برگه:Tarikh-e Iran-e Bastan.pdf/۸۹۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی نشده است.

(تقریبا هفت هزار و چهارصد مطر)، ولی احوال فلاکت‌بار یونانیها را پس از جنگ ترموپیل و جنگ دریائی آرتمیزیوم و فرار کشتیهای یونانی به سالامین و داخل شدن خشیارشا به آتّیک روشن‌تر شرح داده و گفته،: وحشت و اضطراب و تشتّت آراء بین یونانیها در سالامین بقدری بود، که بسخنان اوری‌بیاد سردار قشون یونان گوش نمی‌دادند و لاسدمونیها مقصودی جز مراجعت به اوطان خود نداشتند.

در این حال تمیستوکل حیله‌ای بکار برد و ایرانیها را به جنگ دریائی در جای تنگ سالامین کشانید و بعد از ذکر شرح کیفیات جنگ گوید، که تمیستوکل باعث این فتح شد.

جنگ قرطاجنه با جبّار سی‌سیل

دیودور گوید (کتاب ۱۱، بند ۲۰-۲۷): قرطاجنه سردار نامی خود آمیلکار۱ را به فرماندهی معین کرد و او با سپاه برّی و بحری نیرومند عازم سی‌سیل گردید. سپاه برّی او مرکب از ۳۰۰۰۰۰ نفر و قوّۀ بحری عبارت از ۲۰۰۰ کشتی دراز بود. ۳۰۰۰ کشتی هم برای حمل آذوقه تدارک کرده بودند. در موقع عبور از دریای مغرب (مدیترانه)، یا چنانکه دیودور گوید، دریای (لیبیا) طوفان آسیب زیاد به کشتیهای حمل آذوقه رسانید و در نتیجه اسبها و ارّابه‌هائی از دست رفتند. در بندر پانورم۲ او سه روز برای تعمیرات توقف کرده بعد عازم هیمر۳ شد. در نزدیکی این شهر دو اردو زد، کشتیهای دراز را بساحل کشیده دور آن خندقی کند و حصاری از چوب بساخت.

بعد استحکاماتی برای اردوی سپاه برّی بساخت و آذوقه را بساحل برده کشتیها را به جزیرۀ ساردین فرستاد، تا باز آذوقه حمل کنند. پس از این کارها او حمله بشهر هیمر کرده اهالی را، که برای جنگ بیرون آمده بودند، شکست داد.

در این موقع وحشت و اضطرابی در درون شهر ایجاد شد. ترون۴، که در اینجا حکومت داشت و رئیس ساخلو اینجا بود، رسولی به سیراکوز نزد گلن جبار سی‌سیل فرستاد، که بی‌درنگ به کمک او بیاید. بمجرّد وصول این خبر او با پنجاه


________________________________________

(1) - Amilcar.

(2) - Panorme.

(3) - Himere.

(4) - Theron.

تاریخ ایران باستان جلد ۱