پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۱۷

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ت بعده الجيم
تجدد
 

مطابق ۲۳ حوت ۱۳۰۲ شمسی توزیع شده است . این روزنامه علاوه بر مدیر مسئول دارای هیئت تحریریه بوده بدین قرار در صفحه اول شماره اول معرفی شده است: ( آقای تدین نماینده بیرجند. آقای عدل الملك نماینده بار فروش . آقای سركشيك زاده نماینده لاهیجان . آقای داور نماینده لار • آقای شریعت زاده نماینده بارفروش آقای مشار اعظم نمایند. بروجرد آقای شیخ العراقين زاده نماینده ساری . آقای دبیر اعظم نماینده تبریز ) علاوه بر اشخاص مذکور اضافه شده است که سایر فضلا از قبیل آقای شیخ یحیی کاشانی و آقا میرزا هادی حائری و اقبال اشتبانی و آقای حکمت نیز مساعدتهای ادبی خواهند نمود.

محل اداره روزنامه ( اداره ایران ) و قیمت اشتراك آن بدین قرار است : داخله : سالیانه یکصد ریال ششماهه ۵۰ قرآن، سه ماهه ۲۵ قران . خارجه باضافه اجرت پست. تك نمره ۷ شاهی، با اینکه در شماره های اولیه در هیچ کجای روزنامه تجدد اسمی از یومیه یا هفتگی بودن آن در بین نیست ولی از تواریخ شماره های منتشره اینطور معلوم میشود که در هفته چند شماره از آن نشر میشده است . از شماره ۸ سال اول روزهای انتشار دوشنبه، چهارشنبه و جمعه معین گردیده است .

مقاله افتتاحی با سرمقاله شماره اول که از ستون اول این شماره شروع میگرد د تحت عنوان ( بنام خدا ( وقسمتی از آن بدین قرار است : د بنام خدا . قلمرانی بآسانی میتوان بدست گرفت ولی از صریر آن پرده گوشها را تکان داده و روحیات جامعه را اداره کردن کار آسانی نیست • افکار خوب هروقت پیدا شد دماغ و قلب انسان را روشن میسازد ولی برای روشن کردن محیط وقت وزمان مخصوص دارد . امید و یاس که عامل قوی در طرز حیات و رفتار و گفتار انسان بوده اگر نا امیدی و یأس قوای عامله انسان را دو چار سستی و عطالت مینماید امید مانند يك قوه الكتريسيته همان انسان را بکارهائی سوق میدهد که عقل دیگران در مقابل آن مات و حیران میماند حیات بی آلایش و برق امیدی که دل و دیده ما را روشن نموده ما را وادار کرد که از ابتدای این دوره تقنینیه که باید آنرا دوره امید و سعادت گفت این صحیفه را برای ثبت خدمات رفقا و هم مسلکان محترم خود باز نموده قدمهائی که در راه سعادت عمومی بر میداریم بدنیا ارائه دهیم. رویه و خط مشی پارلمانی ما چون بهترین شاهد مسلمك و عقاید سیاسی ما بوده و در این نامه منعکس خواهد گشت خود را از شرح و بسط مسلك و عقیده که در راه وصول بآن جانفشانی خواهیم کرد بی نیاز دانسته هویت شخصی و فکری ما بدرجه روشن است که ما را مستغنی از معرفی میدارد. نامه تجدد باستثناء مسائل شخصیه در هر مسئله با صراحت فكر وعقيده وارد شده اطمینان میدهد که جز خدا و ملت هیچ نقطه را استنادگاه خود قرار نداده و نخواهد داد . »

روزنامه تجدد که در آغاز تغییر و خلع سلطنت از قاجاریه تاسیس شده ، ارگان فرقه دموکرات مستقل ایران بشمار میرفته و هیئت مدیره این فرقه همان اشخاصی هستند که خود را هیئت مدیره روزنامه معرفی نموده و تمام نماینده مجلس

-۱۰۷-