربایجان) می‌نویسد روز نامه هفتگی بلدیه منتشر در تبریز با چاپ سنگی بمدیریت (احمد میرزا) در ۱۳۲۷ قمری. برون هم در کتاب خود (ص ۵۶) عین همین مطلب را نوشته منتهی اضافه می‌کند که روزنامه مذکور از نشریات اداره بلدیه و تمایلات و درخواست‌های این اداره را منتشر می‌نمود. وی مینوید من از این روز نامه یک نسخه هم در دست ندارم.

-۱۹-