مذاکرات مجلس شورای اسلامی/دورهٔ ۱/جلسهٔ ۲۴

از ویکی‌نبشته

مجلس شورای اسلامی دوره ۱ جلسه ۲۴

رئیس جلسه: اکبر هاشمی رفسنجانی

تاریخ: ۱۳۵۹/۰۵/۰۴

شماره روزنامه رسمی: ۱۱۰۲۹

زمان: ۱۰:۴۰ تا ۱۳:۱۰


اعلام رسمیت جلسه و تلاوت آیاتی از کلام الله مجید[ویرایش]

رئیس- دستور جلسه امروز را قرائت کنید .

منشی – بسم الله الرحمن الرحیم . دستور جلسه روز شنبه ۴مرداد ماه ۱۳۵۹

  • ۱- تلاوت آیاتی از کلام الله مجید
  • ۲- طرح پرونده انتخاباتی آقای سید احمد حسینی از مرودشت
  • ۳- طرح ماده تاریخ مجلس مظهر عدل علی علیه السلام
  • ۴- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس- قرائت قران را لطفا شروع کنید .

اعوذبالله من الشیطان الرجیم

بسم الله الرحمن الرحیم

ان فرعون علافی الارض و جعل اهلها شیعا . یستضعف طائفه منهم یذبح ابنائهم و یستحیی نسائهم انه کان من المفسدین . و نریدان نمن علی الذین استصعفوا هامان و جنودهما منهم ما کانوا یحذرون ( صدق الله العلی العظیم ) ( حضار صلوات فرستادند )

رئیس- قبل از اینکه سخنرانان قبل از دستور تشریف بیاورند چند تذکر لازم است که خدمت آقایان عرض کنم . اول اینکه ما هر روز مقداری از وقتمان را در انتظار رسمی شدن مجلس میگذاریم و آن هم در حالی است که آقایان تشریف دارند یا در راهروها هستند یا در شعب و کمیسیونها و منجمله کمیسیون تحقیق چون معمولا کار دارند دیرتر می آیند خواستم خواهش کنم از آقایان که اجازه ندهند اینجوری وقت مجلس تلف بشود عده زیادی از نمایندگان نشسته اند اینجا اما رسمی نشده و مخصوصا امروز ما سه ربع ساعت تاخیر داشتیم بدلیل اینکه آقایان در شعب خودشان مشغول کاری بودند ولی وقتی که اعلام کردیم ساعت ۱۰ جلسه هست کارهای دیگر باید تعطیل بشود و تشریف بیاورند این تذکر را برای روزهای بعد مقید باشیم مراعات کنیم و سعی کنیم اول ساعت ۹یا ۱۰ هر وقت که اعلام می کنیم این یک ربع وقتی هم که گذشته شده آنرا هم لازم نیست مستهلک کنیم زودتر تشریف بیاورید که وقتمان تلف نشود مسوول اتلاف وقت دیگر و وقت کشور نباشیم تذکر دوم این است که در جلسه گذشته و بعضی از جلسات دیگر دیده شد که دیگر دخالت میکنند و میخواهند آن آقا را ساکت کنند ، داد میکشند یا اهانت میکنند مواردی از این اهانت ها در جلسه گذشته بود که این خودش یک تخلف بزرگتری است و مرتکب شونده مستحق توبیخ است باز من تذکر می دهم خواهش میکنم اگر کسی تخلف کرد اجازه بدهید که مسوول مجلس خودش جلو تخلف را بگیرد و آقایان دخالت نکنند برای اینکه دخالت شما موجب همهمه میشود و موافق و مخالف دخالت میکنند سروصدا بلند میشود و اهانت میشود . آئین نامه را همه خوانده اید و این برخلاف آئین نامه است . تذکر سوم همانطور که شاهد بودید جناب آقای انواری در جلسه گذشته استعفائی نوشته بودند و اینجا بمن دادند که رئیس مجلس وظیفه دارد در اولین جلسه استعفانامه را بخواند من در این فاصله با ایشان تلفنی صحبت کردم و امروز صبح مذاکره کردیم و ایشان اجازه دادند و قرار شد که من مذاکره ای با ایشان بکنم و بعد از مذاکره اگر لازم بود استعفانامه ایشان را بخوانم البته ایشان انصرافشان را اعلام نکرده اند ولی این مقدار موافقت کردند که یک جلسه من با ایشان مذاکره بکنم و بعد استعفانامه اگر لازم بود خوانده بشود و تذکر دیگری که یکی از آقایان دادند که چرا در دستور جلسه گزارش کار شعبه ها نیست آئین نامه را که من مطالعه کردم دیدم بنا نیست که شعب کارشان را در مجلس ابتدا گزارش بدهند روسای شعب میروند به هیات رئیسه در آنجا با هم می نشینند تصمیماتی که آنجا گرفته میشود باید بیاید مجلس و تصویب بشود حالا اولین سخنران قبل از دستور را بگوئید تشریف بیاورند .

طاهری – من روز پنجشنبه نوبت گرفته بودم که قرار شد روز شنبه صحبت کنم .

رئیس- بله ، گفتم که نوبتتان را محفوط نگهمیداریم ، البته این موضوع در آئین نامه مسکوت است و چیزی در اینمورد که در جلسه بعد می توانند بیایند یانه گفته نشده ، یکی از آقایان اعتراض کردند ، من فکر می کنم که این حق رئیس جلسه است که تصمیم بگیرد ، اگر امروز فرصتی بود اجازه می دهیم که شما صحبت بکنید ، در آئین نامه چنین حقی داده نشده بود ولی من گفتم برای من حقی است و اگر دیدم که وقت مقتضی است این کار را خواهیم کرد . آقای شهرکی بفرمائید .

-بیانات قبل از دستور اقایان شهرکی ، علی معرفی زاده ، دکتر ولایتی ، مهندس طاهری و بحث پیرامون استعفای آقای انواری[ویرایش]

غلامعلی شهرکی – بسم الله الرحمن الرحیم ، با سلام به نمایندگان محترم من در ارتباط با مشکلات حوزه انتخابیه سیستان مسائلی را بعرض شما می رسانم و ابتداء لازم می دانم مقدمه مختصری در جهت شناخت این منطقه بیان دارم . سیستان جلگه ای است وسیع در جنوب شرقی ایران و در فاصله زیادی هم مرز با کشور افغانستان مردم مسلمان این سامان سالهاست که با رنج و مشقت زندگی می کنند و جمعیت کثیری در حدود ۲۵۰/۰۰۰ نفر از آنان با بدترین وضع ممکن خانه و کاشانه خود را برای امرا معاش ترک و اجبارا راهی مناطق شمالی کشور شده وبه کارگری دراراضی کشاورزی اشتغال دارند دراین منطقه مساله آوارگی ودرماندگی بحدی مطرح است که می توان نام فلسطین دوم برآن نهاد . واگر میخواهید به صدق عرایضم پی ببرید سری به کوره های آحرپزی اطراف تهران بزنید و ببینید که این آوارگان درچه شرایط سختی بکار مشغولند . سیستان با اینکه منطقه ای وسیع وحاصلخیز است ولی بدلیل اعمال سیاستهای غلط دولتهای خودکامه رژیم منحط پهلوی همواره جزء مناطق مورد غضب واز جهتی فراموش شده بود وقتی انسان با آنهمه محرومیت ومشکلات از نزدیک روبرو میشود بعینه می بیند که برای آن رژیم تنهاچیزیکه مطرح نبوده جان وشرف وحیثیت انسانها بوده وما امروز نه تنها وارث جامعه ای با فرهنگ طاغوتی هستیم بلکه توزیع امکانات وخدمات را دروضعی نامطلوب دربین افراد ومناطق مختلف کشور شاهدیم . از حمله ملاحظه میفرمائید که آنجه امکانات رفاهی بوده به شهرهای بزرگ اختصاص داده شده ومناطقی مانند سیستان با جمعیتی درحال حاضر حدود دویست و پنجاه تاسیصد هزار نفر برای مثال فقط یک بیمارستان ۲۵ تختخوابی داشته واز ۶۰۰ روستای آن حتی یک روستا هم از برق استفاده نمی کنند وراهها وضع بسیار نامطلوبی دارند وبجرات می توان گفت هرروز درراه زابل – زهدان وقوع تصادفی منجر به مرگ غیر قابل اجتناب است .

اینها گوشه هائی ازدریای نارسائیها ومشکلاتی است که گریبانگیر مردم سیستان است وبطور اجمال به ان اشاره رفت واین موضوع چیزی نیست که من بتوانم بطور کامل وبنحوی که عینیت دارد برای نمایندگان محترم تشریح نمایم وفکر می کنم باشند کسانی درمجلس که آشنائی مختصری باوضع این منطقه وآوارگان سیستانی درگروگان وگنبد داشته باشند .

بهر تقدیر اکنون سخن دراینست که آیا بازهم بایستی محرومیتها آنهم دراین حد ادامه داشته باشد ومسوولین امر درمشکلات تهران وشهرهای بزرگ غرق شوند وآیا بازهم بایستی کشاورز سیستانی درای حد مستاصل شودکه برای تامین کرایه فرارخود از سیستان بچه خود را به کلفتی ونوکری بسپارد ؟ آیا بازهم بایستی شاهد باشیم که مسوولین امر کمترین توجهی باین مسائل خیانی نداشته باشند؟ من تا کنون به کثر مقامات مملکت مراجعه نموده ام ولی هیچکدام آنان اقدام موثری در موارد اشاره شده معمول نداشته اند نمایندگانمحترم اکنو حدود ۳ ماه است که ۱۸۰ روستا از روستاهای سیستان با جمعیتی درحدودشصت الی هفتاد هزار نفرآب آشامیدنی ندارند وزنان و بچه ه برای تامین آب آشامیدنی فاصله ای درحدود ۱۶ کیلومتر را طی مینمایند مقایسه بفرمایید وقتی آب منزل شهروندان محترم تهرانی برای یکساعت قطع میشود چقدربرایشان ناگوار است ودرهمین حال انسانهائی از بی آبی در گوشه ای از مملکتمان آخرین راه علاج را فرار به مناطق دیگ کشور میبینند وهیچکس به آنها توجهی نمیکند آیا کسانی که درنقاط دورافتاده وبد آب و هوا ومرزی مملکت بدنیا آمده اند سزایشان نیستی ونابودی بدلائل نداشتن ابتدائی ترین امکانات زندگی است ؟ اشاره باین مسائل درمجلس از این جهت است که احساس میکنم نمایندگان محترم اولا ازبطن جامعه ما هستند ودر ثانی درقبال مدرمی چنین محروم ومناطقی عقب افتاده مسوولیت شرعی وانسانی مشترکی دارند وتوجه شما را به این نکته جلب مینمایم که این محرومین منتظرند ببینند این مجلس چه اقداماتی درجهت رفاه آنان انجام میدهدو بشما عرض کنم آنها توقع زیادی وغیرقانونی وغیرعملی ندارند وخواهان خدماتی درحداقل امکان هستند ودلیل وجود ندارد که نیمی از بودجه مملکت صرف امور خدماتی درشهر بزرگ تهران گردد ودرهمان حال کسانی که تولید کننده هستند ودرروستاها خوراک مردم شهرها را تامین مینمایند از مصرف کنندگان شهری کوچکترین کمکی بانها صورت نگیرد مگر این گروه از جامعه ما تعهد نسبت به تامین رفاه مردم شهرها دارند واگر هم چنین بانجام رسانند فکر میکنم هیچکدام ازما موافق چنین عملی نباشیم چون درصورت سکوت ودنتیجه موافقت صحه بربدترین نوع استثماروبهره کشی گذاشته ایم .

درپایان از عموم نمایندگان محترم تقاضا دارم که با توجه به فرمایشات امام بزرگوارمان دراولین روزی که بحضور ایشان رسیدیم ازای وظیفه سنگین درقبال محرومین غافل نبوده وبا توجه ومساعی خود نظر مسوولین امر را به مناطق دور افتاده ومرزی کشور خصوصا مناطق جنوب که قهر طبیعت گریبانگیر آنهاست وباندازه کافی عذابشان میدهد جلب واز آنان بخواهند که درجهت تامین خواسته های حیاتی وبحق مردم این مناطق اقدام فور معمول واز هر گونه سهل انگار دراین زمنیه ها که موجبات شرمندگی آنها را درپیشگاه خدا ومردم ما فراهم خواهد کرد بپرهیزید وازآقای رئیس مجلس درخواست مینمایم مشکلاتی که وسیله نمایندگان درمجلس مطرح میشود به مقامات مربوطه منعکس ونتیجه آنرا باطلاع نماینده ویا نمایندگان محترم برسانند .والسلام علیکم ورحمه الله .رئیس- متشکرم .

منشی – آقای علی معرفی زاده .

خلخالی- من یک تذکری راجع به فرمایشات آقای شهرکی دارم .

رئیس- چو توضیحی درمورد فرمایشات ایشان دارید ؟ اگر چیزی است که به شمامربوط میشود حق تذکر دارید ولی اگرمربوط نمیشود حق تذکر ندارید .

معرفی زاده – بسم الله الرحمن الرحیم . بدون شک خواهران وبرادران محترم براین واقفند که چشم امید مردم رنج دیده ودلسوخته این مملکت به این مجلس دوخته است . اگر این مردم از ما بپرسند که دراین مدت قریب به دوماه چه دردی ازدردها آنها را درمان نموده ایم ، جز سکوت چه جوابی برای آنها خواهیم داشت ؟ آیا بهتر نیست بجای بحث درمورد مسائلی که آنچنان باید وشاید درد جامعه واقعی ما نیست وساعتها به مشاجره وتشنج بگذرد وهمچنان چشم محرومان ودردمندان ب محروئمیت بیشتر بسورد ، تصمیم قاطعی دررفع مشکلات موجود بگیریم ؟ با پوزش از نمایندگان محترم وبا کمال تاسف افرادی معدود هدفی جز دفاع از موضوع گروهی وعقیدتی خودنداشته وتصورمکنند که این مجلس سنگر دفاع از اعتقادات گروهی وعقیدتی خود میباشد ، این انگشت شماران غافل ازآن هستند .

شجونی – آقا مجلس با قبرستان باید فرق داشته باشد . مجلس آریامهری نیست ، بنابراین باید بحث کرد .

رئیس- اجازه بفرمائید ، آقای معرفی زاده ادامه بدهید .

