مذاکرات مجلس شورای اسلامی/دورهٔ ۱/جلسهٔ ۱۰

از ویکی‌نبشته
مذاکرات اولین دوره مجلس شورای اسلامی

اعلام رسمیت جلسه و صورت اسامی غائبین جلسه قبل و بیانات آقای صلواتی راجع به جشن سوادآموزی .[ویرایش]

رئیس- بسم الله الرحمن الرحیم . جلسه رسمی است . دستور جلسه امروز ، اول قرائت صورت غائبین جلسه دیروز است و بعد تذکری از طرف آقای صلواتی درباره صحبتی که قبلا کرده بودند داده خواهد شد بعد هم سه نفر از اقایانیکه در جلسه دیروز تقاضای صحبت کرده بودند بترتیب صحبت خواهند کرد آنوقت وارد بحث معمولی مجلس که گزارش از کمیسیون تحقیق است می شویم، خواهش می کنم صورت غائبین جلسه قبل را قرائت بفرمائید .

(به شرح زیر قرائت شد)

صورت غائبین جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۹/۴/۸آقایان : حسن فریدون روحانی – عبدالکریم شرعی – حسنی هاشمیان – ایرج صفاتی دزفولی – عبدالرضا اسدی نیا – خسرو صولت قشقائی – فواد کریمی – سید ابوالفضل رضوی اردکانی – محمد جواد حجتی کرمانی – اسمعیل فردوسی پور – علی حقیقت افشار – محمد هادی برومند – هراچ خاچا طوریان – قهرمان رحمانی – بهرام تاج گردون – محمد حسین صادقی – محمد خلیلی – احمد ملازاده – عباس حیدری – سید محمد کاظم دانش – علی اکبر دهقان – هادی غفاری – مصطفی چمران – احمد بهشتی – قاسم صادقی – علی اکبر ناطق نوری – عبدالحمید آقا رحیمی – هرای خلطیان – محمد تقی مطهری فریمانی – سیدابوالحسن حسینی – غلامعلی شهرکی – محمدجواد باهنر – جعفر توکلی – سیداحمد مدنی – احمد غضنفرپور – مجید انصاری – علی معرفی زاده – عباس ابوسعیدی منوچهری – محمد جواد شرافت – سید حسین پورمیرغفاری – سید حسن شاه چراغی – علی محمد بشارتی جهرمی .

بعضی از نمایندگان – آقا دیروز ما اینجا بودیم .

رئیس- لطفا اسامی تان را مرقوم بفرمائید و بدهید از صورت اسامی غائبین کسر میشود . آقای صلواتی بفرمائید .

صلواتی – بسم الله الرحمن الرحیم . السلام علیکم و رحمه الله و برکاته .

مطلبی را که بنده چند روز قبل در خصوص سوادآموزی به عرض نمایندگان محترم مردم رسانیدم این بود که دو روستا در خراسان و دو روستا در اصفهان بطور ازمایشی قرار است تا پایان ماه مبارک رمضان ان شاء الله این جشن ها را به کمک شما ها و به یاری خداوند بزرگ خواهیم گرفت ولی این جشن که عرض کردم فقط در دو روستای خراسان و دو روستای اصفهان خواهد بود با عرض معذرت .

بیانات قبل از دستور آقایان حججی ، رضا اصفهانی . محمد علی رجائی[ویرایش]

رئیس- سه نفر از آقایانی که قبل ازدستورصحبت می کنند آقای سید حججی بفرمائید.

حججی[ویرایش]

بسم الله الرحمن الرحیم . ولنبلونکم بشیئی من الخوف والجوع ونقص من الاموال والانفس والثمرات وبشرالصابرین

باکمال تاسف، باران رحمت توام با تگرک یا قهر طبیعت شهرستان میانه وچندآبادی هم جوارآن را به بلاومصیبت کشانید که درنتیجه صدخانواده یا صد ساختمان راویران وبه بازار واکثرمنازل سیل داخل ودرحدود ۷نفردر میانه و اطراف کشته شدند و یا بنا به روایتی شهید شدند . و اکثر مصیبت زدگان از مستضعفین و بیچارگان می باشند ، بطور یکه مزارع شهرستان میانه و آبادی ها هم جوار آن اکثرا از بین رفته و بنده روز جمعه قبل از ظهر به محل سیل زده ها رفتم . البته به عنوان دلجوئی و تفقد از آن هائیکه واقعا در فلاکت و بدبختی بودند ، و برای اینکه اطلاعات بیشتری پیدا کنم تا ساعت دو بعدازظهر با آنها بودم . گو اینکه از تبریز شیر و خورشید چادر و وسایل و پتو و لوازم دیگر آورده بودند ولی با این حال کار آنها به سامان نمی رسد ، از مسوولین امر و اولیای امور درخواست و تقاضا دارم و داریم که هرچه زودتر برای جبران خسارت سیل زدگان شهرستان میانه و اطراف ، اگر مصلحت باشد هیاتی هم برای دلجوئی و هم رسیدگی کامل به منطقه اعزام دارند . آنهائی که با هزاران زحمت و مشقت تلاش کرده اند تا محصولی بدست آورند ، مخصوصا شهرستان میانه و اطرافش اکثرا صیفی کاری و بستان است و تا اندازه ای محصولش هم به دست می آمد ولی متاسفانه حالا مصلحت الهی این بوده است ،اکثر آنها در فرمانداری و در مساجد حمع بودند و بنده قول دادم که ان شاء الله درد و گرفتاری شما را در مرکز به مسوولین امر می رسانم و این چند دقیقه ای که فرصت داده شد که بنده یک مقدار درد دلی بکنم و درد اهالی را به حضور رئیس مجلس و نمایندگان محترم برسانم متشکرم و تقاضا دارم که هر چه زودتر اولا آن هائی را که ساختمانشان از بین رفته است و در چادر زندگی می کنند . حتی یکنفر که الان اسمش لازم نیست که بگویم نه تنها ساختمانش شاز بین رفته بود بلکه زن و بچه اش را هم از دست داده بود . واقعا شهر میانه را یک مصیبتی فراگرفته بود . در وهله اول تقاضای بنده این است که هرچه زودتر برای جبران خسارت همگان مخصوصا تامین مسکن آنها که عرض کردم اکثرا مستضعف و بیچاره هستند اقدام بشود . و طوری نباشد که آن ها بیایند به تهران و داد و فریاد راه بیندازند و در تبریز هم به همین صورت . مخصوصا در این شرایطی که ضد انقلابیون چنین چیزی را میخواهند . با کمال معذرت بنده به محله های متعددی که سیل زده بودند رفتم و دیدم که در حدود ده پانزده نفر از دست چپی ها دارند کمک می کنند . البته خودنمائی نباشد من دیدم بهترین راه هم همین است عبا را گذاشتم زمین و با کلنگ و بیل شروع کردم با آنها همکاری کردن . حالا بعضی ها طوری گفتند و بعضی ها هم طوری تفسیر کردند و دیدم که از آن موقعیت هم به نفع خودشان بهره برداری می کنند . تقاضای دیگر این است ، برای این که زارعین و کشاورزان در شرایط بدی قرار نگیرند به وضع آنها هر چه زودتر رسیدگی بشود زیرا وقت بیشتر از این نداشتم که توضیحات بیشتری در این مورد بدهم امیدوارم ، ان شاء الله به درد آنها برسند و بنده هم حاضرم که هرگاه هیاتی عازم میانه شوند در حضورشان باشم و تقاضائی که غیر از این مطلب داشتم این است که اگر مصلحت باشد قبل از انعقاد جلسه ده دقیقه تلاوت قران مجید بشود و یکی اینکه از مهدی موعود که واقعا این انقلاب بوسیله آفریدگار و دعای حضرت ولی عصر صورت گرفت بهتر است نامی از ایشان هم که ما در تمام شهر و شهرستان ها مهدی زاد می گفتیم ان شاء الله مهدی زاد ما فراموش نشود والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته .

رئیس-‌اقای رضا اصفهانی بفرمائید .

رضا اصفهانی[ویرایش]

بسم الله الرحمن الرحیم . من متاسفم که یک مطلب را چند بار باید عرض کنم و بارها و بارها مسوولین امر این مطلب را گفته اند و آن این است که با توجه به این موقعیت حساس که می بینیم و با توجه به ضرورت هر چه بیشتر برای تشکیل جلسات شورا همین امروز هم بیست و پنج دقیقه طول کشید تا اکثریت آمدند اگر واقعا ما این مساله را در نظر بگیریم که هر یکساعت از وقتی که در این جا به هدر میرود حداقل ۳۵ میلیون ، وقت و ساعت به همین میزان تلف میشود و مصلحت به هدر میرود شاید یک مقدار به خود بیائیم . درست همان ساعتی که قرار است جلسه تشکیل بشود یعنی درست ساعت نه همه مثل صف سربازخانه . نوعا برادرها و خواهرها را من می بینم که در مجلس هستند ولی یا در اطاق های بالا هستند و یا در راهرو هستند بنابراین ما باید توجه کنیم که این نیم ساعت ها و بیست دقیقه ها و گاهی می بینیم یکساعت ها تلف نشود همین مقدار که تلف شد بس است . مساله دیگر این است که دوسه شب پیش در روزنامه ها خواندیم که در شورای انقلاب تصویب شد که محمولات دیپلمات ها را تفتیش نکنند من یک توضیحی خواستم از آقای هاسمی که ایشان فرمودند به این شکل بود که جز در مواقعی که بوسیله وزارت امور خارجه ظنین بشوند بازرسی کنند . حالا در چه مواردی میشود ظنین شد ؟ بعضی وقت ها دیپلمات ها وضعی دارند که شاید رفتارشان ایجاد شک و ظن هم نکند . ولی فراموش نکنیم که ما همین جریان امریکا و مسائل دیگر را از راه همن دیپلمات ها داریم من می گویم چه مانعی دارد که اگر محمولاتی که هست طبق مقررات اسلامی اگر از دیگران تفتیش می کنند اینها را هم تفتیش کنند . تا ما بیائیم و بگوئیم جز در مواردی که ظنین باشند خوب خیلی موارد امکان دارد به شکلی عادی باشد مثلا به یک کارمند ساده بدهند و من و شما هم هیچ شکی نبریم و چه بسا اطلاعاتی یا وسایلی را خارج کنند البته وقتی گفته میشود محمولات تحت این نام میتواند در یک چمدان خیلی چیزها باشد باینجهت خواهش میکنم اگر میشود ، فکری ، و یا تجدید نظری بشود ، اگر میگویند این برخلاف تمدن است بگذارید ما این تمدن را به این شکل نداشته باشیم .

رئیس- این مسائل را باید با دولت مطرح کنید .

اصفهانی – خوب ما الان مطرح کردیم . . .

رئیس- ان شاء الله وقتی دولت معرفی شد این مسائل را با دولت مطرح کنید .

نمایندگان – صحبت بفرمائید جایش همین جاست .

اصفهانی – میگویند جای آن همین جاست اگر با دولت مطرح بشود این جا که جای تصمیم گیری است ، این جا که نمایندگان مردم هستند ، این جا اگر گفته نشود کجا باید گفته بشود ؟

رئیس- بله به موقع همین جا گفته میشود .

اصفهانی – موقع آن همین الان است و تازه دیر هم شده و بنظر من دو روز هم دیر شده است زیرا من دیروز نوبت گرفته بودم مساله دیگر رفتن به کردستان و آن مناطق البته لازم و ضروری است و حتی من معتقدم در همان صحنه های جنگ شرکت کردن برادرها لازم است ولی در شرایطی که ما هر روز باید کلی انتظار بکشیم که آقایان نمایندگان تشریف بیاورند جلسه بحد نصاب برسد معتقدم ترتیبی داده بشود که اگر قرار است کسانی به آن جا بروند به این وضع لطمه ای وارد نکند یعنی طوری نشود که ۲۰ نفر ، ۳۰ نفر ، ۴۰ نفر که اسم نوشتند و گفتند ماشین ها هم حاضر است بروند ، بعد فردا دوباره بنشینیم و منتظر تکمیل جمعیت بشویم و السلام علیکم و رحمه الله وبرکاته .

رئیس- آقای رجائی بفرمائید .

رجائی[ویرایش]

بسم الله الرحمن الرحیم . ضمن تایید پیشنهاد برادرمان آقای حججی میخواهم درباره نحوه شروع کار مجلس مطلبی را عرض کنم که مربوط است به کیفیت کارمان در آینده در مجلس ، تا جائی که من تحقیق کرده ام به غیر از یکی از همکارانمان ، هیچکدام از ما تاکنون نماینده مجلس نبوده ایم و همه ما در مسائل مجلس تازه کار هستیم شاید مطالعه خارجی داریم ولی بطور عملی هیچوفت شرکت نداشته ایم .

یکی از نمایندگان – اسم یشان را بفرمائید .

رجائی – یکنفر هست که بعدا خصوصی عرض می کنم . عرض کنم در مجلس کمیسیونهائی هست ، البته به طوری که میگویند کمیسیونهای فرعی مجلس است ، اما ما به علت اینکه سابقه نداریم و اطلاعاتی هم از آن کمیسیون نداریم اگر بعد از یک ماه دیگر مجلس کارش را شروع کرد و ما وارد یک کمیسیون شدیم تازه بعد از یک ماه دیگر باید شروع کنیم به آماده شدن برای کار در آن کمیسیون بنابراین چون از نظر شکل گیری آن کمیسیون ها هیچ لزومی ندارد که مجلس رسمیت پیدا کند و شورای نگهبان بیاید و ما آن کار را شروع کنم . همین الان هم مجلس میتواند ان کمیسیون ها را معرفی کند و ما هر کدام بنابر ذوق و اطلاعاتی که نسبت به آن کمیسیون ها داریم ، به آن کمیسیون ها برویم . حالا یا مستقیما ثبت نام کنیم و اسم بنویسیم و یا اینکه شخصا اطلاع پیدا کنیم و آماده بشویم چونکه برای شرکت در این کمیسیونها لازمه اش داشتن اطلاعات است و این اطلاعات را باید رفت در زوارت خانه ها و پرونده ها را دید تا اینکه به نتیجه برسیم . شاید بعضی ها تا آن جائیکه البته من اطلاع دارم نزدیک به پنجاه نفر از دوستان فرهنگی هستند شاید این گروه فکر کرده اند که مثلا ما در کمیسیون فرهنگ شرکت می کنیم و این هم طبعی است که کمیسیون فرهنگ پنجاه نفر را نمی تواند جذب کند ضمن اینکه در سایر کمیسیون ها هم نیاز هست ، من خواهشم این است که هیات رئیسه مجلس آن کمیسیونها را معرفی کند و همکاران هم در آن کمیسیون ها ثبت نام بکنند و مطالعات مقدماتی را برای آماده شدن شرکت در آن کمیسیونها انجام بدهند . عرضی ندارم .

رئیس- آقای رجائی در همین جا من به شما عرض کنم که تا آئین نامه تصویب نشود کمیسیون ها تثبیت نمی شوند حالا که آئین نامه را بتدریج به اطلاع آقایان میرسانند خواهش می کنم خودتان این قسمت را مطالعه بفرمائید بایستی اول آئین نامه معین بشود و کمیسیون ها هم تثبیت بشود ، و در حدود ۲۵ کمیسیون است و ما نمی دانیم که مجلس قطعا اینها را تایید می کند یا نه ؟ فعلا همان اندازه که بشما اطلاع داده میشود آن را مطالعه میفرمائید و وقتی که آئین نامه مطرح میشود این مسائل را هم مطرح بفرمائید .

رجائی – تشکر می کنم . خوب بهمین دلیل پیداست که ما واقعا در این موارد ناشی هستیم ولیکن آنچه مسلم است این است که مثلا کمیسیون امور خارجه این دیگر چیزی نیست که در آینده شکل جدیدی به خودش بگیرد قدر مسلم این است که تعداد وزارتخانه هائی که الان وجود دارد کمیسیون هم وجود خواهد داشت چون لوایحی که به مجلس پیشنهاد میشود این لوایح در کمیسیون مربوطه بررسی میشود بنابراین اگر تغییری داده بشود در این رابطه است که ما در آینده بخواهیم وزارتخانه جدیدی داشته باشیم که به خاطر آن وزارتخانه هم یک کمیسیون جدید داشته باشیم . والا همانطور که خواندیم و دیدیم کمیسیون ها در حد وجود وزارتخانه ها تقریبا به آئین نامه ارتباط دارد .

