مذاکرات مجلس شورای اسلامی/دورهٔ ۱/جلسهٔ ۱۸

از ویکی‌نبشته

مجلس شورای اسلامی دوره ۱ جلسه ۱۸

رئیس جلسه: یدالله سحابی تاریخ: ۱۳۵۹/۰۴/۲۶

شماره روزنامه رسمی: ۱۰۹۹۰ زمان: ۰۲:۴۵ تا ۱۳:۴۵


مذاکرات اولین دوره مجلس شورای اسلامی



اعلام رسمیت جلسه و تلاوت آیاتی از کلام الله مجید[ویرایش]

رئیس- جلسه رسمی است . تلاوت کلام الله آغاز میشود .

اعوذبالله من الشیطان الرجیم ، بسم الله الرحمن الرحیم

هوالذی ارسل رسوله بالهدی و دین الحق لیظهره علی الدین کله و لو کره المشرکون یا ایهاالذین آمنوا هل ادلکم علی تجاره تنحیکم من عذاب الیم . تومنون بالله و رسوله و تجاهدون فی سبیل الله باموالکم و انسکم ذلکم خیرلکم ان کنتم تعلمون ، یغفرلکم ، ذنوبکم و یدخلکم جنات تجری من تحتا الانهار و مساکن طیبه فی جنات عدن ذلک الفوز العظیم و اخری تحبونها نصر من الله و فتح قریب و بشر المومنین .

صدق الله العلی العظیم ( نمایندگان – اللهم صل علی محمد و آل محمد )

رئیس- اسامی غائبین غیر مجاز جلسه قبل قرائت میشود .

منشی – بسم الله الرحمن الرحیم ، اسامب غائبین روز دوشنبه ۱۳۵۹/۴/۲۳ اقایان : کامل عابدین زاده – محمد علی تاتاری – فخرالدین حجای – محمدعلی منتظری نجف آبادی – اسماعیل معزی – سید علی خامنه ای – عماد الدین کریمی – عبدالحمید آقا رحیمی – فتح الله امید نجف آبادی – اسحق فرهمندپور – اسدالله بیات – احمد مدنی – احمد غضنفرپور – علی معرفی زاده – سید محمد خوئینی ها – عباس ابوسعیدی منوچهری .

فخرالدین حجازی – ما حاضر بودیم .

رئیس- امضای شما در صورت جلسه نیست ( سیف الله عبدالکریمی – بنده تاخیر داشتم ) بلی تاخیر داشتید و فرقی نمیکند .

انتخاب شش نفر اعضای حقوقدان شورای نگهبان[ویرایش]

رئیس- مطالب مختلفی در دستور جلسه امروز هست . انجام مراسم تحلیف ، گزارش شعبه هشت راجع به انتخابات و گزارش کمیسیون تحقیق است و در ضمن انتخاب اعضای شورای نگهبان ، نظر به فوریت این امر یعنی عجله ای که باید در این مورد بشود که مجلس زودتر وارد وظیفه اصلیش بشود این قسمت از دستور را مقدم قرار میدهیم . همانطور که ملاحظه فرموده اید صورت ۱۲ نفر از افراد حقوقدان که از طرف شورای قضائی انتخاب شده بودند تکثیر شده و به اطلاع همه آقایان رسیده است و آقایان هم در عرض این ۴۸ ساعت و بلکه نزدیک به پنجاه ساعت که این صورت در اختیارشان بوده است تحقیق لازم را کرده اند ، مضافا به اینکه اطلاعات متقابل هم چه از طرف هیات رئیسه و چه از طرف آقایان که برای حضور ذهن دیگران لازم بوده است داده شده است بنابراین بلافاصله انتخاب شش نفر از میان دوازده نفر را شروع می کنیم . شمنا توجه بفرمائید ، ماده قانونی مربوط به چگونگی عملی را که باید برای انتخاب شورای نگهبان است میخوانم .

