پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۱۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ت بعده الجيم
تجدد ایران
 

در طهران تاسیس و شماره اول آن در تاریخ ۷ اردیبهشت ١٣٠٦ شمسی منتشر شده در جلسه ۳۰ فروردین ۱۳۰٦ شمسی شورایعالی فرهنك تصويب نمود که آقای سید محمد طباطبائی بجای روزنامه فریاد روزنامه تجدد ایران را منتشر سازد و از اینرو روزنامه تجدد ایران در اردیبهشت سال مذکور منتشر گردید . مدیری این روزنامه مدتی با آقای ( حسین مطیعی ) بوده که بعداً در طهران روزنامه کانون را منتشر ساخته است . تجدد ایران از سال ۱۳۱۰ بآنطرف روزنامه پرمیه بوده و همه روزه بعد از ظهر منتشر میشده است شماره ٢٤٠٩ سال دهم آن در چهار صفحه بقطع بزرك ، با چاپ سربی (در مطبعه اتحادیه) طبع و در تاریخ یکشنبه ٤ اردیبهشت ماه ۱۳۱۷ شمسی منتشر شده جای اداره: خیابان شاه نزديك بهارستان بهای اشتراک آن : داخله سالیانه ۱۰۰ ریال خارجه ۲۱۰ ریال . تك شماره ٤ شاهی ۰ پس از سه روز يك ريال.

تجدد ایران يك روزنامه خبریست و بیشتر مندرجات آن اخبار داخله و مجلس اخبار خارجه است . معمولا در پاورقی صفحات ۲ و ۳ آن ترجمه رمانی چاپ شده و صفحه چهار آن مخصوص اعلانات ثبتی و دولتی و غیره است. در صفحات اول و دوم مقالات مختلف که از مجلات خارجی ترجمه گردیده نیز درج است . این روزنامه تا شهریور ۳۲۰ مرتباً منتشر میشد و بعد از شهریور هم چندی انتشار یافته و فعلا تعطیل است.

میرزا سید محمد طباطبائی

آقای طباطبائی نویسنده و مدیر روزنامه تجدد ایران سوابق متدی در مطبوعات ایران دارد • اول دفعه در تور ۱۳۰۰ روزنامه خراسان را در شهر مشهد تاسیس نمود و مدت چهار سال در آن خطه بنامه نگاری اشتغال داشت هنگام انقلاب آن نقطه و قیام مرحوم کلنل محمد تقی خان دو چار صدماتی گردید و پس از چند مرتبه تبعید و گرفتاری بالاخره در سال ۱۳۰۴ شمسی بطهران بازگشت و قریب یکسال روزنامه فریاد را منتشر میکرد و پس از آن به نشر روزنامه یومیه تجدد ایران پرداخت ، نامبرده چند دوره بنمایندگی مجلس شورایلی انتخاب شده و در کابینه آقای ساعد در سال ۱۳۲۷ شمسی به معاونت پارلمانی نخست وزیر و بریاست تبلیغات کشور منصوب گردید.

روزنامه باباشمل بسبك خود درستون مخصوص ( حساب بابا شمل ، چهار عمل اصلی ) شرح احوال دقیق آقای طباطبائی را نوشته که گرچه تا اندازه خارج از اصول تاریخ نویسی است ولی برای آشنا شدن بزندگانی و اخلاق و آداب و طرز معاشرت آقای طباطبائی بهتر آنست هین آنرا ذیلا نقل نمائیم و چون روزنامه باباشمل فکاهیست لذا تعبیرات زننده آن نباید مایه رنجش آقای طباطبایی که مدتها خدمتگذار مطبوعات کشور بوده؛ گردد. اينك حساب بابا شمل : « ٤٦ سال عمر قد کوتاه - گردن شق صداى دورك - يك تسبيح علامت حزب تجدد - يك پدر مفتخر - ریشه در تبریز مهاجرت بشهد - نشو و نما در تهران - تحصیل در مدارس قديمه مشهد و تهران - آشنائی بالسنه خارجي حتى تركى - مديريت يك روزنامه خراسانی در مشهد قبل از کودتا – تشبه کامل بآقای سید ضیاء از حيث مقاله وسبك - حمله متوالی والی وقت و یکی از ادبای ظریف

-۱۰۹-