طرح و تصویب گزارش کمیسیون تحقیق راجع به اعتبارنامه آقای فخرالدین حجازی[ویرایش]

رئیس- آقای دکتر یزدی خواهش میکنم تشریف بیاورید و گزارش کمیسیون تحقیق را قرائت بفرمائید .

دکتر یزدی ( مخبر کمیسیون تحقیق ) – بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین ،خواهران و برادران سلام علیکم ، قبل از آن که گزارش امروز را بخوانم باید این تذکر و توضیح را بدهم که آنچهکه در این جا قرائت میشود متنی است که در کمیسیون به تصویب می رسد بنابراین نه تنها کمیسیون تصمیم میگیرد بلکه گزارشی را هم که باید به عرض خانم ها و آقایان برسد در خود کمیسیون روی آن بحث میشود و نظر داده میشود و تصویب میشود . گزارش کمیسیون تحقیق در مورد اعتبارنامه آقای حجازی نماینده تهران .

پرونده انتخابات حوزه تهران و اعتبارنامه آقای حجازی که به علت اعتراض و مخالفت آقای مهدی جعفری به کمیسیون تحقیق ارجاع شده بود در کمیسیون مورد بررسی قرار گرفت آقای جعفری در کمیسیون حضور بهم رسانیده و موارد اعتراض خود را مشروحا بیان داشتند آقای حجازی توضیحاتی را بیان نمودند . کمیسیون تحقیق بعد از استماع توضیحات آقای جعفری و آقای حجازی اعتراضات را وارد ندانست و با توجه به زحمات و فعالیت ها و خدمات آقای حجازی اعتبارنامه ایشان را به اتفاق آراء تصویب نمود .

با تشکر – مخبر کمیسیون تحقیق

رئیس- آقای جعفری بفرمائید .

جعفری –بسم الله الرحمن الرحیم ، همان طور که مخبر کمیسیون تحقیق توضیح دادند بنده به کمیسیون تحقیق احضار شدم و موارد اعتراض خود را بطور مشروح بیان کردم و از آن جا که این موارد اعتراض یک مسائلی اصولی است و نه موارد شخصی چنانچه کمیسیون تحقیق آن ها را وارد ندانست . ممکن است به آبرو و حیثیت کسی بی جهت لطمه ای وارد بیابد . بنده در آن جا به کمیسیون تحقیق توضیح دادم که اگر چنانچه کمیسیون تحقیق بعد از شنیدن توضیحات بنده و دفاعیات آقای حجازی این ها را وارد ندانست من به رای کمیسیون تحقیق تسلیم هستم و طبق همان عرضی هم که کردم الان از آن جا که کمیسیون تحقیق به اتفاق آراء اعتبارنامه آقای حجازی را تصویب کرده بنده هم به رای کمیسیون تحقیق تسلیم هستم و اعتراضی ندارم .

رئیس- این بسته به نظر مجلس است که همین اندازه قناعت میفرمایند؟ (نمایندگان –کافی است ) نمیخواهند مطرح بشود؟

یکی ازنمایندگان –ایشان باید ازآقای فخرالدین حجازی عذربخواهند.

رئیس- چون نحوه عمل مانند اعتبارنامه آقای دکتر زرگر است که دیروزمطرح شد وآقایان نسبت به اعتبارنامه آقای دکترزرگر باقیام موافقت خودشان را اعلام کردندٍ و کسانی هم که احیانا مخالف بودند نشسته بودند . بر طبق همان روال با این تذکر و عکس العملی که اقایان کردند گویا باید همانطور عمل کرد بنابراین کسانی که با اعتبارنامه آقای حجازی موافق هستند قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ( تکبیر نمایندگان ) اعتبارنامه آقای حجازی از تهران تصویب شد . ( تکبیر نمایندگان )

طرح و رد گزارش کمیسیون تحقیق راجع به اعتبارنامه آقای حسینجانی[ویرایش]

دکتر یزدی – گزارش کمیسیون تحقیق راجع به پرونده انتخاباتی بندر انزلی و اعتبارنامه اقای حسینجانی[ویرایش]

پرونده انتخاباتی بندر انزلی و اعتبارنامه اقای حسینجانی که از طرف شعبه سوم به کمیسیون تحقیق ارجاع گردیده بود در جلسات کمیسیون مورد بررسی قرار گرفت . کمیسیون تحقیق بعد از استماع مدافعات آقای حسینجانی و شهادت شهود در جلسه مورخه ۲۸ خرداد ماه ۵۹ صحت انتخابات بندرانزلی و اعتبارنامه آقای حسینجانی را با اکثریت آراء تصویب نمود .

باتشکر – مخبر کمیسیون تحقیق

رئیس- توجه میفرمائید که ارجاع پرونده آقای حسینجانی به کمیسیون تحقیق از نظر نقص و یا اظهارنظری بوده است که از طرف شعبه شده بود بنابراین مخالفت مستقیمی در مجلس نشده بود حالا آقایانی که احیانا مخالف هستند قبلا بفرمایند . ( عبدالکریمی – مخالفم . دیالمه – مخالفم . هادی نجف آبادی – مخالفم ) آقای عبدالکریمی تشریف بیاورید این جا و مطلب خودتان را بیان کنید .

صدرحاج سیدجوادی – همه میتوانند به عنوان مخالف صحبت کنند ؟

رئیس- مجموع مخالفان باید صحبتشان را بکنند بعد اگر خود طرف خواست همان وسط جواب میدهد و اگر نخواست بعد از پایان صحبت های آقایان مخالفین یک جا از خودش دفاع می کند . اگر مخالف یک نفر باشد میتواند نیم ساعت صحبت کند ولی چون تعداد مخالفین متعدد است ، فوق صحبت هر یک از آقایان یکربع است . بفرمائید آقای عبدالکریمی .

عبدالکریمی – السلام علیکم و رحمه الله و برکاته ، بسم الله الرحمن الرحیم ، ان الله یامرکم ان تودوالامانات الی اهلها . بنده وقتی که وارد مجلس شورای اسلامی در حاکمیت جمهوری اسلامی ایران میشود و تصویر مرحوم مدرس را مشاهده می کنم و خطوط در هم گره خورده ایشان را در تصویرشان می بینم از خودم خجالت می کشم . در سوگندنامه ای که همه نمایندگان محترم مجلس ادا کردند و در مراسم تحلیفی هم که در این مکان مقدس و در ساحت مقدس مجلس برگزار شد موضوع نمایندگی مجلس بعنوان امانت تلقی شده است که کاملا با این آیه ارتباط کامل دارد ، به اعتقاد من و بخصوص در حاکمیت جمهوری اسلامی نماینده باید اسوه حسنه باشد . این مقدمه ای است کوتاه ، اما اطلاعات و توضیحاتی که در مورد انتخابات بندر انزلی و شخص آقای حسینجانی بعرض مقدس مجلس میرسد بطور خلاصه اینطور است . همانطوریکه در پرونده انتخاباتی ایشان منعکس است جناب آقای ، حسینجانی با ایجاد زمینه های رعب و وحشت در محیط بندر انزلی بمقدار زیادی توانست آراء انتخاباتی را بخودش اختصاص بدهد .

خلخالی – بفرمائید به ادعای مخالفین .

رئیس- آقای خلخالی ! خواهش میکنم سکوت بفرمائید اگر مخالف هستید بفرمائید تا برایتان نوبت گذاشته شود ، آقای عبدالکریمی صحبتتان را ادامه بدهید .

عبدالکریمی – خود جناب آقای دکتر یزدی بعنوان دعوتی که در بندر انزلی از ایشان شده بود و الان اینجا حضور دارند . وقتیکه دهکده ساحلی بندر انطلی طعمه حریق شد در آنجا بودند عده ای از طرفداران آقای حسینجانی در مسجد قائمیه دور ایشان حلقه زدند و آن چنان بلوائی بپا کردند و ایشان بمن گفتند چقدر خوب بود که رقیب ایشان به مجلس راه پیدا میکرد . شما اگر به مساجد بندر انزلی مراجعه بفرمائید هم اکنون مساجد بندرانزلی از وجود ائمه جماعت روحانی که بتوانند اقامه نماز جماعت بکنند خالی است یعنی ایشان در زمان تصدی فرمانداریشان و بعد از آن آنچنان جوی در محیط بوجود آورد که یک روحانی جرات نمیکرد در مساجد بندر انزلی اقامه نماز جماعت بکند .

نصراللهی – این توهین به روحانیت است .

رئیس- آقایان تحمل بفرمائید .

عبدالکریمی – تصویب اعتبارنامه آقای حسینجانی بعقیده من قابل تامل است بدلیل آنکه کمیسیون تحقیق بار اول اعتبارنامه ایشان را مردود دانست ولی بار دوم تایید کرد و اختلاف آراء دو کاندیدای انتخاباتی یعنی ایشان و رقیبش تصور میکنم باندازه ۳۰۰ برگ رای بوده است از طرفی در پرونده انتخاباتی ایشان موجود است ، وقتی که در فرمانداری حضور یافتند در مقابل آقای حضرت زاد که الان هم فرمانداری آنجا را بعهده دارند این جمله را گفتند که من شهر را بآتش می کشم . سوال میکنم آیا نماینده ایکه در آینده بخواهد بعنوان اسوه حسنه تامین کننده نیازمندیهای مشروع مردمان آن منطقه باشد با این نوع سوابق دارای صلاحیت هست ؟ از طرفی الان شاهدی در جلسه ما حضور دارد که اگر لازم باشد و مجلس صلاح بداند شهادت می دهند که در روز سوم درگذشت مرحوم آیت الله طالقانی رضوان الله علیه ایشان در دانشگاه گیلان سخنرانی داشتند و در آنجا مطالبی گفتند که من شرم می کنم در اینجا بیان بکنم و بنده به احترام ساحت مقدس مجلس آنها را تکرار نمی کنم ولی بدین شکل عرض می کنم اگر لازم باشد خود آن شاهد ادا بکند و بگوید .

صلاح الدین بیانی – ما که میخواهیم رای بدهیم باید بدانیم چیست ؟

عبدالکریمی – اجازه بفرمائید شما رای ندهید مساله ای هست .

رئیس- آقایان اجازه بدهید ، من تذکری خدمتتان عرض بکنم . ملاحظه بفرمائید اگر آقایان یک قدری متانت را حفظ بفرمایند و تحمل بفرمایند شخص مخالف مطالبش را بگوید . اول خوب دریافت بفرمائید بعد اگر نقصی داشت آنرا میتوانید توضیح بخواهید و تکمیلش بکنید . اما اگر در این وسط اینقدر متذکر بشوید و مرتب توضیح بخواهید نه ایشان توانائی خواهد داشت مطلب را خوب ادا بکند نه برای آقایان مطالب درست مکشوف میشود . برای اینکه آنقدر مطالب با هم مخلوط میشود که اصل موضوع از بین خواهد رفت .

من از آقایان خواهش میکنم متانت خودتان را حفظ کنید و اگر مطلبی داشته باشید یادداشت کنید زیرا حق دارید توضیح بخواهید و باین طریق مطلب هم بهتر حل خواهد شد . ضمنا خود شخص که تحت اعتراض قرار گرفته است . آنطوریکه باید و شاید آماده شود که از خودش دفاع کند . آنطور که یک همچو قضاوتی ایجاب میکند که رفتار بشود . خواهش میکنم که توجه بفرمائید .

عبدالکریمی – عرض کنم در سوگندنامه آمده بود که ما نمایندگان موظف هستیم بعنوان مسوولیت خطیر نمایندگی از همه نهادهای انقلابی تا مرحله جان پاسداری بکنیم و میدانید یکی از بزرگترین دستاوردهای انقلاب شورای انقلاب بوده است و اگر کسی در سخنرانیهای خویش شورای انقلاب را تضعیف بکند بعقیده من و فیه تامل . وانگهی ایشان این مطلب را در سخنرانی بیان داشتند که از ساحت مقدس مجلس معذرت می خواهم که فلانی را می کشند و مجلس ترحیم برگزار می کنند و در این مجلس ترحیم سخنرانی می کنند و آنوقت ریاست مجلس خبرگان را بعهده می گیرند . ان حرفها چه معنائی میتواند داشته باشد . به این ترتیب بنده از کلیه نمایندگان محترم مجلس تقاضا میکنم که بار دیگر دقت و تامل بکنند و خدا را در نظر داشته باشند و بخصوص از کمیسیون تحقیق صلاح بداند افرادی را به منطقه اعزام دارند تا از توده مردم بپرسند و حقایق را دریابند و این تقاضای من از کمیسیون تحقیق است و اصرار هم داشتم . پیش از این بنده مطلبی ندارم و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته .

رئیس- متشکرم ،آقای دکتر دیالمه بفرمائید .

دکتر دیالمه[ویرایش]

بسم الله الرحمن الرحیم ، الهی الی نفسی طرفه عین ابدا اولا از همه آقایان نمایندگان محترم تقاضا دارم نکات که ذکر می کنم به این دلیل که در ذهنشان باقی بماند اگر لطف بفرمایند یادداشت بکنند . چون در گرفتن نتیجه جمع بندی مطالب موثر خواهد بود . مرحله بعدی هم این است که اگر این لطف را به بنده حقیر بفرمائید که بعضی از آقایانیکه قبلا دارای بار و مسوولیتی بوده اند از آن بار در موضع مجلس استفاده می کنند اجازه بفرمایند من صحبتهایم را بکنم . چون وقتی آقایان صحبت می کنند چون یک بار و موقعیتی در اجتماع داشته اند . حرف آنها میتواند نظریه بقیه را تغییر بدهد و چه بسا قبلا هم جسته و گریخته این مسائل را دیدیم آنچه که از پرونده آقای حسینجانی برمیآید این است که محیط شدیدا نا امن و در حالت رعب و وحشت بوده است و در تمامی این جریانات خود ایشان و گروهی که با ایشان همراه بودند . دست داشتند بعنوان نمونه چند موردی را در این زمینه که در پرونده ایشان در اینجا هست ذکر میکنم در ابتدا باید بگویم منطقه آنقدر ناامن و در حالت وحشت و رعب بوده است که حتس رئیس دادسرای انقلاب هم جرات نمیکند که حقیقت مطلب را ذکر بکند و در متنی که برای مجلس نوشته است ذکر کرده است که تنها باین نکته اشاره می کنم . البته قبلا یک مقدار توضیح داده است که چون وقت نیست فقط این قسمت را میگویم . چرا مردم بندرانزلی و حومه که در حدود یکصد و پنجاه هزار نفر هستند فقط پانزده هزار نفر در انتخابات شرکت کرده اند آیا علتی جز نگرانی مردم چیز دیگری هست ؟ این را رئیس دادسرای انقلاب می نویشد و در انتهایش می نویسد امید است دقت بیشتری بشود . و حتی برای ایشان هم مساله در حالت و شرایطی قرار گرفته که جرات اظهار دقیق مساله را نمی کند . در جریاناتی که در آنجا اتفاق افتاده است مشابه آنچه آقای عبدالکریمی فرمودند در آتش سوزی دهکده در جریان صیادان و برنامه های آنها که مسلما ایشان مطالبی در حول و حوش آنها ذکر خواهند کرد . یکی دو نمونه در اینجا هست که بدبختانه دیدم کمیسیون تحقیق آن گزارش ها و شماره پرونده ها را از دادگستری نخواسته است . در اینجا دادگستری شهرستان بندرانزلی اینطور نوشته است ‹‹ عطف بشماره . . .باستحضار میرساند که ستاد انتخاباتی وزارت کشور طی تلگرافی شماره . . . درخواست هر گونه سابقه ایکه آقای ابوالقاسم حسینجانی در این دادگستری موجود است نمود که طی شماره . . . پاسخ داده شده نامبرده دارای دو فقره پرونده باتهام اهانت به مامور دولت ( که بعد توضیح خواهم داد که چه هست )‌در حین انجام وظیفه و تخریب عمدی میباشد که چون ارسال اصل پرونده از مرجع قضائی به غیر قضائی آنهم در مرحله تحقیق ممنوع است لذا از ستاد انتخاباتی خواسته شده چنانکه مدرکی خواسته تعیین و فتوکپی تهیه و ارسال گردد ›› که چون این شماره ها از دادگستری و شهربانی خواسته نشده در داخل پرونده نیست . مشابه این برنامه ها مثل آتش سوزی مثل برنامه هائی که الان هم ایشان گفتند و من تکرار نمیکنم و خود آقای یزدی هم در جریان آن مسجد بوده اند ، افرادی را که بعنوان گروه ایشان در داخل مسجد جمع شده بودند و حتی بعد از صحبت ایشان احیانا اعتراض کردند و شلوغ کردند و برنامه رابهم ریختند و اینها مجموعه کارهای آنها بوده است . مرحله بعدی این است که میخواهم آن جو برای آقایان روشن بشود که چقدر این جو در حالت نامناسبی بوده است .