معرفی زاده – این سنگر ، سنگر مستضعفان است واین مستضعفان درزیرپرچم بزرگ انقلاب آفرین لااله الاالله وبرهبری امام امت گرد آمده اند ، تا روز بروز برثبات ومبانی اسلام وپیروزی نهائی مستضعفان فزونی بخشند . جناب آقای شجونی چنانچه مساله ای داشته باشید بعدا درخدمت شما هستم . دومساله خدمتتان عرض کنم . یک مساله وضع برادران کشاورز وکارگراست که درزمان طاغوت بعلت نبودن کارودست نزدن به جنایتها وکارهای زشت وروانه کشورهای همسایه گردیده ومشغول بکار شدند . چند وقت پیش عده زیادی از اینها به مملکت باگشتند وگمرک خرمشهرکلیه پول آنها را گرفته است وتاکنون این افراد درسرگردانی بسرمی برند اینها برای امرار معاش هیچ راهی ندارند چز پولی که همراه خود آورده اند . گمرک خرمشهر پول را به بانک مرکزی تهران ارجاع کرده واین بیچارگان با اینکه هیچ آدرس واطلاعی از شهر تهران ندارند چندین با تاکنون بادردسرخود ر به بانک مرکزی رسانده اند وتاکنون هیچ نتیجه ای نگرفته اند. مساله دیگر مساله بق خوزستان است که دربرابرآن دو سوال وجود دارد . اول کمبود برق ونوسان شدید آن است که با آن گرمای بیش از ۵۰ درجه عین اینکه آدمی را درحال جان کندن می بینیم . ساعت ۱/۳۰ بعدازظهر برق ردحالتی است که یک ساعت هست ودوساعت نیست ویا نیمساعت هست ویکربع ساعت قطع است وبا توجه به ماه مبارک رمضان که صدی نود مردم آن منطقه روزه هستند بارها به مقامات اطلاع داده شده است که اصلا ترتیب اثری نداده اند . خودمن با مدیر عامل برق تماس تلفنی گرفتم وگفتم مردم درحالی هستند که ممکن است به دفتر شما بیایند . اقای مدیرعامل بدون احساس هیچگونه مسوولیتی با صدای رسا درجواب من فرمودند که بیایند ، ماهم دفتر را خالی می کنیم ، مساله دوم مساله ای است که سازمان آب درست عکس فرمایشات امام را عمل می کند ، اگرخاطرمان بشد امام دریکی از پیامهایشان فرمودند که باید به اکثر مستضعفین برق مجانی داده بوشد .آیا کارمندی که باید هستصد تومان برق بدهد . آنهم بعد از شش ماه قبض برق به مبلغ چهار هزارتومان ویا پنج هزار تومان می آید واخطارده روزه که اگر این پول را پرداخت نکنید . برق شما را قطع می کنیم . آیا اگربنا باشد هشتصد تومان پول برق بدهد ، چقدرش را بابت اجاره بدهد . چقذرش را بابت خرج بچه هایش بدهد . چرا به این مسائلی که واقعا به ضد انقلاب قدرت میدهد رسیدگی نمی کنیم .این مساله دررابطه با مساله خوزستان است . آیا نرخ بوق درارک وخوزستان باید به یک قیمت باشد . درخوزستان دست کم دریک خانواده خیلی بیچاره می باید پنگه در ۲۴ ساعت کار بکند ودرماه با محاسباتی که شده است کارگری که هزار یا هزار وپانصد تومان بیشتردرآمد ندارد چهارصد تومان آنرا پول برق میدهد . کجای این برنامه با پیام امام وفق می دهد چرا فقط پشت این تریبون قرار می گیریم وصحبت می کنیم حاضر نیستیم دنبال این مساله را بگیریم تا به نتیجه برسیم . می گوئیم با ناراحتی می گوئیم ولی همین اینجا روی صندلیمان می نشینیم وفراموشمان می شود . همانطور که برادرشهرکی فرمودند . تمنا دارم این مسائل را رسیدگی کنیم ، دنبال کنیم تا لحظه ای که به نتیجه برسیم وببینیم علت اساسی چیست ؟ موجه است یا کارشکنی است ؟ به اعتقاد من اکثر این مسائل کارشکنی است . درزمان طاغوت چه شد که قیمت برق آنقدرپائین بود والان میزان قیمت بالارفته است . به چه علت است ؟ منظور عرض من ازپنکه داران آنهائی بودند که قادر به خرید کولر در منطقه نیستند . کارگری که از صبح تا شب جهل تومان درآمد دارد وبدبختانه عائله اش سنگین است کجا م تواندکولر بخرد. فکر نکنیم که همه در راحتی هستیم وآن کارمندی هم که می رود وکولر میخرد کولرچهل هزار تومانی را بطور اقساط بالاجباربه هفت هزارتومان میخرد . زیرا بچه دارد ویا خانمش از او می خواهد ویا همسایه اش را می بیند ومیخواهد خوب زندگی کند . چرا ، این مسائلی ر که خیلی جزئی هستند وکمک موثری درپیشبرد برنامه انقلابی ما دارند رسیدگی نکنیم ، مسائل دیگری هم هست که چون خوشبختانه وقت باقی است من عرض می کنم .

رئیس- وقت نیست یکدقیقه وقت دارید .

معرفی زاده – دررابطه به مهندسین وکارشناسانی که دروزارتخانه ها وجود دارند واینها با مدارک پائین درشهرستانهای کوجک استخدام شده اند ویا پارتی بازیهای زمان طاغوت بخارج رفته اند ومدارک عالیه گرفته اند والا ن درتهران جز بحث درباره انقلاب واکثرا رد انقلاب برنامه دیگری ندارند ، من از زیاست مجلس تقاضا می کنم عین آن برنامه نشود که عده ای بنابود بروند وکنسولکریها را بررسی کنند . وزارت امورخارجه را بررسی کنیم وفراموشمان شد . این مساله را دقیقا بررسی کنیم وعده ای از نمایندگان باید بری بررسی وضع جنین مهندسین وکارشناسانی که دردفاترشان نشتیه اند وفقط عیب انقلاب را می گیرند وبروند اینها را بخواهند ودربین استانها تقسیم کنند . همین الان من تماسی داشتم . نقشه بیمارستاری که باید در استان خوزستان طرح ریزی وبررسی شود می باید در تهران تایید شود وهمینطور روز پنجشنبه برنامهای در مخابرات داشتیم ونقشه زمین ساختمان مخابرات از شادگان یعنی از ۱۴۰۰ کیلومتر باید به تهران بیاید و تایید شد . زیرا هوای خوزستان گرم است وآقای مهندس طاقت ندارد که به آنجا برود ولی دوماه است که اضافه کارش قطع شده مشغول بدگوئی ازانقلاب است من تمنا دارم به این مسائل رسیدگی کنیم تا بتوانیم یک جامعه خوبی داشته باشیم . والسلام علیکم ورحمه الله وبرکاته .

رئیس- متشکرم . سخنران بعدی را دعوت کنید ، من دو تذکر رسیده است که خواهم داد .

منشی – آقای علی اکبرولایتی .

خلخالی – آقای هاشمی من یک تذکردارم .

رئیس- شما تذکرتان را کتبی بفرستید تا من بخوانم زیرا آقایان دیگر هم فرستاده اند . د رمورد آن آقائی که از مجلس گله کردند که چه کاری انجام داده ایم من بعنوان مسوول مجلس این تذکررا مفید میدانم که عرض کنم ، آقایان بطور مبهم گله نفرمایند زیرا شما میدانید مجلس تا قبل از شوراینگهبان کاری نمیتوانست انجام بدهد غیرازتصویب اعتبارنامه ها که به مقدرای که میرسد معطل نمیشد وانجام نمیشد . بعد از شورای نگهبان هم همینطور که می بینید مشعول کار شدیم . تعطیلی نداشتیم شعب را انتخاب کردیم . خودتان درحال کار هستید . کمیسیونها بمحض اینکه انتهاب ش کارمحلی با سرعت شروع میشودوآئین نامه ها میرسد طرحها را خودمان میدهیم وتعقیب میکنیم . چیزی نفرمائید که مردم را بدبین بفرمایید ودرمورد همین کمیسیون وزارت خارجه که قبلا تذکری دادند قرا ربران شد که کمیسیون وزارت خارجه که بعد از این شعب بوجود می آید مسوول اعزام هیات ها بخارج باشد . بازشما یک چزی میفرمائید ومردمی که میشوند میگویند پس آقایان نشسته اند چه میکنند . تذکر بعدی که بمن دادند درمورد استعفا نامه آقای انواری است . من روشن کردم که رئیس مجلس باید دراولین جلسه متن استعفا را بخواند . من با خود ایشان صحبت کردم واز ایشان اجازه گرفتم که امیدوارم امروز ایشان منصرف بشوند واگرنشدند بعد ازاینکه خودشان گفتند حتما خوانده بشود ، فکر میکنم فردا خوانده میشود چون امروز بنا است من با ایشان مذاکره بکنم . به علاوه چه اصراری است که ما یک کاری را بکنیم که خود صاحب استعفا گفته است نکنیم . دونفر از آقایان بمن تذکردادند ( باباصفری- آئین نامه این اجازه را نمیدهد ) ائین نامه مانع این نیست . آئین نامه میگوید دراولین جلسه خوانده شود ولی خود صاحب استعفا این اجازه را داده که شاید خوانده نشود . آقای دکتر سامی اجازه بفرمائید ( دکتر سامی – آئین نامه چنین اجازه ای را نمیدهد استعفای ایشان باید خوانده شود ) نکته مطالب مستدل نیست واگر گفته بشود بعد باید سوال شود . تعقیب بشود واسم اشخاص توی کاربیاید . لذا با این مناسبت ها پیشنهاد شد که با مذاکره با خودشان بعدا خوانده بشود .

دکترسامی – ماده مربوط به این موضوع باید خوانده شود چون وقتی خوانده بشود می بینیم که درماده صراحت دارد وچنین اجاره ای را ایشان نمیتوانند بدهند . اجازه بدهید ماده را بخوانیم .

رئیس- وقتی که خود ایشان دارند میگویند شما نخوانید این میشود درحکم انصراف دیگر یعنی الان ایشان پشت این استعفا نایستاده اند .

دکتر سامی – اگر اجازه بدهید عین ماده را بخوانیم ببینیم که چنین اجازه ای نداده است .

رئیس- من عین ماده را میخوانم .

دکترسامی – اجازه بدهید من اینجا دارم بخوانم .

رئیس- انیجا هم هست ومن مستحق ترهستم بخوانم ‹‹ نماینده استعفا نامه خودرا بعنوان رئیس مجلس مینویسد ورئیس مجلس آنرا دراولین جلسه علنی باطلاع محلس میرساند (‌که به اطلاع رسیده شد . همانروز هم ایشان درجلسه علنی دادند ) شخصی مستعفی ظرف دوهفته از تاریخ قرائت استعفا نامه ( که هنوز قرائتش مطرح نیست که با خودشان صحبت کردیم که بعدا قرائت بکنیم . اگراصرار داشتند اینجا باید اعلان بکنیم که اعلان شده وباطلاع رساندیم اما قرائت قید نشده دراینجا درمجلس میتواند آنرا مسترددارد . حالا شما آن جمله اول را اگر لازم است تفسیر بشود مجلس حق تفسیر دارد . ما از مجلس درمفادش رای میگیریم .

دکترسامی – درکمیسیون اینطور مطرح بود که باید قرائت بشود .

رئیس- قرائت ندارد . شما اگر کمیسیون تشریف داشتید بایست مینوشتید قرائت بشود .

دکترسامی – درکمیسیون آئین نامه بهمین شکل مطرح شد حالا اگر آقایان میخواهند تفسیر هم بکنند مجلس باید تفسیر کند.

رئیس- بهرحال مبهم شدن آئین نامه را مجلس باید تفسیر بکند ببیند عبارت این است ( ورئیس مجلس دراولین جلسه علنی باطلاع مجلس می رساند ) مساله قرائت استعفانامه نیست . اگر لازم می دانید من از مجلس می پرسم که اگر مجلس از این می فهمد قرائت ، چون یک ماده دیگر داریم که آنجا می گوید اگرماده ای مبهم بود توضیحش را وتفسیرش را خود مجلس باید بکند . آقای قره باغ بفرمائید .

قره باغ – دراین ماده ۱۷ نماینده ای که استعفانامه خودرا بعنوان رئیس مجلس می نویسد این استعفانامه می نویسد و رئیس مجلس دراولین جلسه علنی باطلاع مجلس می رساند یعنی استعفانامه را می رساند ( رئیس- خوب رساندم ) معنی رساندن استعفانامه اینست که استعفانامه را بخواند تا نمایندگان از مضمونش مطلع بشوند .

رئیس- بسیار خوب نظر شما اینست ببینید آقایان اگراجازه می خواهید که اینطور صحبت بفرمائید ما وقتی رای گرفتیم نظرتان را بفرمائید اگرچیزی غیرازاین می خواهید بفرمائید اجازه بگیرید اقای خلخالی اجازه گرفتند .

خلخالی- راجع به آن تذکر که بنا بود بدهم م عقیده ام اینست که ما همیشه با این بیانات وکلا مخصوصا سیستان وبلوچستان همیشه روبروهستیم برای خاطراینکه ما قاطعانه وضربتی عمل بکنیم واین حرفها را از مرحله حرف ببریم روی عمل من پیشنهاد می کنم این مجلس تصویب کند وهزار تا چاه عمیق بدولت پیشنهاد کند دولت مشغول بشود دراسرع وقت حالاچه وسیله خودش یا بوسیله ای دیگر حرف نباشد عمل باشد .

رئیس- خیلی خوب پیشنهادتان را شنیدیم ولی شما مثل اینکه معتقدیم هرروز یک تخلفی به مجلس بفرمائید آنرا یادداشت می دادید بمن اگرلازم بود من می گفتم .

رئیس- آقای رشیدیان تذکر داده اند که وقت مجلس را با تاویلات نابجا صرف نکنید بسیار خوب من تذکر می دهم آقای سید محمد خامنه ای بفرمائید .

سید محمد خامنه ای – در مورد آئین نامه ماده ۱۷۴ نوشته که می تواند از مقام نمایندگی استعفا دهد یعنی در مقام ایجاد حق برای نماینده مستعفی فوریت قرائت این استعفانامه هست که وظیفه ایست و تکلیفی است برای رئیس حقی است برای مستعفی بنابراین اگر خود شخص مستعفی این اجازه را داده باشد مجلس می تواند آنرا قرائت نکند . آقای دکتر هادی بفرمائید .

دکتر هادی – بسم الله الرحمن الرحیم ، بنظر من استعفای آقای انواری سالبه به انتفاء موضوع است چون آقای انواری استعفا کردند و الان خودشان خواسته اند که خوانده نشود (رئیس- خودشان نخواستند ) الان خودشان در استعفاشان تجدید نظر معلق کرده اند ما باید صبر کنیم تا فردا اگر آقای انواری گفتند استعفا داده اند بعد استعفانامه شان در مجلس خوانده بشود ما نباید سعی بکنیم که یک نماینده ای حتما استعفا بدهد .