‹‹ پس از تصویب اعتبارنامه حداقل ۱۸۰ نفر از نمایندگان طبق اصل نودو یکم قانون اساسی به انتخاب اعضای حقوقدان شورای نگهبان که حداقل معادل دو برابر اعضای مورد نیاز آن از طرف شورای عالی قضائی به مجلس معرفی میشوند اقدام خواهد شد . ››

بنابراین . این عمل انجام شده و دوازده نفر معرفی شده اند و نقصی برای عمل و انتخاب این شش نفر از بین این دوازده نفر نیست بنابراین تذکری که آقای . . .

سیدمحمد خامنه ای – آقای دکتر من به حرف خودم باقی هستم و اعتراض نظام نامه ای دارم و معتقدم که حداقل ۱۲ نفر بوده و یا استعفا تبدیل به یازده نفر میشود (همهمه نمایندگان) . ( زنگ رئیس )

رئیس- ملاحظه بفرمائید . این توضیح بنده برای اعتراض بیان مقدر ایشان است عمل شورای قضائی انجام شده و ۱۲ نفر را معرفی کرده اند . حالا یک نفر بنام اقای جعفری لنگرودی استعفای خودشان را بوسیله رئیس سنی به مجلس داده اند . بنابراین هیچ اثری در آن پیشنهاد نمی گذارد . پیشنهاد ۱۲ نفر است و آقایان ایشان را جزو انتخابات قرار ندهند . چون ایشان اصولا استعفا داده اند . (همهمه نمایندگان)

آقا محمدی – ایشان اشتباهی این جا استعفایشان را داده اند بایستی به شورای عالی قضائی میدادند .

رئیس- امر محقق هیچ تاثیری ندارد و صورت شورای عالی قضائی از نظر ۱۲ نفر به مجلس رسیده است و ما میتوانیم روی آن صورت عمل کنیم و بنابراین آن شش نفر را از بین ۱۲ نفر انتخاب کنیم . یکی از آقایان خواسته اند که ایشان را انتخاب نکنید و شما هم میتوانید عمل کنید .

خلخالی – ما باید از بین ۱۲ نفر ۶نفر را انتخاب کنیم . الان ما ۱۲ نفر داریم بلکه ۱۱نفر داریم (همهمه نمایندگان) .

رئیس- چرا نداریم ؟ از طرف شورای عالی قضائی ۱۲نفر معرفی شده است و آنچه را که آئین نامه معین می کند انجام گرفته است . (همهمه نمایندگان) توجه بفرمائید . توضیح تکمیلی هم میدهم زیرا ایشان اسعفا داده اند ولی دلیلی نیست که استعفای ایشان را قبول کنیم شما می توانید بنویسید من شخصا فکر می کنم که هیچ خدشه ای وجود ندارد و می توانیم شروع به رای گیری کنیم .

نمایندگان – رای گیری کنید .

رئیس-‌اشکالی پیدا شده است ، یکی از آقایان پیشنهاد کرده اند که ممکن است در موقع دور گرداندن گلدانها یک تالی فاسدهائی بشود . زیرا اغلب ممکن است که آقایان در حال نشستن نتوانند خوب رای بدهند . بنابراین گلدان ها همین جا هست و آقایان تشریف بیاورند و اینجا رای بدهند . (همهمه نمایندگان)

بعضی از نمایندگان – خیلی طول می کشد .

رئیس- خیر به نظر شما اینطور می آید از این اندازه هم کمتر طول می کشد . گلدان ها را توزیع کنید .

یکی از نمایندگان – پیشنهادی در مورد رای علنی دارم .

رئیس- پیشنهاد در مورد رای علنی عملی نیست زیرا رای مخفی است و فقط در مورد اعتبارنامه گفته شده است که شخص مورد اعتراض می تواند تقاضای رای علنی بنماید بنابراین در این مورد قیدی در آئین نامه ای که در اختیار ما هست وجود ندارد . آقایان اسامی شش نفر را از بین ۱۲ نفری که به شما صورت داده شده است انتخاب کنید و در کاغذ بنویسید .

یکی از نمایندگان – اسامی را نداریم .