مرحله بعدی این است که ایشان با زمینه قبلی که تا قبل از انتخابات فرماندار منطقه بوده اند بعدا با فرماندار جدید درگیری هائی پیدا می کنند بطوریکه فرماندار در اینجا شکایتی را نوشته مطلب شکایتش را ذکر کرده است ‹‹‌در ساعت یازده و بیست دقیقه امروز پنجشنبه ۱۳۵۹/۲/۱۸ اینجانب اسدالله حضرت زاده فرماندار بندرانزلی در دقتر فرمانداری مشغول کار انتخابات بودم که آقای ابوالقاسم حسینجانی فرماندار قبلی و کاندیدای فعلی مجلس شورای ملی بعد از آنچه از طریق تلفن باینجانب اهانت کرده بود وارد دفتر کارم گردید و از همان آغاز با جملات تو شرف نداری ، تو مرد نیستی ، این شهر را بآتش می کشم ، نمیگذارم از این شهر تو سالم بیرون بروی و بدون جهت پشت سرهم با کلمات توهین آمیز جلو کارمندان و دیگران باعث هتک حرمت و تهدید به قتل اینجانب شد و در عین حال برای خودش ثابت شد که ادعایش در مورد مخالفت اینجانب با خودش واهی بوده است . اینجانب از دادگاه انقلاب و مقامات مسوول خواستار اقدام و پی گیری فوری این تهدید و اهانت نامبرده که از بدو ورود اینجانب هنوز از ابراز خصومت مخالفت دست برنداشته است میباشم ، که البته مسلما ایشان ذکر خواهند کرد بلی فرماندار همینطوری که نوشته اند بعضی از بازرسهای وزارت کشور هم ذکر کرده اند این خصومت قبلی بوده است ولی انچه که من میخواهم در رویش بایستم این است که با یک فرمانداری که الان در راس کار قرار گرفته برخورد این چنین نشان دهنده این است که ایشان قبل از انکه انتخاباتشان تمام شود دارای یک قدرت خاضی در آن منطقه از نظر موضع گیری حتی در مقابل فرماندار بوده و این نشان دهنده یک موضع خاص و ایجاد شرایط خاص است که حالا نشان میدهم که بازرس وزارت کشور در گزارشش می نویسد در تحقیقات محلی افراد این مساله را ذکر کرده اند که ایشان بدولت مرکزی معتقد نیست و برعلیه دولت مرکزی در منطقه کار می کند .

یکی از نمایندگان – این مطالب مربوط به کمیسیون تحقیق است که در کمیسیون بررسی شده است .

رئیس- آقای دیالمه مطلبتان را بفرمائید .

دیالمه – بعد از این جریان اهانت که ذکر کرده اند در اینجا نوشته اند . چه اختلافی فیمابین بوده است بازرسی وزارت کشور نوشته است ‹‹ بعد از اینکه با مردم صحبت شد طبق شواهدی که بدست آمد به نظر ایشان یعنی به نظر آقای حسینجانی فرماندار باید محلی باشد و در واقع تابعیت از دولت مرکزی در مسائل مختلف بر ایشان تقریبا ناگوار بنظر میرسد و ایشان معتقدند اکثر کارها باید در محل حل و فصل شود و اعتقادشان نسبت به دستگاه دولت مرکزی ضعیف به نظر میرسد و عده ای از هواداران نامبرده نیز از ایشان حرف شنوائی دارند و دست بکارهائی نسنجیده میزنند و بعد شرح داده است که این کارهای نسنجیده چیست و از جمله مساله آتش سوزی و بودن برادرشان در جهاد سازندگی غیره و غیره و این مسائل را در آنجا ذکر کرده که در مسائل انتخابات هم دخالت کرده است . ›› و بعد مسلما ایشان خواهند گفت بلی ، فرماندار در مساله انتخابات ما را معطل کرده بود که من این صحبت ها را کردم . این را توجه داشته باشید در آنجا مساله مهم نیست که ایشان در مقابل فرماندار به چه شکل برخورد کرده اند مهم این است که اگر من موضع خاص و یک پشتوانه رعب و وحشت در آن شهر نداشته باشم قاعده در مقابل فرماندار اینطور نمی توانم بگوم که شهر را بآتش می کشم . اگرچه مرا ناراحت هم کرده باشند و معلوم است این کار برای ایشان سابقه دارد . مرحله بعدی این است که گزارش های فراوانی در اینجا در مورد صندوقهای مختلف هست که بجاهائی برده نشده یا دیرتر صندوقها را تعطیل کرده اند یا رفته اند افرادی را از خانه هایشان برای رای دادن آورده اند که اینها هیچکدامشان در اینجا جوابگوئی نشده است . حالا این مطالب را کمیسیون تحقیق میتواند بگوید . اما مطلبی که از همه مهمتر است اینست که با این جو فشار و وحشت و رعبی که در آنجا بوده است و اختلاف رای ایشان که در حدود ۳۰۰ رای بوده است موضوع یک مقداری قابل تامل است . این پرونده به کمیسیون تحقیق ارجاع میشود . کمیسیون تحقیق در روز اول این پرونده را رد میکند و رای گیری می کنند و در رای گیری هم این پرونده رد میشود آقایان هستند میتوانند این را بپرسند . باید پرسید چه میشود که پرونده ایشان به تناسبهای مختلفی دوباره به کمیسیون برمیگردد و دوباره رای گیری می شود و بعد که رای گیری میشود این را دقت بفرمائید پرونده ای که مشکوک است پرونده ای که حتی رئیس دادسرای انقلابی هم نتوانسته است در مورد آن نظر قاطع بدهد بعلت رعب و وحشت در محیط که من در همین چند روزی که در شمال بودم تمامی افرادی که در آنجا بودند گریه می کردند از این مساله و این که چقدر جو رعب و وحشت بوده این پرونده با چهار رای موافق و با سه رای مخالف و ۱۰ رای ممتنع در کمیسیون تحقیق تصویب شده و من به آقای دکتر یزدی ذکر کردم که شما در گزارشتان بگوئید با چه آرائی این پرونده تایید شده است . چهار موافق سه مخالف و ده ممتنع یعنی حتی افراد در کمیسیون تحقیق نتوانسته اند در مورد این پرونده نظر بدهند و حداقل احتیاط بکار برده اند و گفته اند که رای ممتنع بدهید . و سه رای مخالف دارد در مقابل چهار رای موافق و قاعده جو کمیسیون تحقیق هم که باید در موردش صحبت بشود مشخص میشود که باز چهار موافق و سه مخالف بر چه مبنائی میتواند قرار بگیرد در عین حال این گزارشیاست که خود ایشان هم دادند و من امروز خواستم که تعداد آراء موافق و مخالف را هم یادداشت بکنم که چهار رای موافق در مقابل سه رای مخالف و ده رای ممتنع میباشد که برای یک چنین پرونده ای در این درجه شک و تردید و حالت رعب و وحشت نمی تواند چیزی قابل قبول باشد .

بشارتی – آتش سوزی و تخریب در چه سالی و به چه دلیل بوده است .

دیالمه – بحث را اگر بخواهید باید از روی پرونده بخوانیم . اگر دقت می دهید از روی پرونده بخوانم .

رئیس- آقای دیالمه وقتتان تمام شد .

رشیدیان – در مرحله اول پرونده ایشان در کمیسیون تحقیق با اکثریت آراء طبق همین مدارکی که آقای دیالمه گفتند رد شد . بعد بنده برای کارهای تحقیقی به مسافرت رفتم . وقتی که برگشتم پرونده تصویب شده بود اعتراض کردم نه بخاطر این که رد یا تصویب شده بود بلکه چرا دوباره راجع به آن چیزی که در کمیسیون رد شده بود دوباره تصمیم گرفتند . این اعتراض برای منهم هست .

رئیس-‌بسیار خوب ، آقای هادی بفرمائید .

هادی[ویرایش]

بسم الله الرحمن الرحیم . بنده آقای حسینجانی را اصلا نمی شناسم و از وقایع و حوادث بندرانزلی هم هیچگونه خبری ندارم . این چیزی که مرا وادار کرد بیایم اینجا و درباره پرونده آقای حسینجانی توضیحی بدهم این بود که در این ایم نیمه شعبان من در هشتپر دعوت داشتم . سمیناری از انجمنهای اسلامی آن منطقه بود سمیناری از روحانیون بود . و بعد هم در روز ۱۵ شعبان سخنرانی بود . در بازگشت از هشتپر یک توقف کوتاهی در بندرانزلی داشتم . آنچه که من در بندرانزلی دیدم التماسهائی که یک عده ای راجع به انتخابات آنجا بمن میکردند برای من این احساس مسوولیت را ایجاد کرد که من بیایم و یک توضیحاتی راجع به آنچه شنیده ام بدهم و بعد از مجلس بخواهم راجع به پرونده ایشان تحقیقات بیشتری بکند . توجه دارید که مدتها قبل در بندر انزلی در حمله عده ای از صیادان به شیلات عده زیادی شاید در حدود ۱۴ نفر کشته شدند . مردم آنجا می گفتند آقای حسینجانی که فرماندار آنجا بوده به صیادها گفته است این شیلات و این هم شما هر کاری میخواهید بروید بکنید . این صرفا ادعای یک عده ای بود ولی قابل تحقیق است ، میشود بروند و روی این موضوع تحقیق بکنند . اگر واقعا کسی بعنوان فرماندار و مسوول شهر و مسوول امنیت شهر از طرف دولت مرکزی است که آرام بکند ، خودش اینجور صحبت بکند و مردم را تحریک بکند این از اعتبارنامه هم خیلی بالاتر است . باید این موضوع را رفت و تحقیق کرد .

محمد یزدی – اگر مجلس اجازه بدهد من چون بعنوان یک قاضی در آن شهر بودم این مساله را تایید می کنم چون در تمام پرونده ها این مطلب منعکس بوده است .

رئیس- آقای یزدی سکوت بفرمائید .

هادی – آقای یزدی هم میفرمایند چون قاضی آن شهر بوده ام این مطلب را تایید می کنم که آقای حسینجانی این را گفته و مردم رفتند و چهارده نفر کشته شده است .

غضنفرپور – مساله بصورت دیگری است .

هادی – اجازه بفرمائید این یک موضوع ، موضوع دیگر حرفی است که همه مردم میزنند و آن محیط رعب و وحشت بوده است . اگر امروز غنی بلوریان ،‌یک محیط رعب و وحشت در مهاباد ایجاد بکند و همه هم بالاتفاق یعنی صد در صد رای بدهند و بیاید به مجلس این انتخابات صحیح نیست چون محیط رعب و وحشت است و همه مردم هم میگویند رعب و وحشت است من به عده ای گفتم شما هم میخواستید بروید رای بدهید چرا در انتخابات شرکت نکردید گفت آقا وقتی که مغازه دیگری را چون طرفدار رقیب است آتش میزنند من نمیخواهم بروم رای بدهم و مغازه ام را آتش بزنند . بنابراین باید تحقیق بشود که آیا واقعا چنین محیط رعب و وحشتی بوده یا نه و آیا چنین آتش سوزیهائی بوده یا نه و اگر چنین آتش سوزیهائی بوده و طرفدارای ایشان و بامر ایشان و ایشان از نظر آتش سوزیها دست اشته اند روی این موضوع هم باید تحقیق بشود . قسمتی از صحبتها را آقای دیالمه و آقای عبدالکریمی راجع به صورت جلسات کردند . یکی از مسائلی که هست شهربانی بندرانزل ۱۲ فقره گزارشاتی راجع به مسائل آنجا و کشتار و زد و خورد دارد . این دوازده فقره اینجوری آمده به کمیسیون تحقیق یعنی تاریخ و شماره برگ خبر این اینجوری آمده به کمیسیون تحقیق ، کمیسیون تحقیق نرفته این دوازده فقره را بپرسد و بخواهد از شهربانی ،‌آقا چه بسا در این مسائلی باشد که در رابطه با آقای حسینجانی مطرح می شود و من از آقای دکتر یزدی مخبر کمیسیون پرسیدم که ایشان فرمودند که خود آنهائی که این را فرستادند به کمیسیون تحقیق می بایست شکایتها را بگیرند . خوب ، باید مشخص بشود که مسوول گرفتن این گزارشات از شهربانی به کمیسیون تحقیق کی هست . خوب ، کمیسیون تحقیق هم نمیتواند هر پرونده ای که آمد دنبال پرونده برود . باید یک کسی مسوول باشد و ریاست محترم جلسه به کسی مسوولیت بدهد که برود و این دوازده فقره شکایت را هم بیاورد . یک ادعائی دیگر که باز دادستان انقلاب اسلامی آنجا دارد این است . دادستان نامه ای برای کمیسیون تحقیق نوشته است . دادستان مینویسد چون می خواهم در پیشگاه پروردگار مسوول نباشم آراء انتخابات مجلس شورای اسلامی بندرانزلی در حضور دو نفر از نمایندگان محترم مجلس و یک بازپرس دولت مجددا شمرده شود . ادعا میشود که عده زیادی کمتر از ۱۶ سال رای داده اند خوب این مساله خیلی ساده را میشود تحقیق کرد ، صندوقهای لاک و مهر است و الان هم هست من اگر الان ادعا بکنم که فلان نماینده مجلس سنش بیست سال است و نمیتواند به مجلس بیاید . خوب ، شناسنامه اش را ببینید بیست سالش هست یا نه . تحقیق در این امر خیلی راحت است . من پیشنهاد میکنم یک هیاتی بروند این آراء را دوباره بشمارند و ببینند سن رای دهندگان تا چه حد است . چقدر کمتر از ۱۶ ساله هستند .البته در دوران انتخابات بازرسان وزارت کشور به این امر برخورد کرده اند و چند نفر گفته اند که آقا چرا کمتر از ۱۶ سال ثبت نام کردید ؟ در جواب گفتند معذرت میخواهم یکی دو نوبت اشتباه شده است دیگر نمیشود . این اشتباه بوده ولی باید تحقیق بشود آیا درصد آرائی که کمتر از ۱۶ سالی که به نفع ایشان در صندوق ریخته شده چقدر است ؟ و آیا چه تصمیمی در این باره باید گرفته شود . و همچنین دادستان انقلاب نوشته است آنان میگویند آراء مخدوش است از روی تعرفات تعدادی کمتر از ۱۶ سال رای داده اند . من از برادر عزیزمان جناب آقای صباغیان و از آقای دکتر یزدی که از حوادث بندرانزلی کاملا اطلاع داشتند زیرا ایشان وزیر کشور بودند و ایشان هم بعنوان نماینده امام بآنجا رفته بودند خواهش می کنم هر چه میدانند آنرا بگویند و شهادت بدهند . من دیروز با آقای صباغیان صحبت کردم آقای صباغیان گفتند که آقای انصاری استاندار آنجا بیشتر مطلع هستند . از استاندار باید سوال کرد مساله کشتار است در یک شهری کشتار شده مدتی در کشور مساله بوده است و این باید تحقیق بشود چه کسی مسوول این کشتار بوده است .

غضنفرپور – در روزنامه انقلاب اسلامی مفصل نوشته شده .

دکتر دیالمه – نیست که روزنامه خیلی موجه است و خیلی هم سندیت دارد .

رئیس- آقای هادی بفرمائید .

