پرش به محتوا

برگه:Tarikh-e Iran-e Bastan.pdf/۸۲۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی نشده است.

خوب و بد گردد و باید در هر موقع کار خوب را بر بد ترجیح داد. بر شما است، که امروز کارهای نامی بکنید. بعد برؤساء گفت، به کشتیهای خود درآیند.

جدال سالامین (۴۸۰ ق. م)

بفاصلۀ کمی پس از آن کشتیهای یونانی لنگر کشیده بطرف دریا روانه شدند (عدۀ کشتیهای یونانی را در اینجا هرودوت ۳۸۰ فروند نوشته. م.) پارسیها همین‌که حرکت کشتیهای یونانی را دیدند، حمله کردند. در ابتداء یونانیها خواستند بطرف ساحل برگردند، ولی در این احوال آمی‌نیاس۱ آتنی پیش رفته بیک کشتی ایرانی حمله کرد، این دو کشتی بهم پیوستند، به‌طوری‌که جنگیهای آنها نمی‌توانستند از هم جدا شوند.

سایر کشتیهای یونانی هم به کمک آمی‌نیاس شتافتند و جنگ شروع شد. هرودوت گوید (کتاب ۸، بند ۸۴) «گویندۀ این روایت آتنی است، ولی روایت دیگری هست، که چون یونانیها خواستند بساحل برگردند، شکل زنی را مشاهده کردند، که بصدای رسا فرمان می‌داد و فرمان خود را چنین شروع کرد: «ای ترسوها تا کی عقب خواهید نشست؟» در مقابل کشتیهای آتنی کشتیهای فینیقی بودند و این سفاین جناح شمال و غربی را تشکیل می‌دادند. در مقابل لاسدمونیها - کشتیهای ینیانی و از اینها جناح جنوب و شرقی ترکیب یافته بود. فقط عدّۀ کمی از ینیانها نوشتۀ تمیستوکل را پیروی کرده با اهمال جنگ می‌کردند، و همۀ ینیانها چنین نبودند. می‌توانم اسامی اشخاصی را که، رؤساء کشتیها بودند و کشتیهای یونانی را گرفتند، ذکر کنم، ولی از ذکر خودداری کرده فقط اسم دو نفر ینیانی را، که از اهل سامس بودند، می‌نویسم یکی تئومس‌تر پسر آندروداماس۲ بود و دیگری فیلاکوس پسر هیس‌تیه. در ازای این خدمت نمایان اوّلی بتوسط پارسیها جبّار شد و دوّمی حاکم ولایتی بزرگ گردید و او را خدمتگذار شاه خواندند.

این عنوان را در پارس ارسانگس۳ گویند». بعد مورّخ مذکور گوید (کتاب ۸، بند ۸۶): غالب کشتیهای پارسی در جنگ سالامین معدوم شد. قسمتی از این


________________________________________

(1) - [۱]

(2) - [۲]

(3) - [۳]

  1. Aminias.
  2. Theomestor fils d'Androdamas.
  3. Orosanges.