پرش به محتوا

برگه:Tarikh-e Iran-e Bastan.pdf/۷۸۴

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی نشده است.

سفرای یونان در کرسیر

سفرای یونان پس از اینکه از سی‌سیل حرکت کردند به جزیرۀ کرسیر رفته در آنجا ظاهرا موفق شدند، ولی در معنی اینجا هم نتیجه نگرفتند، توضیح آنکه اهالی کرسیر در ابتداء گفتند، که باید بیونان کمک کرد، چه اگر او شکست یابد، استقلال ما هم در خطر خواهد افتاد و شصت کشتی جنگی تهیه کردند، که به آبهای یونان بفرستند، ولی از ترس شاه ایران بعد فرماندهان کشتی‌ها دستور دادند، که پس از رسیدن بسواحل پلوپونس در محل پیلوس۱ و تنار۲ منتظر وقایع شوند. اگر خشیارشا فاتح شد، به او بگویند، که یونانیها از ما کمک خواستند، زیرا بعد از آتن قوۀ بحری ما مهم است، ولی، چون ما نخواستیم با تو جنگ کنیم، وقت را به مماطله گذراندیم. در صورت بهره‌مندی یونانیها در جواب توبیخ و شماتت آنها بگویند، ما می‌خواستیم بشما کمک کنیم و، چنانکه می‌بینید، شصت کشتی تهیه کرده‌ایم، ولی از جهت طوفان نتوانستیم از دماغۀ ماله۳ بگذریم. این بود، که بموقع به جنگ دریائی سالامین نرسیدیم.

امتناع کریتیها از امداد

اهالی کریت، بعد از ورود سفرای دول یونانی باین جزیره و استمداد از آنها، شخصی را بمعبد دلف فرستادند، تا بدانند که غیب‌گو در این باب چه می‌گوید. او جوابی داد، که تهدیدآمیز بود و بر اثر آن اهالی کریت از کمک کردن بیونان خودداری کردند. چنین بود نتیجۀ سفارت‌هائی، که دول یونانی نزد مردمانی فرستادند، که نیز یونانی بودند و در خارج یونان سکنی داشتند.

تسلیم شدن تسّالی

اهالی تسّالی (یکی از دول شمالی یونان)، همین‌که شنیدند که خشیارشا بقصد یونان حرکت می‌کند، به ایستم۴ که محل اجتماع نمایندگان دول یونانی بود، سفرائی فرستاده چنین گفتند: شما باید معبر المپ را دفاع کنید، تا تسّالی و تمام یونان را از خسارات جنگ محفوظ دارید و اگر نکنید، ما مطیع پارسی‌ها می‌شویم، چه ما تنها نمی‌توانیم برای دفاع


________________________________________

(1) - [۱]

(2) - [۲]

(3) - [۳]

(4) - [۴]

  1. Pylos.
  2. Tenare.
  3. Malee.
  4. Isthme ایستم بمعنی برزخ است و برزخ (کرنت) را چنین می‌نامیدند.