هادی – من دیگر عرضی ندارم فقط خواهش میکنمکه مضوع پرونده آقای حسینجانی یک هفته یا ده روز به تاخیر بیفتد زیرا بهتر از این است که ما تحقیق نکرده از کنار این مساله بگذریم . البته صحبت های خیلی زیادی درباره سخنرانی ایشان در دانشگاه میکردند که یا قبلا گفته شده یا دلیلی ندارم که بگویم . ولی مسائلی بوده و صحبت هائی بوده که شنیدنی بوده ولی مردم آنجا مساله محیط رعب و وحشت و آتش سوزی را همه می گفتند و یک نکته دیگر را هم من بگویم با یکی از آقایانی که روز جمعه در قم مباحثه می کردیم و از دوستان مان هست و بسیار آدم متدینی هم هست ، تا پای ماشین که ما سوار می شدیم التماس میکرد و می گفت . بخدا قسم اگر این آقای حسینجانی نماینده اینجا بشوند ( حالا البته ایشان خیال میکرد یک نماینده حق دارد یک شهری را در آن تصرفاتی بکند ) اینجا میشود لنین گراد ( خنده نمایندگان ) و نگذارید که یک نماینده ای که اینجا را لنین گراد میکند وارد شهر یا وارد مجلس بشود این هم حرف آن دوست است که البته این هم باز نمی تواند یک دلیل باشد ، ولسلام علیکم و رحمه الله و برکاته .

یکی از نمایندگان – اجازه میفرمائید ( زنگ رئیس ) یک موضوع روشن نشد آقای دیالمه آتش سوزی و تخریب را ( زنگ رئیس – شما مخالف هستید یا موافق ) فرمودید که بین صحبت کسانیکه صحبت میکنند ، کسی حرف نزند ،‌حرف شان که تمام شد صحبت کردیم که جواب ندادند موضوعی که الان میخواهیم برایش رای گیری بکنیم اینست که ( همهمه نمایندگان )

یکی از نمایندگان – آقای رجائی مطلبی دارند . ( رجائی – آقای دکتر سحابی من بعنوان مخالف میخواهم صحبت کنم ) .

رئیس- دیگر چند نفر تقاضای صحبت بعنوان مخالف کرده اند ؟ من در ابتدای شروع صحبت اعلام کردم که آقایان مخالفین چه کسانی هستند ؟ سه نفر خودشان را معرفی کردند برای آن سه نفر وقت تعیین شد الان تعداد زیادی که از حدود وقت خارج خواهد شد تقاضای صحبت کرده اند .

قائمی امیری – اقای رجائی وزیر آموزش و پرورش است بعنوان مقام مسوول ایشان میتواند نظر بدهد .

رئیس-‌آقای حسینجانی بیایند دفاع خودشان را بکنند اگر باز مطلبی مبهم ماند آقایان میتوانند صحبت بکنند ( همهمه نمایندگان ) من گفتم بگذارید دفاع خودشان را ، مطلب خودشان بگویند بعدا اگر مطلبی داشتید بفرمائید .

قائمی امیری – آقای دکتر مطلب جدیدی هست ،‌مطلب جدید دارند .

رئیس- مطلب جدید چه دارند ؟ بفرمائید آقای رجائی .

رجائی[ویرایش]

بسم الله الرحمن الرحیم . همانطوریکه برادرمان آقای هادی نجف آبادی گفتند من هم آقای حسینجانی را هیچ نمی شناسم و از نزدیک هم در مسائل انتخابات بندرانزلی نبودم ولی اولا فرماندار را که مطالبی در اینجا دارد مدت ها است میشناسم آقای حضرت زاد از همکاران نزدیک من و خود آقای دکتر سحابی بودند و حرف شان قابل اعتماد است . ثانیا مساله بسیار مهم بنظظر من این است که رقیب آقای حسینجانی یکی از افراد بسیار بسیار شریف و برجسته وزارت آموزش و پرورش هستند که الان هم در دانشگاه مشهد مشغولند و سیصد رای اختلاف بین این دونفر با این همه بحث در مورد این پرونده ( رئیس- اقای رجائی شما باید راجع به آقای حسینجانی صحبت کنید ) بنظر من صددرصد میارزد به اینکه این انتخابات باطل بشود و یک بار دیگر رای گرفته بشود . ( همهمه نمایندگان ) ( زنگ رئیس )

یکی از نمایندگان – این یک نظر شخصی است و مطلب جدیدی هم نبود .

رئیس- آقای حسینجانی تشریف بیاورید .

دکتر یزدی – آقای رئیس اجازه بدهید یک توضیح میخواهم بدهم .

رئیس-‌آقای مخبر کمیسیون میخواهند توضیح بدهند و توضیح ایشان مقدم است .

دکتر یزدی ( مخبر کمیسیون )[ویرایش]

بسم الله الرحمن الرحیم . بعضی از مطالب راجع به کمیسیون تحقیق گفته شد که بهیچوجه درست نیست دفعه اول که رسیدگی کردیم و تصمیمی در کمیسیون اتخاذ شد که من الان از منشیان کمیسیون خواستم که دقیقا تعداد آراء دفعه اول را بمن بگویند که هنوز نداده اند . ما به این دلیل گزارشش را رد نکردیم چون برخلاف آئین نامه رفتار کرده بودیم زیرا همانطوریکه برادر عزیزمان آقای رجائی فرمودند ما همه ناشی هستیم یعنی اوقات کارها را دوباره باید انجام بدهیم . طبق آئین نامه اگر چنانچه به پرونده ای رسیدگی می شود باید نماینده مربوطه هم در جلسه کمیسیون بیاید و از خودش دفاع بکند و ما متاسفانه این کار را نکرده بودیم و این هم اولین بار نبود در مورد دیگری هم بود که ما گزارش را رد کردیم هیات رئیسه به ما برگرداندند و گفتند غیر قانونی است و به ما تذکر دادند و ما متوجه شدیم و کار خودمان را اصلاح کردیم نماینده مربوطه را خواستیم و توضیحات آنها را شنیدیم و شهود آمدند . اما اینکه آقای دکتر دیالمه فرمودند رای کمیسیون به آن صورت بوده بهیچوجه چنین چیزی نیست . هشت موافق ، چهار ممتنع و دو مخالف بوده .

دکتر دیالمه – آراء آن الان هست آراء را من از اداره قوانین گرفتم الان آقای قیصر آرائی را که شما به خط خودتان نوشتید اینجا میآورند ( زنگ رئیس )‌شما حمل به دروغ تلقی نکنید الان اداره قوانین آن لیست را میآورد که آقای دکتر یزدی به خط خودشان نوشته اند و گزارش داده اند به کمیسیون .

دکتر یزدی – خود هیات رئیسه که باید بیشتر نظم را رعایت بکند عرض کنم که کمیسیون تحقیق منشی دارد ، صورت جلسه دارد .

دکتر دیالمه – من متن صورتجلسه را میخوانم سپس پرونده مربوط به بندرانزلی .

یکی از نمایندگان – آقا شما حق ندارید صحبت کنید .

خلخالی – چرا آقای دیالمه بی اجازه صحبت میکنند نگذارید ایشان صحبت کنند .

رئیس- آقای دکتر یزدی ، ادامه بدهید .

دکتر یزدی – رای کمیسیون تحقیق در مورد اعتبارنامه آقای حسینجانی هشت موافق چهار ممتنع و دو مخالف بوده است یا مخالف نداشته است عذر میخواهم اینکه برای من نوشتند اینطور است . عرض کم توضیحات دیگری از ما خواستند که چرا در مورد بعضی از آقایان رسیدگی نکردید خیر ، ما رسیدگی کردیم نه تمام آن چیزهائیکه در آنجا بود بلکه آن چیزی که در اختیار ما گذاشته شده بوده من استدعا میکنم برادرانی که میخواهند به یک سند اشاره بکنند از مجموعه سند آنچه را که در اثبات نظر خودشان هست استخراج نکنند و آنچه را که علیه خودشان هست بگذارند کنار ، همین گزارشی را که یکی از برادران به آن اشاره کرد یعنی گزارش بازرس ویژه وزارت کشور که رفته آنجا و آمده گفته که بلی چنین بنظر میرسد که آقای حسینجانی این خصوصیات را داشته باشند اما در صفحه پنج این گزارش در مورد ابطال صندوقهائی که شماره آنها را در اینجا ذکر کرده میگوید ‹‹ در این زمینه بررسی و تحقیقات لازم بعمل آمد و در بازدید مجددی که اینجانب به اتفاق اعضای انجمن نظارت مرکزی از چند صندوق فوق الذکر نمودیم خلافی که دال بر مخدوش بودن رای با تقلب در امر انتخابات باشد مشاهده نشده است ›› .

دکتر دیالمه – آقای دکتر یزدی بنده این قسمت را از روی پرونده نخواندم مطلبی که خواندم خلاف دولت مرکزی بوده ، آن قسمت را بیاورید .

دکتر یزدی – پس دو مساله است ضمنا بر اساس صورتجلسه نهائی رسدگی به شکایات مورخه ۵۹/۲/۲۰ انجمن نظارت مرکزی ضمیمه این گزارش است انجمن نظارت مرکزی به شکایات شاکیان تک تک رسیدگی و اکثر آنان را وارد ندانشته است و به آنان پاسخ داده است بنابراین دو مطلب در اینجا مطرح میشود یکی صلاحیت انتخابات نماینده است و یکی صحت انتخابات است . با بررسی هائیکه ما راجع به صحت انتخابات کردیم در گزارشات جریان انتخابات چیزی که دال بر مخدوش بودن باشد اعضای محترم کمیسیون ندیدند . اما نسبت به صلاحیت نماینده و آن مطالبی که در مورد ایشان گفتته میشد آقای حسینجانی در جلسه آمدند و توضیحاتی دادند که در مجموع آن توضیحاتی که داده شد روشن کرد ذهن کمیسیون را که قضیه بیشتر اختلافات شخصی میتواند باشد و این دلایلی که در مورد مخدوش بودن صلاحیت ایشان بیان شده بود بنظر اکثریت کمیسیون تحقیق وارد نبوده است . ( رئیس – آقای دکتر یزدی این مطالب را قبلا گفته بودید و تکرارش لازم نیست )

ولایتی – آقای دکتر توضیح بدهید چرا دوبار رای گیری کردید ؟ ( دکتر یزدی – تصور میکنم شما توجه نفرمودید که بنده عرض کردم با توضیحاتی که آقای حسینجانی دادند ما را از اشتباه بیرون آوردند )

رشیدیان – چرا در رای گیری دوم صدوهشتاد درجه برگشت ؟

یکی از نمایندگان – چرا بار اول تحقیق نکردید ؟

دکتر یزدی – عرض کردم که ناشی بودیم ( دکتر دیالمه – اشتباه نبوده در آئین نامه چنین تصریحی ندارد ، مخالفت با دولت مرکزی را چرا نگذاشتید ؟)

رئیس- آقای دکتر دیالمه اجازه بدهید دیگران هم حق دارند ، صحبت نکنید . ( همهمه نمایندگان – زنگ رئیس )

معادیخواه – من یک سوال دارم آیا آئین نامه اجازه میدهد ان سوال را حالا مطرح کنم ؟

رئیس- بنده خودم قبلا گفته بودم اگر مطالبی دارید و توضیح بخواهید ، الان آقای بشارت هم این سوال را کرده اند این سوالات را محفوظ بدارید وقتیکه خود ایشان دفاعش را کرد اگر سوالتان جواب داده شده قبها ، اگر جواب داده نشد من آماده هستم توضیحات شما را از شخصی که میخواهید توضیح بدهد ، مطالبه کنم ، بفرمائید آقای حسینجانی جنابعالی یک ساعت فرصت دارید .

معادیخواه – تذکر آئین نامه ای دارم یا خودشان صحبت کنند یا یکنفر از طرف ایشان .

رئیس- خودشان اگر خواستند یکنفر را از طرف خودشان انتخاب کنند ایشان یکساعت می توانند صحبت کنند دیروز هم همین را تذکر دادم .

معادیخواه – از نظر آئین نامه یا خودشان باید دفاع بکند یا شخص دیگر به جای ایشان .

رئیس- حالا آئین نامه را میخوانیم ، ملاحظه بفرمائید ‹‹ نماینده مورد اعتراض حق دارد نماینده دیگری را برای دفاع معرفی نماید همچنین نماینده مورد اعتراض و مدافع او میتوانند به تمام اعتراضات در جلسه بعد جواب بدهند و دفاع نماینده ( دکتر دیالمه – یا خودش یا نماینده اش ) ( همهمه نمایندگان ) فعلا که خود ایشان آماده دفاع هستند و یک ساعت میتوانند صحبت کنند . (‌دانش – مخالفین باید همه یک ربع ساعت صحبت کنند در صورتیکه شما به چند نفر از مخالفین اجازه ندادید که صحبت کنند ) آقا بنده ابتدای جلسه گفتم آقایانیکه مخالف هستند خودشان را معرفی کنند در ابتدای جلسه سه نفر بودند بعد بتدریج چند نفر دیگر تقاضا کردند چون آن ردیف نوبت خیلی شده بود این افراد میمانند و چنانچه مطلبی برایشان گنگ باشد باید بعد از اینکه ایشان دفاع کردند توضیح بخواهند . تا جوابشان داده بشود .

دانش – در آئین نامه هست که فقط افرادی که اول اعلام مخالفت میکنند حق دارند صحبت کنند .

رئیس- نه این روال بر این قسمت بوده است باید اول معین بشود ، آقای حسینجانی بفرمائید .


حسینجانی[ویرایش]

بسم الله الرحمن الرحیم . مالکم کیف تحکمون افلا تذکرون ام لکم سلطان مبین فانوا بکتابکم ان کتم صادقین . با سلام خدمت برادران و خواهران عزیز مطالب فراوان و متنوعی اینجا مطرح شده که ان شاء الله بتوانم یک فرمی جمع بندی شده بطوریکه برادران و خواهران در جو حقیقی مساله نه جو کاذبش قرار بگیرند و بتوانند رای بدهند چرا که بقول امام حسن علیه السلام . قف دون رایک فی الحیوه مجاهد ان الحیوه عقیده و جهاد یعنی رای طوری بایست باشد که آدم بتواند پشت سر رایش بایستد اولا نوع مخالفتی که بیان می شود حاکی از سازمان یافتگی مخالفت است . می بینید کاملا حساب شده یکنف، یک برادر ، برادر عبدالکریمی از لنگرود یک برادر ، برادر دیالمه از مشهد و برادری دیگر از تهران که هیچ ربطی بهمدیگر از نظر آشنائی و اطلاع داشتن از موقعیت حاکم نمیتواند داشته باشد ابراز میشود و هم برادر دیالمه و هم برادرهادی ذکر میکنند که اتفاقا عبوری به شمال رفته بودند و از هر دوی اینها التماس میشده و گزیه که مثلا از حقی دفاع کنند و البته این هم اتفاقا از دهن برادر هادی پرید که آن کسانیکه از ایشان التماس میکردند چند بازاری محتکر بودند چرا ؟ چرا شما توجه نکردید ؟‌برای اینکه گفتند رای ندادیم برای اینکه همان طوریکه مغازه دیگران را آتش زدند یعنی چه ؟ یعنی این فرد هم مغازه دار است . ( همهمه نمایندگان )

هادی – من نگفتم بازاری بوده (‌یکی از نمایندگان – مگر هر کس مغازه دار است محتکر است )

رئیس- (‌زنگ رئیس ) شما ادامه بدهید صحبت تان را آقایان خواهش میکنیم توجه بفرمائید ، دفاع میکنند شما که میخواهید قضاوت بکنید باید دفاع مدافع را بشنوید .

حسینجانی – آقای هادی صحبت شما ضبط شده به علاوه اگر قرار باشد که اینجوری جلسه متشنج بشود ( رئیس- شما دیگر در این باره مطلب را تکرار نکنید ) خوب اجازه بدهید من یک ساعتم را باید درباره مسائلم حرف بزنم .

رئیس- مطلب تان را ادامه بدهید .

