پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۸۳

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف جيم بعده النون
جنگل مولا
 

جنگل مولا معمولا صفحات اول و چهارم آن مخصوص کاریکاتور ( بر سم روز نامه جارچی ملت و بهلول و غیره ) و صفحات دوم و سوم بدرج مطالب اختصاص دارد کاریکاتور صفحه اول شماره اول انجمنی از حیوانات است . در عنوان روزنامه اسم روزنامه بدین نحو (جنگل مولا) در وسط و بالای آن این فرد ( بزم ما جنگل مولا ست چه آئی برما ) و در زیر این فرد دیگر ( با ادب باش که این بیشه غضنفر دارد ) درج شده . سایر خصوصیات روزنامه بدین قرار است: اداره جنگل مولا : خیابان ناصریه روبروی دارالفنون . بعد از فرستادن دو نمره باید نصف آبونه را بفراش اداره بپردازند . وجه اشتراك ساليانه طهران ٦ قران . ساير ولايات داخله يكتومان خارجه ه فرانك . تك نمره صد دينار . راجع بمندرجات و مرام روزنامه شرحی در زیر عنوان بدین قسم درج است : « این جریده با نقشههای کاریکاتوری ملت را از شنامت اخلاق رذیله آگاه مینماید و با قلم قاصری حقیقت نورانی بیداری جمعیت را تعهد نموده از نمایشات سوء غافلانه دعوت بانتباه میکند . »

علاوه بر این در باره علت انتشار روزنامه شرحی در صفحه دوم شماره اول تحت عنوان ( مقدمه • بنام یزدان پاك و مدد از خواجه لولاك ( که در حقیقت مقاله افتتاحی روزنامه را تشکیل میدهد نوشته بخلاصه اینکه این ورقه نا قابل باستمداد از با طن حقیقت با بدایره مطبوعات گذارده و بدون خوف و ترس و به پشتیبانی جوانهای قربانی آزادی در پیشگاه عالم معارف دوستی از ناچیزی خود عذر میخواهد تا میرسد باینجا که : « هو حق. همه آفاق شده جنگل مولا • کوشاخ نفیر و نمد و چنته و شولا . جنگل مولای ما از هر يك از جنگلهای ایران که مثل وزارت خانه ها قفسهای حیوانات وحشی و اهلی را دارد بحث خواهد کرد. جنگل مولای ما بی رو در بایستی ـ بی رفاقت بازی صفحه خود را گرامافون نیات حسنه وطن پرستان نموده خوب را خوب بد را بد میگوید . این نامه محقر عوامانه خود را ذمه دار حقانیت میداند....» مندرجات جنگل مولا علاوه بر مقاله اساسی ؛ مقالات و مطالب انتقادیست که مانند مقویم بهلول تحت عنوان (اخبار آسمانی) و یا (خلصه درویش) نوشته . جنگل مولا مانند جراید نظیر خود مطالب جدی را بصورت فکاهی شرح داده است.

(۴۴۵) جنگل مولا

نوبت دوم جنگل مولا بصاحب امتیازی و مدیری ( ابوالقاسم ذوقی ) در طهران تاسیس و شماره اول آن در چهار صفحه بقطع متوسط و با چاپ سربی در مطبعه سعادت طبع و در تاریخ سه شنبه دوم جمادی الاول ١٣٤٢ قمرى مطابق ۱۹ قوس ۱۳۰۲ شمسی منتشر شده است. مقاله افتتاحی روز نامه که تماما بشعر و بعنوان ( ا يقلم ) نوشته شده باین اشعار شروع میگردد :

در زبانم نیست چون بارای تقریر ابقلم . ميكنم يك شمه از وصف توتقریر ایقلم از تو باشد هر کسی را قدر و توقیر ایقلم > این اشعار بامضای ( ذوقی ) و همه صفحه

-۱۷۳-