پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۲۴۴

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ح بعده الياء
حيات
 

نامه حیات معمولا در چهار صفحه بقطع ۶/۵*۱۲ سانتیمتر ، با چاپ سنگی و خط نستعلیق بسیار خوب چاپ شده. وجه اشتراك سالیانه آن ده تومان است.

شیخ محمد حسین حیات - در کتاب فارس و جنك بين الملل در جائیکه اسامی چند از احرار و پیشقدمان آزادی فارس را نوشته شرح حال شیخ محمد حسین مدیر روزنامه حیات را اینطور مینویسد : مرحوم شیخ محمد حسين حيات مدير و نویسنده روزنامه حیات و مدیر مدرسه شریعت از پیشقدمان آزادی و پیشوایان مسلك دموکراسی بود که جز راه راستی و طریق وطن پرستی نمیمود و در این راه و نجها برد و نسبت بمعارف فارس خدمات گرانبها انجام داد تا در اواخر عمر سمت ریاست معارف فرس را داشت و در سال ١٣۴۶ قمری بسرای دیگر رخت بست و قلوب احرار را از فقدان خود دا غدار نمود . ص ١١۶ كتاب.» در قسمت دیگر همین کتاب (ص ٢٩۵) در جائیکه از گرفتار شدن آزادی خواهان و دموکراتها در حادثه فارس گفتگو میکند راجع بگرفتار شدن شیخ محمدحسین حیات چنین مینویسد. « ..- از دموکراتها هر که را میدیدند كتك زده عبا از دوش و كلاة از سرش میر بودند و یا سروپای برهنه بركل وسنك فرش زمین کشیده می آوردند . شخ محمد حسین حیات را از مدرسه شریعت در وای برهنه بهمان نحو مذکور بیرون کشید و كتك زیادی زده سرش را بضرب سنگ شکسته و بنظميه آوردند. طبیب نظمیه سر شکسته او را بسته و تا شب در نظمیه توقیف بود و نیمه شب رها شد.»

اگر بخواهیم واقعه فارس را بطور خلاصه بنویسیم باید بگوئیم انقلاب فارس نهضتی بود که جمعی از علاقمندان بآزادی و میهن بر علیه نفوذ انگلستان در صفحات جنوب در سال ۱۳۳۳ قمری بر پا نمودند و این انقلاب گرچه موقتا بدست قوامیان خاموش گشته ولی دنباله آن تا پایان جنك بين الملل اول طول کشید و حوادث دشتی و برازجان و بوشهر را پیش آورد. شیخ محمد حسین حیات نیز در این نهضت شريك و همکار آزادیخواهان بود.

(۴۸۱) حیات

روزنامه حیات در طهران بصاحب امتیازی و مؤسسی ( فلسفى ) و مدير مسؤلى ( هدایت الله داوری ) تاسیس و شماره اول آن در چهار صفحه بقطع بزرك طبع و در تاريخ دوشنبه ۲۷ رجب ١٣۴٠ قمری مطابق ٦ حمل ۱۳۰۱ شمسی توزیع شده است . محل اداره روزنامه: طهران خیابان باب همایون . قیمت اشتراك ساليانه داخله ۵٠ قران شش ماهه ۳۰ قران ، خارجه اجرت پست علاوه میشود. تك نمره شش شاهی . در عنوان روزنامه حیات (مروج معارف و طرفدار حقوق عوام) معرفی شده، مقاله افتتاحی یا سر مقاله شماره اول تحت عنوان ( حقوق ملت - مساوات - آزادی ) تدوین یافته و در صفحات سوم و چهارم روزنامه مقاله بقلم فرخی مدیر طوفان تحت عنوان ( علت تحصن من رفقا برای اینکه ) که خلاصه آن فرخی علت تحصن خود را در مجلس ذکر کرده ، چاپ شده است در شماره دوم طرز انتشار روزنامه را هفته سه شماره نوشته و وعده داده است که بعدا یومیه خواهد شد. شماره ۸ سال اول حیات در تاریخ ۲۹ سنبله ۱۳۰۱ و شماره اول

-۲۳۴-