حسینجانی – قبل از اینکه به تک تک سمایل بپردازم لازم است یک مقداری خودم را معرفی بکنم بنده اصلا اهل بندرانزلی هستم و در کوران انقلاب و در دوران انقلاب رشت بودم کلا سوابق و کارهایم برای مردم روشن است بعد از پیروزی انقلاب تقریبا در اسنفندماه ۵۷ به عنوان فرمانداری بندر انزلی مشغول به کار شدم البته این را بگویم هیچ کار دولتی را تا آن وقت نپذیرفته بودم و میتوانید سوال کنید و درست تا موقع انتخابات در آن کار باقی بودم و لابد برادران و خواهران میدانید که بخشداران ، فرمانداران و استانداران در حوزه ماموریت خودشان نمی توانند کاندیدا بشوند و ناچار در آخرین فرصتی که باقی بود استعفا کردم یعنی در اول اسفند۵۸ و این قصه ها و داستانهائی را که بعضی از آقایان اینجا مطرح کردند این جریانات مربوط به زمان فرمانداری من بود و من در زمان سه نفر از آقایان وزراء که هر سه شان الان همین جا هستند یعنی برادر حاج سید جوادی ، برادر صباغیان و برادر هاشمی در کار بودند و بعنوان یک فرماندار جمهوری اسلامی خدمت میکردم ، و این داستان ها همانطوریکه در بسیاری از شهرها شاید سراغ داشته باشید در زمان انتخابات است که رو میکند . درباره قضیه شیلات و درگیری صیادان اینجا مطالبی گفته شد . شاید از طریق رسانه های گروهی شما در جریان درگیری انلی باشید تقریبا مهرماه ۵۸ بود که این درگیری آنجا بعمل آمد و شاید در جریان باشید که درست روز دوم درگیری بود که من علیه وزیر کشاورزی وقت دکتر ایزدی و مدیر عامل شیلات مهندس رجائی اعرام جرم کردم که متاسفانه هنوز که هنوز است هیچ عملی و اقدامی درباره اش انجام نگرفته که هنوز هم روی حرفم هستم و ثابت می کنم که عامل ریشه ای بوجود آمدن آن درگیری ناخواسته این آقایان غیر مسوول بودند حالا هم حاضرم محاکمه ای بشود تا قضایا روشن بشود تقریبا بعد از چهل روز که دیدم عملی انجام نگرفت دوباره شکایتم را تمدید کردم ، دوباره یک نامه سرگشاده ای برای آقای قدوسی نوشتم اتفاقا این را هم تذکر دادم و لابد این را شما در نظر دارید که بعد از اعلام جرم من شیلات ایران علیه من اعلام جرم کرد و من در نامه دومی که نوشتم که یا من راست میگویم یا آنها ، قضایا را برای مردم روشن کنید این هم باز بعنوان تذکر بگویم که این من نیستم که مثلا غایبشده باشم یا به گوشه ای رفته باشم طرف مقابل یعنی دکتر ایزدی است که حالا در آمریکا است . بعد یکی دیگر از برادران گفتند که از آقای انصاری سوال بشود من به این برادر میگویم که آقای انصاری آنوقت استاندار نبودند مثل اینکه یک مقدار توجه ندارید آقای داوران استاندار بودند یک مقدار از مسایلی را که آقای عبدالکریمی مطرح کردند که شاید تقریبا به نوعی دیگر در حرف های آقای دیالمه و آقای هادی و دیگران هم قبلا بوده ، این مساله بود که آنجا محیط رعب و ارعاب بوجود آمده یا اینکه عرض کنم آقای دیالمه گفتند که حاکم شرع نوشته چرا پانزده هزار نفر در مرحله دوم رای دهنده داشته و از این قبیل چیزها . خوب در مرحله اول بندرانزلی فقط حدود بیست و شش هزار نفر رای دهنده دارد که در پرونده منعکس است در حالیکه ده نفر کاندیدا از گروه های مختلف داشتیم یعنی فقط دو نفر منفرد بودند و بقیه از سازمانها و گروهها و احزاب مختلف بودند خوب ، چطور شد که به مرحله اول انتخابات که بیست و شش هزار نفر رای دهنده دارد اعتراض نمیشود دفعه دوم خیلی طبیعی است خیلی از سازمانها وقتی که کاندیدای خودشان را از دست دادند دیگر رای نمی دهند . بعد یک قضیه دیگر که واقعا قابل توجه است این است که البته من همین مساله را به کمیسیون تحقیق هم گفته بودم شما در وهله دوم اعضای انجمن نظارت مرکزی بندرانزلی را جدا بروید تحقیق کنید انجمن هفت نفر هستند بروید از هفت نفر اینها ( از خودشان ) سوال کنید پنج نفرش طرفدار نفر دوم بود بروید سوال کنید یا بخواهید اینجا ، بپرسید که به که رای دادند ؟ بین هفت نفر ، پنج نفر نفر به آن آقا رای دادند دو نفر بمن رای دادند و جالب توجه اینجا است که اینها هم صحت انتخابات را تایید کردند ، هم شکایت را بی اساس دانستند حال قضیه این است مساله رفاقت و دوستی و همکاری و اینها نیست . به برادر عبدالکریمی من مخصوصا عرض میکنم عزیز من شما تا یک ماه قبل مرا نمی شناختی من میدانم که نفر دوم همکار ، دوست و رفیق صمیمی شما است شما توی یک دانشکده با هم هستید ولی این باعث نمی شود که آدم حق را بپوشاند و بعد این است که بعضی از برادران گفتند تفاوت بین رای من و ایشان سیصد تا است اتفاقا در مرحله اول بین ده نفر کاندیدا بنده نفر اول بودم و تفاوت رای من با نفر دوم حدود هفتصد رای بود و در وهله دوم هم اختلاف رای حدود جو است ، حدود ششصد تا تقریبا فرق کرده حالا چرا در پرونده است که سیصدتا ، علت آن این است که هیات اجرائی یکی از صندوق ها را به ناحق باطل کرده است ، پرونده را نگاه بکنید و ببینید از نظر قانونی آیا این حق را دارند ببینند قضیه چیست ؟ ! آمده اند یک صندوقی را که ساعت ۸بعدازظهر باز کرده اند شمارش کرده اند در حین شمارش عده ای آمده اند برای رای دادن ، بعد بین آن عده که جوابشان کرده اند یکنفرشان را که اصرار بیشتری کرده یا اینکه دلشان سوخته من که نبودم و نمیدانم ولی از سه نفر دیگر بعد از باز کردن صندوق رای گیری کرده اند این تخلف است و در این شکی نیست این تقلب نیست دلیلی که این صندوق را باطل کرده اند این بوده چرا بعد از باز کردن صندوق سه نفر رای داده اند ؟ در صورتی که آقایان وزراء کشور توی همین جلسه هستند که اگر بعد از باز کردن صندوق سه نفر رای بدهند این از نظر مقررات چیست ؟ بایستی سه تا از رای ها باطل بشود من خودم هم مسوول انتخابات بوده ام در پنج نقطه نه اینکه باطل بشود پس می بینید که از طرف شخص بخصوصی را یا نفر دوم را من مگر تکذیبشان کردم و بعد آیا خوبی او دلیل بدی من میشود که انتخابات باطل بشود . شما که مرا نمی شناسید . آیا این دلیل موجه است که من نفر دوم را می شناسم آدم خوبی است . بله من حرفی ندارم نفر دوم را من هم به ایمان و خویشان اعتقاد دارم هیچ مساله نیست ولی مساله چه ربطی باینجا دارد ؟ بعد در مورد اینکه آقای هادی گفتند که یکی از آقایان روحانیون بایشان گفته که اگر فلانی در مجلس بماند انزلی را لنینگراد می کند یادتان نیست سال گذشته این وقت ها من اولین کسی بودم که از دیدگاه آقایان مترقی اولین طرح ارتجاعی را دادم . مگر مساله جداسازی دریا که زن و مرد قاطی هم نباشند اولین بار در سطح ایران بوسیله من مطرح نشد این معنی لنینگراد است . اقلا من میگویم اگر حرفی در موافقت یا مخالفت بخواهد زده بشود خوب این حرف باید با تامل و ایمان زده بشود . در همان زمانی که من فرمانداری انزلی را بعهده داشتم بارها و بارها آقایانی که خیلی از فکرهای مرا قبول نداشتند ، آنهائی را که نمیدانم اسمشان را چی بگذاریم . راه پیمائی ها علیه من و یک سری از این کارهای من کردند که اگر من میخواستم آنجا را لنینگراد کنم اقلا اینها نمیبایستی علیه من راه پیمائی میکردند بعد در مورد مساجد و مساله موضع گیری در مقابل روحانیت و این چیزها گفتند . این را هم بشدت تکذیب میکنم یعنی من فکر میکنم آقایان روحانیونی که در منطقه هستند میتوانند این را شهادت بدهند و در همن مجلس هستند مثلا آقایان لاهوتی فومنی یا برادر یوسفی که چه در زمان فرمانداری چه پیش از نقلاب من مخصوصا این سه برادر را که روحانی هستند و در رابطه با ایشان کارهائی هم کرده ایم که جنبه تبلیغاتی داشت چه قبل از انتخابات و چه بعد از آن ، بعنوان شاهد معرفی میکنم یک برادری در مورد اتهامات مطروحه در دادگستری و نامه های شکوائیه در شهربانی و این قبیل چیزها گفتند من این قضیه را هم برای کمیسیون تحقیق روشن کرده بودم ببینید درست بیست و چهار ساعت قبل از انتخابات ( قره باغ – در مورد مساجد و علماء توضیح بیشتری را بدهید ) ( زنگ رئیس ) عرض کنم خدمت شما این را بگویم اعتقاد من در مورد مساجد این است که از مسجد باید بعنوان قلب هر محل استفاده بشود یعنی باید مردم بیایند و شارژ بشوند و دوباره بروند بیرون همان جوریکه در مواقع اوج انقلاب ما ا آن استفاده میکردیم همانطوریکه در زمان پیغمبر از مساجد استفاده میشد . این را داشتم عرض میکردم که بیست و چهار ساعت قبل از شروع انتخابات علیه من باصطلاح یک سری افشاگریهائی بقول خودشان میشود یعنی مسائل مختلفی را از قبیل همین درگیری انزلی ، سوء استفاده در فرمانداری و حتی تا ساواکی بودن و حرف را به مسائل خانوادگی کشاندن پخش می کنند . پنجشنبه حدود ۹صبح بود که من دیدم همین اوراق را البته آقایان توجه دارید که آنروز دیگر نبایستی تبلیغات له یا علیه صورت بگیرد . ولی دیدم این تبلیغات علیه من را و اعلامیه هائی در مورد نفر دوم را دارند پخش می کنند من تلفن کردم به فرمانداری انزلی که جلو این کارها را بگیرید گفتند که ما در جریان نیستیم و وعده دادند که به شهربانی تلفن کنند ولی نیمساعت بعدش باز دیدم این کار ادامه دارد البته من عین اعلامیه را در کمیسیون تحقیق خوانده ام و دیگر اینجا نمیخوانم که اگر شما آنرا ببینید شما هم اگر بودید غیر از این نمیکردید . رفتم به فرمانداری گفتم اگر مسائل ایمانی – دینی – معنوی و قانونی را رعایت نمی کنید لااقل یک جو شرافت داشته باشید این را گفتم اگر شما آن اعلامیه را ببینید و اینکه موضوع را به مسائل خانوادگی کشانده بشود تا این اندازه شرف را زیرپا بگذارند فکر نمیکنم شما هم غیر از این کار را میکردید و حالا اینها چون میتوانستند جلوشان را بگیرند ولی یک چیزی باز در آن اعلامیه بود که پرونده دزدی ها و سوء استفاده های این در فرمانداری است این را میتوانست تکذیب کند . من نمیدانم شاید چیزهائی را که لازم بوده گفته ام .

در مورد گفته آقای محمد یزدی که نوشته اند توضیح بیشتری بدهید این گفته ایشان خوب من فکر میکنم این روی مسموعاتشان باشد من هیچوقت با ایشان تا حالا مواجهه حضوری نداشته ام تا دلایل و چیزهائی را از من بخواهند و میدانید کهقضاوت یکطرفه هم در اسلام نداریم .

محمد یزدی – اینها بعنوان مسموعات نبوده بلکه بنده در خدمت یکی از افاضل دیگر بعنوان سرپرستی هیاتی رفتم در آنجا برای رسیدگی به کلیه پرونده هائی که مربوط به بندر انزلی بوده در ارتباط با فرمان عفو امام در آنجا با هیاتی که بودیم پرونده هائی را که رسیدگی کردیم این مساله ای را که من تایید کردم در بسیاری از پرونده ها بچشم میخورد . پس مسموعات نبوده بلکه از نزدیک بوده .

حسینجانی – در اینکه یکطرفه بوده شکی نیست یعنی هیچوقت ننشسته اید و حرف مرا بشنوید و بعد اگر باصطلاح من در آن موضوع حق نداشتم آنقدر روی محاکمه اصرار نمیورزیدم حتی در نامه دوم که سرگشاده هم بود و متاسفانه در اینجا ندارم که برایتان بخوانم این جوری برای آقای قدوسی نوشتم گفتم یا ایشان را دستگیر کنید و بازداشت کنید یا مرا تا برای مردم قضایا روشن بشود . در مورد یک سری موضع گیریها و این چیزها که مخصوصا آنجا زمینداران و سرمایه داران و کارخانه دارها و این ها با من داشتند در ازای کاری بوده که من کرده ام یعنی در ازای موضع گیری خودم بوده آنها هم موضع گیری کرده اند بعنوان مثال من در این مدت یکساله فکر میکنم حدود هزار قطعه زمین در رابطه با اسکان بی خانمانها توزیع کرده ام این زمین هائی را هم که تازه شورای عمران اراضی و اینکه مالکیت این ها لغو بشود . معلوم است این ها موضع گیری می کنند یا فرض کنید من در خود فرمانداری ستادی بعنوان ستاد مبارزه با گرانفروشی دائر کرده بودم و تاید و روغن و چیزهای احتکار شده را گاهگاهی از انبار بیرون میآوردیم و بمردم میفروختیم . معلوم است که این ها موضع گیری می کنند بعد در کل مسائل این را میخواهم عرض کنم که هدف چیست ؟ آیا هدف برقراری این روح تفاهم معنوی و حکومت عدل علی که علی : قتل فی المحراب لشده عدالته میشود این نیست آقای دیالمه برادر عزیز چرا نتیجه رای گیری شعبه ۳ را بعنوان تعداد آرای کمیسیون تحقیق اعلام می کند ؟‌و بعد یک چنین سوالهائی را که برادرها داشتند که چرا کمیسیون تحقیق دوباره رای داده است ؟ ( دیالمه – مطلب این طور نیست آقا ) علتش این بوده بعد از اینکه اینها اعلام رای می کنند بر طبق آن چیزهائی است که توی پرونده هست که من مدارکی را به کمیسیون تحقیق نشان دادم که بسیاری از نامه ها و مطالبی را که من نوشته ام خطاب به انجمن مرکزی ، خطاب به بازرس وزارت کشور و خطاب به خود فرمانداری توی آن پرونده نیست هر چه علیه من بوده آنجا جمع آوری شده نامه نوشته ام که آقا بگذارید منهم بیام حرفم را بزنم چرا فقط بر اساس یک مقدار کاغذ شما دارید قضاوت می کنید و بعد خود هیات رئیسه هم به کمیسیون تحقیق تذکر داده بوده که کسانی را که شما میخواهید برایشان رای بدهید خودشان را دعوت بکنید که بیایند توضیح بدهند ( دیالمه – اینطور نیست )‌

رئیس- آقا بگذارید حرفش را بزند .

دیالمه – طبق آئین نامه اگر مطلبی را فردی تحریف بکند فرد مقابل میتواند بدون گرفتن وقت جواب بدهد متن آئین نامه را شما ببینید ( زنگ رئیس ) ( همهمه نمایندگان )

غضنفرپور – چرا از موقعیتتان آقای دیالمه سوء استفاده میکنید ؟

یکی از نمایندگان – آقای سحابی آئین نامه باید رعایت بشود .

