برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۲۲۸

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده القاء
آفتاب
 

مختصر توضیحی بدهیم. کتاب اول که نام اصلی آن بزبان انگلیسی می باشد و در اینجا بنام ( وسائل رستگاری ) ترجمه شده، از تالیفات مستر سموئیل اسمایلز یکی از مشاهیر علما و نویسندگان انگلیس است. مولف در سال ۱۸۱۲ میلادی متولد شده است ، مترجم کتاب که در ذیل ترجمههای خود (ب) امضا کرده ، آقای حاج شيخ محمد باقر الفت فرزند مرحوم آقا نجفی معروف و در حقیقت موسس مجله آفتاب می باشد و اغلب مقالات و ترجمههای مجله بقلم اوست . کتاب مذکور بعدا بنام ( اعتماد بنفس ) مجددا بوسیله آقای علی دشتی، مدير وصاحب امتیاز روزنامه شفق ؛ ترجمه و چند مرتبه چاپ شده است .

تا آنجا که نگارنده اطلاع دارد ترجمه آقای الفت که ضمیمه مجله آفتاب چاپ شده بیش از ٦٤ صفحه آن طبع نگردیده است . و اما کتاب دوم یعنی پرورش استقلال که آن را نیز آقای الفت ترجمه نموده و از همان شماره اول مجله طبع گردیده، تالیف نویسنده و سیاست مدار مشهور فرانسوی (الفونس اسکروس) متولد ١٨١٤ ومتوفى ١٨٧٦ میباشد .

مترجم در مقدمه که راجع باین کتاب تدوین کرده مینویسد : « از اهم اموری که اداره آفتاب بر عهده دارد یکی ترجمه کتب و مقالاتیست که قارئین را در تربیت و تعليم ابناء عزیز خود بکار آید و از بهترین کتب مولفه در این باب کتابیست که عالم مشهور فرانسوی ( الفونس اسکروس ) تالیف نموده وعبدالعزيز محمد افندی از فضلاء مصر به ترجمه اش بعربی پرداخته است از اینجا معلوم میشود ترجمه آقای الفت از ترجمه عربی کتاب اقتباس شده کتاب مذكور شرح حال يك زن بنام هیلانه و شوهرش موسوم بدکتر ( اراسم ) میباشد که پس از گذشتن يك سال از ازدواج آندو شو هر بسبب يك اتهام سیاسی محکوم بحبس میگردد .

چندی از حبس شوهر نمیگذرد که هیلانه احساس حمل میکند و فرزندی پیدا می کند که آنرا (امیل) نام میگذارد . بین زن و شوهر نامه هائی در باره تربیت و تعلیم پسر رد و بدل میشود که مکاتیب مذکور را مولف بصورت کتابی در آورده و آن را بنام (امیل قرن نوزدهم) موسوم گردانیده است ولی مترجم اسم کتاب را عوض کرده و پرورش استقلال نام گذاشته است .

درباره ترجمه فارسی این کتاب تا آنجا که نگارنده اطلاع دارد ۱۲۸ صفحه آن بچاپ رسیده و ضمیمه مجله آفتاب منتشر شده است.

مجله آفتاب با قطع كوچك خشتی و با چاپ سربی ، در مطبعه حبل المتین اصفهان چاپ و منتشر میشده و محل اداره آن ( اصفهان تیمچه حاج کریم ) بوده است از مجله آفتاب جمعا هشت شماره منتشر شده و شماره ۷ و ۸ آن که آخرین شماره مجله میباشد در يك جلد در تاریخ ٢٤ رمضان ۱۳۲۹ قمری مطابق سپتامبر

–۲۲۸–