رئیس- شما اگر بحرف من توجه می فرمودید لازم نبود وقت مجلس را بگیرید من گفتم من با ایشان صحبت کردم ایشان تجدید نظر کردند گفتند که اول در یک جلسه با هم صحبت کنیم بعد اگر لازم بود می گویم بخوانید یعنی ایشان خودشان پیشنهاد نکردند که من نخوانم از طرف من بایشان تلفن شد .

رئیس- آقای عباسی .

عباسی – در ماده ۱۷۵ اینکه فرمودید باطلاع رساندن استعفا میشود که قرائت هست توجه بفرمائید ‹‹ نماینده استعفانامه خود را بعنوان رئیس مجلس می نویسد و رئیس مجلس آنرا در اولین جلسه علنی باطلاع مجلس می رساند شخص مستعفی ظرف دو هفته از تاریخ قرائت استعفانامه ›› اینها را با هم ضمیمه کنید که باطلاع می رساند و بعد از دو هفته از قرائت توجه فرمودید بنابراین اکر این تذکر ایشان و اینکه بشما گفتند و تمامی حاصل شده در حکم این نباشد که استعفاشان را پس گرفته باشند اطلاع بقرار قرائت است ولی اگر تلقی می کنید که ایشان پس گرفته اند اسعفاشان را آن چیز دیگر است .

رئیس- بسیار خوب این هم نظرایشان کفایت مذاکرات متعدد آمده بنظرم می رسد که حرفها دیگر تکراری است ما برای تفسیر این ماده که بعدا هم ممکن است نیاز بهش داشته باشم از نماینده ها طبق آئین نامه رای بگیریم لذا با یک فیام و قعود این مساله حل میشود . یکنفر مخالف و یکنفر موافق می تواند صحبت کند آقای فرض پور مخالف یا موافق کفایت مذاکرات هستید .

فرض پور – مخالف .

رئیس- خوب شما بعنوان مخالف کفایت مذاکرات میتوانید صحبت بفرمائید .

فرض پور – عرض کنم که بهیچوجه از ماده ۱۷۶ اینجوری استنباط نمیشود که شخص نماینده که استعفا میکند از رئیس مجلس بخواهد که استعفانامه اش را نخواند یعنی بایستی این استعفانامه قرائت بشود بعد اگر جناب نماینده خواستند میتوانند ظرف دو هفته منصرف بشوند این کاملا نشان دهنده این است که بایستی قرائت بشود .

رئیس- شما که میبایستی درباره کفایت مذاکرات صحبت میکردید ( فرض پور – عرض کردم درباره ماده ۱۷۶ ) خواهش کردم که . . .

فرض پور – خود حضرتعالی فرمودید که اشکال ندارد بگوئید .

رئیس- این تخلف را هم باید برای شما ثبت کنیم .

فرض پور – خود حضرتعالی فرمودید اشکالی ندارد .

رئیس- خیلی خوب پس غفلت من بوده است ( حائری زاده – من هم مخالفم )‌بعنوان مخالف کفایت مذاکرات آقای حائری زاده .

حائری زاده – چون مشخص نکردید بعنوان مخالف عرض میکنم برای اینکه اگر الان موضوع روشن نشد و شما رای بگیرید اصلا وضع عوض میشود و این افتتاح بابی است براین مساله برای اینکه اگر کسی استعفا داد و استعفا نامه اش اعلام شد ولی ۳ ِیا ۴ ماه بعد قرائت شد و آنوقت بعد از خواندنش بعد از ۴ یا ۵ ماه هر وقت قرائت شد آن وقت دو هفته وقت دارد پس بگیرد این چه طوری میشود باید روشن کنید بعد ما رای به کفایت مذاکرات بدهیم .

رئیس- روشن است اگر طرف بخواهد قرائت کنیم دلیل ندارد قرائت نکنیم ، قرائت اجبار است . خوب اگر کسی موافق کفایت مذاکرات است بگوید . آقای قره باغ .

قره باغ – بسم الله الرحمن الرحیم . این ماده ۱۷۵ و باضافه تبصره اش که میگوید هرگاه استعفای تعدادی از نمایندگان بنحوی باشد که مانع از تشکیل جلسه علنی و قرائت استعفانامه باشد در اینصورت استعفای نمایندگان وظیفه اش اینست این مطلب دیگر عبارتی است و واضح صدر و ذیلش و آقایان نمایندگانی که مسوول تدوین آئین نامه بوده اند لابد یک معنی قصد کرده اند این یک عبارتی نیست که جبرئیل بیاورد آقایان هم اینجا هستند که منظورشان چیست و عبارت هم بوضوح میرساند لذا عبارت واضح است و مثل اینکه آقایان هم نظری ندارند و همه ان شاء الله موافق هستند .

رئیس- بحث نفرمائید آقای قره باغ بحث نفرمائید شما با آن صدای صوراسرافیلی تان بلند گو هم میدهیم خدمتتان و بحثهائی که لازم نیست میفرمائید ، حالا در مورد تفسیر این ماده یعنی ماده ۱۷۵ آئین نامه که دو احتمال مطرح است خوب دقت بفرمائید که به چه رای میدهید دو احتمال مطرح است یکی اینکه اعلام استعفا ضرورتی ندارد آن اولین بار که اعلام میشود با قرائت باشد دوم اینکه نه اعلام استعفا حتما باید با قرائت باشد و گر چه هم که نماینده خودش موافقت کرده باشد که نخوانید . برای این دو نظر میخواهیم رای بگیریم آنهائیکه نظرشان اینست که حتما باید این اعلام با قرائت باشد که در نتیجه ما بعد از این باید اینرا بخوانیم آن آقایان قیام بفرمایند .

عباسی فرد – سه تا مطلب شد .

رئیس- من مطلب را مشخص میکنم ملاحظه بفرمائید دو تا است یک آنکه ما میخواهیم تفسیر بگیریم این است شما ممکن است ده تا احتمال دیگر هم در بیاورید ما کاری به آنها نداریم آنکه برای ما مطرح است و میخواهیم تفسیر بگیریم الان اینست آیا اعلام استعفانامه از این ماده استفاده میشود که حتما باید همراه قرائت باشد در مجلس یا نه آقایانی که اینجور نظرشان به آئین نامه هست قیام بکنند ، آقایان همانطور بایستند تا بشماریم آقایان منشیان بشمارند ، آقایانی که اعتبارنامه شان تصویب نشده حق رای ندارند .

( کسانیکه قیام کرده بودند شمارش شدند )

رئیس- آقایانی که قیام کرده بودند تعدادشان ۷۸ نفر بود بنابراین ،‌

یکی از نمایندگان – مخالف و ممتنع را هم بفرمائید .

رئیس- مخالف و ممتنع ندارد .

یکی از نمایندگان – با ورقه رای بگیرید .

رئیس- با ورقه ندارد .

شجونی – یک تذکر من دارم .

رئیس- آقایان ببینید من توضیح بدهم در کیفیت اخذ رای آن ماده میگوید اصل در کیفیت رای گرفتن این است که با قیام و قعود باشد مگر در مواردی که تعیین شده که حتما با ورقه علنی یا غیر علنی که کیفیتش تعیین شده بنابراین ما طبق آئین نامه رفتار کردیم .

یکی از نمایندگان – تذکر آئین نامه ای دارم .

رئیس- اجازه بدهید بعد تذکرتان را بدهید (همهمه نمایندگان) اینجا آنطور نیست ، قیام و قعود دیگر اینها را ندارد الان در تفسیر آن حداقل این است که ثابت نشد معنای این این است که باید این را بخوانیم اینجا معنایش این نیست و برای قرائت آن الان اجباری نداریم یعنی کسی رای نداده که بخوانیم (همهمه نمایندگان)

رئیس- آقای باباصفری شما تذکر آئین نامه ای دارید ؟ ( باباصفری – خیر ) پس بفرمائید بنشینید . آقای خزاعی تذکر آئین نامه ای دارند .

خزاعی – در این ماده ۱۲۰ نگفته موافقین را بلند کنید یا مخالفین را شما می توانید مخالفین را بلند بکنید طبیعه افراد ممتنع جزء موافقین محسوب خواهند شد عکس این صادق است .

رئیس- آقای شبستری بفرمائید .

شبستری – در ماده ۱۳۴ مطلبی است که یک مقدار این مشکل را حل می کند ماده ۱۳۴ می گوید که ‹‹ مصوبات مجلس به اکثریت آراء موافق معتبر است مگر مواردی که در قانون اساسی نصاب دیگری معین شده باشد ›› اگر تفسیر را نوعی تصویب بحساب بیاوریم و بگوئیم این هم یک نوع تصویب هست پس باید جنابعالی احراز بفرمائید اکثریت مطلق آراء موافق را در یک مساله ای این را باید احراز بکنید که در یک مساله ای اکثریت مطلق آراء موافق چی هست ؟ یعنی اکثریت باصطلاح نصف بعلاوه یک حاضرین میشود (رئیس- که حاصل نشده ) ماده ۱۲۸ هم این است که ‹‹ هرگاه نتیجه اخذ رای با قیام وقعود در دفعه اول مشکوک باشد ››، آقا مشکوک نبوده و شمرده اند و این مساله مشکوکی نیست اما آن ماده ای که مورد استناد بنده است همان ماده ۱۳۴ هست که باید احراز بفرمائید که نصف بعلاوه یک گونه خاصی تغییر می کند . پس اگر آن تفسیر اول را قبول نکردند تفسیر دیگری را باید به رای بگذارید تا ببینید کدامیک از آن نصف بعلاوه یک را می آورد.

رئیس- بهرحال ، اجازه بدهید ما آن یکی را هم به رای می گذاریم برای اینکه شبهه ای نماند ولی چنانچه آنهم رای نیاورد بعد هیچیک از دو طرف را فعلا نمی توانیم عمل بکنیم تا تکلیفش را در مجلس روشن بکنیم و بیش از این هم وقت امروز را نمی گیرم .

یکی از نمایندگان – تذکر آئین نامه ای دارم (رئیس- چه تذکری دارید ؟) در مورد همان استعفای آقای انواری که آن روز نوشتند . (رئیس- خیر ، اگر تذکر آئین نامه ای دارید بدهید ) . تذکر آئین نامه ای نیست (رئیس- خوب ، پس بفرمائید ) آقای علی خامنه ای بفرمائید .

علی خامنه ای – در مواردی که رای با قیام و قعود انجام می گیرد ، مساله ، مساله این نیست که هم موافق و هم مخالف را بسنجند تا ببینند کدام بیشتر است . ملاحظه کنید مواردی که رای با قیام و قعود حتمی است یکی از آن موارد موارد کفایت مذاکرات است ، اگر شما رای برای کفایت مذاکرات بگیرید بعد رای نیاورد آیا آقایان می توانند بگویند که خیلی خوب ، رای برای عدم کفایت هم می گیریم تا ببینیم ممتنع دارد یا ندارد بنابراین شما وقتی که رای برای کفایت مذاکرات گرفتید رای نیاورد آنطرف ملاحظه نمیشود که مخالف است یا ممتنع است در نتیجه رد میشود . شما برای اینکه در این جریان مشخص بشود که آیا قرائت لازم است یا لازم نیست ، برای لزوم قرائت رای گرفتید ، حالا رای نیاورد هیچ احتیاج به این نیست که دومرتبه برای عدم لزوم قرائت هم رای بگیرید .

رئیس- خود من هم این توضیح را دادم ، گفتم ما بر فرض الان آن قسمت را هم رای بگیریم و آنهم رای نیاورد ، تصمیمی فعلا نمی توایم بگیریم و این تصمیم را باید در جلسه بعد و یا بررسی مجدد درباره این متن ، این ماده یک تصمیم مجددی بگیریم فعلا تفسیر شخصی نخواهیم داشت و لذا اجازه بدهید ما امروز وقتمان را صرف این موضوع نکنیم . برای اینکه با فاصله یکروز آنقدر مساله عوض نمیشود . حالا نوبت آقای دکتر ولایتی است که می خواستند بعنوان قبل از دستور صحبت کنند بفرمائید .

دکتر ولایتی – بسم الله الرحمن الرحیم ، روز پنجشنبه یعنی پریروز همه شاهد بودیم که در روزنامه ها مطلبی عنوان شد یعنی در حالی که مساله بیت المقدس در سازمان ملل مطرح است ، پارلمان اسرائیل با ۶۵ رای موافق و دوازده رای مخالف تصویب کرد که پایتخت دائمی اسرائیل بیت المقدس باشد و آقای کمال حسنعلی وزیر خارجه مصر هم اظهار کردند که ‹‹ این کار اسرائیل غیر قانونی است و ما قبول نداریم ›› تاریخچه تاسیس اسرائیل همانطوریکه میدانید منشاء گرفته از موهومات صهیونیست ها است که اینها معتقدند قوم یهود باید در سرزمینی به وسعت منطقه ای از نیل تا فرات امکان پیدا بکند و دنبال این فکر بوده اند و اولین بار یکی از سران اینها به سلطان عبدالحمید عثمانی پیشنهاد میکند که در ازای واگذاری بخشی از خاک فلسطین ، مسائل و مشکلات و معضلات مالی دولت مبتذل عثمانی را حل بکند سلطان عبدالحمید مخالفت میکند . ظاهرا در سال ۱۹۱۷ بود که تحت تاثیر فشار صهیونیست های لندن ‹‹ بالفور ›› وزیر خارجه انگلیس اعلامیه صادر میکند و قول مساعد میدهد که فلسطین را به اختیار صهیونیست ها بگذارد . در همان اواخر جنگ اول جهانی بود که فیصل پسر شریف حسین با اغوائی که از جانب انگلیس ها شده بود در رویای تحقق یک دولت سرتاسری عربی ، بظاهر از خلیج تا محیط یعنی از خلیج فارس تا اقیانوس اطلس میآید و توسط آقای وایزمن که آن موقع رهبر صهیونیست ها بود تحمیق میشود وقبول میکند که یک کلنی هائی در سرزمین فلسطین به صهیونیست ها واگذار بکند . جنگ اول تمام میشود و بعد برای اینکه قول مساعدی که انگلیس ها به پسر شریف حسین دادند زیرپا بگذارند بدوی های صحرای نجد را به عنوان پیروان محمدبن عبدالوهاب علیهش میشورانند و به این ترتیب قولی که به آنها دادند منتفی میشود . ولی از آن زمان به بعد در پی اسکان صهیونیست ها در سرزمین مقدس فلسطین بوده اند بعد از جنگ دوم جهانی با آن توطئه هائی که میدانیم و نمیخواهیم اشاره بکنیم با توجه به اعلامیه ‹‹ بالفور ›› و اولین تاییدی که از تاسیس حکومت اسرائیل شد توسط نماینده آقای استالین در سازمان ملل بود و با اشاره آقای استالین به گروههای تروریستی ایرگون و امثالهم که فاجعه ‹‹ دیر یاسین ›› را بوجود آوردند ، چکسلواکی سوسیالیست اسلح در اختیار اینها میگذارد که همین آقای بگین یکی از رهبران همین سازمانهای تروریستی بود . اینها دولتشان تشکیل میشود . وضع دولتهای اسلامی بعد از تشکیل این قضیه بسیار اسفناک بود . دولتهای عربی همانطوریکه میدانید از اسلام بریدند و فاجعه دولتهای عربی از همان زمان شروع شد که از اسلام بریدند چه آنهائیکه به شعوبی گری پناه بردند که صادقشان و مقتدرشان ناصر بود و دیدیم که حاصل همه زحماتش فاجعه ژوئن ۱۹۶۷ بود و عدم سازندگی در داخل مملکتش باعث شد که بعد از آن خبیث ترین فردی که ممکن استیعنی انورسادات بر مصر حکومت میکرد . این حاصل کار شعوبی گری در بین ملت عرب . و در مورد مملکت اشتراکیت و کمونیزم می بینیم که هیچ گلی اینها بسر اعراب نزده اند و باز صادق ترینشان آقای قذافی است که می بینیم ملت ناپالم زده افغانستان را در آستانه معبد کرملین قربانی میکند و موقعی که با او صحبت میکنند میگوید که حالا ما زرادخانه مان احتیاج دارد به اینکه از روسیه اسلحه بگیریم . غافل از اینکه آنها همیشه چند مدل عقب ترش را به ایشان میدهند و سایر دولتهای اسلامی غیر عرب صاحب بزرگترین دولت های اسلامی یعنی سوهارتو نوکر آمریکا و ضیاء الحق بشرح ایضا و آقای کارمل در افغانسان آستان بوس کرملین هر کدام به یک سمتی و بدبختی مشترک همه اینها در این است که از اسلام بریدند و به غیر اسلام ولو بظاهر راههای مترقیانه پیوستند . در انتها لازم است با توجه به این قضیه چند هشدار بدهیم .