حسینجانی – حرف ها خیلی زیاد است آنوقت نگوئید وقتتان تمام شد . در مورد آتش سوزی دهکده ساحلی و مغازه و این چیزها که فرمودند اصلا این موضوع بمن ربطی نداشته و من آتش سوزی را تایید نمیکنم ولی خوب شاید در جاهای دیگری هم بوجود آمده ، حالا یا تحلیل غلط یا درست عده ای می بینند که مثلا یک عشرتکده ای در دهکده ساحلی هست و هنوز هم وجود دارد و کسی هم بدادشان نمیرسد آخرین راه حلی که بنظرشان رسیده این بوده که خودشان رفته اند این کار را کرده اند اتفاقا بعد از آتش سوزی در یکی از مساجد که سخنرانی داشتم از من پرسیدند من جوابم درست این بود که گفتم یا آن ساختمان متعلق به بیت المال است که باید مصادره میشد و عمومی است و نمیبایستی آتش میزدید چون یک چیز عمومی است یا اینکه نه حق بود باز هم نمیتوانستید آتش بزنید من این روش را تایید نمیکنم در مورد انتقاد از دولت موقت و یا مثلا انتقاد از شورای انقلاب و چیزهای دیگر خوب مگر این غیر نظری داشته باشید نباید بگوئید تازه اگر قرار بر این باشد که انتقاد کردن و این قبیل چیزها خطا باشد آخرین منتقد یعنی تازه ترین انتقاد کننده خود امام است . . .

مهدیزاده محلاتی – تهمت زدن جایز نیست ، شما حق تهمت زدن ندارید .

کروبی – عده ا آمده اند و نوار را هم با خودشان آورده اند نوار را بشنوید آنوقت معلوم میشود چه گفته اید .

رئیس- اقای کروبی خواهش میکنم بنشینید . آقای حسینجانی صحبتتان را ادامه دهید وقتتان دارد تمام میشود .

حسینجانی – درباره دولت موقت سیاست گام بگام یا در چیزی دیگر از این قبیل من انتقاد کرده ام و حالا هم میکنم در مورد نوارها هم عرض کنم بیاورید بشنوید و قضاوت کنید مساله ای نیست ( مهدیزاده محلاتی – باید محاکمه هم بشوید . . . )‌خوب این نظر شماست (‌عده ای از نمایندگان – نظر همه است ) ( زنگ رئیس ) بنابراین من در مورد این کلمات حرف هایم را تمام میکنم و از برادرها که تقاضا کرده اند بعنوان دفاع از منهم حرف بزنند از مابقی فرصتی که هست یعنی از ۲۰ دقیقه فرصت من که باقی است من بقیه را موکول میکنم به آقای خلخالی یا آقای فومنی که خودشان تقاضا کرده اند و به حرف هایم خاتمه میدهم .

رئیس-‌آقای حسینجانی توجه بفرمائید عده ای بر طبق تذکری که در ابتدای جلسه داده شده بود از شما توضیحاتی خواسته اند بقیه وقتتان را اختصاص بدهید به جواب این توضیحات که خواسته اند .

حسینجانی – مگر قرار نیست که اینجا عدالت حاکم باشد دباره سایرین شما بدیگران اجازه میدهید دفاع کنند ولی در مورد دفاع از خودتان که میتوانید از وقت استفاده بکنید .

حسینجانی – من یک جمله از علی علیه السلام میخوانم و حرفم را تمام میکنم و هیچ جوابی هم نمیدهم .

و ما اصنع بفدک و غیر فدک و النس مظانها فی غد جدث تنقطع فی ظلمته آثارها و تغیب اخبارها من با فدک و غیر فدک با مجلس و وکالت و با ریاست و غیر ریاست میخواهم چکار کنم و مطمئن باشید به فردا میاندیشم که هیچکدام از شما نیستید و من رابطه ام با خدا باید مشخص بشود و انجائی را که این آثار و این اخبار از بین خواهد رفت والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته .

رئیس- آقای حسینجان توجه بفرمائید . ( همهمه نمایندگان – زنگ رئیس ) این ها در حقیقت سوالاتی است که مخالفین گفته اند شما باید در دفاع خودتان جواب بدهید شما یک یک این ها را جواب بدهید ( حسینجانی – جواب دادم از بقیه وقتم آقای خلخالی استفاده کنند ) آقای خلخالی خواهش میکنم بنشینید .

خلخالی – آقای دکتر سحابی خود ایشان وقتش را بمن داده است .

ناطق نوری – آقای خلخالی حق ندارند صحبت کنند آئین نامه نوشته است یا خود شخص یا یک نفر دیگر میتواند دفاع کند .

کیاوش – آقای خلخالی شما حق ندارید .

معادیخواه – عین آئین نامه را بخوانید .

رئیس- دیروز هم مطرح شد که یکنفر حق دفاع دارد حالا باز شما این را مطرح می کنید .

ناطق نوری – شما آئین نامه را مطالعه کنید یا خود ایشان میتوانند صحبت کنند یا کس دیگری از طرف شخص که مورد اعتراض واقع شده است .

معادیخواه – این برخلاف آئین نامه است اگر قرار است آقای خلخالی و غیره و غیره صحبت کنند من اعتراض دارم ( همهمه نمایندگان – زنگ رئیس )

خلخالی – آقای دکتر سحابی آئین نامه را چند بار متذکر شدند و در این جا خوانده شد خود ایشان یا نماینده دیگری میتواند از طرف ایشان دفاع کند آئین نامه را بخوانید .

معادیخواه – کجای آئین نامه است بمن نشان بدهید ( زنگ رئیس )

خلخالی – نماینده مورد اعتراض توجه کنید آقای معادیخواه آن موقعی که باید اعتراض میکردید نکردید حالا شده اید معترض ( معدیخواه – من تسلیم آئین نامه هستم هر چه در آن نوشته شده )

رئیس- آقای خلخالی شما بفرمائید بنشینید ( خلخالی – بنده میروم می نشینم )‌

کروبی – آقای معادیخواه بفرمائید بنشینید .

خلخالی – در آئین نامه نوشته شده نماینده مورد اعتراض حق دارد نماینده دیگری را معرفی کند . ( زنگ رئیس )

بجنوردی – طبق آئین نامه آقای خلخالی میتوانند صحبت کنند .

رئیس- ملاحظه بفرمائید آئین نامه این است .

‹‹ نماینده مورد اعتراض حق دارد نماینده دیگری را برای دفاع معرفی نمایند هم چنین نماینده مورد اعتراض و مدافع او ›› توجه بفرمائید که ( و ) است نوشته ‹‹ و مدافع او میتوانند به تمام اعتراضات در جلسه جواب بدهند و دفاع کنند ››‌حالا بسته بنظر شماست .

توکلی – این کار آقایان درست اگر آئین نامه ابهامی دارد و مساله ای ایجاد نمی کند بگذارید در اختیار هیات رئیسه آنها یک تفسیر خاصی از آن میکنند .

رئیس-‌آقای توکلی خواهش میکنم بنشینید . آقایان شما میخواهید قضاوت کنید هر چه برای قضاوت شما مفید باشد و شما بتوانید تصمیم گیری کنید .

موسوی تبریزی – اقای دکتر سحابی در مورد مخالف آئین نامه تصریح دارد که یک نفر یا دو نفر یا سه نفر میتوانند صحبت کنند ولی در مورد دفاع ذکر شده است یا خودش یا شخص دیگری .

رئیس- یا ندارد ‹‹‌واو ››‌هست آقای خلخالی ، آقای معادیخواه عین آئین نامه را نگاه کنید .

خلخالی - ‹‹یا›› نیست ‹‹و›› است .

رئیس- یکربع تنفس داده میشود .

جلسه در ساعت ۱۱/۲۵ صبح بعنوان تنفس ختم گردید و مجددا در ساعت دوازده و پانزده دقیقه به ریاست آقای دکتر یدالله سحابی تشکیل شد[ویرایش]

رئیس- بسم الله الرحمن الرحیم . جلسه رسمی است . از آقایان خواهش می کنم جلوس بقرمایند تا بتوانیم بحث را ادامه بدهیم ، جلسه هیات رئیسه به اتفاق اغلب آقایان روسای شعب تشکیل شد و راجع به این موضوع بحث کردیم یعنی راجع به این که شخصی که مورد اعتراض است و جواب های او و کسیکه از طرف او تعیین میشود به این نتیجه که الان عرض میکنم رسیدیم ، اصولا تایید شد بر اینکه این ماده راجع به این موضوع ، که منفردا و یامعا میتوانند دفاع کنند روشن نیست و چون روشن نبود . و از طرف دیگر در مسائل قضائی هم رسم است که اگر ابهامی در یک بحثی یا در یک ماده قانونی یا در دستوری باشد همیشه جانب شخص مورد اتهام را ‹‹ که البته در قوانین اتهام بکار می بریم و در این جا شخص مورد اعتراض منظور است ››‌می گیرند و حق را به او میدهند و حتی اگر روشن نباشد و حتی المقدور به نفع فرد مورد اعتراض رای میدهند از این ظر به اتفاق این نظر را پیدا کردیم که درباره آقای حسینجانی یک نفر دیگر نسبت به وقتی که باقیمانده است میتواند به دفاع از ایشان بپردازد . خیلی هم بجا هست زیرا به قدر کافی راجع به پرونده ایشان و اعتبار نامه ایشان صحبت شده است و شاید چند نقطه ابهام کمی باشد مگر سوالاتی . صمنا بعد از اینکه ایشان صحبتشان را کردند و بعد از اینکه آن شخصی را که ایشان در ردیف اول قبلا انتخاب کردند صحبتشان را کردند سوال ها هم مطرح خواهد شد ، البته آقایان سوالهائی را که برای روشن شدن مطلبشان لازم میدانند به مدت ده دقیقه میتوانند این جا مطرح کنند و بعد دوباره به آقای حسینجانی فرصت داده میشود که علاوه بر آن یکساعتی که وقت برایشان تعیین شده به تناسب همین سوالاتی که جنبه اعتراضی دارد ایشان هم پاسخ بدهند و بعد از این جریان ما نسبت به اعتبارنامه ایشان رای گیری خواهیم کرد حالا آقای حسینجانی یا خودتان بفرمائید دفاع کنید یا اولین فردی را که انتخاب کرده اید معرفی بفرمائید ( حسینجانی – بنده آقای خلخالی را انتخاب کرده ام ) آقای خلخالی بفرمائید .

خلخالی – بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین . . .

دوش با من گفت پنهان راز دان تیز هوش

از شما پنهان نشاید کرد سرمی فروش

گفت آسان گیر بر خود کارها کز روی ترس

سخت می گیرد جهان بر مردمان سخت کوش

من مقید به این معنا نیستم که شما رای به آقای حسینجانی بدهید یا ندهید ، من کاری به آن کارها ندارم ولی سخت گیری بی مورد عین جائی است که آدم بخواهد تساهل و تسامح بی جا بکند هر دو از مقوله افراط و تفریط است و برای این مجلس شایسته نیست من با کمال معذرت مواردی را که مورد حرف و اعتراض آقایان مخصوصا جناب آقای عبدالکریمی بوده است و عنوان کردند بعضی هایش را یادداشت کرده ام و عرض میکنم آقای دکتر یزدی هم این جا هستند و شاهد جریان هستند . ما درباره این معنا که چطور شد از صد و پنجاه هزار نفر مردم که در انزلی و اطرافش زندگی می کنند فقط پانزده هزار نفر جمعیت رای داده اند . خود این معنا ذهن ما را می قاپید و مطلب را وارونه می کرد ، ما فکر کردیم حتما محیط ارعاب بوده است بعد جناب آقای یزدی آراء استان گیلان را آوردند دیدیم که مربوط به صومعه سرا و لاهیجان و هشت پر طوالش بوده و فقط در هشت پر طوالش آن دور اول مثل این که کمتر بوده حالا یادم نیست و دور دوم بیشتر و گویا در تمام ایران فقط یکی ، دو جا این طور استثنائی بوده است والا تمام موارد انتخابات در دور اول بیشتر بوده و در دور دوم کمتر بوده و یا در قانون اساسی و ریاست جمهوری و اصل رفراندوم بیشتر بوده و همین طور که جلو آمده است کمتر شده . یکی دو جا در ایران نمونه بوده است از جمله هشت پر و یک جای دیگر و این که می گویند صد و پنجاه هزار نفر وقتی که آدم دقت می کند به یاد آن حرفی می افتد که این خلدون در مقدمه کتاب خود می گوید که جزو اموال خدیجه ۱۵۰ هزار شتر بود و کسی سوال نمی کند که این /۱۵۰ هزار شتر کجا می چریدند ؟ و چی میخوردند این ۱۵۰ هزار شتر را اگر بخواهیم قطار کنیم ، اولین شتر در قاهره و آخرین آن از شام هم میگذرد و این اغراق است ، اولا محیط بندرانزلی /۱۵۰ هزار نفر جمعیت ندارد که نیمی از آن شصت الی هفتاد هزار نفر هم بچه هستند یعنی هنوز به سن بلوغ نرسیده و یا بهتر بگویم سن آنها کمتر از شانزده سال است و این مساله برای ما روشن می کند که انتخابات بصورت طبیعی بوده البته یک محیط هائی بوده است که بعضی ها در این انتخابات زده شده اند و کنار رفته اند . ولی محیط ارعاب در بندرانزلی نبوده . بخاطر چی ؟ برای خاطر اینکه مخالفین همه کوشش خودشان را کرده اند و ۳۵۰ یا ۳۶۰ رای کمتر آورده اند اگر محیط ارعابی بود نمی بایستی آقایان شرکت کنند محیط ارعاب در رژیم گذشته در قم بود که چهار هزار نفر در انتخابات شرکت کردند و با اینکه سپورها و پاسبان های قم در آن موقع را اگر جمع می کردید در همین حدود بودند مردم شرکت نکردند بنابراین اگر محیط ارعاب بود فعالیت به این شکل جلوه نمیکرد در حالیکه موافق و مخالف رفته اند پای صندوق ولی خوب آنها رای کم آورده اند و اگر آنها بیشتر آورده بودند شاید مساله عکس این جریان بود حالا درباره شهادت آقای عبدالکریمی یک مساله ای را بگویم که البته این عقیده من است و من نمیخواهم به ایشان نسبتی بدهم و عقیده من امکان دارد که باطل هم بوده باشد و موضع گیری نمی کنم این شهادت آقای عبدالکریمی حب شیئی و یصم است زیرا سال های سال با اقای پورگل زندگی داشته باینجهت میگوید پور گل آدم خوبی است و از پورگل حمایت می کند می گوید پورگل آدم خوبی است ، آدم خوبی است ، آدم خوبی است . و آدم خیال می کند که آقای عبدالکریمی از آقای حسینجانی تنقید می کند در حالیکه این دو مساله نباید بهم مربوط بشود . حالا بنده به بعضی از مسائل دیگر نمی پردازم ولیهمین اندازه می خواهم بگویم که این احتمال را من میدهم که به اعتبار این که ایشان در مشهد استاد دانشکده بوده و چی بوده و چی بوده این گرایش ها مطرح میشود و نباید این گرایش ها عنوان بشود به حیثیت مردم لطمه بخورد ، مساله دیگر این است که راجع به آقای هادی خودمان صحبت می کنیم ایشان از بندرانزلی رد شده و دوسه نفر ، بیست نفر ، هم پیش ایشان نشسته اند و گریه هم کرده اند ایشان می گوید که از طرف کمیسیون تحقیق یا مجلس شورای اسلامی برویم آنجا و دوباره تحقیق کنیم . یا بقول آقای رجائی بایستی انتخابات باطل بشود من از آقای هادی نمیتوانم این سوال را بکنم که شما از آن جا رد شدید و دیدید که شانزده نفر دارند گریه می کنند چطور نرفتی از موافقین آقای حسینجانی بپرسی که این ها چند نفر هستند که گریه می کنند ؟ خوب اینطرفی ها هم گریه می کنند ، ۱۶ هزار نفر به این رای داده اند ، ۱۶ هزار و سیصد و خرده ای هم به این رای داده اند خوب آقای محققی که میآیی در پشت میکروفون ، و من به خودم این معنا را اجازه میدهم چون بالاخره رفیقیم ، خوب از آن جا رد شدی آقا برو یک قدری تحقیق کن . خودت تحقیق کن ، نیائید این جا وقت مردم را بگیرید آقا تحقیق یکطرفه یعنی همان قضاوت یکطرفه است که مذموم است ، شما می آئید عنوان می کنید که فلان و فلان گریه میکرد دیروز آقای هادی جلوی من را گرفت و راجع به انتخابات بندزانزلی مطالبی گفت بایشان گفتم آقا ، گفت فلانی بازاری ، ریش دار، چی و چی . . . گفتم شما از دور دست به آتش دارید . در جریان بندرانزلی این ها چهار الی پنج نفر بودند که بچه های آنان این آتش فتنه را روشن کردند و من نمیخواهم اسم هایشان را یگویم همین بازاری ها ، یکی ، دو تا از همین ها که شهادت دادند پیش آقای هادی پریروز هم به من تلفن کردند و من را رها نمیکرد دو تا چریک و غیره این آتش را روشن کرده اند حالا آقا خرده حساب دارد . مساله دیگر اینکه راجع به روحانیت گفتند ؟ اولا روحانیت بندرانلی محترم است روحانیت غازیان محترم است ، الان هم آنجا هستند و مورد احترام هم هستند و بعضی از آن ها نماینده امام هستند ، اما خوب بعضی از این روحانی ها هم خلع لباس شده اند من یادم است این آقای حاج فضل الله محلاتی شاید در آن جلسه بودند یکی از آن روحانی نماهای آن زمان یعنی بیست سال قبل آمد به ما گفت چرا ما را جزو خودتان نمی کنید ما هم جزو شما ، گفتیم باشد شما هم جزو ما اما یک شرطی دارد و آن این است که شما یک سور حسابی به ما بدهید ، ما رفتیم سور حسابی هم در آنجا خوردیم ، بعد گفتیم قبله کجاست ؟ خدا میداند که در خانه خودش قبله را بلد نبود ، اینهم شاهدش که این جا نشسته که آن شخص قبله را بلد نبود این آقایان دسته جمعی بلند میشدند یه سر کردگی امام جمعه کجا ، می رفتند جلو اعلیحضرت و دیگران ، کی می ایستادند و بعد ، تعبیر ، خیلی تعبیر عجیبی بود می گفت رضاخان اعلی الله مقامه و رفع الله درجه ، آخر شما چه توقع دارید از این جوانان ما و از این مردم ما ، حالا مثلا کسی که با یک روحانی مخالفت می کند ، می گویند آقا با روحانیون مخالف است این هم از اغرافاتی که نباید گفته بشود و آن مساله ای که مربوط است به شخص آقای حسینجانی ایشان شاید همان طوری که من در این جا پنج روز به ایشان برخورد کرده ام شاید کمی پرخاشگر بوده باشد و یک کمی هم غلو بگوید اما به شهادت جناب آقای میلانی که اینجا نشسته اند ایشان گفتند که جوانی بوده است ساعی و متدین و وقتی انتقاد می کند یا از شورای انقلاب بد میگوید مخصوصا از دولت به اصطلاح انقلاب اسلامی ایران در آن زمان ها خوب یک انتقاداتی هست ولی آدم نباید بگوید که با اصل دولت ایران و با اصل دولت و جمهوری اسلامی ایران مخالف است . اگر ایشان اجازه بدهند اعلامیه ای که در روز انتخابات در سراسر بندرانزلی منتشر شده و باعث همه این پرخاشگری های آقای حسینجانی شده است بخوانم و خدا میداند که من نمیخواهم از ایشان دفاع بکنم و کاری به این ندارم که شما رای بدهید یا رای ندهید باین کار ندارم حیثیت ایشان باید محفوظ بماند بالاخره یک مسلمان که هست ، فرماندار جمهوری اسلامی که بوده و وقتی هم که امام فرمود مگر مردم بندرانطلی مرده اند جلوتر از همه این بیچاره بلند شده و زودتر از همه رفته است و طرح جدا رفتن زنها و مردها به دریا را داده و به شهادت این آقای فومنی و دیگران و دیگران که در این جا هستند و بعد در همین باره حتی کار به پرخاشگری و این حرف ها کشیده است و بعد عرض کنم که گروه های مختلف دیگر از فومن ، از لاهیجان ، از صومعه سرا ، از طاهره گرآب و جاهای دیگر که می آمدند و برای حمایت ایشان در کنار دریا نماز وحدت می خواندند . از این مسائل نمیتوان اغماض کرد ، وانگهی این اعلامیه علیه من اگر بوده باشد منهم از کوره درمیروم زمین و زمان را به هم میدوزم میروم یقه آن فرماندار را می گیرم و او را از فرمانداری میکشم بیرون چرا ؟ برای اینکه اگر ایشان و آقایان اجازه بدهند من اینجا این را میخوانم تا منتشر بشود ولی خواند این درست نیست ولی خدا شاهد است که خواندن آن معرفی می کند ، درست است که بی امضاء است ولی در یک جو موافق و مخالف در بندرانزلی اعلامیه بی امضاء هم اثر خودش را می گذارد و روحیه آدم را می کوبد شما نگاه کنید چند جمله از این اعلامیه را میخوانم . . .

