پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد سوم.pdf/۷۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف شین بعده الرا
شرق
 

هم از این ماموریت کمال مباهات را دارد و مفتخر است که در آغاز هر ماه بهتر بن صحایفی را که از زیر قلم ادبای معروف طهران بیرون آمده است بخوانندگان عرضه دارد و بهم خود از آقای محمد رمضانی که مخارج گران طبع و اثر این اوراق را هر ماه بعهده می‌گیرند متشکر است. خط مشی این مجله ادبی ماهیانه بنا بر شوری که با فضلای طهران شده است و تصویب‌ایشان رسیده آن که این مجله نماینده حال کنونی ادبیات ایران خواهد بود باین معنی که تحقیقات و تتبعات ادبی و تاریخی ادبای متجدد ایران انتشار خواهد داد و سعی خواهد کرد بدنیای معاصر ثابت کند که در زمان حاضر ادبیات ایران تمام فروع مصداق جدید را پذیرفته و ایرانی امروز در ادبیات خود همان شور و دقتی را دارد که مال متمدن در ادبیات خود دارند و آن هریکه محققین در ادبیات و تاریخ ایران فقط عده معدودی از مستشرقین بودند سپری شده و امروز ایران بدان مرحله رسیده است که متشرقین هم باید از تحقیقات ایرانیان بهره‌مند شوند در این ضمن چون محققین ایرانی در حد خود محتاج بارائه طریق و استناد از کتب و رسائل می‌باشند وظیفه دیگری که بمجله شون رجوع شده آنستکه مطالب مهم کتب و مجلات زبان‌های بیگانه را که تا بحال بزبان فارسی در نیامده بمرور در صحابة خود ترجمه کنند و از اینراه محققین ایرانی را از دانستن چندین زبان بیگانه و داشتن کتب بیشمار که شاید یافتن اغلب آن‌ها دشوار باشد بینیاز کند. وظیفه سوم مجله شرق آنستکه ارکان زبان فارسی را مطابق اصول قیاسی و سماعی و سوابق ادبی این زبان مخصوصاً در نشر استوار سازد و بی‌آنکه قواعدی بدست دهد و دررد و قبول اصولی وارد هنگامه شود و دوست و دشمن را مورد مدح وقدح قرار دهد فقط از راه سرمشق عملی و بوسیله مندرجات خود که یک سطر آن از اسلوب پیشینیان و قواعد مسلم فصاحت زبان فارسی خارج نخواهد بود نویسندگان ایران را بدان شیوه مسلم عادت دهد. این مجله در آغاز هر ماه شمسی با همین دستور انتشار خواهد یافت و جای دو شماره آخر هر سال کتابی جداگانه در زمینه مرام خود بخوانندگان خواهد داد و از خدای ایران یاری می‌خواهد در انجام این خدمت و اعاده دوره مجد و بزرگی زبان فارسی یاوری بیند. طهران. اول آذر ماه ۱۳۰۹. سعید نفیسی»

شماره اول مجله و همچنین بقیه شماره‌های آن بر طبق وعده‌ای که در این مقدمه داده شده مشتمل بر مقالات نفیس تاریخی، ادبی و علمی بقلم نویسندگان و دانشمندان مبرز سید جلال الدین طهرانی؛ اقبال آشتیانی، ملک الشعرای بهار؛ دکتر رضا زاد شفق، رشید یاسمی، نصر الله فلسفی، میر محمد حجازی و سعید نفیسی و امثالهم، نتشار یافته. علاوه بر این درام معروف ) ماری استوارت ( نگارش شیار تآتر‌نویس مشهور آلمانی؛ از شماره اول مجله، بقلم عبدالحسین می‌کده ترجمه و طبع شده. این ترجمه بتدریج در شماره‌های مجله چاپو بشماره دوازده صفحه ۷۵۷ ختم گردیده است.

آقای رمضانی مؤسس مجله و مؤسسه خاور در مجموعه که بنام (کتاب) منتشر نموده شرحی راجع بمجله شرق و فهرستی از نو بسندگان و مقالات مهم مجله ذکر کرده که برای مزید اطلاع خوانندگان از مندرجات مجاه لازم است عین آنرا نقل نما تیم: