پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ب بعده الخاء
بخارای شریف، بدر
 

آن بزبان فارسی نیز نوشته شده است. در عنوان روزنامه بخارای شریف بد بن قسم معرفی شده است: « صفحات روزنامه ما بجهت تحریرات علمیه وادبیة و فنیة و بالعموم بمقالات نافعه باز است. مقالات مغایره باسبک ترقی خواهانه درج نخواهد گردید. »

مندرجات روزنامه پس از درج سر مقاله از قبیل ( تدین و تمدن ) عبارت است از اخبار خارجه، اخبار داخله ترکستان؛ مکاتیب و مقالاتی که از شهر‌های ترکستان بزبان فارسی نوشته و فرستاده شده؛ صفحه چهارم روز نامه بیشتر مخصوص درج اعلانات است و اغلب آن‌ها بزبان محلی و زبان روسی است. بغیر از اینقسمت تمام مندرجات روزنامه بزبان فارسی است و گاه گاه اشعاری نیز در آن درج است که منجمله در نمره ۵۰ سال اول مورخ چهار شنبه ۵ جمادی الاخر ۱۳۳۰ قمری اشعاری باین مطلع چاپ شده است:

ابناء چمن ز هر گرانی
بر سر زنشم شده زبانی
 
گفتندبه هم به قهر خنده
خیزید ار سید نکته دانی
 

(۳۹) بدر


روزنامه بدر در طهران بمدیر مسؤلی وصاحب امتیازی (ح - سبک پیما) و سردبیری (محمد - جناب‌زاده) در چهار صفحه بقطع بزرگ در مطبعه سر بی(ایران شرکت رفقا) هفته یک شماره، روز‌های جمعه؛ طبع و منتشر شده و شماره پنجم سال اول بدر در تاریخ ۲۱ ذیحجه ۱۳۳۹ قمری مطابق سوم برج سنبله ۱۳۰۰ شمسی و ۲۶ اوت ۱۹۲۱ میلادی توزیع گردیده است. محل اداره: طهران، خیابان ناصریه شمس العماره عنوان تلگرافی: بدر. قیمت اشتراک یکساله ۵۰ قران؛ ششما هه ۳۰ قران، خارجه ۶۰ و ۳۵ قران. تک نمره ۷ شاهی در بالای اسم روز نامه که بدین شکل(بدر۱۳۳۹) رسم شده، این کلمات: دین ووطن. من لم یحکم بما انزل الله فأولئک هم الظالمون) و در زیر آن جمله: (الدین و الملک توامان) چاپ شده است. در زیر عنوان، در ضمن یک سطر روزنامه بدینقسم معرفی گردیده است جریده بدر مستقل الافکار است و در قسمت‌های دیانتی - تاریخی - ادبی - سیاسی اخلاقی - فکاهی و بر منافع عمومی وطن سخن میراند. »

مندرجات بدر پس از سرمقاله که در شماره پنجم بعنوان (موقع مهم است بیدار باشیم) و در شماره دهم بعنوان (پرگرام دولت - مطالعات نمایندگان - عقاید ما ) نوشته شده عبارت است از اخبار داخله، اخبار خارجه، یکی دو مقاله و چند شعر بعنوان ادبیات.

از شماره ۱۰ سال اول مورخ ۲۹ میزان ۱۳۰۰ شمسی محل اداره: ناصریه اتحادیه جراید و مؤسس ومدیر مسؤل (حسنعلی فردوس) معرفی شده و نامی از

-۹-