پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد سوم.pdf/۱۹۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ط بعده الهاء
طهران، طهران مصور
 

آرامشی که بعد از آن سال‌های پر آشوب در کشور پدید آمد برشدیه مجال داد که بخدمت وزارت معارف در آید و با تمام همت بتعلیم و تألیف کتاب‌های دبستانی بپردازد تألیفات رشدیه به ۲۷ جلد می‌رسد که از آنجمله است: بدایه التعلیم؛ کفایه التعلیم نهایه التعلیم و دیگر کتابی است موسوم بصد درس که بیشتر مردمان تحصیل کرد. این عصر در مدارس ابتدائی خوانده‌اند و شاید نخستین درس آنرا بخاطر داشته باشند از سال ۱۳۰۵ شمسی رشدیه در قم اقامت گزید و دوران پیری را در آنجا گذراند و تا آخرین روز همر از دبستان پای نکشید و از کار تعلیم و تربیت نوباوگان دست بر نداشت. وفات او در دیماه ۱۳۲۳ شمسی در ۹۷ سالگی اتفاق افتاد رحمت الله علیه. »

پس از شرح مذکور، شرح حال مرحوم رشدیه بقلم خودش بضمیمه گراور نامه ای که آنمرحوم بمدیر مجله نوشته چاپ شده است. برای اطلاع از آن با صل مجله آموزش و پرورش مراجعه شود. در شماره اول سال هفتم چهره نما منطبعه مصر مورخ اول محرم ۱۳۲۸ قمری در زیر عکسیکه از مرحوم رشدیه چاپ کرده می‌نویسد: «اولین مؤسس مدارس جدیده ایران یگانه عالم وطن خواه غیور حاج میرزا محمد حسن رشد به تبریزی. » پس از آن شرحی بدین قرار نوشته است: « اواخر صدارت‌امین السلطان رشدیه در طهران در صدد تعمیم معارف و مدارس بر آمد و خود را بآتش استبداد‌امین السلطان میوزانید وبمناسبت ارادت آشکارانه با مین الدوله بیشتر زحمت می‌دید پس از عزل‌امین السلطان و صدارت عین الدوله درصدد افتتاح مدرسه شبانه روزی بجهت ایتام بو. عین الدوله بجرم مشروطه طلبی گرفتار و بکلاتش فرستادند. (شرح گرفتاری و تبعید مرحوم رشدیه بکلات باتفاق مجد الاسلام در ذیل روزنامه ندای وطن ذکر خواهد شد خوانندگان گرام آنجا مراجعه فرمایند. مؤلف) پس از عزل هین الدوله و صدارت مشیر الدوله از حکومت خراسان ویرا خواستند و با احترام بمشهد آمدند باز در فکر مدرسه بودند و تلگرافات مفصل کردند اولیای امور موافقت نکردند بروسیه در تمرخان شوره خدمت استاد کل جناب طالب بوف رفتند و مدتی آنجا بودند پس از ماه و مضان ۱۳۲۴ طهران رفتند و در ربیع ۱۳۲۵ که گمنام بسیاحت ایران رفته بودم (منظور مدیر چهره نماست که این شرح را نوشته است. مؤلف ( در طهران مکرر خدمتشان رسیدم. لازم است یاد‌آور شویم که در شماره اول سال پنجم چهره نما؛ در فهرست جراید منتشر در ایران. علاوه بر روزنامه طهران که بمدیری رشدیه ضبط کرده روز نامه دیگری نیز بنام (مکتب) با نمر حوم نسبت داده و نوشته است که بمدیری و شد به منتشر شده است.

(۷۸۴) طهران مصور

مجله طهران مصور صاحب امتیازی «ع. نعمت» در طهران تأسیس و در سال ۱۳۰۸ شمسی منتشر شده است. طهران مصور معمولاً در ۱۶ صفحه بقطع وزیری بزرگ، هفته یکبار؛ روز‌های شنبه طبع و شماره دوم سال اول آن در تاریخ شنبه ۲۳ آذر ۱۳۰۸ شمسی منتشر شده است. محل اداره مجله: طهران

-۱۸۷-