پرش به محتوا

آیین‌نامه اجرایی قانون استفاده اجباری از کمربند و کلاه ایمنی

از ویکی‌نبشته

مصوب ۱۳۸۴

هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۸۴/۴/۲۲ بنا به پیشنهاد مشترک وزارتخانه‎های کشور، دادگستری، صنایع و معادن و راه و ترابری و به استناد تبصره (۲) ماده واحده قانون استفاده اجباری از کمربند و کلاه ایمنی ـ مصوب ۱۳۷۶ ـ آیین‌نامه‌ی اجرایی قانون یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:

آیین‌نامه‌ی اجرایی قانون استفاده اجباری از کمربند و کلاه ایمنی

ماده ۱

[ویرایش]

در این آیین‌نامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می‎روند:

الف- کمربند ایمنی: تسمه‎ای که نیم‌تنه‌ی بالای راننده و هر یک از سرنشینان را تحت کنترل و مهار ایمن خود قرار می‌دهد تا هنگام ضرورت، همچون کاهش ناگهانی سرعت یا توقف آنی خودرو که ممکن است ناشی از ترمز یا برخورد با جسم دیگری یا حوادث دیگر رانندگی باشد، مانع از جدا شدن سرنشینان و راننده از صندلی خود و اصابت به شیشه‌ی جلو یا سایر قسمت‌های داخل و یا پرتاب به خارج از خودرو شود.

ب- کلاه ایمنی: کلاهی است که راننده و سرنشین موتورسیکلت‌ها از آن برای محافظت سر خود در برابر ضربات احتمالی ناشی از بروز سوانح استفاده می‎کنند.

ج- راه: عبارت است از تمامی سطح خیابان، جاده، کوچه و کلیه معابری که برای عبور و مرور عموم اختصاص داده شود.

ماده ۲

[ویرایش]

کلیه‌ی دارندگان وسایل نقلیه موتوری در سطح کشور که سال ساخت خودروی آنان ۱۳۷۵ خورشیدی به بالا یا معادل سال میلادی آن می‌باشد، مکلفند ظرف دو سال وسایل نقلیـه‌ی خود را به کمربنـد ایمنـی استـاندارد برای راننـده و هر یک از سرنشینان (بر اساس ظرفیت مجاز خودرو) و تجهیزات ایمنی استاندارد مجهز سازند.

وزارت صنایع و معادن و کلیه‌ی تولیدکنندگان، واردکنندگان و توزیع‌کنندگان انواع خودروها موظفند وسایل نقلیه موتوری تولیدی و وارداتی را همراه با کمربند ایمنی استاندارد منصوب در کلیه‌ی صندلی‌ها به صورت انفرادی و بر اساس ظرفیت مجاز عرضه نمایند. شماره‌گذاری و ارائه‌ی خدمات خودرویی، اجازه‌ی حرکت و تردد وسایل نقلیه یادشده منوط به رعایت مفاد این آیین‌نامه و نصب کمربند ایمنی استاندارد می‌باشد.

ماده ۳

[ویرایش]

تعداد سرنشینان ردیف جلو باید بر اساس ضوابط مندرج در آیین‌نامه‌ی راهنمایی و رانندگی و اصلاحیه‎های آن باشد و هر یک از سرنشینان ردیف جلو باید تنها از کمربند ایمنی مربوط به خود و به صورت انفرادی استفاده نمایند.

ماده ۴

[ویرایش]

پس از مدت دو سال از تصویب این آیین‌نامه، صندلی‎های خودروهای تولیدی و وارداتی می‎باید مجهز به پشت سری ویژه باشند.

ماده ۵

[ویرایش]

سوار شدن به موتور سیکلت بدون استفاده از کلاه ایمنی ممنوع است و راکبین موتورسیکلت مکلفند در طول حرکت از کلاه ایمنی استفاده نمایند.

ماده ۶

[ویرایش]

سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و وزارتخانه‌های آموزش و پرورش و فرهنگ و ارشاد اسلامی موظفند با همکاری و هماهنگی وزارتخانه‌های کشور، راه و ترابری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و بیمه مرکزی ایران و نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران نسبت به ترویج و ارتقای سطح فرهنگ و آموزش‌های عمومی موضوع این آیین‌نامه اقدام نمایند. چگونگی همکاری و تعامل بین دستگاه‌های یادشده به موجب دستورالعملی که توسط شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور تهیه و به تصویب وزیر کشور می‌رسد مشخص می‌شود.

ماده ۷

[ویرایش]

وزارتخانه‎های صنایع و معادن و بازرگانی مکلفند نسبت به تولید و تأمین کمربند و کلاه ایمنی استاندارد حسب نیاز کشور اقدام نمایند.

ماده ۸

[ویرایش]

سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور اعتبار لازم را برای اجرای هر چه بهتر مفاد این آیین‌نامه و ارتقای سطح آگاهی عمومی از رفتارهای صحیح در رانندگی و عبـور و مرور عابران در لایحـه‌ی بودجـه‌ی هـر سال پیش‎بینی و در اختیـار وزارت کشـور قرار می‌دهد.

تبصره: بیمـه‌ی مرکزی ایران موظف است بر اساس تصمیم شورای عالی بیمـه همه‌ساله درصدی از سود شرکت‌های بیمه را برای اجرای سیاست‌های آموزشی مصوب موضوع ماده (۶) قرار دهد.

معاون اول رئیس‎جمهور - محمدرضا عارف