۱- به تمام کسانی که به مسائل اشتراکی و کمونیستی تمایل دارند و با یک طرز تفکر التقاطی دارند نشان بدهیم این معیار کار آقایان است که بزرگترین ظلم را به ملت مسلمان و مستضعف و آواره فلسطین تایید اولیه حکومت استالینیستی شوروی کرده است و بعد هم این سکوتهای مرگ بارش در برابر تجاوزات مکرر اسرائیل و حق مسلمین و به حق همانهائیکه دست نشاندگان کرملین در کشورهای اسلامی و عربی هستند ، هشدار به آنهائیکه به ناسیونالیزم به عنوان یک راه نجات نگاه میکنند ببینید که بعد از شکست امپراطوری عثمانی چه بسر این ملت های اسلامی آمد و هیچ طرفی از ناسیونالیزم در کشورهای اسلامی نیستند و هشدار به دولت جمهوری اسلامی که بیش از یک سال و نیم از تاسیس دولت جمهوری اسلامی میگذرد . بخصوص متاسفانه اوایل بعد از انقلاب دولتی که سرکار بود جز حمایتهای لفظی و غیره به ملت فلسطین کردند که ما در مقامی نیستیم که کمکهای نظامی و غیره به ملت فلسطین بکنیم و بعد حمایت معنوی و از این حرفها و بجای حمایت کردن صحنه داخلی سیاسی ما به درگیریهائی بین طرفداران امل و فتح گذشت نمی گویم حق با که هست ؟ اما آن حتی که بزرگتر از همه اینها هست مساله قدس و مسجدالاقصی است که زیر پا نهاده شده است و ما متاسفانه در این مدت هیچ حمایت عملی و چشمگیری ندیدیم . البته حالا میتوانیم بگوئیم حمایت های مادی در این ماده های اخیر ، ولی اینها کافی نیست ما چرا نباید اجازه داشته باشیم و یا اینکه چرا اجازه ندهیم و چرا این رودرروئی را اعلام نکنیم که افراد داوطلب نظامی ما به فلسطین بروند و بجنگند و ما آغازگر این نبرد باشیم . ( نمایندگان – صحیح است ) سرانجام هشدار به دولت اسرائیل و حکومت غاصب اسرائیل و پارلمان اسرائیل که شما از سرنوشت نوکر جیره خوارتان محمدرضا پند بگیرید که قویترین دولت حامی شا در منطقه بود ولی با بسیج توده های میلیونی مسلمین این چنین در هم فرو ریخت . چون بی محتوی بود . الان تحت تاثیر انقلاب اسلامی ایران ملتهای اسلامی منطقه در حال برخاستن و قیام کردن بر علیه همه طاغوتهای شرق وغرب هستند و این را شما نمونه هایش را در افغانستان و عراق و قسمتهای شرق سرزمین حجاز می بینید (رئیس- شما یکدقیقه وقت دارید ) و بالاخره این قیام ها و این برپاخستن ها در درجه اول منجر به سرنگون دولتهای پوشالی و پوسیده منطقه نظیر انور سادات و غیره خواهد شد و بالاخره طومار شما ، خبائثی که چون کاردی در قلب اسلام ، در قدس عزیز ، در مسجد الاقصی نشسته اید در هم خواهد پیچید .

رئیس- ضمنا یک پیشنهادی از طرف پانزده نفر از نمایندگان تهیه شده است با یک متنی در مورد محکوم کردن این عمل و درخواستی از کشورهای اسلامی و آزاده جهان که بعدا در مجلس میخوانیم تا اگر آقایان خواستند آنرا امضاء کنند و این طرح آماده شده است و وقتی که عبارت آن تصحیح شد قرائت خواهد شد . برنامه بعدی را اعلام کنید .

منشی – آقای مهندس طاهری .

رئیس- آقای مهندس طاهری تشریف بیاورید که از دیروز وقتتان را محفوظ کرده بودند .

مهندس طاهری – بسم الله الرحمن الرحیم ، لاحول و لا قوه الا بالله العلی العظیم در آستانه اینکه مجلس شورای اسلامی وارد مرحله قانونگذاری میشود لازم دیدم که چند تذکر بدهم . ان شاء الله در همین هفته این بار مسوولیت سنگینی که بر دوش شورای انقلاب بوده صددرصد بما واگذار بشود . همین کمیسیون ها که در این هفته تعیین بشود کار تمام است . ما باید از کار شورای انقلاب و دولت موقت بیشتر عبرت بگیرم متاسفانه بعضی ها فقط اکتفا میکنند به یک سری انتقادها که اغلب آن ها کوبنده است و این به ضرر انقلاب است ما باید از اشتباهات عبرت بگیریم و در کار خودمان اثر بدهیم و نتیجه بگیریم . بنظر من بزرگترین اشکال در کار دولت موقت و شورای انقلاب بوده است که ما باید کاملا به آن توجه کنیم و دیگر در شورای اسلامی و دولت آینده تکرار نشود این است که اغلب و اکثر شورای انقلاب در یک موضع انفعالی قرار داشت یعنی گاهی لوایحی از طف هیات دولت که آنهم از طرف بعضی از وزارتخانه ها به شورای انقلاب میرسد و شورای انقلاب هم به علت کارهای متعدد و گاهی هم عجله ، این لوایح در یک حالت انفعالی تصویب میشد و بزرگترین ضرباتی که بر پیکر این انقلاب وارد شد از همین رهگذر است متاسفانه باز به علت اینکه بعضی از مسوولین ما تحت تاثیر جوهای انحرافی و گاهی چپی بودند ، بجای اینکه مستقلا فکر کنند ، الان مساله مملکت چیست و ما باید چه راهی برویم و چه لایحه ای تصویب کنیم بیشتر در موضع انفعالی و بخاطر ارضاء بعضی گروههای چپ و منحرف بر اساس خواسته و تمایلات آنها لوایحی تنظیم کردند و به شورای انقلاب دادند و در شورای انقلاب هم به علت اینکه افکار و نظرها متفاوت بوده تقریبا این لوایح تصویب شد و کار به این جا رسید . البته برای اینکه انسان در موضع انفعال قرار نگیرد ، تحت تاثیر جو منحرف و چپ جامعه قرار نگیرد که یکی از کارهای مهم ضد انقلاب از روز اول این بوده که بوسیله هجوم های مختلفی که به ما و به دولت و به شورای انقلاب کرده و میکند و خواهد کرد ما را به راه هائی که خودشان میخواهند بکشند و مسیر انقلاب را از طریق چپ و یا از طریق راست منحرف کنند . اصلا اینکار شیطان است که میخواهد بوسیله آن زمینه های انحرافی و آن ناخالصی ها که در یک فرد یا در یک جامعه یا در یک گروهی وجود دارد از همان ناخالصی ها وارد شود و از همان طریق هم هست که آن فرد یا آن جمع یا آن گروه یا هیات دولت را یا به راه چپ یا به راست منحرف میکند . منظورم از راه راست انحراف از راست است همان طوری که دائما در سوره حمد و در نماز ما از خداوند میخواهیم اهدناالصراط المستقیم . این جا اشاره میشود به خط مستقیم انحراف به چپ که همان مغضوب علیهم است که غضب خداوند بر این ها است . و دسته دوم که انحراف به راست یا راست روها و راست نماها باشند همان ضالین هستند که از جاده و خط مستقیم منحرف شده میدانیم که علت اینکه انسان . فرد یا گروه یا جامعه ای منحرف شده میدانیم که علت اینکه انسان ، فرد یا گروه یا جامعه ای منحرف میشود از طریق چپ یا راست به علت این است که آن شخصیت اسلام آن وزن و ثقل اسلامی که باید کسب کند نکرده است همان طوری که حضرت امیر فرمودند که الناس ثلاثه فعالم ربانی و متعلم علی سبیل نجاه و همج رعاع اتباع کل ناعق میلون مع کل ریح . اینجا مساله برای ما روشن میشود که آن دسته ای از ائمه و عالمان ربانی هستند که آن پیشوایان بشر و بشریت هستند و در حال حاضر برای مسلمین جهان نایب امام زمان امام خمینی هستند ( نمایندگان – سه بار صلوات فرستادند )

رئیس- شما یکدقیقه دیگر وقت دارید .

مهندس طاهری – که آن نایب و همان عالم ربانی است . دسته دوم کسانی هستند که شیعه و پیرو این خط امام هستند که علم را یاد میگیرند برای اینکه خود را نجات بدهد یعنی از تمام بندها و اسارت ها ببرند . دسته آنهائی هستند که جاهل هستند و شخصیت ندارند ، تقوی ندارند و اینها اینجا تعبیر شده است به همج رعاع پشه . که همراه باد هر جهتی میل میکند یا صدای هر الاغی را تبعیت میکند ، پس اینجا بر ما لازم است برای اینکه تحت تاثیر عوامل چپ و راست قرار نگیریم ، ممکن نیست . مگر اینکه علم کسب کنیم و اینجا هست که ما ان شاء الله در برنامه خودمان قرار بدهیم که مجلس شورای اسلامی در گوشه و کنارش مجالس کوچکتری مجلس علم ، هم علم دین ، هم علم روز ، هر دو توام با هم کسب کنیم تا در مجلس به راحتی و زدتر توافق کنیم .

رئیس- وقت شما تمام شد .

مهندس طاهری – نکته دیگر اینکه . . .

رئیس- این نکته را کوتاه بفرمائید چون وقت دیگر تمام شده است نیم دقیقه فرصت دارید .

مهندس طاهری – مساله ای که باز در این هفته مطرح است . مساله نخست وزیر هست که آن را هم باز باید از این رهگذر اشاره کنیم که در این مساله هم نباید مجلس در یک موضع انفعالی قرار بگیرد بلکه چون وقت کم است پیشنهاد من این است که . . .

رئیس- پیشنهاد شما روشن شد . حالا در این مساله حق تبلیغ هنوز به کسی نداده اند . اجازه بدهید چون وقتتان تمام شده است .

مهندس طاهری – فقط میخواستم آقای رئیس جمهور تاسی کنند و همانطور که امام کاندیدا معرفی نکردند ایشان هم نخست وزیر تعیین نکنند و به مجلس واگذار کنند یک پیشنهادی که . . .

رئیس- شما با همه مظلوم نمائی تان یک قدری هم به حق متجاوز هستید .

طرح گزارش کمیسیون تحقیق راجع به ابطال انتخبات مرودشت[ویرایش]

رئیس- آقای دکتر یزدی برای گزارش پرونده مرودشت تشریف بیاورید . پرونده انتخاباتی مرودشت مطرح است آقای دکتر یزدی گزارش کمیسیون تحقیق را قرائت میکنند .

دکتر یزدی – بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین ، خانمها و آقایان سلام علیکم ( نمایندگان السلام علیکم ) موضوع گزارش پرونده انتخابات مرودشت ، پرونده انتخابات مرودشت که توسط شعبه یک به کمیسیون تحقیق ارجاع شده بود مورد بررسی قرار گرفت و کمیسیون تحقیق به دلایل زیر ابطال انتخابات مرودشت را با اکثریت آراء تصویب نمود و انتخابات مرودشت در دور اول از ۴۴ هزار و ۴۳۱ رای اخذ شده آقای ارسنجانی با ۱۲ هزار و ۷۶۶ و آقای حسینی با ۱۰ هزار و ۳۴۸ رای دو نفر اول و دوم بودند . بطوریکه ملاحظه میفرمائید اختلاف اراء نفر اول و دوم در حدود ۲ هزار و ۴۱۸ رای بوده است .

رئیس- آرام تروباطمانینه بخوانید که در فکرشان ضبط بشو .

