برگه:IranDarZamanSasanian.pdf/۲۵۵

از ویکی‌نبشته
این برگ هم‌سنجی شده‌است.

زر و قوائمش از سیم است، ساعتی آشکار می‌شود و ناپدید می‌گردد. هرکس در ساعت ظهور در او نظر کند، دعایش مستجاب خواهد بود و گویند در این شب بر کوه بزرگ صورت گاوی سفید پدیدار شود و اگر محصول آن سال خوب باشد: دو بار نعره برآورد و (اگر خشک‌سال باشد) یک‌بار فریاد کند[۱]. در این عبارت قصۀ اراده ماه، که یک گاو آن را می‌کشد جالب توجه است، در موزه هرمیتاژ[۲] لنین‌گراد، جام نقرۀ از عهد ساسانیان باقی است، که آن را جام کلیمو[۳] نامند. در این جام نقش خدای ماد دیده می‌شود، که بر تختی نشسته و اطراف او را هلالی احاطه کرده است. در زیر آن اراده است، که چهار گاو آن را می‌کشد (ش ۸)[۴].

روز دهم بهمن، عید مشهور سذگ (سده) بوده، که جشن خاص آتش است و غالبا در کتب مورخان ایران و عرب، ذکر آن آمده است[۵]. این عید را گاهی به هوشنگ اولین پادشاه سلسله داستانی پیشدادی، و گاهی به بیوراسپ ظالم یا دهاگ (که فردوسی او را ضحاک می‌نامد) نسبت داده‌اند، که انسانی اژدهافش بود و بدست فریدون اسیر شد.

بنا بر روایت بیرونی[۶] ایرانیان «در شب سذگ دود برمی‌انگیزند، تا دفع مضرات کند. افروختن و شعله‌ور گردانیدن آتش در این شب و راندن حیوانات وحشی و پرانیدن مرغان در میان شعله و نوشیدن شراب و تفریح نمودن در گرد


  1. در اینجا در متن آثار الباقیه نقصی هست (بیرونی، ص ۲۲۶، ترجمه، ص ۱۳- ۲۱۲). در این عبارت، که ذکر شد، راجع برسم گاه‌شماری قدیم، که ماه دذو را اول سال حساب می‌کردند دیده می‌شود (رک بالاتر ص،۱۰).
  2. Hermitage
  3. Klimowa
  4. هرتسفلد وست خسرو Der Thron des Khosro، سالنامه مجموعه‌های آثار هنری پروس Jahrbuch der preussischen Kunazammlungen، ج ۴۱، ص ۴ و ۱۲۴؛ تاریخ صنایع پوپ، B, IV 207.
  5. کریستنسن، انسان نخستین الخ،۱، ص ۱۴-۲۱۳.
  6. ص ۲۷-۲۲۶؛ ترجمه ص ۱۴-۲۱۳.