پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد سوم.pdf/۱۶۰

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف صاد بعده الياء
صورت صیحه، صبحه آسمانی، صیحه تمدن
 

گوشه از آن ارباب تنومندی نشسته و در مقابل او غلیانی گذاشته شده و بکشیدن آن مشغول است. در مقابل این ارباب تو کری که پیش از اسکلتی از او باقی نمانده ایستاده است. در وسط دشت وسیع نیز زارعی بصورت اسکلت دیده می‌شود که با گاو خود مشغول شیار کردن زمین است.

منظور از ترسیم سرلوحه مذکور انتقاد از سرمایه داری و اصول مالکیت می‌باشد که چگونه مالک وارباب با فراغ خاطر و آسودگی خیال با لباس‌های فاخر نشسته و میش و نوش مشغول است در صورتیکه کارگر و کشاورز با اندام لاغر وضعیف کمر خدمت او را بسته و آن یکی بکارخانه و دومی در دشت و صحرا مشغول بذر افشانی و خدمت بمالک است. و با در نظر گرفتن باینکه در آن ایام تبلیغات همسایه شمالی برضد اصول سرمایه داری و تملک شخصی بشدت اجرا می‌شده معلوم می‌گردد که روز نامه صورت نیز بهمین منظور تأسیس و منتشر می‌شده است در عنوان روزنامه، صورت بدینقسم معرفی شده: اخلاقی، فکاهی، اجتماعی کاریکاتوری. و مندرجات آن بیشتر مطالب راجع باصول کار و اینکه بالاترین تنها بیکار بست، می‌باشد. علاوه براین‌ها اخبار داخله خارجه نیز در روزنامه درج است.

روزنامه صورت تا آنجا که نگارنده اطلاع دارد متجاوز از شش سال منتشر شده و فعلاتا شماره ۵۷ سال ششم مورخ ۳۰ دی ۱۳۰۹ شمسی مطابق ۳۰ شعبات ۱۳۴۹ قمری در دست است.

(۷۵۵) صبحه

در سال ۱۳۰۱ شمسی روزنامه صبحه در طهران بطور هفتگی تأسیس و منتشر شده است.

(۷۵۶) صبحه آسمانی

روزنامه صیحه آسمانی بمدیری آقای (محمد جناب‌زاده) تأسیس و در سال ۱۳۰۰ شمسی بطور هفتگی منتشر شده است. آقای محمد جناب‌زاده از نویسندگان شوور و کتاب اوراق پراکنده‌ایشان معروف است.

(۷۵۷) صبحه تمدن

سابقه نمونه‌ای از این روزنامه را در دست داشته‌ام که مدیر آن (باقر جعفری) معرفی شده بود ولی فعلا برای نقل خصوصیات آن موجود نیست.

حرف الضاء

(۷۵۸) ضیاء شرق

روزنامه ضیاء شرق بمدیری (حسین ضیالی) تأسیس و منتشر شده. انتشار این روزنامه بعد از جوزای ۱۳۰۳ شمسی بوده است.