دکتر یزدی – در دور دوم انتخابات از جمع کل آراء اخذ شده ۳۹ هزار و ۸۹۰ رای آقایان ارسنجانی و حسینی به ترتیب ۱۹ هزار و ۶۵۸ و ۱۹ هزار و ۵۳۲ رای داشته اند ، بدین ترتیب نفر اول یعنی آقای ارسنجانی با ۱۲۶ رای اختلاف برنده شدند . پس از اعلام نتیجه شمارش اراء آقای حسینی به صحت انتخابات در برخی از حوزه های انتخاباتی اعتراض مینمایند . همچنین شکایاتی در مورد سایر صندوق ها نیز میرسد . در نتیجه اعتراضات و شکایات وارده به درخواست فرماندار وزارت کشور بازرس مخصوص به منطقه اعزام مدارد . در حضور بازرس اعزامی آراء صندوق های مورد اعتراض آقای حسینی با دقت بررسی میشود و در نتیجه ابطال تعدادی از آراء که مخدوش شناخته شده بودند نتیجه نهائی اعلام میگردد و صورت جلسه هات نظارت و هیات اجرائی تنظیم و امضاء میگردد . به موجب این بررسی و پس از ابطال آراء مورد بحث آقای حسینی با ۱۸ هزار و ۲۹۵ رای نفر دوم میشوند که ملاحظه فرمودید جاها عوض میشود . و اختلاف آراء ۵۰۰ رای است . بدنبال این بررسی بازرس مخصوص وزارت کشور نظر میدهد که قبل از اعلام نتیجه نهائی باید سایر صندوقهایی که مورد اعتراض هستند نیز با همان دقت بررسی شود . خصوصا به علت نزدیک بودن آراء نفر اول و نفر دوم پس از این جریان وزارت کشور و بازرس دیگر نیز برای بررسی های لازم و ادامه رسیدگی به شکایات و اعتراضات به محل اعزام میدارد . امام قبل از آنکه بازرسان وزارت کشور بررسی خود را آغاز نمایند هیات اجرائیه و هیات نظارت دستور صدور اعتبارنامه آقای حسینی را صادر مینمایند و فرماندار اعتبارنامه را بنام آقای حسینی صادر مینماید . بازرسان اعزامی در بررسی های خود ابطال اراء بعضی از صندوق ها را که انجام شده بود نادرست تشخیص میدهند و ابطال کل انتخابات مرودشت را به وزارت کشور پیشنهاد مینمایند . منظور دو بازرسی است که بعدا رفتند . وزارت کشور بر اساس گزارش بازرسان خود رای ب ابطال انتخابت میدهد . در شرایط عادی اگر چنانچه وزارت کشور ابطال انتخابات حوزه ای را تصویب نماید ضرورتی برای ارسال پرونده به مجلس نمیباشد . اما در مورد مرودشت چون اعتبارنامه توسط فرماندار صادر شده بود پرونده انتخابات به مجلس ارسال میگردد و بعد از بررس در شعبه مربوطه به کمیسیون تحقیق ارجاع گردید . وزارت کشور طی نامه ای به مجلس شورای اسلامی تصمیم نهائی را بر عهده کمیسیون تحقیق مجلس واگذار نموده است . کمیسیون تحقیقپرونده انتخاباتیحوزه مرودشت را دقیقا بررسی نموده و نظر وزارت کشور را تایید و ابطال انتخابات را با اکثریت اراء تصویب نموده است . با تشکر . مخبر کمیسیون تحقیق .

رئیس- همانطور که ملاحظه فرمودید از نظر کمیسیون تحقیق این انتخابات باطل است . آقای دکتر یزدی شما توضیح اضافی دارید که بفرمائید .

دکتر یزدی – اگر نمایندگان محترم سوالی داشته باشند من از روی پرونده جواب خواهم داد و الا من عرضی ندارم .

رئیس- آقای نقوی بفرمائید .

نقوی – با توجه به ماده ۱۱آئین نامه داخلی مجلس تاریخ تصویب این پرونده را در کمیسیون تحقیق اعلام نفرمودید .

دکتر یزدی – تاریخ گزارش کمیسیون تحقیق ۲۵ تیرماه است و تارخ تصویب آن باید یک یا دو روز جلوتر باشد .

نقوی – تاریخ تصویب هیات رئیسه دائم چه موقع بوده است .

دکتر یزدی – قبل از انتخابات هیات رئیسه دائم بوده است .

منشی – آقای بشارتی بفرمائید .

بشارتی – اگر انتخاباتی از نظر وزارت کشور باطل اعلام شده است چه لزومی داشته است که این پرونده را به مجلس بفرستند . آیا مجلس میتواند به انتخاباتی که وزارت کشور ابطال آن را اعلام کرده است برسد و این در صلاحیت مجلس هست ؟

دکتر یزدی – همانطوری که در گزارش کمیسیون تحقیق آمده است و توضیح هم داده شده بود در شرایط عادی خیر اما چون در راس زمان معینی فرماندار موظف بوده است که اعتبارنامه را صادر بکند ، صادر کرده است بعد که وزارت کشور رسیدگی کرده و رای به ابطال آن داده وزارت کشور طی یک نامه ای به مجلس در ۵۹/۳/۲۰ چنین مینویسد .

جناب آقای دکتر یدالله سحابی ریاست سنی مجلس شورای جمهوری اسلامی ایران ، در مورد پرونده انتخاباتی حوزه انتخابی مرودشت به استحضار میرساند وزارت کشور پس از بررسی شکوائیه و گزارشات بازرسان اعزامی و نحوه کلی اجرای انتخابات نظر به ابطال دور دوم انتخابات حوزه فوق الذکر را دارد . ضمن ایفاد عین پرونده حوزه انتخابیه مزبور دستور فرمائید کمیسیون رسیدگی و تحقیق بررسی های لازم را معمول و از نتیجه وزارت کشور را جهت اقدامات بعدی آگاه فرمایند . محمد رضا مهدوی کنی . سرپرست وزارت کشور چون به این ترتیب عمل شده بود هیات رئیسه قبلی هم وقتی گزارش ما را دید نظرشان بر این بود که چون پرونده به طور کلی ابطال شده بود مجددا به وزارت کشور ارجاع داده بشود ولی چون به شعبه و به مجلس آمده بود و به جلسه علنی هم آمده بود و به کمیسیون تحقیق هم ارجاع شده بود بدون نظر مجلس صلاح دیده نشد که این پرونده برگشت داده بشود .

رئیس- اصولا اعتبارنامه که صادر شد دیگر وزارت کشور نمیتواند ابطال بکند و فقط مجلس میتواند تصمیم بگیرد . آقای سلامتیان بفرمائید .

سلامتیان – پس از صدور اعتبارنامه رسیدگی به هر گونه شکایات در خصوص انتخابات در صلاحیت مجلس شورای اسلامی خواهد بود . این تبصره ماده ۴۵ قانون انتخابات مصوب شورای انقلاب است و به نظر من در مورد کلیه اعتبارنامه ها به محض اینکه صادر شد هرنوع رسیدگی بعدی آن در صلاحیت مجلس است و بس .

رئیس- بله ، مطلب هم روشن است .

دکتر یزدی – اما یک نکته هم هست که خود وزارت کشور نظرداده بود که آن اعتبارنامه درست نبوده است .

رئیس- نه ، اعتبارنامه که دیگر صادر شده است .

منشی – آقای الویری بفرمائید .

الویری – بسم الله الرحمن الرحیم ، من فقط خواستم خدمت خواهران و برادران این نکته را به عرض برسانم که دو سه نفر از برادران مورد اعتمادی که در جریان انتخابات مرودشت بوده اند و اطلاع دارند اظهار میداشتند که از ناحیه آقای حسینی و دوستان ایشان در انتخابات اعمال نفوذ شده است .

رئیس- شما در این بحث نباید دخالت کنید . این مربوط به شما نیست . شما اگر سوالی دارید از ایشان بپرسید . البته بعد که وارد این بحث شدیم . اگر کسی موافق یا مخالف بود صحبت کند .

منشی – آقای کاشانی بفرمائید .

کاشانی – البته من به عنوان مخالف با ابطال اصل انتخابات ، حالا که پرونده به مجلس ارجاع شده میخواستم صحبت کنم و مطلبی هم تهیه کرده ام که اگر اجازه بفرمائید بعدا بعرض خواهم رساند .

رئیس- حالا آقای حسینی صحبت میکنند و شما هم با ایشان کمک کنید . از آقای دکتر یزدی اگر کسی توضیحی میخواهد بپرسد . بعد آقای حسینی صحبت خواهند کرد و دفاع خواهند نمود .

منشی – آقای رحیمی بفرمائید .

رحیمی – بسم الله الرحمن الرحیم . توضیحی که از جناب آقای دکتر یزدی میخواهم اینست که عین جریان مرودشت برای حوزه انتخابیه ما بخش ملاویه لرستان بود .

رئیس- آقای رحیمی . این توضیح به آقای یزدی مربوط نیست .

رحیمی – منظور من این است که با این که اعتبارنامه صادر شد چرا در مجلس مطرح نشد وما با اینکه . . .

رئیس- شما راجع به این مساله بعدا از وزارت کشور بخواهید .

رحیمی – اعتبارنامه سابق ما در مجلس مطرح نشد .

رئیس- شما چون تازه تشریف آورده اید و اعتبارنامه تان هم هنوز تصویب نشده است شلوغ نفرمائید بهتر است .

رحیمی – این اعتبارنامه دوم است . من دو اعتبارنامه دارم ، اعتبارنامه اول من صادر شد اما . . .

رئیس- بفرمائید آقای رحیمی این مربوط به این موضوع نیست .

رحیمی – خواسته عشایر بود .

رئیس- بنشینید آقای رحیمی این اشکال را بعد از وزارت کشور خواهید کرد .

منشی – آقای شهرکی بفرمائید .

شهرکی – من سوالی از آقای دکتر یزدی دارم که این اعتبارنامه آقای حسینی آیا طی یک نامه ای از وزارت کشور به مجلس داده شده یا خیر ؟ و اگر طی نامه ای آمده است حتما صحه بر این اعتبارنامه گذاشته شده است که به مجلس آمده است . بعد از مدتی وزارت کشور اعلام کرده است که بررسی هائی که بازرسین ما در منطقه کرده اند این انتخابات درست نبود ه ، در حالیکه انجمن نظارت مرکزی و هیات نظاری که آن جا بوده اند و فرماندار محل که آن جا بودند مساله را تایید کرده اند و وزارت کشور هم با تایید آن ها به مجلس فرستاده است . من نمیدانم وزارت کشور میتواند بعد از اینکه اعتبارنامه ای را تایید کرد پشت سر آن نامه ای بنویسد که این اعتبارنامه از نظر ما درست نیست . آیا میتواند اینکار را بکند یا خیر ؟

دکتر یزدی – همان طوری که به عرضتان رساندم در مرحله اول وزارت کشور اعتبار نامه را به مجلس میفرستد ولی بعدا با رسیدگی به شکایاتی که به وزارت کشور رسیده بود چنین نظری را میدهد ولی بهمان دلیلی که در ماده مربوط به قانون انتخابات خوانده شد و جنابعالی هم به آن توجه دارید وزارت کشور با اعلام نظر خودش به مجلس میخواهد از مجلس میخواهد که نظرش را بدهد . کمیسیون تحقیق مستقل از نظر نهائی وزارت کشور پرونده را بررسی کرده است و مستقل از نظر وزارت کشور معتقد است که این انتخابات باید باطل بشود.

شهرکی – قسمتی از . . .

رئیس- شما سوالتان را فرمودید .

شهرکی – بر اساس نامه وزارت کشور استدلال کرده است .

رئیس- قبلا وزارت کشور تایید کرده است و فرستاده است و اگر اعتراضی باشد به وزارت کشور است و فعلا به مجلس اعتراضی نیست . مجلس باید این را رسیدگی کند .

شهرکی – به نحوه عمل کمیسیون تحقیق اعتراض است .

رئیس- به فرض تایید هم کرده باشد مجلس میتواند اینکار را بکند .

منشی – آقای حسینی بفرمائید .

حسینی – تابحال به پرونده ها در دو مرحله رسیدگی میشد . یکی صحت انتخابات و دیگری صلاحیت نماینده موقعی که اعتبارنامه ای صادر شد معنی آن این است که مقامات اجرائی در محل یعنی فرماندار و آنهائیکه باید اعتبارنامه را صادر کنند این ها کار خودشان را که رسمیت داشتند بطور قانونی انجام دادند و تا آن جائی که انجام دادند که به مرحله صدور اعتبارنامه رسید و بنابراین بعد از اینکه اعتبارنامه ای صادر شد و فرستاده شد و حتی به مجلس رسید دیگر آن مقام مسوول یعنی وزارت کشور حق ندارد که نظریه جدیدی بدهد مگر اینکه اعلام کند که من آن فرماندار یا آن افرادی را که قبلا انتخاب کرده بودم قبول ندارم و اگر واقعا تقلب کرده اند باید تحت تعقیب قانونی قرار بگیرند و مساله دیگری که درباره شخصیت و صلاحیت ایشان است که اصلا صحبتی نیست . بنابران من میخواهم بگویم که این یک سنت جدیدی در انتخابات هست که انتخاباتی ه اعتبارنامه اش به مجلس شورا میرسد بعد دوباره وزارت کشور روز از نو وروزی از نو و این کار به نظر من صحیح نیست .

رئیس- آقایان توجه بفرمایند که موضوعات تکراری نشود .

یزدی – ملاحظه میفرمائید که قبل از آن که وزارت کشور نامه بیستم خرداد خودش را به مجلس بفرستد در شعبه یکم این پرونده رسیدگی شده بود و رای به ابطال انتخابات داده بودند و همان طوری که عرض کردم کمیسیون تحقیق مستقل از نظر نهائی وزارت کشور به مجلس هم داده در پرونده بود ما لازم دانستیم که در گزارش کمیسیون تحقیق منعکس باشد ولی در هر حال رای کمیسیون تحقیق در بررسی پرونده و تصمیمی که گرفته شد مستقل از این بوده است . برای اینکه بازرسان اعزامی دقیقا نظر داده اند و بطور مشروح گزارشات آن ها هست .

رئیس- آقای حقشناس بفرمائید .

حق شناس – عرض میشود در این مساله آنچه به نظر من رسید این بود که انتخاباتی که انجام گرفته از میان این دو نفر یک نفر ذیحق و یک نفر باطل است . در قسمت اول گزارش که وزارت کشور بررسی کرده تشخیص داده یک سری رایها مشکوک است و باطل اعلام کرده و نفر دومی آمده بالاتر در مساله دومی وزارت کشور به همان علت که بررسی کرده و دیده آراء مخدوش است و آنرا باطل اعلام کرده . نفر دوم را که باطل اعلام کرده نتیجه گیری نکرده است بررسی نکرده و دلیل بطلان نفر دوم را اعلام نکرده . یعقیده من این ظلم محض است از طرف وزارت شور و در مرحله دوم وزارت کشور بدون اینکه اعلام بکند که آقا رای ایشان مخدوش بوده بررسی کردیم به این دلیل هر دو باطل است نفر دوم را اعلام نکرده .

رئیس- خوب بنا شد فعلا در آن باره از آقای دکتر یزدی توضیح بخواهید اگر توضیح ندارید ما روی این مساله معطل نشویم . ما وارد میشویم در اصل بحث صحت انتخابات . آقای قهرمان رحمانی بفرمائید .

