پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۲۶۳

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف خ بعده الواو
خورشید
 

و نیز تعداد صفحات که بچهار صفحه تقلیل یافته است. مطبعه روزنامه نیز تغییر کرد و روزنامه در مطبعه سنگی ( محمد زاده ) طبع شده است .

روزنامه پلیس ایران در شماره ۳۸ سال اول خود مورخ شنبه سوم محرم ۱۳۲۸ قمری مختصر تاریخچه روزنامه خورشید را تحت عنوان (وعده وصل میدهد گردش آسمان مرا) اینطور مینویسد : « جریده فریده خورشید که در دوره مشروطيت صغير نوربخش خطه خراسان و سیستان بود قریب بانفصال پارلمان و غلبه استبدادیان بواسطه هوای نفس جمعی از... نمایان خراسان توقيف ومعطل مانده بود چرا حق گفتی ؟ چرا سیاست اعمال ماملت علم را روی دایره میریزی تا اینکه مقارن انفصال دوباره مژده افتتاحش رسید تا گوشها را باز نمودیم و چشمها را مالیدیم و بانتظار آن خورشید بودیم که یکباره بـاط معارف طلبان برچیده و باصطلاح عوام درب و تخته بهم خورد هريك از ارباب جراید راه فراری گرفته بطرفی در رفته شفیق ما مدیر محترم جيده خورشید نیز بزاویه پناه برده و سری زیر آب کرد تا این تاریخ که بحمد الله باب معارف گشوده شده خورشید ما از مشرق خراسان در کمال زیبندگی و درخشندگی طلوع نمود و بزیارتش موفق شدیم، وکالت جریده خورشید با کارکنان جریده پلیس ایران است .» و نیز در شماره ۲۱ سال اول روزنامه ندای وطن مورخ ۳ شنبه ۵ صفر ١٣٢۵ قمری بعنوان تقریظ جرايد شرحی بدينقسم راجع بروزنامه خورشید نوشته است :« روز نامه دیگر در ارض اقدس موسوم بخورشید ریخته قلم جناب معتمد السلطان آقا میرزا محمد صادق خان تبریزی، وکیل جراید اسلامیه که در خراسان بفضل وادب و صحت امانت معروف است و از قدیم وجود خود را صرف خدمت بملت و وقف ترویج معارف نمود. و اينك قرائتخانه و کتابخانه باسم اتحاد در ارض اقدس افتتاح و روزنامه ایجاد فرموده و شماره اول و دوم آن روزنامه باین اداره رسیده والحق از هر جهت قابل تمجید و ستایش است . »

شرح مذکور تا اندازه میرزا محمد صادق خان تبریزی را نیز معرفی مینماید . سابقا یعنی در جلد اول کتاب در ذیل روزنامه ادب ما ایشان را نیز بعنوان همکار مرحوم ادیب الممالك در نشر روزنامه ادب معرفی نموده ایم. در اخطاریکه در شماره اول سال اول روزنامه ادب شده در باره میرزا صادق تبریزی اینطور مینویسد : « چون آقا میرزا صادق خان تبریزی ناظم سابق پستخانه مبارکه خراسان در این امر مقدس شريك وسهيم بالسویه است از این تاریخ ایشان را معاون اداره دانسته و امیدواریم که انشاء الله با دستیاری چنین معاون محترم غیرتمندی از عهده خدمات شایسته وطن بر آنیم .» روز نامه خورشید تا اواسط سال ۱۳۲۹ قمری منتشر شده است .

(۵۱۵) خورشید

مرحوم تربیت در فهرست جراید آذربایجان از روزنامه ای بنام خورشید اسم می برد که در شهر تبریز منتشر شده و پس از نشر ۳ شماره تعطیل گردیده است . شرحی

-۲۵۳-