برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۱۸۲

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده السين
اسرار الانصار
 

مدت سه سال در نزد میرزا حبیب الله خان انصاری ملقب بشير انملك در دفاتر دولتی بتحرير سياق پرداخت و از آن پس مدت چهارده سال در خدمت خال السلطان حاکم اصفهان و فارس بود و در طول این مدت جز در سال ۱۳۲۱ قمری که سفر حج نمود یا از اصفهان بیرون ننهاد در مدت توقف در اصفهان علاوه بر کارهای دیوانی بدستور ظل السلطان بترجمه تاريخ ابن خلكان و شرح على قاری برفقه ابو حنیفه و ترجمه جراید عربی پرداخت. آقای جابری مینویسد: « و بجای انعام و تشریف ، املاك اربانی نیاکانش هم تقلبات اتباع ظل السلطان بحكم غلبه قوی بر ضعیف چندی توقیف بود .»

قبل از اعلان مشروطیت، دشمنانش بدسته بندی مشغول و برای بردن ضیاع و عقارش بدسیسه بازی پرداخته ، وی نیز ناچار بحاج آقا نور الله که از رو حانیون و متنفذين بزرگ اصفهان و بلکه ایران بود؛ پناه برد در آغاز مشروطیت و پس از آن، با نگارشات پرمغز و متین خدمات شایانی بیشرفت مشروطیت و استحکام بنیان آن نمود تا اینکه پس از مشروطه صغير؛ بسعایت بعضی ؛ بامر محمد علیشاه خواستند دستگیرش نمایند؛ خدا نخواست و همان ایام روانه عراق عرب شد و مدت یکسال تمام در محضر علمای عراق بتحصیل پرداخت.

در سال ۱۳۲۸ قمری بریاست محکمه جزای عدلیه منصوب و پس از اغتشاش ۱۳۲۹ و غارت عدلیه دیگر از کار دولتی کناره گرفت و منزوی گشت. در ۱۳۳۰ سفری بزیارت حضرت رضا رفت و در مراجعت بطهران کتاب ( نوشدارو و درد و دوای ایرانرا ) طبع و نشر نمود.

از آن تاریخ تاکنون بیشتر ایام را در اصفهان گذرانیده وبتاليف و تصنيف كتب مختلف مشغول است کتبی که تاکنون از وی بطبع رسیده ۱- کتاب تاریخ نصف جهان این کتاب در سال ۱۳۳۳ قمری چاپ شده و مشتمل بر تاریخ اصفهان از آغاز هجرت بترتیب سال میباشد. کتاب مذکور ؛ بار دیگر در مهر ماه ۱۳۲۱ قمری باسم (تاریخ اصفهان وری و همه جهان) تجدید طبع گردیده و این نوبت کتاب خیلی مفصل تر و وقایع مستوفی تر چاپ شده است.

۲- کتاب آفتاب درخشنده که در ١٣٤١ قمری چاپ شده در این کتاب پاره از اكتشافات جدید با آیات و اخبار تطبیق گردیده است - آگهی شهان از کار جهان این کتاب عبارت از چکامه ایست بردیف جهل و مشتمل بر ششصد بیت شعر بدون تکرار قافیه در اخلاق و تاریخ . مؤلف خود براین چکامه شرح جامع و مختصری در چهار جلد بدین ترتیب :نوشته (۱- از کیومرث تا اتابکان . ۲- هجوم تاتار تا طلوع قاجار ٣ - قاجاريه ٤- عثمانی و اروپا)

–۱۸۲–