رحمانی – نامه ای که از طرف وزارت کشور آمده تاریخ ۳/۲۲ میشود نه بیستم و این هم به اسم تمام نمایندگان نوشته اند نه بنام کمیسیون تحقیق از تمام نمایندگان مجلس خواسته اند و تقاضا کردند که ما پیشنهاد میکنیم این انتخابات ابطال بشود و من عین این نامه را خواندم و نظرم هست در شعبه ۹ بود این بیست و دوم بود و از تمام نمایندگان تقاضای ابطال کرده اند .

دکتر یزدی – نامه ایکه در اینجا در پرونده هست به شماره ۳۶۶۱/۵۵- ۵۹/۳/۲۰ به امضای سرپرست وزارت کشور .

رئیس- آقای صلواتی بفرمائید .

صلواتی – آقای دکتر یزدی در قانون انتخابات هست که شکایات تا یک روز مخصوص باید به آن رسیدگی شود . اگر از آن روز مخصوص که فرمانداری اطلاعیه میدهد و اعلام میکند بگذرد دیگر شکایات مسموع نیست . حالا میخواهم ببینم آیا این کار شده و انجمن نظارت آن اعتبارنامه را امضاء کرده ، اگر اینکار شده باشد دخالت وزارت کشور مجدد این کار اشتباهی بوده درست نبود . اگر این کار از اول نشده بود ه چرا جلوی اعتبارنامه را وزارت کشور نگرفته و اگر اعتبارنامه آمده به نظر من تا اینجا که رسیده انتخابات صحیح است .

دکتر یزدی – کلیه شکایات قبل از موعد مقرر بوده و بازرس اولی که رفته در آنجا و رسیدگی کرده و حضور داشته که بعضی از صندوقها را آرائش را بررسی کردند و دیدند که خوب تقلباتی بوده که باید باطل بشود آنها را حضور داشتند ولی در گزارش هست اگر اقایان مایل باشند گزارش را من میخوانم نظر میدهد به دلیل نزدیک بودن آراء این دو نفر که ۱۲۶ رای اختلاف هست نظر صریح میدهد در گزارش خودش که باید سایر صندوقهائی هم که شکایت شده به همین دقت بررسی بشود قرار میشود ک این بازرس برود به حوزه اصطهبانات و تبریز سرکشی بکند و مجددا برگردد به مرودشت اما از اصطهبانات که با وزارت کشور تماس میگیرد وزارت کشور به او پاسخ میدهد که دو نفر بازرش دیگر قرار است بروند به مرودشت و شما کار خودتان را در تبریز و اصطهبانات تمام بکنید . در این فاصله مدت معین برای صدور اعتبارنامه منتفی شده و هیات نظارت و هیات اجرائیه رای به صدور اعتبارنامه میدهند و فرماندار بموجب نظر هیات نظارت و هیات اجرائیه اعتبارنامه را صادر میکند و این وقتی بوده که آن دو بازرش وزارت کشور قرار بوده بروند در آنجا و بررسی مجدد بکنند . موقعی که آن دو بازرس میروند میگویند بعضی از آرائی که باطل شده درست نبوده و نبایستی باطل بشود و چون این وضعیت را مشاهده کردند رای به ابطال کل انتخابات دادند . و ما دقیقا گزارشات این سه بازرس را که مفصل است بررسی کردیم و مستقل از نظر وزارت کشور خود کمیسیون هم معتقد بود که به دلیل نزدیک بودن آراء و به دلیل این سوالاتی که نسبت به مخدوش بودن بعضی از آراء در حوزه های مختلف وجود دارد انتخابات باید تجدیدشد .

رئیس- آقای انصاری بفرمائید .

انصاری – سوال من از آقای یزدی اینست که علت اینکه کمیسیون تحقیق انتخابات را باطل اعلام کرده چیست در حالیکه کمیسیون تحقیق برایش امکان داشت همان کاری که وزارت کشور میخواسته قبل از صدور اعتبارنامه انجام بدهد موفق نشده شما انجام میدادید . یعنی دو نفر می فرستادید به محل و نسبت به آن آراء و صندوقهائی که اعتراض شده بود بررسی میکردید چون برگزاری انتخابات مجدد در جو نامناسبی که اختلافات شدید بوده واقعا برای این کشور مشکل است و شاید تبعاتی بدنبال داشته باشد که من الان باز پیشنهادم به ریاست مجلس اینست که پرونده ارجاع بشود به کمیسیون تحقیق و کمیسیون دو نفر را بفرستد نسبت به صندوقهای مورد اعتراض رسیدگی بکند . اگر واقعا آراء مخدوش بوده انتخابات تثبیت بشود و اگر آراء مخدوش نبوده همان فرد اول بیاید در مجلس ، دلیل ندارد از نو انتخابات برپا بشود .

رئیس- آقای خلخالی بفرمائید .

خلخالی – از جناب آقای دکتر یزدی این را میخواهم که این مساله اشتباه نشود که نظر وزارت کشور قبل از صدور این اعتبارنامه حاکم بر نظر فرماندار است با اعزام سه نفر بازرس خود وزارت کشور متوجه شده که این آراء بالاخره مخدوش بوده و آقای حسینی وکیل نیست زیرا بازرس ها به‌آنها گفته اند که ما میرویم به تبریز و برمیگردیم . در همین فاصله دو روز که گفتند میرویم تبریز و برمیگردیم آقایان انتخابات چیان که فرماندار و اینها بوده باشند در کمال رندی کاری کردند که دست وزارت کشور را ببندند و اعتبارنامه را چه کردند باید با توجه به اعتراض وزارت کشور اعتبارنامه صادر نمیشد صادر شده و روی این جهت چون دست وزارت کشور بسته شده از نظر وزارت کشور انتخابات باطل است ارجاع میکند که این ابطال از نظر مجلس اعلام بشود والا از نظر وزارت کشور اعلام شده .

رئیس- این به جای توضیح خواستم توضیح دادن بود . تفاوتی در ماهیت بود . ما به هرحال باید خودمان را آماده تخلفات شما بکنیم . کفایت مذاکرات زیاد رسیده است این را مذاکره تلفنی نمیکردیم به عنوان سئوال تلقی میکردیم که مطلب روشن بشود ولی آقایان متاسفانه مراعات نمی کنند از سوال تجاوز میکنند . بلند میشوند میکرفون باز میشود بعد می بینیم توضیح یا چیز دیگری شد . آقایان یکبار دیگر تاکید میکنم غیر از سوال چیز دیگری نفرمائید . پرونده باز مطرح است . بعدا اگر نظری دارید توضیحی دارید موافقید – مخالفید ، میتوانید بعد صحبتی بکنید و عمر دنیا هم تمام نمیشود . آقای صفری بفرمائید .

صفری – بسم الله الرحمن الرحیم . سوال من از آقای دکتر یزدی ، البته با توجه به فرمایشات آقای خلخالی اینست که وقتی که مساله پرونده این انتخابات مطرح میشود قاعدتا باید در مجلس آقای حسینی از خودش دفاع کند و بعد رای گرفته بشود و بنابراین آقای دکتر یزدی باید کاملا در مخالفت صحبت کند .

رئیس- این که سوال نبود آقای صفری ، مثل فرمایشات آقای خلخالی بود .

رئیس- آقای هنجنی بفرمائید (‌دکتر آیت – اخطار نظامنامه ای دارم ) آقای آیت بفرمائید .

آیت – در مورد چگونگی بحث ما در ماده ۱۴ داریم اگر کسی مخالفت بکند می آید اینجا صحبت میکند و بعد آن طرف جواب میدهد یک اشکالی قبلا پیش آمده بود که متاسفانه کمیسیون آئین نامه حل نکرد ولی یک رویه بوجود آمد در مجلس و آن این بود که اگر در شعبه رد میشد و در اینجا مطرح میشد هر تعداد که میخواستند بعنوان مخالف میتوانستند صحبت بکنند و آن طرف مقابل هم جواب میداد . من معتقدم همان رویه الان اجرا بشود یعنی عده ایکه مخالفند حالا یا مخالف ابطال یا طرفدار آن نفری که قبلا بوده است باید بیاید آنها صحبت بکنند . آقای یزدی هم که بالطبع چون مخبر کمیسیون تحقیق است بعنوان مخالف هستند و خود طرف هم به اندازه مجموع صحبتها صحبت کند .

رئیس- البته این تذکر با تذکرات من دیگر مفید نبود . من گفتم بعد از این آقای حسینی می آیند صحبت میکنند . از خودشان دفاع میکنند . الان ما میخواستیم نمایندگان اگر نکته مبهمی دارند روشن بشوند که محتوای پرونده چه هست و رای بدهند .

آیت – مخالفین قبلا باید صحبت بکنند . توضیح هم اینست .

رئیس- الان صحبت نیست ، توضیح درباره گزارش است .

آیت – اینها را نمی گویم . من گفتم بعد از این توضیحات نوبت مخالف است .

رئیس- آقای هنجنی بفرمائید .

هنجنی – بسم الله الرحمن الرحیم . سوال من اینست که آیا این نامه ای که وزارت کشور نوشته و همراه این پرونده به مجلس فرستاده سابقه هم دارد یا نه . تا آنجا که من یادم می آید تا بحال چنین چیزی نبوده و این اولین بار است که وزارت کشور دخالتی ضمنی کرده و من معتقدم این دخالت ضمنی باعث میشود حق آقای حسینی ضایع بشود و اگر سابقه نداشته چرا این کار در این پرونده بخصوص انجام شده .

رئیس- من تاسف میخورم آقای دکتر هنجنی . گفتند اگر وزارت کشور هم نمی نوشت شعبه قبلا این را رد کرده بود و مستقل از نظر وزارت کشور الان دارد بحث میشود . این مکرر گفته شد .

دکتر یزدی – در مورد سابقه این امر آنرا باید از هیات رئیسه سوال بفرمائید . در مورد این پرونده من توضیح دادم که چون گزارش رفته بود به شعبه ، شعبه به مجلس آورد . مجلس به کمیسیون تحقیق ارجاع کرده بود . بنابرایان این حق مجلس بود که نظر نهائی را بدهد و ما بررسی کردیم . نظر دادیم . یک سوال کتبی هم آمده که ‹‹ چرا ما گروه تحقیق را به منطقه نفرستادیم ›› با توجه به ادله و اسنادی که در پرونده موجود بود کمیسیون تحقیق ضروری ندانست که یک چنین گروهی را به محل اعزام بکند .

رئیس- آقای ابوالحسن حسینی .

ابوالحسن حسینی – جناب آقای دکتر یزدی درباره دو موضوع سوال داشتم . یکی شما کلمه اعمال نفوذ را فرمودید که سوال میکنم که در پرونده چگونه حکایت میکند یک فردی که نمیخواهم بگویم شناخت من بلکه شناخت حداقل ۳۰ نفر شاید کسانی باشند که بگویند آقای حسینی را میشناسم که نفوذی نداشتند تا اعمال نفوذ داشته باشند . این را جواب بدهید . مطلب دوم این است که شما مرحله اول را ملاک قرار میدهید . در صورتی که مرحله اول به هیچ عنوان نمیتواند ملاک قرار بگیرد ،‌فاصله های کوتاه یا کم یا زیاد نمی تواند ملاک قرار گیرد زیرا من خودم در مرحله اول ۱۲هزار نفر ، رقیب من ۱۹ هزار بعد در مرحله دوم فاصله من ۷۵% بود و او ۲۵% بوده . این شناخت برای آقایان بود که بنده می خواستم اینجا بگویم .

دکتر یزدی ( مخبر کمیسیون تحقیق ) – خیلی متشکرم . د رمورد سوال اول من تصورنمی کنم درگزارش کمیسیون یا درعرایض بنده مطلبی بود که اشاره به اعمال نفوذ و عرض کنم یا کاری از جانب آقای حسینی انجام شده باشد . درگزارش کمیسیون تحقیق چنین چیزی نیست . آقای الویری گفتند نه کمیسیون تحقیق وبهمین دلیل هم .

رئیس-اقای دکتر یزدی آن سوال دوم را خواهش می کنم جواب دهید مورد سوال دوم شما ، سوال شما آقای حسینی چی بود ؟ ( حسینی – ملاک قرار دادن مرحله اول درحالی که این درست نیست ) دلیل این بود که ما می خواستیم یک گزارش از سابقه امر باشد . چون برمی گردد بابطال انتخابات ونمایندگان را اتخاذ بفرمایند .

منشی – آقای متکی .

رئیس- دیگر اجازه بدهید که ادامه ندهیم ، کافی است با تشخیص خودم این سوالات را ختم می کنم . الان اصل پرونده مطرح است . اگر کسی بعنوان مخالف می خواهد اسم نویسی بکند اسمش را بنویسد . آقای الویری بعنوان مخالف آقایان رحم کنید باین مجلس بیخود برای حرف زدن وقت نگیرید ومجلس را معطل نکنید ( موسوی تبریزی – تذکر آئین نامه ای دارم ) ما الان برای مخالف داریم اسم می نویسیم بعدا تذکرتان را بدهید .

موسوی تبریزی – نه آقا . درآئین نامه ببینید آیا پرونده ای که اشکال قانونی دارد مشمول این آئین نامه ما هست یا خیر؟

رئیس- اجازه بدهید بعد حرفتان را بزنید . خواهش می کنم بفرمائید بنشینید بعدا اجازه می دهم که صحبت کنید . تذکرآئین نامه ای اگر باشد می پذیرم

منشی – دیگر کسی نیست ؟ ( طباطبائی – بنده راهم اضافه کنید ) آقای طباطبائی هم اضافه شدند . بنابراین چهار نفر ثبت نام کرده اند بعنوان مخالف .

رئیس- حالا اگر کسی تذکر آئین نامه ای دارد قبل از وارد شدن به بحث من خواهش می کنم فقط تذکر آئین نامه ای باشد . دیگر من تحمل خلاف را نمی کنم . آقای موسوی تبریزی بفرمائید .

موسوی تبریزی – من تذکر آئین نامه ای دارم .

رئیس- آقای موسوی تبریزی ماده اش را یادتان هست ؟

موصوی تبریزی – ماده یادم نیست و لی اجازه بدهید بگویم خود آئین نامه را می گویم دراینجا مخالف وموافق آمده در مورد پرونده ای که اعتراض شده صحبت کرده وخود صاحب پرونده هم آمده دفاع کرده . آن پرونده ایست که ا ظر مراحل قانونی طی شده وتمام شده نظر مجلس درانجا دخالت دارد نظر داده یا این انتخابات درست نبوده یا این شخص صلاحیت ندارد ولی این پرونده اقای حسینی از نظر مراحل قانونی هم اشکال دارد آیا اینمورد هم مشمول آئین نامه ما هست یا نیست ؟ م این را سوال دارم می خواستم تذکر بدهم .