رئیس- صورت اسمی یک بار به همه نمایندگان داده شده است ولیکن چون تقاضا کرده اند که اسامی قرائت بشود قرائت می کنیم . آقایانی که پیشنهاد شده اند عبارتند از آقایان : سید حسن مرتضوی – دکتر علی آراد – مهدی هادوی – حسین مهرپور – گودرز افتخار جهرمی – محمد صالحی – حسین حجتی – محمود فهیمی – سید هاشم طباطبائی – سید جلال الدین مدنی کرمانی – محمد جعفر جعفری لنگرودی و آقای محسن هادوی . شش نفر از بین این ۱۲ نفر انتخاب بفرمائید .

فردوسی – آقای دکتر یک تذکر دارم .

رئیس- بفرمائید .

فردوسی – اگر این شش نفر تعیین شوند هیات رئیسه از اعتبار می افتد . بنابراین موارد دیگر را در دستور قرار بدهید بعد رای بگیرید .

رئیس- خیر اینطور که شما می فرمائید نیست .

لاهوتی – آقای دکتر لطفا این توضیح را بدهید که اگر بعضی از آقایان بخواهند به کمتر از شش نفر هم رای بدهند می توانند .

رئیس- بلی قیدی ندارند که حتما بر شش نفر رای بدهند به عقیده آنها بستگی دارد می توانند به یک نفر و یا شش نفر رای بدهند . الزامی نیست که حتما شش نفر باشند . آقایان ملاحظه بفرمایند که این رای گیری سختی هم هست و استخراج آراء هم آسان نیست و آراء باید یک به یک خوانده شود . بنابراین ایجاب می کند که چند نفر یادداشت کنند و نتیجه این آراء با یکدیگر تطبیق شود . بنابراین خواهش می کنم یکی دو نفر از آقایان که تجربه دارند تشریف بیاورند و به چهار نفر آقایان منشیها کمک کنند ، چون استخراج آراء باید به دقت ثبت شود .

( در این هنگام اخذ رای به عمل آمد و آقایان دکتر بیت اوشانا و کیاوش برای استخراج آراء در محل نطق حاضر شدند ) .

مراسم تحلیف آقای علی موحدی و ارجاع پرونده ایشان به شعبه ۶[ویرایش]

رئیس- بسم الله الرحمن الرحیم . تا شمارش آراء انجام شود فعلا به چند مساله دیگر که در دستور است می پردازیم چون اعتبارنامه آقای علی موحدی از شهرستان ساوه به مجلس رسیده است مقدمه ایشان باید ادای تحلیف کنند . تا پرونده ایشان به شعبه مربوط فرستاده شود . لطفا قرآن بگذارید و سوگندنامه را هم آماده کنید و آقای موحدی تشریف بیاورند اینجا و ادای تحلیف نمایند آقای موحدی بفرمائید .

علی موحدی – بسم الله الرحمن الرحیم . من در برابر قرآن مجید به خدای قادر متعال سوگند یاد می کنم و با تکیه بر شرف انسانی خویش تعهد می نمایم که پاسدار حریم اسلام و نگاهبان دستاوردهای انقلاب اسلامی ملت ایران و مبانی جمهوری اسلامی باشم ، ودیعه ای را که ملت به ما سپرده به عنوان امینی عادل پاسداری کنم و در انجام وضایف وکالت ، امانت و تقوی را رعایت نمایم و همواره به استقلال و اعتلای کشور و حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم پای بند باشم ، از قانون اساسی دفاع کنم و در گفته ها و نوشته ها و اظهارنظرهای استقلال کشور و آزادی مردم و تامین مصالح آنها را مد نظر داشته باشم والسلام علیکم .

رئیس- پرونده آقای موحدی به شعبه ۶فرستاده خواهد شد .

طرح گزارش شعبه ۸راجع به رد اعتبارنامه آقای علی مهیمی از شهرستان کهنوج و ارجاع آن به کمیسیون تحقیق[ویرایش]

رئیس- از مخبر شعبه هشتم آقای شجونی خواهش می کنم تشریف بیاورند و گزارش پرونده انتخاباتی آقای علی مهیمی را از کهنوج قرائت بفرمایند .

شجونی – بسم الله الرحمن الرحیم . پرونده انتخاباتی آقای علی مهیمی از شهرستان کهنوج جیرفت در ساعت یازده و نیم صبح پانزدهم تیرماه ۵۹ در شعبه هشتم مورد بررسی قرار گرفت و به اکثریت آراء رد گردید .

