پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد سوم.pdf/۳۱

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف سين بعده التاء
ستاره ایران
 

و تبدیل مطبعه) ذکر کرده در صورتیکه علت تعطیل روزنامه حادثه زیر بوده و مرحوم صبا نخواسته است آنرا آشکار کند:

کتک خوردن صبا از سردار سیه

در میزان ۱۳۰۱ شمسی جراید مرکز یک دفعه بمجلس و دولت هجوم‌های زیادی نمودند و من جمله روزنامه ستاره ایران بآذای سردار سپه که وزیر جنگ بود نصایحی نمود. این پیش آمد باعث رنجش سردار سپه گردید و مدیر ستاره ایران را احضا کرد و از او سؤال نمود که مقصودت چیست؟ مرحوم صبا می‌گوید می‌خواهم (شما نادر بشوید). در مقابل این جواب که مربوط باصل مسأله نبوده مرحوم صبا سیلی میخورد و بمحکمه نظامی گسیل می‌شود. آقای ملک الشعرای بهار در شماره اول سال سیزدهم دوره پنجم تو بهار مورخ ۳ میزان ۱۳۰۱ که شرح مذکور را نوشته درذیل آن اینطور اظهار نظر می‌نماید: ماهمان اندازه که از این قبیل تعرضات نازیبا که بدبختانه بواسطه نبودن قانون منصفین در مرکز مملکت روی می‌دهد متأسف هستیم همانقدر هم تأسف داریم که چرا سیاسیون و احرار این حرف‌ها را می‌زنند و نمی‌دانند در قرن بیستم نادر‌ها و بناپارت‌ها معنی ندارد. زیرا نادر‌ها در محیط امروزی قابل دوام نخواهند بود و روزنامجاتی هم که می‌خواهند نادر درست کنند مستحق همین معاملات‌اند. »

دفعه دیگر که روزنامه ستاره ایران تعطیل می‌شود در جوزای ۱۳۰۲ شمسی است روزنامه ایران مورخ دوم جوزای سال مذکور درباره این تعطیل تحت عنوان (تأسف) اینطور می‌نویسد: « ما از تعطیل نامه مهم و ملی ستاره ایران متأسفیم و انتظار داریم مجدداً با علاقه که آزادیخواهان دارند منتشر شود و ضمنا تذکر می‌دهیم که با سابقه آزادیخواهی حضرت صبا و مقامات ادبی‌ایشان برای وکالت مجلس عموم آزادی خواهان‌ایشان را فراموش نکنند ۲۰ محل اداره روزنامه: طهران - خیابان لاله‌زار بهای روزنامه: یکساله. داخله ۱۰۰ و خارجه ۱۲۰ قران؛ شش ماهه ۵۰ و ۶۰ قران. سه ماهه ۳۰ قران. قیمت اعلانات: صفحه اول سطری چهار قران. صفحه دو وسه سطری دو قرآن، صفحه چهار سطری یک قران. تکشماره ۸ شاهی.

میرزا حسینخان صبا - میرزا حسینخان معروف بصبا و ملقب به (کمال السلطان) از نویسندگان اخیر و مدت ده سال روزنامه ستاره را منتشر نموده. صبا از آزادیخواهان معروف و وقتی خواست در مقابل زور و قادری‌ایستادگی کند گرفتار بی مهری سردار سپه گردید و بشرحیکه قبلاً یادآور شدیم در باغشاه طهران از سردار سیه سیلی خورد. وی تا دو سه ماه قبل از مرگش روزنامه ستاره ایران را منتشر مینمود و در قضایای جمهوریت از طرفداران جدی تغییر رژیم بود. عاقبت در روز شنبه ۲۰ شهر صفر ۱۳۳۴ قمری مطابق سوم میزان ۱۳۰۳ شمسی در طهران بارض سکته جهان فانی را وداع نمود و از مرک خود داغ تازه بر دل آزادیخواهان گذاشت جنازه آنمرحوم را روز یکشنبه با احترام تمام بخاک سپردند و روز دو شنبه تمام مطبوعات و جراید پایتخت تعطیل نموده در مجلس ختمی که در مسجد سپهسالار منعقد

-۱۹-