رئیس- آقای رشیدیان تذکر آئین نامه ای دارند . طبق چه ماده ای آقای رشیدیان ؟ ( رشیدیان – نمی دانم اجازه بدهید عرض کنم ، فکر می کنم مفید باشد ) بفرمائید .

رشیدیان – ماکاری که درکمیسیون تحقیق می کنیم اینجا عرضه نمیشود گاهی هست روی پرونده ای ۲۰ روز کارم کنیم حتی درمنزل شب تا صبح کار میکنم ولی آن مقداری که دراینجا عرضه میشود آن یست که ما کار کردیم یک مسائل فی الجمله در اینجا خیلی مختصربیان میشود وهمین الان راجع به این پرونده باید کمیسیون تحقیق آن محتوا را آن گزارش مشروح ومبسوط را اینجا بان بکند تا نمایندگان محترم بتوانند قضاوت کنندو رای دهند . من دیدم گاهی اوقات اینجا پنجاه ، شصت تا رای ممتنع می دهند واین نشانگر این است با توجه به خلوصی که درآقایان سراغ داریم درموارد متعدد این نشانگر این است که ذهن نمایندگا هنوز روشن نشده است (رئیس- بسیارخوب ) بخصوص دراینجا کی می تواند بعنوان مخالف صحبت کند ؟ خود کمیسیون تحقیق می تواند که به پرونده احاطه دارد ومن فکر می کنم آنجا که می گوید گزارش بازرسان وزارت کشور مشروح است آن گزارش مشروح را بخواند .

رئیس- خیلی خوب اگر لازم شد میخوانیم . اقای دکتر یزدی تذکرتان را درمورد صحبت آقای رشیدیان بفرمائید .

دکتر یزدی – من بارها این مطلب را بعرض مجلس محترم رسانده ام آنچه را که من دراینجا میخوانم مطلبی است ک خود کمیسیون تحقیق تصویب میکند . بنابراین انتظار ندارم از یک عضو کمیسیون تحقیق که اینطور برخورد بکند . خود آقایان هستند که مطالب را با مشارکت یکدیگر تنظیم میکنند و وقتی که تصویب شد من بعرض مجلس میرسانم همه اعضای محترم کمیسیون تحقیق ناظر باین امر هستند . اگرچنانچه نمایندگان محترم خودشان بخواهند صلاح بدانند ونیاز داشته باشند از من بعنوان مخبر کمیسیون خواهند خواست که متن کامل گزارش تمام بازرسان را بخوانم ولی کمیسیون ضرورت ندید که در متن گزارش خودش تمام گزارش بازرسان را منعکس کند . البته بنظر مجلس هستکه بخواهد ...

رئیس- خواهش میکنم دیگر کسی صحبت نکند . مخالفین به ترتیب صحبت کنند .

منشی – آقای الویری .

الویری – من درهمان قسمت اول حرفم را زدم . دیگر ضروری نمی بینم مطلب دیگری را بگویم . فقط این مساله بود که دوتا از برادرها که مورد اعتماد من هستند ودرجریان انتخابات مرودشت بودند گفتند که متاسفانه در این انتخابات اعمال نفوذ شده وآقای ارسنجانی از نظر تعداد آراء صلاحیت ورود به مجلس را دارند .

رئیس- خوب بعد دفاع میکنند .

منشی – آقای سید احمد کاشانی .

رئیس- تشریف میاورید اینجا ( کاشانی – بله ) شما بعنوان مخالف میخواهید صحبت کنید ؟ ( کاشانی – بله ) بفرمائید .

کاشانی – بسم الله الرحمن الرحیم . یک مطلبی را اینجا گفتم لازم است توضیح بدهم برای اینکه شبهه نماند من گفتم بعنوان مخالف با ابظال اصل انتخابات جون اینجا یک قسمت اصل انتخابات است یک قسمت مربوط میشود به کارفرمانداری وصدور اعتبارنامه ( رئیس- شما مخالف با چه هستید )بنده مخالف با این هستم که این انتخابات باطل بشود ( رئیس- پس موافقید ؟ ) یعنی آنکه نفر دوم هست اوکنار برود ومعتقدم نفر دوم بعنوان نماینده قطعی اینحا شناخته میشود وبا وضع کنونی موافق نیستم ومیخواهم مخالفت کنم .

رئیس- پس با ابطال موافقید . چیز دیگری نگوئید .

کاشانی – بنده عرض میکنم که تا اینجا که شعبه مربوط وزارت کشور و کمیسیون تحقیق نظر بابطال داده این تکه اش اصلا حرفی درش نیست . مورد قبول است . منتها من میگویم اگر ابطال بشود با این دلایلی که من اینجا ارائه میکنم و دلائل شخصی نیست چیزهائی است مستند به اظهارات بازرسین وزارت کشور است اگر این انتخابات باطل بشود حق مردم حق نماینده مربوطه اینجا ضایع میشود یعنی اگر ثابت بشود آن نفر اول که کنار رفته حقش بوده باید حالا که به مجلس ارجاع شده قاطعانه مجلس باید رای بدهد که آن نفر که حقش هست باید به مجلس راه پیدا کند .

رئیس- پس شما موافقید که انتخابات باقی بماند .

کاشانی – خدمتتان عرض کردم این شکلش اینکه اعتبارنامه صادر شده (رئیس- با اعتبارنامه مخالفید ) توسط فرمانداری با این مخالفم ابتدا بساکن باید عرض کنم که راجع به صلاحیت نمیخواهم صحبت کنم . چون نه این این فرد و نفر دوم کنونی را به هیچوجه نمیشناختم ولی علت ورود من باین پرونده شاید اکثر نمایندگان هم مستحضر باشند مربوط به آن تحصن فوق العاده مردم مرودشت در مقابل مجلس و آن پلاکاردهای مفصلی که آنجا بود و از آنجا شروع شد و در این مورد من کاری ندارم . از کجا ولی یک برگه ای دیدم که ان برگه حکایت همکاری نفر دوم کنونی یعنی آقای ارسنجانی با ساواک منحله میکرد . این برای من فوق العاده مساله مهمی بود . از طرفیمیدیم مردم در جلو در مجلس با یک شور زیادی دارند احقاق حق میکنند و از طرف دیگر یک چنین مدرکی برای من اهمیت داشت روی این ورقه رفتم از مرکز اسناد ملی تحقیق کردم ، دیدم یک چنین برگه ای اصلا صحت و اعتبار ندارد یعنی آن فرد ه تنها یک چنین پرونده ای دال بر همکاری با ساواک نداشت بلکه پرونده ای حکاتی از مبارزاتش علیه رژیم گذشته میکرد ، بهمین دلیل دنبال قضیه را گرفتم . معذلک هیچ وارد صلاحیت کسی که الان بعنوان نفر اول هست نمیشوم . دنبال قضیه را گرفتم و از طریق انتخاباتی موضوع را رسیدگی کر دم و باین نتیجه رسیدم که حق نفر اول ضایع شده و بیخود بدون جهت سه تا از صندوقهای منطقه باطل شد که من اینها را برایتان عرض می کنم . اینجا بعنوان یک مطلب ضمنی خواستم بگوم که وظیفه ما نمایندگان این است اجازه ندهید که نمونه هائی مثل ساوه که الان درست است با برگزاری انتخابات مجدد نماینده اش به مجلس راه پیدا کرد ولی ما نباید اجازه بدهیم وقت این ملت و پول این مردم تلف بشود و کارها بیخودی تکرار بشود ، آن ابطال هم همانموقع ، مشخص بود که بیمورد بود . چنانچه در موارد دیگر نمونه اش پرونده مربوط به ملاوی بود که نماینده اش در اینجا حضور دارد و می توانندتوضی دهند و این هم نبایستی باطل میشد ولی شد . این فقط ضرر است ما چنانچه اگر می خواهیم به دستور امام برخورد انقلابی با قضیه بکنیم این یکی از موارد است . نه این پرونده خاص را بخواهم بگویم . بطور کلی اگر ما در جائی می بینیم که در گذشته کار مقامات اجرائی غلط بوده برگردیم درست آنرا قاطعانه تصمیم بگیریم و توضیح هم می دهم که من هر چه در اینجا می گویم اظهارت شخصی ام بهیچوجه نیست بلکه از پرونده و از گزارشات بازرسین وزارت کشور است آنچه را که من می خواهم اثبات کنم مجددا توضیح می دهم ، خدوش بودن کار فرمانداری است نه اصل انتخابات فراموش نشود اگر خواست رای گیری بشود رای گیری روی این نیست که این ابطال بشود یا ابطال نشود . از نظر من باطل بودن این چیزی که الان هست یعنی صدور اعتبارنامه توسط رمانداری هم یک امر محرزی است . آن چیزی که مطرح است اینست که حق ایشان هست . آقای حسینی هست که بعنوان نماینده باشند یا آقای ارسنجانی که الان بیرون از مجلس و معزول هستند بعنوان مقدمه همانطور که مخبر کمیسیون فرمودند باید عرض کنم در مرحله اول انتخابات آقای ارسنجانی با ۲۵۰۰ – ۲۶۰۰ رای بعنوان نفر اول انتخاب شده بودند . در مرحله دوم انتخابات با ۱۲۶ رای اضافه بنفع آقای ارسنجانی بود با ابطال سه تا صندوق که من شرح می دهم که سه تا به صندوق چه شکلی بوده ؟ آقای حسینی به نفر اول می آید و با ۵۰۰ رای اضافه که باطل کردن این صندوقها تمامش غیر قانونی و نادرست بوده اگر باطل نشود آقای ارسنجانی حقش هست که بعنوان نماینده اول باشد . یکی از صندوقها صندوق شماره ۶است بنام صندوق قادر آباد . لازم است توضیح بدهم . البته اگر ارقام را با چند تا عدد اینور و آنور می گویم چون نمی دانستم چه هست زیاد مهم نیست با کل ارقام ، کل مقایسه انطباق دارد . در مرحله اول در همین صندوق آقای ارسنجان بیش از ۱۰۰۰ رای داشتند یعنی صندوق شماره ۶در مرحله دوم هم حدود ۹۰۵ رای متعلق به آقای ارسنجانی بوده و ۳۷۸ رای آقای حسینی داشتند .

رئیس- شما چهار دقیقه دیگر وقت دارید مواظب باشید که اگر حرف زیاد دارید تنظیم کنید(کاشانی – چند دقیقه می توانم صحبت کنم ؟ ) یازده دقیقه صحبت کردید ۴دقیقه دیگر وقت دارید .

کاشانی – ملاحظه می کنید که یک مقایسه ساده آقای ارسنجانی در این صندوق بطور طبیعی رای داشته و اما به همین اکتفا نمی کنیم کاری که فرمانداری کرد ، علیرغم کار بازرسان وزارت کشور ، بازرس وزارت کشور پیش از رسیدگی به شکایات به آنجا رفته و دیده بر سر آن صندوق شاید بخاطر اینکه رای زیاد داشته جنجال زیادی وجود دارد . می گوید خوب ، حالا که می خواهید و یک سری شکایات ریز و درشت که اینها عده ایش بنفع آقای ارسنجانی پاره ایش به زبان ایشان که البته مخالفین خیلی کوچک بوده می بینید که کار روی این قضیه دارد تکیه میشود و ابطال این صندوق تغییر اساسی در سرنوشت کار ایجاد می کنند . بازرس بفرمانداری در حضور هیات نظارت و هیات اجرائی می گوید اگر چنانچه شما می خواهید که این صندوق باطل بشود باشد به کلیه صندوقها رسیدگی بشود و من برای رسیدگی به کار انتخابات به تبریز میروم تا چهارشنبه صبح ( چون روز یکشنبه بوده فکر می کنم ) که برمی گردم هیچ نتیجه ای نباید اعلام بشود ولی علی رغم این موضوع روز سه شنبه ایشان وقتی که با وزارت کشور تلفنی تماس می گیرد گویا آقای معتضدی هست در ستاد وزارت کشور می گوید انتخابات مرودشت اعلام شد و نفر دوم با ابطال چند تا صندوق به اول راه پیدا کرد و حالا که اینطور شد دو نفر بازرس دیگر که وجود دارند شما اطلاعتان را در اختیار این دو نفر قرار بدهید . یعنی ملاحظه می کنید که علی رغم گفته بازرس وزارت کشور انتخابات در آنجا باطل شده ، اینجا آقای انتظام معاون سیاسی استانداری شیراز را هم این آقای بازرس وزارت کشور در جریان این قضیه قرار می دهد می گوید من اینطور گفتم و نباید غیر از این عمل بشود در ساعت دو بعد از ظهر روز سه شنبه هم فردایش قرار بوده ایشان برگردد با آقای سلیمانی مسوول انتخابات کشور تماس میگیرد و این قضیه را با ایشان مطرح میکند که در نتیجه ابطال دو تا صندوق این آقای سلیمانی به رئیس ستاد انتخابات میگوید که در اثر ابطال دو تا صندوق آقای حسینی به نفر اول راه پیدا کرده است یعنی ما می بینیم از چند نقطه تایید میشود که پیش از اینکه آقای صالحی بازرس وزارت کشور برگردد و آقای فرماندار مجاز باشد نظرش را اعلام بکند اینها نظرشانرا اعلام کرده بودند و جالب اینجا است که آن دو نفر بازرس بعدی میگویند که در روی این صندوق آن فرمی که در حوزه تهیه میشود و همه زیر آن را امضاء میکنند آن فرم تهیه و امضاء شده بوده ست و بعد از امضای این فرم وجود دارد خودش شکایتی تنظیم میکند و گویا مثل اینکه فرمانداری هم منتظر دریافت این شکایت بوده است بر اساس این شکایات که تقاضا میکنم آقای دکتر یزدی مشروح این گزارشات را بخوانند چون الان من فرصت هم ندارم نمیتوانم قضیه را توضیح بدهم اما مساله دوم . . .

رئیس- یک دقیقه از وقت شما باقی مانده است آقای کاشانی .

کاشانی – یکی از آن صندوق ها شماره هشت است .

خلخالی – خواهش میکنم یکنفر دیگر از مخالفین وقتشان را به ایشان بدهند .

کاشانی – آقای طباطبائی وقتشان را به بنده میدهند .

رئیس- اگر کسی وقتش را میخواهد بدهد که اشکالی ندارد . مخالف بعدی میتوانند وقتشان را به ایشان بدهند .

خلخالی – آقای طباطبائی میدهند .

کاشانی – شما وقتتان را میدهید آقای طباطبائی ؟

طباطبائی – بله بفرمائید .