یکی از نمایندگان – نخوانید آقا ، نخوانید آقا

خلخالی – خلاصه اش عبارتست از این که هر عنوان روسپی گری را به خانواده ایشان نسبت داده اند و این باعث عصابنیت ایشان میشود . بلند شده و رفته و گفته آقا من آتش . . . البته نگفته که به آتش می کشم ، در حال عصبانیت آدم ممکن است به خدا و پیغمبر هم بد بگوید مثل ترکها که وقتی عصبانی میشوند میگویند ‹‹‌الله . . . ››‌یعنی به آن اللهی که تو معتقد هستی من اصلا معتقد به آن راه نیستم خوب این عصبانیت پیش می آید و این آقا هم بلند شده و رفته البته من نبودم و نمیدانم ولی علی القاعده دارم می گویم شاید هم ایشان نگفته اند من هم اگر بودم می رفتم و یقه فرماندار را می گرفتم و می گفتم که تو چرا علیه من چنینی؟

یکی از نمایندگان – امضاء دارد .

خلخالی – امضاء ندارد ولی بدتر از امضاء دار است .

سید حسن موسوی – آقای خلخالی همه جا از این قبیل اعلامیه ها بوده است .

خلخالی – اجازه بدهید ، شما حرف هایتان را زدید ، ما هم این راگفتیم ما نمی گویئم اعتبار دارد ،‌از نظر قوانین مملکتی فاقد اعتبار است اما از نظر تحریک احساسات آیا جناب آقای فرماندار محل نباید جلو این اعلامیه فاقد اعتبار را بگیرد ؟

یکی از نمایندگان – چه جوری ؟

خلخالی – باید بگیرد ، باید بگوید جمع کنید ، منتشر نکنید ، مامور بوده چطور شده که بائی یجر و بائک لا یجر ؟ چطور شد که علیه من وقتی اعلامیه منتشر میشود جلویش باز است . اما علیه شما خیر ؟ این خلاصه مطالبی بود که من عرض کردم و چون اجازه نفرمودید این اعلامیه را بخوانم و صلاح هم نیست که خوانده بشود . ولی توجه داشته باشید که اعلامیه جوی را به وجود آورده بوده که ایشان را ناراحت کرده بوده حالا این بسته به این است که شماها چه جوری رای بدهید اما در مورد جهادسازندگی ، ایشان برای مردم کار کرده و مردم طرفدارش هستند آیا این جرمش است ؟ واقعا عجیب است ، کار نکند چطور بکند چطور این درست عین قصه ملانصرالدین است که سوار الاغ می شود می گویند این پیرمرد سوار الاغ شده اگر سوار الاغ نشود می گویند این پیرمرد الاغ را خالی گذاشته و پیاده راه میرود ، ایشان هم در جهادسازندگی کار می کند و طرفدار پیدا می کند این هم جرم است . !‌والله ما نفهمیدیم که چرا کمال در این مجلس برای آدم جرم است و من از آقایان خواهش میکنم که چون کارهای سنگین و سنگین تری داریم در این مساله آراء شان را محترمانه موافق یا مخالف بدهند و این که رد میشود یا قبول میشود اصلا به ما مربوط نیست والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته .

( دکتر یزدی – لطفا یادداشتی را که برای شما فرستاده اند قرائت بفرمائید ) . یادداشت آقای دکتر یزدی باین شرح است ‹‹ آراء مربوط به مرتبه دوم رای گیری در کمیسیون تحقیق در مورد آقای حسینجانی ده رای موافق ، پنج رای ممتنع . این آراء دقیقا از روی صورت جلسه کمیسیون تحقیق استخراج شده است که ارقام قبلی در صورت مذاکرات مجلس اصلاح شود ››

دکتر یزدی

این جریان امر بود و من کاری ندارم میخواهید موافق رای بدهید و میخواهید مخالف رای بدهید .

رئیس-‌آقای حسینجانی پنج نفر از آقایان از شما توضیحی خواسته اند این پنج نفر عبارتند از آقایان معادیخواه ، دکتر برزگر ، محلاتی ، دانش و دیالمه شما سوالات را یادداشت بفرمائید و بعد جمعا و یا فرد فرد جداگانه توضیح بفرمائید ، برای اینکه بیشتر روشن شود آقای معادیخواه بفرمائید .

معادیخواه[ویرایش]

بسم الله الرحمن الرحیم . اولین سوال من که دیروز هم اجازه خواستم همین مساله را مطرح کنم ولی چون مجلس متشنج بود و اجازه داده نشد حالا این سوال را مشترکا داریم . انتقاد از شورای انقلاب ، انتقاد از دولت موقت یک طیف وسیعی را تشکیل میدهد صوت آمریکا انتقاد می کند ، رادیو اسرائیل انتقاد می کند ، رادیو بعث عراق انتقاد می کند سازمان چریکهای فدائی خلق هم انتقاد می کند سازمان مجاهدین خلق هم انتقاد می کند . امام هم انتقاد می کند و پیروان خط امام هم انتقاد می کنند اما آیا یک شاخصه ای ندارد که انسان ببیند که این انتقاد از چه پایگاهی و از چه خاستگاهی منشا میگیرد من فکر می کنم شاخصه ای دارد که این را مشخص میکند ، که انتقاد خط امام را از انتقاد خط آمریکا جدا میکند آن کسیکه ده ها نوار وجود دارد که تندترین انتقادها را علیه شورای انقلاب کرده ایا یک نوار وجود دارد که یک جمله علیه مجاهدین خلق گفته باشد که ا اول پیروزی انقلاب تا بحال این جمهوری اسلامی را به آتش کشیدند این سوال را دیروز از آقای محمدی هم داشتم خوب ، این یک سوال ، اگر یک نوار وجود دارد که باین توطئه گرها انتقاد شده باشد میگوئیم انتقاد است ، مانعی ندارد ایشان در نامه سرگشاده ای هم که به امام زمان نوشته بودند هیچ گله ای از این اقایان نکرده بودند . در مورد این خصوصیت بمحض انکه مطرح میشود که دو نفر دکان دار بودند فورا میگویند بلی اینها سرمایه دار هستند خوب این یک آفتی است و بلائیاست برای این انقلاب که هیچ حساب و کتابی وجود نداشته باشد . ولو یک دکه مختصری داشته باشد یا هر چیز دیگری ، این چه دلیلی داشت که این آقا چون دکان دار بوده پس باید بآتش کشیده بشود . و بعد این خاصیت اتهام زدن که چند نفر توضیح دادند که ما برای سخنرانی به آنجا رفتیم مثل آقای هادی و آقای عبدالکریمی آخر اینها چه توطئه ای کردند ؟ چه جور میشود این جور بر چشب زدن و رنگ به توطئه بازی کردن را ثابت کرد به مجرد اینکه چند نفر یک جور حرف گفتند و اینها در بندرانزلی بودند این کافی است برای این که انسان نمایندگان مردم را متهم بکند به اینکه همه تان نشسته اید و یک کار ضد انسانی و ضد اسلامی کردید ( رئیس- آقای معادیخواه قرار بود شما سوال کنید و توضیح بخواهید نه اینکه ایراد بگیرید ) سوال چهارم ، آیا این جمله که آقای طباخیان از دانشگاه گیلان مدعی هستند نوارش را دارند بوده یا نه که در اعتراض به جمهوری اسلامی بلی ،‌‹‹‌آنها مرحوم آیت الله طالقانی را کشتند و خودشان رئیس مجلس خبرگان شدند و چه کردند ››‌اگر این هست باید این شخص بدادگاه انقلاب معرفی بشود . سوال پنجم ، در گیلان در روز انتخاباتی ایشان اعلامیه ای صادر شده و به ایشان توهیناتی شده و ایشان عصبانی شده اند و خواسته اند شهر را در حالت عصبانیت به آتش بکشند . آیا در گیلان چقدر اعلامیه علیه اساس اسلام و جمهوری اسلامی در این مدت منتشر شد . آیا ایشان تا بحا ل یقه فرماندار آنجا را گرفتند که این اعلامیه ها را چه می کنید ؟ و بالاخره در قسمت آخر سوالاتم باید این را هم عرض کنم که در دفاع از یک فرد ، انسان بیاید بگوید اصلا یکصد و پنجاه هزار نفر دروغغی است پس اصلا آنجا انتخابات نباید بشود ( عده ای از نمایندگان – احسنت ، احسنت ، احسنت )

رئیس- آقای حسینجانی بلافاصله جواب میدهید بفرمائید ؟

حسینجانی – بنام خدا البته نمیخواهم باین مسائل جواب بدهم فقط از هیات رئیسه میخواستم این سوال را بکنم و تذکر بدهم که این مسائلی که بعد از این همه صحبت بعنوان سوال مطرح میشود در واقع بعنوان مخالف است نه بعنوان سوال یعنی عرض کنم سوال باین نحو باصطلاح نمیتواند مطرح بشود . و همانطوری که خودتان قرار گذاشته بودید همینکه پرونده مطرح شد اعلام کردد که مخالفین ثبت نام و اعلام آمادگی بکنند و بیایند صحبت بکنند و تعداد مخالفین مشخص شده بود . و همانطوریکه وقت دفاع میرسد کاملا به آئین نامه تکیه می کنید ، و نمیخواهید حتی مثل سایرین این دفاع انجام بگیرد یعنی آنهائی که در داخل مجلس هستند و از محل انتخاباتی در همان حول و حوش و در همان منطقه انتخاب شده اند حتی آنها حرفشان را بزنند . بنابراین من اعتراضم این است که حتیاقایان بعد از نوبت ، بعد از باصطلاح آن وقت مقرر حق این را ندارند که دوباره بیایند و بعنوان مخالفت صحبت بکنند من تذکرم این است .

رئیس- آقای حسینجانی ، توجه بفرمائید اولا من متذکر شدم که این تصمیمی که آقایان سوالشان را مطرح بکنند در هیات رئیسه و با حضور روسای شعب این مطرح شد . دوم قبلا متذکر شدم در موقعیکه اعتبارنامه شما مطرح من گفتم آقایان مخالفین چند نفر هستند ؟ که سه نفر از آقایان خودشان را معرفی کردند و من به همان سه نفر احازه دادم که آمدند و صحبت کردند و شما جوابشان را دادید . در این ضمن چند نفر دیگر تقاضای صحبت داشتند و مطالبی داشتند که من آنها را متوقف کردم و گفتم شاید در ضمن مدافعاتی که آقای حسینجانی می کنند جواب سوالاتی که آقایان دارند داده بشود معذلک به آقایان حسینجانی باز هم در مقام دفاع بربیایند و جواب بدهند . برای اینکه قبلا به آن سه نفر آقایان وعده داده شده بود ولی بعدا آقایان حق دارند که اگر سایرین هم توضیحی میخواهند و مخالفتی دارند مخالفتشان را اظهار کنند و جوابش را هم انتظار داشته باشند که دریافت کنند آقای حسنجانی در این باره ناراحت نباشید زیرا هر قدر جواب این مسائل را توضیح بدهید به نفعتان خواهد بود .

حسینجانی – بسیار خوب ، پس یک تقاضای دیگر از هیات رئیسه سنی و برادران و خواهران دارم که هر سوال و هر مطلبی که اینجا میخواهد عنوان بشود ولی این را اجازه بدهید که مخصوصا تکیه میکنم روی افرادی که بیشتر مرا می شناسند و حتی در منطقه از طرف امام یا سایر ارگانها مسوول بوده اند و در منطقه بوده اند . چه از برادران روحانی و چه از برادران غیر روحانی آنها هم بیایند حرفهایشان را مطرح کنند .

