برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۱۳۶

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده الرا
ارمان، ارمغان
 

۱۳۱۰ شمسی پایان یافته است بر حسب وعده ای که در پشت جلد آخرین شماره داده شده بنا بوده است بجای شماره ۱۱ و ۱۲ يك رمان تقدیم مشترکین گردد ولی نکارنده تا کنون اطلاعی بدست نیاورده که رمان مذکور انتشار یافته است یا خیر با انتشار شماره ۱۰ دوره سال اول پایان یافته و مجله ارمان هم برای همیشه تعطیل شده است . شماره ۶ و ۷ و همچنین شماره های ۸ و ۹ و ۱۰ هر کدام در يك مجلد نشر شده و مجموع صفحات دوره سالیانه آن ٣٤٨ صفحه میباشد . محل اداره طهران خیابان شاه آباد کوچه قدیمی و محل طبع آن در چایخانه های مختلف ( فردوسی ) و ( مطبعه برادران باقر زاده ) و ( مطبعه فرهومند ) است .

(۹۲) ارمغان

مجله ارمغان یکی از مجلات ادبی و تاریخی مفید زبان فارسی است و مرحوم وحید با انتشار بیست و دوساله این مجله خدمت گرانبهائی بزبان و ادبیات فارسی نموده است . آغاز تاسیس ارمغان در بهمن ماه ۱۲۹۸ شمسی در طهران بوده و باستثنای چند سال اول که بعلت نداشتن چاپخانه اختصاصی انتشار ارمغان مرتب نبود . بقیه سنوات همه ساله ده شماره منتشر و بعوض شمارههای یازده و دوازده کتاب نفیسی در شعر و ادب تقدیم مشترکین گردیده است . تصور نمیکنم کسی پیدا شود که کمترین ذوقی داشته و بمجله ارمغان آشنایی نداشته باشد . دورههای ارمغان ، چنانکه مرحوم وحید کرارا در پشت جلدهای مجله نوشته ؛ بمنزله يك كتابخانه جامع و نفیسی است که از هر جهت مطالعه کننده را از داشتن بسیاری از کتب شعر و ادب بی نیاز میسازد . شرح حال شعرای قدیم و جدید ؛ شعرای عالیقدر و متوسط ؛ مباحث لغوی و تاریخی رسا له های كوچك همه در این مجله یافت میگردد • باندازه مطالب آن متنوع و گوناگون است که هرگز خواننده را کسل و خسته ننموده و وقتی دوره یکساله آن بدست می افتد شخص مایل است از آغاز تا انجام آنرا قرائت کند. بنابر مطالب مذکور و اهمیت بخصوصی که مجله ارمغان در تاریخ جراید و مجلات ایران از لحاظ طول مدت انتشار دارد، جای آن است که ما بتفصيل از سنوات مختلف مجله بتر تتب گفتگو نموده و بتوضیح هر سال از آن جداگانه بپردازیم :

سال اول ارمغان - شماره اول سال اول مجله ارمغان بمدیری و موسی(وحید دستگردی اصفهانی) در طهران تاسیس و در بهمن ۱۲۹۸ شمسی مطابق ۱۳۳۸ قمری ؛ با چاپ سربی ، در ۳۶ صفحه بقطع كوچك خشتی ؛ منتشر شده است . شماره اول ارمغان با اشعاری که اثر طبع مرحوم وحید است تحت عنوان (مژده آغاز ارمغان يامراهو مسلك ما)

شروع میشود • مطلع اشعار این است: ای تشنه سلسبیل حیوان کاندر ظلمات التهابی

–۱۳۶–