پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد سوم.pdf/۶۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف سین بعده الباء
سیاست، سیاست اسلامی
 

(شازده شانزده) اسکندری از شاهزادگان قاجاریه و معروف بجاسوس نمره ۱۶ است. هنگام طرح برنامه قوام السلطنه در مجلس پا‌زده اسکندری از دولت او دفاع می‌کرده ضمن مذاکرات مجلس شرح احوال اسکندری بتفصیل ذکر شده. برای طلاع بیشتری از آن بشماره‌های روزنامه اطلاعات مربوط بمهر ماه ۱۳۶۶ شمسی مراجعه شود.

یکی از همکاران صمیمی عباس اسکندری مرحوم میرزاده عشقی شاعر حساس وجوان بوده که در راه عقیده بقتل رسید. عشقی و اسکندری هر دو از مخالفین جدی جمهوریت ایران و سردار سپه بودند و از اینرو عشقی مقالات تند و آتشینی در روزنامه سیاست نوشته است و می‌توان یکی از نویسندگان سیاست را عشقی دانست عشقی دو مقاله مهم بعنوان (جمهوری قلابی) در روزنامه سیاست نوشته. مقاله اول آن در شماره ۳۰ سال سوم سیاست مورخ ۳۰ رمضان ۱۳۴۲ قمریست و بدینة-م شروع می‌گردد: چیزیکه خیلی مضحک بنظر می‌رسد اینستکه گوسفند چران‌های سقز جمهوری طلب شده‌اند و این گوینده با یک من فکل و کراوات ضد جمهوری هستم. » مقاله دوم در شماره ۲۹ سال سوم است و این مقاله بدین قسم شروع می‌شود:« اول کله مردم را عوض کنید بعد کلاه آن‌ها را.»

(۶۷۰) سیاست اسلامی

روزنامه سیاست اسلامی در طهران بصاحب امتیازی و مدیر مستولی (اعتماد الاسلام سیستانی) تأسیس و در سال ۱۳۰۲ شمسی منتشر شده است. شماره اول این روزنامه روی یک ورق، بزرک با چاپ، سربی در مطبعه فاروس طبع و در تاریخ مه شنبه ۲۳ شعبان ۱۳۴۱ قمری مطابق ۲۰ حمل ۱۳۰۲ شمسی و ۱۰‌آوریل ۱۹۲۳ میلادی توزیع گردیده است. سرمقاله این شماره بدینقسم شروع می‌گردد:

« بسم الله تعالی سیاست اسلامیت وحس هراست قومیت و اصول مدنیت اسلام و ابرات در مقابل تظاهر وتزاحم مخربین اساس سیاست اسلامی و تاتلین اخلاق آداب و شعائر ملی..... ملک ما. مسلک حفظ سیاست و شعائر و آداب و تمدن اسلامی در مقابل یک مشت فرنگی مآب شیاد که بجای کسب علم و هنر بظواهری آراسته و بواطنی سیاه مستهظر شده و برای خراب کردن اساس دین و آئین و آداب قومی.... » پس از سرمقاله مذکور، مقاله بقلم اعتماد الاسلام، مدیر روزنامه راجع بانتخابات دوره پنجم و بعد اخبار داخله وخارجه بنقل از بیسیم‌های خارجی درج گردیده است.

طرز انتشار سیاست اسلامی هفتگی بوده و هفتگی بودن آن در زیر اسم روزنامه قید شده و لذا شماره دوم آن در تاریخ ششم نور ۱۳۰۲ منتشر شده است. محل اداره. لاله‌زار کوچه وثوق نظام. قیمت روزنامه: یکساله داخله ۵۰، قران خارجه ۷۰ قران. شش ماهه بترتیب ۳۰ و ۴۰ قران. تک نمره چهار شاهی برای اطلاع از مندرجات سیاست اسلامی قسمتی از سرمقاله شماره بیست و دوم آنرا که تحت عنوان جلوگیری از نطق نوشته نقل می‌نمائیم:

-۵۳-