رئیس-‌مطلبی در جواب آقای معادیخواه ندارید ؟

حسینجانی – حرفم مشخص است باین تقاضای من جواب بدهید

اصفهانی – آقای دکتر سحابی یک موافق یک مخالف .

یکی از نمایندگان – جواب سوال ها را ندادند .

سلامتیان – ایا با گذاردن یک کلمه آیا در اول یک کتاب مطول می شود گفت که مطول فقط یک سوال است . سوال معنایش مشخص نمی شود که شخصی یکربع ساعت صحبت کند و بگوید یک سوال است .

کیاوش – این را سوال کننده باید بگوید نه شما ( همهمه نمایند گان ) .

اعظم طالقانی – اقای دکتر سحابی اجازه بدهید کسانیکه می خواهند درباره اقای حسینجانی نظر بدهند صحبت کنند .

رئیس- آقای حسینجانی بنظر من بهتر است تحمل بفرمائید و سوال ها را بشنوید شاید سوالها تکراری باشد بعد از این آنوقت بیائید جواب بدهید .

حیسنجانی – افرادی را من بعنوان شاهد دارم .

رئیس- می توانید ولی توجه بفرمائید که بعد از ان یک چیز جدید است بهرحال اگر خواستید از کسی شهادتی هم بگیرید اشکالی ندارد جناب آقای دکتر برزگر جنابعالی بفرمائید .

دکتر برزگر[ویرایش]

بسم الله الرحمن الرحیم ، من یک توضیح کوچکی میدهم و کاری به آقای حسینجانی ندارم و ایشان را هم نمی شناسم فقط در دفاع از حریم پزشکی مساله را اینجا برای آشنائی ملت شریف ایران و نمایندگان محترم عنوان می کنم در کشمکش های گروهی خودشان یهیچوجه من الوجوه مسائل پزشکی را وارد دسته بندی ها و گروههای خودشان نکنند و هشدار میدهم که این برای جامعه بسیار خطرناک است . در ارتباط با فوت مرحوم آیت الله طالقانی که من نمیدانم و قضاوت هم نمی کنم و شدیدا دنبال این هستم که سوال را از ایشان بکنم و خواهم کرد و میخواهیم که جواب بدهند . گروهها خواستند که از مرگ آیت الله طالقانی بهره برداری کنند و در ارتباط با این موضوع ، مساله قتل ایشان را مطرح کردند و باین ترتیب به حریم پزشکی و کسانی که برگ فوت ایشان را امضاء کرده بودند توهیم کردند و ما جامعه پزشکی شدیدا در مقابل یک چنین جبهه گیریهائی مقاومت خواهیم کرد . از ایشان سوال میکنم آیا ایشان فوت مرحوم آیت الله طالقانی را قتل عنوان کرده اند یا نه ؟ اگر عنوان کرده اند دلیلشان را بفرمایند تا جامعه پزشکی ایشان را به محاکمه دعوت کند اگر عنوان نکرده اند تکذیب کنند و عقیده خودشان را صریحا در ارتباط با این عمل منافقانه که گروهها خواسته اند از آن بهره برداری کنند اعلام دارند .

رئیس- آقای نحلاتی ( محلاتی – سوال مرا اقایان کردند من دیگر عرضی ندارم ) آقای دانش بفرمائید.

دانش – سوال من این بود که بیانات اولین و دومین مخالف دراینجا عنوان شد که طرفداران ایشان جو ارعاب بوجود آورده بودند و خود ایشان هم در ضمن توضیحاتشان بیان کردند که من قدرت این را دارم که با فرماندار مقابل به مثل بنمایم و او را مجازات کنم ، خواستم توضیح بدهند که منظورشان از گروهی که طرفدار ایشان بودند موضع فکری چه بوده و بچه شکلی بوده است ؟

رئیس- آقای دیالمه بفرمائید .

دیالمه – یک توضیح کوچکی در قسمت اول بدهم که من نگفتم که چرا در آن منطقه رای کم بوده بلکه من اشاره کردم که شما توجه کنید که دادستان دادسرای انقلاب وقتی میخواهد صحبت کند آنقدر جو ناامن هست که در آنجا جمله را این چنین می نویسد . من شکل جمله را گفتم نه اینکه چرا ۱۵۰ هزار رای بوده است . میگوید ‹‹ تنها باین نکته اشاره میکنم چرا مردم بندرانزلی و حومه که در حدود ۱۵۰ هزار نفر هستند فقط ۱۵ هزار نفر در انتخابات شرکت کرده اند . آیا علتی جز نگرانی مردم چیز دیگری هست ؟ امید است دقت بیشتری بشود ›› من منظور نظرم این بود که حتی او از ابراز این مساله میترسد نه اینکه چرا آراء کم یا زیاد شده است این یک مساله ، مساله بعدی این است که شما جواب نفرمودید به مطالبی که من گفتم اولا آن دو پرونده باتهام اهانت بمامور دولت در حین انجام وظیفه و تخریب عمدی که در برگه دادگستری شهرستان نوشته شده که این برگه را هم کمیسیون تحقیق نخواسته است آن چه بوده است ؟ آن ۱۲ فقره ای که ذکر کردند که پرونده هایش را نخواستند آن چه بوده است آنها را باید می خواستند . مرحله بعدی هم این است . انتقاد کردن با تضعیف فرق می کند . جمله بازرس وزارت کشور این است شما این مطلب را جواب بفرمائید ، بازرس وزارت کشور این جور میگوید ، میگوید بنظر ایشان ( یعنی آقای حسینجانی )‌فرماندار باید محلی باشد یعنی خلاف قوانین که دولت مرکزی گذاشته و در واقع تابعیت از دولت مرکزی در مسائل مختلف برایشان تقریبا ناگوار بنظر میرسد ( تبعیت از دولت مرکزی ) و ایشان معتدند اکثر کارها باید در محل حل و فصل بشود و اعتقادشان به دستگاه دولتی صعیف بنظر میرسد . مامور دولت اعتقادش بدولت ضعیف اس اگر ماموری این دولت را قبول ندارد استعفا بدهد از شغلش چون مامور دولت خودش باعث تضعیف همان دولت شده است بنظر میرسد که یکعده ا هواداران نامبرده نیز از ایشان حرف شنوائی دارند و دست به کارهای نسنجیده میزنند . یعنی آن افراد هم در زمان فرمانداری ایشان اینطور عمل میکردند . این مسائل را توضیح بفرمایند سوال بعدی که میگویم این است که در مهاباد هم آقای غنی بلوریان در صندوقهای رایشان ممکن بود اشکال نباشد ولی جو را ما میگوئیم ناامن است . شما جو ناامن را در باره اش صحبت کنید نه اینکه صندوقهائی که باطل کرده اند حق بوده یا ناحق بنابراین در مورد جو ناامن و رعب و وحشت که وجود داشته آنرا توضیح بدهید .

رئیس- آقای رمضانی .

رمضانی[ویرایش]

من چند سوال دارم که آقای حسینجانی خوب است در این مورد بما پاسخ بدهند سوالات این است که ۱-آقای حسینجانی چرا درباره آتش سوزی دانسینگ دهکده ساحلی توضیح نمیدهید که شما مخالفت خود را با این نوع اعمال با اعلامیه اعلام داشتید و دادستان انقلاب گیلان آنها را دستگیر نمود و درباره آنها تعقیبات لازمه را معمول داشت .

رئیس- شما سوال کنید و بگذارید خود ایشان جواب بدهند .

رمضانی – من میخواهم سوال بکنم .

رئیس- این چه سوالی است که شما میکنید ، اگر جواب آنرا میدانید چرا سوال میکنید .

کیاوش – ارائه طریق است .

رمضانی – آقای حسینجانی چرا موضع خود را در مورد انقلاب از موضع همراهی اعلام نمی کنید که برخلاف گروههای توطئه گر در کارهای اجرائی بودید و شبانه روز برای انقلاب تلاش میکردید . ( همهمه نمایندگان )‌آقای حسینجانی چرا نمی پرسید اگر ۱۵۰ هزار نفر ملاک برای رای گیری هست در صومعه سرا – لاهیجان – فومن – بیش از سی چهل هزار نفر شرکت کردند ؟ در صومعه سرا نه اینکه پانزده هزار شرکت کردند آقای حسینجانی چرا در این مورد توضیح نمیدهید ؟ ( همهمه نمایندگان –زنگ رئیس )

بعضی از نمایندگان –سوال نیست .

ناطق نوری – از تریبون سوء استفاده نکنید .

معادیخواه – اگر مطالب کسی تحریف شد حق دارد آن تحریف را خارج از نوبت جبران کند .

کیاوش – نوار سخنرانی باسد پخش بشود .

یکی از نمایندگان ـ جلسه علنی جای پخش نوار نیست ( همهمه نمایندگان )

ناطق نوری – تقاضا میکنم نوار را پخش کنید ( زنگ رئیس – همهمه نمایندگان )

اعظم طالقانی – من به شما نوشته ام که حاضرم در مورد مرگ پدرم صحبت کنم تا موضوع برای همیشه حل شود .

غفاری – این جا محکمه و دادگاه نیست خانم ( همهمه نمایندگان )

رئیس-‌آقای حسینجانی صحبتتان را بکنید .

حسینجانی – بنام خدا ، چون تقریبا سوالهای مشابهی در مورد ایجاد محیط رعب و ارعاب و این قبیل چیزها هست و من فکر میکنم در جلسه گذشته توضیحات کافی داده باشم ، حتی نمونه اش را هم گفتم . و گفتم میتوانید از اعضای انجمن نظارت که از هفت نفرشان پنجنفر طرفدار نفر دوم بودند بپرسید که آنها شهادت بدهند آیا محیط رعب و ارعاب بوده یا محیط طبیعی بوده و در مورد انتقاد و یا تضعیف دولت مرکزی که بعضی ها مطرح کردند . اگر مساله قبول نداشتن دولت مرکزی و حکومت بود من هیچوقت حاضر نمیشدم با این دولت و حکومت همکاری کنم و توجه برادران و خواهران را مخصوصا باین نکته جلب میکنم که تا یکسال که از فرمانداری من میگذرد چرا در آن یکسال هیچیک از این موارد مطرح نبوده و همینکه من استعفا میکنم و برای نمایندگی مجلس شورای اسلامی کاندیدا میشوم این مسائل طرح میشود و بعد اگر من در جهت تضعیف دولت بی برنامه یا بدون برنامه دولت کار کرده ام مطرح باشد من این را گفتم اتفاقا هرسه وزراء کشور که در زمان وزارتشان من در آنجا کار میکردم هر سه نفرشان تشریف دارند . بعد در مورد سخنرانی دانشگاه گیلان رسما تکذیب میکنم که گفته باشم که مرحوم آت الله طالقانی به قتل رسیده باشد اگر درباره این مساله نوار با هر مدرکی هست آقایان میتوانند ارائه بدهند .

محلاتی – جمله ای را که فرمودید بگوئید .

رئیس-‌خواهش میکنم آقا بگذارید به نتیجه برسیم .

جسینجانی – روز شهادت آیت الله طالقانی من بعنوان فرماندار در بندر انزلی بودم ( یکی از نمایندگان – شهادت ؟ )‌

عسکراولادی مسلمان – چرا شهادت میگوئید ، بگوئید رحلت .

حسینجانی – اگر شهادت را بعنوان عام بگیرید .

لاهوتی – چرا این کلمه را میگوئید که آنها حساس بشوند ، رحلت بگوئید بنده مردم را به گورستان انزلی دعوت کردم و در آنجا سخنرانی هائی شد ، اتفاقا فکر میکنم تقریبا همه بازار ، همه شهر تعطیل کردند آقایان روحانیون بودند ، تمام ادارات بودند ، رئیس دادگاه انقلاب که آنوقت آقای صالحی بود و دادستان انقلاب آنجا که فعلا همینجا هستند ، آقای فرض پور نماینده آستارا ایشان هم بودند بعد از صحبت ها راه پیمائی شده بود . منتها در نهایت شدت تاسف و حزن ، البته من دقیقا نمیدانم که سوم مرحوم طالقانی بود یا خیر در دانشگاه گیلان از من برای سخنرانی دعوت کردند و آنجا هم رفته ام . منتها اگر هم گله ای ، چیزی بوده از کل خود ما بود که ما نبایستی با پیش آمدن مرگ کسی برایش جمع بشویم برادران و خواهران باز هم عرض میکنم اگر شکی در مورد اینگونه مسائل دارند خوب ، گفتم میتوانند اگر مدرکی ، چیزی دارند میتوانند ارائه دهند ولی باز اینجا میگویم و حرفم را تکرار میکنم که مساله قتل یا کشتن را در همین جا من طرح نکردم و معتقد هم باین نیستم . آقای دانش فرمودند که تو گفتی که قدرت این را دارم که با فرماندار مقابله کنم این حرف را مخالفین گفته اند نه من . یا مساله اینکه شهر را بآتش میکشم بهیچوجه من چنین جمله ای را نگفته ام . در مورد اینکه آقای دیالمه فرمودند که پرونده در دادسرا بعنوان اهانت و تخریب وجود دارد اصلا تخریبی نبوده و کلا تکذیب میکنم و مساله اهانت را که مطرح کردند من خودم جریان را توضیح دادم آقای خلخالی هم توضیح دادند که در اعتراضی بوده که به فرمانداری داشتیم که باید جلو این کارها گرفته بشود و بعد اگر پرونده بوده چرا دادگستری و یا دادسرا تا حالا مرا نخواسته که از من توضیحی بخواهد . من دیگر عرضی ندارم اگر باز مساله ای باشد آقایان لاهوتی ، فومنی ، یوسفی و خیلی ها هستند که فکر میکنم از نزدیک جریانات و کارهای مربوط را بمن میدانند یعنی بعنوان شاهد معرفی میکنم که اگر مجلس و هیات رئیسه اجازه دهند شهادتشان را در اینجا میدهند من دیگر عرض ندارم .

رئیس- خیلی متشکریم شما دفاعتان را کردید و آقایان هم جواب شنیدند ( عبدالکریمی – قبل از رای گیری از آقای خلخالی سوالی دارم ) امکان ندارد و خواهش میکنم بنشینید این کارها در کمیسیون تحقیق شده است یعنی باندازه کافی بحث شده است ، من خیال میکنم از موقعی که اعتبارنامه ها مطرح شده تاکنون این اندازه توضیح موافق و مخالف نداشته ایم و مطلب باندازه کافی روشن شده است بنابراین باید رای بگیریم و بنده اعلام رای میکنم .

یکی از نمایندگان – نوار پخش نشد و در کمیسیون هم پخش نشده است .

منشی – نوار در صلاحیت کمیسیون تحقیق است . . .

کیاوش – مگر آقای حسینجانی نفرمودند که ایشان آن حرف را نگفته اند پس نوار را پخش کنید که ببینیم گفته اند یا خیر ، جواب آقای دکتر زرگر هم باید داده شود . ( همهمه نمایندگان )

رئیس- اقای کیاوش این مسائل از وظائف کمیسیون تحقیق است و باین مسائل توجه کرده اند حالا اعرام رای شده است . آقایان توجه داشته باشند کارتهائی را که خدمتشان هست در گلدانها نیندازند . چون رای مخفی است و باید موافق یا مخالف یا ممتنع را روی کاغذ سفید مرقوم بفرمائید .

( اخذ رای بعمل آمد و نتیجه بشرح زیر اعلام شد )

رئیس- نتیجه آراء استخراج شده بشرح زیر است :

عده حاضر در جلسه ۱۹۸ نفر ، مخالف ۷۸ نفر موافق ۷۴ نفر ، ممتنع ۴۶ نفر . بنابراین اعتبارنامه اقای حسینجانی رد شد .

مخبر شعبه – پایان جلسه

رئیس- جلسه ختم میشود . جلسه بعد فردا صبح ساعت ده خواهد بود .

( جلسه ساعت سیزده و بیست و پنج دقیقه پایان یافت )

رئیس سنی مجلس شورای ملی جمهوری اسلامی ایران – دکتر یدالله سحابی [۱]

جستارهای وابسته[ویرایش]

  1. http://ical.ir/index.php?option=com_mashrooh&view=session&id=9&page=70&Itemid=38