رئیس- بنابراین شانزده دقیقه دیگر وقت دارید .

کاشانی – صندوق شماره هشت را دو نفر‌آقایان بازرسین بعدی وزارت کشور درباره اش اینطور نظر میدهند ، در پرونده منعکس است .

رئیس- بلندتر صحبت کنید .

کاشانی – بله ، در پرونده گزارش دو نفر بازرس وزارت کشور راجع به صندوق شماره ۸صندوق دومی که باطل شده است به این شکل است که انتخابات شعبه ۸کاملا صحیح برگذار شده است و همان فرم شماره ۳۵ که خدمتتان عرض کردم که حکایت از امضای کلیه افرادی است که بر سر صندوق حضور دارند آن فرم هم تهیه شده بود . ولی یکی از همین افراد که معاون پاسگاه ژاندارمری بوده است پس از انقضای مهلت مقرر در قانون یعنی تا دو روز فقط میشود شکایت را تقدیم کرد و بعد از نمیشود شکایت کرد که این هم در پرونده منعکس است . شکوائیه ای را تنظیم میکند و همین شکوائیه بدون عنوان و بدون اینکه مشخص باشد از طرف کی این نامه نوشته شده است نوشته میشود و بر اساس این دو شکایت است که این صندوق شماره ۸را باطل میکنند و جالب اینجاست که باز این در پرونده منعکس است . شخصی بنام آقای بهادر اسفندیاری ، یکی دیگر از کسانی که خودش امضایش زیر صحت انتخابات آن صندوق وجود داشته است با علم به این قضیه حالا نمیدانم چه جوری بوده میآ’إ‌آن هم یک عرض حالی تهیه میکند و انجمن نظارت مرکزی مرودشت متاسفانه بدون اینکه توجه بکند که ایشان امضایش زیر آن هست برمیدارد به این عرض حال ترتیب اثر میدهد و این هم منجر به ابطال صندوق میشود . صندوق شماره ۳ صندوق سماره ۳۸ است که درباره این صندوق ابتدا لازم است من به یکی از مواد قانون انتخابات اشاره بکنم بعد مخالفتی را که در عمل وجود داشته است به آن استناد بشود ماده ۴۳ قانون انتخابات میگوید که ‹‹ رسیدگی به شکایات حتما دو روز بعد از اعلام نتیجه آراء است ›› یعنی آراء که جمع شد بلافاصله باید اعلام بشود و دو روز بعد از این باید باشد یعنی تا دو روز شکایتها جمع آوری میشود . بعد از دو روز است که به شکایت رسیدگی میشود . راجع به این صندوق بلافاصله یعنی در آن فاصله دو روز که حق رسیدگی به شکایات وجود ندارد علی رغم این ماده ۴۳ قانون انتخابات رسیدگی به شکایت میشود و صورت جلسه ابطال صندوق را انجمن نظارت مرکزی و هیات اجرائی تهیه میکند و آنرا به مورد اجرا میگذارد . یعنی این عمل هم در اینجا عملی بوده است خلاف ماده ۴۳ قانون انتخابات که در اینجا نمیبایست در آن فاصله دو روز انجام میشده یعنی بعد از دو روز بوده است که باید به قضایا رسیدگی میشده است . این صندوق شماره ۳۸ که من به آن اشاره کردم ۲۹۷ رای متعلق به آقای ارسنجانی در آن وجود داشته است و ۱۰۷ رای به نفع آقای حسنی بوده است که در اثر ابطال این صندوق هم ۱۹۰ رای متعلق به آقای ارسنجانی باطل میشود و از بین میرود من در اینجا چون نمیتوانم همه قضیه را بطور کامل شرح بدهم تقاضا میکنم که آقای مخبر کمیسیون این گزارشهای بازرسهای وزارت کشور را مشروحا بخوانند برادران میتوانند بطور کاملتری در جریان قضیه قرار بگیرند ضمنا آقای ساوجی چند دقیقه ای که از وقت من باقی مانده است خواسته اند صحبت بکنند اگر اجازه بدهید .

رئیس- آقای ساوجی نمیتوانند صحبت کنند کسی که ثبت نام نکرده است نمیتواند صحبت کند . خانم دستغیب سوال دارند . بفرمائید .

خانم دستغیب – آیا تمام آراء این صندوقها باطل شده است یا بعضی از آنها چون شش هزار رای به نفع آقای ارسنجانی بوده است و حال آنکه اختلاف رای اینها فقط ۷۵۰ تا است اگر همه آراء این چند صندوق حذف شده باشد که این خیلی زیاد میشود .

کاشانی – همه آراء بطور کامل باطل شده است .

خانم دستغیب – اختلافشان ۷۵۰ تا است .

کاشانی – البته یک نکته دیگر هم هست ، ایشان ( خطاب به آقای دکتر یزدی ) بطور دقیق بخوانند و ببینند نکته دیگر این است که چندتا از صندوقهائی را که شکایت رویش وجود داشته است و حتی بعضی از آنها آن فرم بطور کامل رویش امضاء نشده بوده است به شکایت آن صندوقها رسیدگی نمیکنند و این شکایت از صندوقهائی بوده است که اگر باطل میشده است آراء کسی که الان نفر اول هست یعنی آقای حسینی حدود دو هزار راش از بین میرفته است یعنی به آن صندوقها هم رسیدگی نشده است که صندوقهای شماره ۱۵ و ۴۳ و یک شماره دیگر هم هست که میتوانم خدمتتان . . .

خانم دستغیب – رای باطل میشود و حال آنکه اختلاف رای اینها ۷۵۰ تا است .

کاشانی – مساله دیگری را که اینجا باید عرض بکنم این است که در تاریخ ۳/۲۰ فرمانداری شهرستان مرودشت یک نامه ای به وزارت کشور مینویسد و از خودش دفاع میکند در این رابطه ، این نامه ، خودش حاکی از این است که کرارا وزارت کشور توسط بازسیهایش به صدور این اعتبارنامه اعتراض داشته است عین جمله فرماندار این است که میگوید مرتبا فرمانداری را به خاطر صدور اعتبارنامه مورد سوال قرار میدهیم که اینجا البته برمیدارد جواب میدهد ، این جواب چقدر مستند است و چقدر میشود از آن استفاده کرد که بنظر من در این جواب هیچ دفاع اساسی وجود ندارد ولی حکایت از این میکند که وزارت کشور مرتبا به گفته خود فرماندار مرودشت اعتراض میکرده است و به این صدور اعتبارنامه معترض بوده است ، بهرحال اینها چیزی بود که بر اساس اسناد من اشاره کردم .

رئیس- خوب ، تمام شد ؟ هنوز چند دقیقه ای هم وقت دارید ، میتوانید صحبت کنید .

طباطبائی – بنده هم میتوانم صحبت کنم ؟

رئیس- خودتان میتوانید پنج دقیقه از همانجا صحبت کنید بفرمائید .

طباطبائی – با اینکه بجناب آقای دکتر حسینی علاقه مند هستم و در این مدت هم با ایشان اینجا آشنا بودیم و نمیخواستم به عنوان مخالف صحبت کنم ولی چون عضو کمیسیون تحقیق هستم و دیدم مطلب برای بعضی از برادران و خواهران خوب روشن نیست در این فاصله کوتاه میخواهم تذکری عرض کنم برای اینکه واقعیت روشن بشود ، پرونده ایشان را هر کسی که منصف باشد و مطالعه بکند برایش کاملا روشن میشود که حق ، حق همان نفر اول بوده است . یعنی حق آ قا ی ار سنجا نی که در دورا ول ا نتحابات نفراول شد ه ا ست، در د ور دوم هم نفراول شده ا ست وبا ا ین که بازرسان وزارت کشوربفرمانداراحطارکرده اندکه شما صندوقهارا باطل نکنیدتاما برگردیم ولی آنها ازرفتن ما مورین وبرگشتن سوءاستفاده کرده اند وبا عجله با باطل کردن چند صندوق که درآن صندوق ها مشخص است که رای آقای ارسنجانی زیادتر بوده است آنها را باطل کرده اند وآقای حسینی شده است نماینده وآن آقاحقش تضییع شده است . وحال آنکه به شهادت سه نفر از بازرسان وزارت کشور اگر در صندوقهای دیگری که آنها هم شکایانی نظیر آن شکایت داشته است آنها هم بررسی میشد یک چنین مساله ای پیش می آمد چون رد آنها آراء آقای حسینی بوده است با داشتن شکایت باطل نشده وصندوقهائی که آراء آقای ارسنجانی بوده با شکایتهائی خیلی ضعیفتر باطل شده است واینکه آقای دکتر هنجنی فرمودند ، برای اولین دفعه است که وزارت کشور این کار را میکند بنظر من اولین دفعه بودن نقص نیست واین حسن وزارت کشور است ، وزارت کشور میگوید بازرسان من به حوزه رفته اند وفرماندار وهیات اجرائی با عجله یک کاری را کرده اد که ما هم آ کار را قبول نداریم واعلام کرده است که انتخابات باطل است وچون از دست وزارت کشور کاری ساخته نبوده است که اعتبارنامه باطل است وجو از دست وزارت کشور کاری ساخته نبوده است که اعتبارنامه را باطل بکند به مجلس محول کرده است وم فکر میکنم بحثی ندارد . یک اعتبار نامه ای که از ظر وزارت کشور باطل زا نظر شعبه بدون نظر وگزارش وزارت کشور باز با محتویات پرونده باطل ، ازنظر شعبه بدون نظر وگزار ش ورارت کشور با زبا محتویات پرونده باطل ، از نظر کمیسیون تحقیق باطل فکر میکنم نمایندگان محترم اگر این مطالب تا فردا یادشان نرود چون ممکن است این مساله باشد که آقای حسینی بخواهند فردا دفاعشان را بکنند ومخالفتها امروز باشد امیدوارم که این مساله فراموش آقایان شود ، واقع مساله این است که اگر کسی منصفانه این پرونده را بررسی بکنند بهیچوجه صحیح نیست که آقای حسینی درمجلس تشریف داشته باشند باید انتخابات دو مرتبه انجام بگیرد . دیگر عرضی ندارم .

رئیس- دیگر مخالفی نیست ؟

خلخالی – اگر اجازه بدهید من پنج دقیقه میخواهم صحبت کنم .

رئیس- خیر وقت نیست ، قبلا ثبت نام نفرمودید آقای خلخالی .

یکی از نمایند گان – مخالفین چند نفر هستند .

رئیس- هرچند نفر که ثبت نام میگردند ما قبول میکردیم ولی چهارنفر ثبت نام کرده اند واگر هم بیشتر میبود بازهم نوبتشان محفوظ بود واز طرفی هم وقت محدود نیست فعلا آقای حسینی میتوانند صحبت بکنند منتها برای دفاع ایشان وقت نیست ، کم وقت داریم ، اگر خود ایشان موافق باشند که قاعده موافق هم هستند دفاع ایشان باشد برای فردا واسامی غائبین را بخوانیم واگرفرصتی بود آن ماده تاریخ را هم آقایان تصویب کنند که بدهیم درست بکنند چون آرم مجلس هم باید ا ز توی آن دربیاید که بعد ارم را تصویب بکنیم .

یکی از نمایندگان – مجلس رسمی نیست چون اکثریت نیست .

قائمی امیری – چرا مادامیکه مجلس از اکثریت مطلق نیفتاده است رسمی است .

قرائت اسامی غائبین ودیرآمدگان جلسه قبل[ویرایش]

رئیس- اسامی غائبین را بخواید تعداد آقایان نمایندگان را میشماریم بعد رای میگیریم فعلا اسامی غائبین را بخوانید .

قائمی امیری ( منشی ) – قبل ازاینکه اسامی غائبین را بخوانم یک تذکری میدهم کلیه نمایندگان محترمی که به مسافرت تشریف میبرند یا برای انجام کاری قصد دارند که به مجلس تشریف نیاورند مراتب را باید کتبا به رئیس مجلس اعلام بفرمایند وموافقت کتبی ایشان را بگیرند . بعد به من لطف کنند که درلیست منظور کنم . البته کارهای غیرقابل پیش بینی پیش می آید ، این عده هم بعد از اینکه به مجلس تشریف آورند باز باید مراتب را به رئیس مجلس اعلام بفرمایند وایشان درزیرش دستور بدهند که مجاز به حساب بیاید .

( اسامی غائبین به شرح زیر قرائت شد )

غائبین روز پنجشنبه ۵۹/۵/۲ . آقای مهدی کروبی – آقای یارمحمدی –آقای چراغ زاده دزفولی با اجازه- آقای محمد علی حیدی – آقای محمد امین سازگار – آقای هراج خاچا طوریان – آقای بهرام تاج گردون بااجازه – آقای محمد غفاری با اجازه – آقای مسلم میرزا پوربا اجازه – خانم اعظم طالقانی – آقای عبد خدائی آقای محمد تقی کمال نیا با اجازه – آقای علی اقا علی آقا محمدی بااجازه – آقای شهاب محمودی با اجازه – آقای محمد تقی بشارت – آقای جعفر توکلی- آقای سید سجاد جچی – آقای حسن لاهوتی اشکوری بااجازه – جمیعا بیست و چها رنفر .تاخیرها ، آقای بیت اوشانا بیست و پنج دقیقه – ضمنا غیبت آقای سلامتیان در روز دوشنبه ۳۰ تیر موجه بوده است .

طرح و تصویب ماده تاریخ ‹‹ مظهر عدل علی (ع) ››[ویرایش]

رئیس- خوب ، این ماده تاریخ مجلس را ما نامه الش را خدمت آقایان داده ایم و خوانده اید اگر کسی بحثی دراین باره ندارد من می توانم وارد رای گیری بشوم واگر بحث دارید که باید برای جلسه بعد بگذارم .

نمایندگان – خیر آقای هاشمی ، بحث نداریم رای بگیرید .

رئیس- پس کسی بحث ندارد ، بنابراین ، این را باقیان و قعود رای می گیریم کسانی که موافقند که این جمله ‹‹ مظهر عدل علی ›› ( ۱۳۵۹) بعنوان ماده تاریخ برا یمجلس شورای اسلامی بجای عدل مظفر که سابقا برای آن مجلس بوده است انتخاب بکنیم قیام بکنند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ( تکبیر نمایند گان )

[۱]== پایان جلسه ==

رئیس- جلسه بعدمان فردا ساعت نه صبح ودستور جلسه هم ادامه بررسی پرونده آقای حسینی وگزارش کار شعب ومطالب دیگری است که بعدا اعلام میکنیم ( ساعت سیزده وده دقیقه جلسه پایان یافت )

رئیس مجلس شورای اسلامی هاشمی رفسنجانی

منابع[ویرایش]