مخبر شعبه هشت- شجونی

رئیس- بنابراین پرونده آقای علی مهیمی برای تحقیق بیشتر به کمیسیون تحقیق فرستاده میشود .

طرح و تصویب گزارش کمیسیون تحقیق راجع به اعتبارنامه آقای علم الهدائی[ویرایش]

رئیس- از آقای دکتر یزدی مخبر کمیسون تحقیق خواهش می کنم تشریف بیاورند و پرونده آقای علم الهدائی از اردبیل را قرائت بفرمایند .

دکتر یزدی – بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین . خواهران و برادران ، سلام علیکم . گزارش کمیسیون تحقیق در مورد پرونده انتخاباتی اردبیل و اعتبارنامه آقای علم الهدائی .

پرونده انتخاباتی حوزه اردبیل و اعتبارنامه آقای علم الهدائی که به علت اعتراض آقای صادق خلخالی در جلسه علنی مجلس به کمیسیون تحقیق ارجاع گردیده بود در کمیسیون مطرح گردید ، از آنجائی که آقای خلخالی اعتراض خود را کتبا پس میگیرند ، کمیسیون تحقیق با اکثریت آراء اعتبارنامه آقای علم الهدائی را تصویب نمود .

با تشکر – مخبر کمیسیون تحقیق

رئیس- بنابه سابقه ای که در چنین موارد برای تصویب اعتبارنامه ها بوده است در چنین موردی هم فقط با قیام و قعود رای گرفته میشود ، آقایانی که با تصویب اعتبارنامه آقای علم الهدائی از اردبیل موافقت دارند قیام بفرمایند ( اکثر برخاستند ) . اعتبارنامه آقای علم الهدائی از اردبیل تصویب شد ( تکبیر نمایندگان ) .

-طرح و تصویب گزارش کمیسیون تحقیق راجع به اعتبارنامه آقای مهندس صباغیان[ویرایش]

رئیس- تا قبل از رسیدن به نتیجه آراء یک پرونده انتخاباتی دیگر مربوط به گزارش کمیسیون تحقیق ، راجع به پرونده آقای مهندس صباغیان از تهران حاضر است که تقریبا در همین حدود است و خود آقای دکتر یزدی گزارش خواهند داد .

دکتر یزدی – قبل از اینکه گزارش کمیسیون تحقیق را به عرض مجلس برسانم باید این توضیح را بدهم که بعد از اینکه این گزارش تنظیم شد آقای فواد کریمی هم کتبا اعتراض نامه خودشان را پس گرفتند و به مسوول کمیسیون دادند که من هر دو را با هم میخوانم ، موضوع گزارش اعتبارنامه آقای صباغیان نماینده تهران .

پرونده انتخاباتی و اعتبارنامه آقای صباغیان از تهران که به علت اعتراض آقای فواد کریمی به کمیسیون تحقیق ارجاع شده بود در کمیسیون مورد بررسی قرار گرفت ، آقای فواد کریمی در کمیسیون حضور بهم رسانیده و مراتب و موارد اعتراضات خود را مشروحا بیان داشتند . آقای صباغیان به دعوت کمیسیون در جلسه حاضر و در موارد مربوطه توضیحات کافی بیان داشتند . کمیسیون بعد از استماع ایرادات و سپس دفاعیات و توضیحات آقای صباغیان پرونده اعتبارنامه ایشان را با اکثریت آرا تصویب نمود .

با تشکر – مخبر کمیسیون تحقیق

( نامه آقای فواد کریمی به شرح زیر قرائت شد )

حضور محترم کمیسیون تحقیق ، نظر به اینکه این جانب بر اساس مدارکی که ملاحظه کردم به اعتبارنامه آقای هاشم صباغیان اعتراض نمودم اکنون که ممکن است به نظر برادران این مدارک کافی نباشد لذا اعتراض خود را کتبا پس میگیرم .

فواد کریمی

رئیس- بر طبق همین عملی که انجام شد نسبت به اعتبارنامه آقای صباغیان از تهران با قیام و قعود رای گرفته می شود آقایانی که با اعتبارنامه آقای مهندس صباغیان موافق هستند قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) اعتبارنامه آقای مهندس صباغیان از تهران تصویب شد . ( تکبیر نمایندگان ) .

