پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۲۱

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ت بعده الحاء
تحفة الادبا
 

بشاگردان مدارس و بنات محصله نصف آبونه تخفیف داده شده است . قیمت اعلانات در مجله سطرى يك قرآن و برای کارگران و ارباب صنایع سطری پنجشاهی است .

تحفه الادباء مجله ایست ماهیانه و مندرجات آن عبارت است از مقالات علمی، ادبی ، اخلاقی و تاریخی که اغلب بقلم دانشمندان اصفهان تهیه شده و در هر شماره از مجله نیز اشعاری از مدیر مجله و شعرای دیگر انجمن دانشکده اصفهان چاپ شده است . (از انجمن دانشکده در حرف دال کتاب کلمه دانشکده اصفهان ، گفتگو خواهیم کرد .)

مقاله افتتاحی مجله که خوانندگان را بعلت پیدایش و مندرجات مجله آگاه مینماید تحت عنوان ( مرام ومسلك - مقصد و مقصود ما ) نوشته شده و بدین قرار است

« مرام و مسلك - مقصد و مقصود ماه اكنون كه با يك قلم بيغرض و بايك مسلك آلایش مجله علمی وادبی و اخلاقی تحفة الادباء قدم در عالم مطبوعات ایران می گذارد قبل از همه چیز البته قارئین گرام مایلند مرام و مسلك، مقصد و مقصود ما را بدانند ما هم مختصرا شرح میدهیم . نظر باینکه مقام قلم را در انظار متمد نین عالم منبع تر از هر مقامی دیدیم و شرافت قلم را بیشتر از هر شرافتی پنداشتیم ـ اما چه قلمی قلم حق نویس ، چه قلمی قلم پاک بی آلایش بالاخره چه قلمی قلمی که از حقایق چشم نپوشد و بناحق نگردد این بود که بانیت مقدس قلم مقدس را در دست گرفتیم و داخل خدمات نوعیه میشویم امیدواریم اگر موانع روزگار بگذارد و دست اجل دامنگیر نشود حتى المقدور خدمات نمایانی بافکار عامه نموده و سابقه درخشانی از خود در صفحات تاریخ بادگار بگذاریم. یگانه اتکاء ما بعد از فضل خداوند متعال بكمك فكرى و قلمی معارف پروران حقیقی بوده و می باشد . اينك ابقلم ما از توفل میخواهیم به قول زیرا قول فقط تا اندازه ای که فعل را در جو هوا پرورش دهد بس است . ما وقتیکه تورا در دست گرفتیم از تو ایجاد فعل خواسته و میخواهیم . فعلیت توايقلم نهضت است نهضت. ايقلم ما باستقامت و یا فشاری تامه در راه ملت و مملکت خود تو را در دست گرفته با هر حوادثانی مقاومت خواهیم کرد . اينك ما از هر آلایشی پاكيم وقلم باك در دست گرفتیم ما جامه های ناپاک را بگازران حوالت میدهیم که بستگش زنند . نه بعفت قلم که با نا پاکی جامه اندوده گردد.» از قسمتهای مفید مجله مقاله ایست درباره مقایسه زندگانی قديم وجديد بقلم آقای جابری انصاری و در آن قیمت اجناس وانانیه زندگی در قدیم با قیمت کنونی آنها مقایسه شده، قیمتها بپول تومان ذکر شده است . دیگر از مندرجات مفید و خوب جله كتاب ( تحفه الوزراء تأليف مير عماد الحسني خطاط معروف عصر صفویست ) این کتاب را میر عماد در چهل باب برای شاهزادگان صفوی تالیف نموده و بنا بر نوشته مدیر مجله اصل کتاب بخط مير عماد در دست او بوده و از روی نسخه اصل در مجله استنساخ شده است . در آخر باب چهلم کتاب امضای عماد الحسنی وسنه ۱۰۰۰ دیده میشود ( رجوع شود بصفحات از ۱۹ تا ۲۱ شماره دوم و صفحات ۱۳ تا ۱۵ شماره سوم سال اول مجله ) .

-۱۱۱-