الگو:متن برگزیده/ژوئیه

از ویکی‌نبشته

این متن را بصورت فایل EPUB دانلود کنید (مناسب برای بیشتر دستگاه‌های کتابخوان غیر از کیندل). این متن را بصورت فایل PDF دانلود کنید. این متن را بصورت فایل MOBI دانلود کنید (مناسب برای دستگاه‌های کیندل). دانلود کنید!

تاریخ پانصد سالهٔ خوزستان کتابی تاریخی از احمد کسروی است که در سال ۱۳۱۲ تألیف شده است. این کتاب بر تاریخ و فرهنگ مردم خوزستان متمرکز است و آنطور که نویسنده در مقدمهٔ اثر ذکر کرده، تأکید آن بر مطالعهٔ عشایر عرب خوزستان است. کسروی در سال ۱۳۰۲ برای انجام مأموریت به خوزستان رفت و مدتی در آن‌جا اقامت داشت. وی با استفاده از برخی منابع تاریخی و شنیده‌های افراد مطلع، وضعیت عشایر عرب خوزستان را از سال ۸۴۵ تا ۹۱۴ خورشیدی گردآوری کرده است.

کتاب تاریخ پانصد سالهٔ خوزستان شامل سه بخش، یک دنباله و سه تاریخچه است که عبارتند از مشعشعیان، کعبیان، و پیشامدهای آخر خوزستان. در پایان کتاب سه یادداشت تاریخی که در گوشه‌وکنار توسط افرادی به نگارش درآمده و مورد استفاده قرار نگرفته است، به کتاب افزوده شده است که عناوین آنها عبارتند از: جنگ ایران و انگلیس در محمره، تاریخچه‌ای از یفرمخان، و سخنی چند دربارهٔ خلیج.

«از آغاز کار سید محمد آگاهی مفصلی که در دست هست شرحی است که یکی از مؤلفان عراق عرب در کتاب خود بنام «التاریخ الغیاثی» نوشته بوده و سید علی مشعشعی در کتاب خود همۀ آن شرح را آورده قاضی نوراللّه نیز در مجالس المومنین خلاصه آنرا به فارسی ترجمه کرده به نوشته مولف عراقی سیدمحمد چون به هفده سالگی رسید از پدر خود سید فلاح دستور گرفت که از اواسط که زادگاه و نشیمن او بوده به حله رفته در مدرسه شیخ احمد بن فهد بدرس پردازد. در آن زمان مذهب شیعه رواج بسیار گرفته و روزبروز برونق آن می‌افزود و شیخ از علمای معروف شیعه بود که در حله مدرسه داشت و شاگردان بسیاری بر سر درس او حاضر می‌شدند.»

(ادامه ...)