بیانات بعد از دستور آقایان فخرالدین حجازی ، محمدتقی رنجبر ، رجائیان ، عالی پور[ویرایش]

رئیس- چون هنوز نتیجه استخراج آراء و اصل نشده است لذا چند نفر از آقایان جهت نطق قبل از دستور اسم نوشته اند که مقدم بر آنها آقای حجازی هستند و نامه ای دارند که خودشان قرائت می کنند . آقای حجازی بفرمائید . فقط همان مطلب خودتان را قرائت کنید .

فخرالدین حجازی – بسم الله الرحمن الرحیم ، ریاست محترم سنی مجلس شورای اسلامی با ابراز احترام ، مستدعی است دستور فرمائید وزیر امور خارجه به این سوال پاسخ دهند :

شب پنجشنبه بیست و ششم تیرماه در منزل سرکنسول دولت بعث عراق در ایران واقع در خیابان اقدسیه نیاوران مجلس جشنی به مناسبت سالگرد تاسیس حزب بعث با حضور گروهی از دیپلماتهای مقیم تهران برپا بوده و از مهمانان به صرف مشروبات الکلی پذیرائی میشده است و مامورین کلانتری نیاوران به دستور پلیس تهران از این مراسم حفاظت میکرده اند با توجه به اینکه روابط دولت جمهوری اسلامی ایران با دولت بعث عراق قطع است و دولت بعث عراق بزرگترین ضربات را به جمهوری اسلامی وارد میکند و دست ناپاکش به خون فرزندان انقلاب ما آغشته است چگونه سرکنسول این دولت مهاجم اجازه می یابد که علی رغم این همه خون و شهادت چنین بزم حرام و ننگینی را در ماه رمضان برپا دارد .

نماینده تهران – فخرالدین حجازی

رئیس- سوال آقای فخرالدین حجازی به وزارت امور خارجه فرستاده خواهد شد که برای ادای پاسخ حضور یابند .

حججی – ما هم با آقای حجازی موافقیم ، بله ، آقای قطب زاده باید جواب بدهند ( تکبیر نمایندگان )

یکی از نمایندگان – چرا آخر تکبیر نمیگوئید ‹‹ خمینی رهبر ›› ؟

رئیس- آقای رنجبر بفرمائید صحبت کنید .

انصاری ( منشی ) – تا زمانی که گزارش شمارش آراء واصل میشود سه نفر از آقایانی که برای نطق قبل از دستور نام نویسی کرده اند صحبت می کنند و اگر برای بقیه نوبت نرسید در جلسه آینده صحبت خواهند کرد . آقای محمدتقی رنجبر بفرمائید .

