برگه:Tarikh-e Iran-e Bastan.pdf/۸۲۰

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی نشده است.

پیشگوئی غیب‌گوی دلف، که گفته بود باید آتنیها به قلعۀ چوبین پناه برند و این‌ها تصوّر می‌کردند، که مقصود از قلعۀ چوبین ارگ است، زیرا دیوار آن از چوب بود.

پارسیها برای تسخیر ارگ در تپه‌ای، که محاذی آن بود و آن را آره‌اپاژ۱ می‌نامیدند، جا گرفته و از آنجا تیرهای خود را به نخهای کتان پیچیده و آن را آتش زده به ارگ می‌انداختند. بدین منوال تیروتخته آتش گرفت، استحکامات منهدم شد و محاصره از هر طرف شروع گردید آتنیها بیچاره شدند، ولی با وجود این تسلیم نگشتند، پیشنهاد پیزیسترات را راجع بتسلیم شدن با تنفر رد کردند و در موقع حملۀ قشون پارسی به ارگ آتنیها یگانه وسیله‌ای، که بکار بردند، این بود، که سنگهای بزرگ از بالا به زیر می‌غلطانیدند، تا حمله‌کنندگان خرد شوند. محاصره بطول انجامید، تا آنکه چند نفر از پارسیها از جائی، که بواسطه استحکام طبیعی مستحفظ نداشت، با وجود صعوبت بالا رفته داخل ارگ شدند. توضیح آنکه در مقابل ارگ و پشت دروازه‌ها و راهی، که از آن به ارگ وارد می‌شدند، محلی بود، که دیوار سنگی طبیعی داشت و این دیوار خیلی بلند بود. چون آتنیها هیچ تصوّر نمی‌کردند، که از اینجا بتوان بالا رفت، مدافعینی برای این محل معین نکرده بودند.

اما برخلاف انتظار آتنیها، چند نفر پارسی از اینجا بالا رفتند و، چون آتنی‌ها پارسیها را در ارگ دیدند، بعضی خودشان را از بالا به زیر انداخته هلاک شدند و برخی بمعبد پناه بردند. پارسیها اوّل کاری، که کردند، دروازه‌ها را برای محاصرین باز کردند و بعد معبد را غارت کرده ارگ را آتش زدند. پس از تسخیر آتن خشیارشا سواری به شوش فرستاد، که اردوان را از این بهره‌مندی آگاه کند». چنین است مضمون نوشته‌های هرودوت در باب تسخیر آتن. چون قبل از تسخیر این شهر هم قشون ایران بهره‌مندیهائی داشت، مانند تسخیر ترموپیل و محلهای دیگر و مطیع کردن مردمان متعددی از یونان، جهت اینکه فقط پس از تسخیر آتن خشیارشا لازم دانسته اردوان را، که نایب‌السلطنه بود، از بهره‌مندی

________________________________________

(1) - Areopage (یعنی کرسی آره ربّ النّوع جنگ).

تاریخ ایران باستان جلد ۱