پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۰۱

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف پ بعده الياء
پیکار ، پیکان
 

قرار معلوم همین پنج نسخه بوده که مدرك اقدامات حکومت وقت ایران قرار گرفته بود.

باری پس از کشف آن پنج نسخه ظاهراً باشاره مقامات بالاتر آقای فهیم الملك نماینده مجلس موضوع را در یکی از جلسات پارلمان عنوان و بوزارت خارجه حمله کرد که چرا جلو اینگونه انتشارات را نمیگیرد ؛ متعاقب آن مرحوم محمد علیخان فرزین وزیر مختار ایران در بران بدستور دولت ایران وکیل گرفته بر علیه مدیر مسول روز نامه پیکار در محاکم آلمان اقامه دعوی کرد و حالا بچه جهت بود عاقبت هم دیوان عالى لا يبزيك كه طرز حسن قضاوت آن معروف عالم بود مدیر روزنامه مزبور را تبرئه و سفیر ایران را بتأدیه چهل هزار مارك خسارات دعوى محکوم نمود ۲۰ شماره اه سال هشتم خواندیها مورخ شنبه هشتم اسفند ماه ١٣٢٦ شمسی.

تا اینجا آنچه نقل کردیم مربوط بروزنامه پیکار بود پس از آن در مقاله مذکور از روزنامه پیکار معاهده بنام ) معاهده اهواز ( نقل نموده و مدعیست که این معاهده را اعلیحضرت فقید با شیخ خزعل منعقد نموده است . برای اطلاع از آن خوانندگان بروزنامه دماوند با مجله خواندیها مراجعه فرمایند.

آقای حسین مکی در مقدمه که بر دیوان فرخی نوشته نیز اسمی از روزنامه پیکار بمیان آورده و در شرح احوال فرخی، مدیر روزنامه طوفان ، چنین مینویسد : پس از ورود بیران باز هم از تعقیب افکار آزادیخواهانه خود دست برنداشت و بلا فاصله مقالاتی چند در مجله پیکار[۱] بر علیه حکومت استبداد و زور آنروز ایران منتشر کرد چیزی نگذشت که سفیر ایران مقیم بران جلسه محاکمه بوکالت از طرف شاه سابق بر علیه مدیر نامه پیکار و نویسندگان آن تشکیل داد سفیر نامبرده مدعی بود که مقالات این مجله منافی باشون کشور شاهنشاهی ایران و شاه است . محكمه متعاقب این دعوی حکمی بر علیه شاه سابق و بر له مدیر مجله و نویسندگان آن صادر نمود»

(٣۵٨) پیکان

روزنامه پیکان در طهران مدیری و صاحب امتیازی آقای (محمد وثوق همایون) تأسيس وشماره اول آن در چهار صفحه بقطع بزرك در مطبعه سربی (روشنائی) طبع و در تاریخ یکشنبه ۱۱ اسفندار ٨٤٤ مطابق حوت ۱۳۰۱ شمسی و ٢۵ فور به ۱۹۲۳ میلادی منتشر شده است. طرز انتشار روزنامه هفته دو بار ؛ روزهای یکشنبه و پنجشنبه بوده و محل اداره : خیابان لاله زار . کوچه و ترق نظام است . وجه اشتراك ساليانه . تومان ؛ تك شماره ٦ شاهی است . در عنوان روزنامه ، بالای اسم روزنامه (پیکان) این شعر حافظ ( عالمی از نو بیاید ساخت از نو آدمی ) درج است . مقاله افتتاحی روز نامه با این عبارات شروع میگردد : ( بیمار - عاشق ، اسیر ، سه فاعل نحوی محض

-۹۱-

  1. مجله پیکار که صاحب امتیاز آن اصولا یکنفر غیر ایرانی بود مجله اشرا بزبان فارسی در بران منتشر میکرد بطوریکه اطلاع حاصل شده بیش از چند شماره آن منتشر نشده است .