برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۱۸۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده السين
اسلاميه
 

محل اداره : لاله زار . خانه وثوق نظام عنوان تلگرافی اسلامی . قیمت اشتراك سالیانه مرکز و ولایات ٤ تومان ، خارجه ٥ تومان . تك شماره چهار شاهی.

(۱۳۰) اسلامیه

روزنامه هفتگی اسلامیه با چاپ سنگی در تبریز در سال ١٣٢٤ قمری منتشر شده است . صاحب امتیاز و نگارنده روزنامه اسلامیه میرزا ابو القاسم ضياء العلماء بوده که در روز عاشورای سال ۱۳۳۰ قمری با هفت نفر دیگر بوسیله روس ها بدار آویخته و اعدام گردیدند . اسلامیه مدت زیادی انتشار نیافته و شماره هشتم آن در ۲۹ ربیع الاول ۱۳۲۵ قمری منتشر شده است .

مرحوم کسروی در تاریخ مشروطه ایران در جائیکه از بانیان مشروطه در آذربایجان گفتگو میکند (ص) ٣٦٣ جلد اول تاريخ مذكور ( نام ضياء العلما را پهلوی اسامی شیخ محمد خیابانی و سید المحققین و میرزا اسماعیل نوبری یاد کرده و در باره آنها مینویسد : د اینان همگی در مشروطه خواهی پایدار ماندند » .

سپس در چند سطر پائین تر مینویسد : « ضیاء العلما از يك خاندان تو انگر خود جوان دانشمندی میبود که گذشته از درسهاهای ملائی بزبانهای اروپایی نیز می پرداخت.»

در ص ۳۷۲ همین مجلد تصویر ضیاء العلماء در لباس عمامه با دانی خود حاج محمد قلیخان چاپ شده است.

(۱۳۱) اسلامیه

روزنامه هفتگی اسلامیه بمدیری ( احمد بصیرت ) در تبریز تاسیس و در سال ١٣٢٤ قمری منتشر شده است. مرحوم تربیت در فهرست جراید آذربایجان این روزنامه را « روزنامه ارتجاعی » ضبط کرده است. مدیر روزنامه اسلامیه همان کسیست که در تبریز روزنامه های اخوت و اتحاد را منتشر نموده و ما در محل خود از این دو روزنامه گفتگو کرده ایم.

نکته ای که اشاره بدان لازم میباشد این است که در سال ۱۳۲٤ قمری در شهر تبریز دو روزنامه بنام ( اسلاميه ) منتشر شده است و هر کدام مدير وصاحب امتياز جدا گانه داشته و هیچ کدام مربوط بدیگری نیست. مرحوم برون نیز در فهرست مطبوعات فارسی خود (صفحات ٤٣ و ٤٤) برای هر کدام از این دو روزنامه عنوان علیحده قرار داده و شرح هر يك را جدگانه ضبط کرده است.

(۱۳۱) آسمان

روزنامه آسمان بمدیری و سر دبیری (محمود عرفان) در طهران تاسیس

–۱۸۵–