پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۷۳

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف جيم بعده الراء
جاوید، جرقه
 

حسین خان ) از تصویب شورایعالی معارف گذشته است ولی چون تا تاریخ ۲۲ قوس ۱۳۰۲ شمسی از طرف صاحب امتیاز اقدام به نشر روزنامه نشده بوده لذا طبق قانون در تاریخ مذکور اعلان شده که صاحب آن باید اقدام بتجديد امتیاز نماید. نگارنده دیگر اطلاعی ندارد که از طرف صاحب امتیاز اقدام بتجديد امتیاز شده است یا خیر و براین از انتشار و عدم انتشار آن اطلاعی در دست نیست.

(۴۲۷) جرقه

شماره اول سال اول مجله جرقه بصاحب امتیازی و مدیری ( م . ت ناصحی ) در طهران در ۶۴ صفحه بقطع كوچك ، با چاپ سربی و کاغد اعلا طبع و در اسفند ۱۳۰۵ شمسی مطابق مارس ۱۹۲۷ میلادی منتشر شده است . در عنوان مجله اسم آن (جرقه) با خط نستعلیق درشت نوشته شده و در زیر آن جمله ( مجله اجتماعی ، اقتصادی ) و روی جلد مجله باز اسم مجله و نام صاحب امتیاز و هم چنین اسم مجله فرانسه درج است . مقاله افتتاحی مجله بدین قرار است: مقدمه، حوادث و پیش آمدهای اجتماعی و سیاسی و تبدلاتی که در امور اقتصادی و اشکال حکومتها و افکار بشری تا امروز ظاهر شده و اکنون هم در جلوی چشم ما بکندی و یا تندی بظهور میرسد همه تابع و نتیجه علل و موجباتی است که در ادوار مقدم با سیر تاریخی در خود جامعه بو جود آمده و میآید. برای فهم این جزئیات و پیش آمدها نظریه سطحی و قضاوتهای ظاهری کافی نیست و ما را بدرك حقيقت نزديك نميکند..... از جمله مسائلی که در حیات اقتصادی این مملکت دخالت دارد موضوع فلاحت است و از این جهت این موضوع را يك مجله اقتصادی که منتشر میشود باید در نظر بگیرد و مجله ما مسئله فلاحت واقتصاد روستایی را با همین نظر طرف توجه قرار میدهد . مشرق زمین امروز از يك خواب طولانی بیدار شده و همسایگان ما ترقی زیاد کرده اند و این ترقیات باید جلوی چشم ما باشد و مجله اجتماعی ما باين قسمت نظر دارد.... با این رویه است مجله ما قدم های اولیه خود را بر داشته و امیدوار است که بمساعدت خوانندگان خدمت اجتماعی را که بعهده گرفته انجام دهد . »

پس از مقاله افتتاحی مذکور ، قسمت اجتماعی مجله تحت عنوان ( مناسبات شرق و غرب ) در قرن حاضر نوشته شده و این مقاله بقلم ( ر . پ ) و بصفحه ۱۷ مجله خانمه پیدا میکند . پس از آن مقاله دیگری تحت عنوان ( چین ) راجع باوضاع اقتصادی کشور چین بقلم (م . انوشه) درج است و بصفحه ۲۸ مجله خاتمه پیدا میکند . بعد از آن مقاله ( وزیر معارف گرجستان یکنفر زن است ) پس از آن اشعاری بعنوان ادبیات و بیداری شرق درج شده که باین مسمط شروع میکردد مژده که دنیای پیراز سر نوشد جوان * بجــش اندر دمید صور تکامل روان * پیکر رنجور شرق گرفت تاب و توان * پنجه حق بردرید برده حق نشنوان * کوس حقیقت فکند بربع مسكون طنين

پس از اشعار قسمت فلاحتی مجله بعنوان ( اوضاع زراعتی ما در چه حال است -

-۱۶۳-