رنجبر – بسم الله الرحمن الرحیم – بار دیگر دست جنایتکار امپریالیسم آمریکا از آستین مزدوران کثیف و عوامل داخلی و خارجیش بیرون آمد اما به لطف خداوند این توطئه نیز بوسیله برادران پاسدار و نیروهای مبارز و متعهد و مسلمان کشور ایران خثی گردد و عوامل آن سرکوب و بازداشت شدند با پیشنهاد این حقیر این بوده که این مزدوران را در بهشت زهرا جایگاهی که لاله های بخون خفته انقلاب اسلامی ما برای تحقیق بخشیدن آرمان مقدس اسلام در آن مکان خوابیده اند ، آنجا محاکمه شوند تا سند عینی و استدلال باشد و حتی پیشنهاد می کنم که از خبرنگاران و نمایندگان جبهه های آزادی بخش از سراسر دنیا دعوت شود تا چهره کثیف امپریالیسم امریکا بیشتر در جهان شناخته شود و این سیستم فاشیستی به دنیا بیشتر معرفی گردد و محاکمه گروگانهای لانه جاسوسی ، که نمیشود گفت گروگان بلکه باید گفت جاسوسان لانه جاسوسی نیز در همان مکان یعنی بهشت زهرا برگزار گردد زیا به محاکمه کشیدن امریکا و سیستم جنایتکارش باید برای ملل مستضعف دنیا روشن شود ، از یک نظر و دستهائی هم در کار نباشد که در عتل کنتینانتال و یا هتلهای مشابه آن ،‌عده ای جنایات امریکا را بررسی کنند و آن صحنات زننده که در شوون ملت مبارز ایران و نمایندگان ملت مستضعف نیست در آنجا برگزار گردد و چهره هائی هم که در آنجا به استنادی که در مجله ها آمده بود که اصولا نمیشود خط اسلام را در آن چهره ها دید و عده ای از نمایندگان مردم مستضعف و مسلمان ما وقتی آنجا میروند راهشان نمیدهند و این بسیار بسیار جای تاسف بوده و هست استدعای من همین بود که انقلاب ما علی رغم فعالیتهای مزدوران و کثیفان و آنانی که روز و شب سعی می کنند و فکر می کنند تا با توطئه پشت توطئه انقلاب ما را صدمه بزنند ولی کور خوانده اند چرا که از این انقلاب ، مسلمان مبارز ، سپاهیان پاسدار و از خود گذشته و ارتشیان دلیر و مومن و مسلمان چه نیروی هوائی و دریائی و زمین و همه اقشار مختلف دفاع می کنند . انقلاب پیشرفتش در دو جبهه یا دو بعد امکان پذیر است یکی بعد ایدئولوژیکی یعنی باید در ستاسر ایران در اقصی نقاط این مملکت حتی در دهات نیز برنامه های تبلیغات اسلام و ایدئولوژی وسیع برگزار شود . چه اینکه خیلی از خواهران و برادران روستائی ما و حتی دانش آموزانشان هنوز از ماهیت برخوردار نیستند . و بعد دیگرش بعد رفاهی اجتماعی است برای توده های مستضعف و ملت مسلمان ایران که مسوولین امر هر چه زودتر بتوانند این بعد رفاهی و اجتماعی را به مصداق این حدیث که میگوید تنگدستی و فقر نزدیک است که به کفر بینجامد ‹‹ کاد الفقران یکون کفرا ›› دیگر عرضی ندارم و همه شما را بخدا می سپارم .

رئیس- نوبت آقای رجائیان است بفرمائید .

عده ای از نمایندگان – نتیجه رای را اعلام بفرمائید اقا ؟

آقا محمدی – این لیست از کجا است ؟

انصاری ( منشی ) – اجازه بفرمائید بعضی از آقایان من جمله آقای آقامحمدی اعتراض کرده اند که بنده صبح نوبت گرفته ام و این لیست از کجا است . چون در جلسه قبل ابتدا اعلام شده بود که جلسه به هر صورت علنی است و بعد به صورت غیر علنی برگزار شد این بود که سه نفر از اقایان نوبت گرفته بودند که نوبتشان به امروز محول شد و البته آقای رجائیان در این لیست نیستند و میفرمایند قبلا نوبت گرفته اند در این لیستی که از جلسه قبل بوده اسمشان نیست و قعلا نوبت اقای رنجبر و بعد نوبت ایشان است .

بعضی از نمایندگان – نتیجه رای را اعلام بفرمائید .

رئیس- آقایان توجه بفرمایند . نتیجه هنوز آماده نیست آقای رجائیان بفرمایید پنج دقیقه صحبت کنید .

رجائیان – بسم الله الرحمن الرحیم . من روز دوشنبه وقت گرفته بودم چون آن روز عملی نشد دو سه مطلب هست که تا آنجا که وقت باشد حالا یادآوری میکنم یکی مساله ایست که بعضی از برادران راجع به وضع تلویزیون فرمودند این نور چراغها باور کنید آنقدر ما را ناراحت میکند و فکر میکنم اغلب برادران هم این مساله را میدانند ، این نورافکنها خیلی ناراحت کننده است مضافا به اینکه در شرایط فعلی از نظر تحریم اقتصادی کمبود وسایل هست من پیشنهاد میکنم فقط رادیو کافی باشد و فعلا تلویزیون تعطیل بشود تا در موقع لزوم مجلس واقعا تصمیم مقتضی بگیرد مخصوصا از لحاظ لوازم یدکی و کمبود برق خیلی موثر است چون این نوار روی آنتن هم که میرود خیلی برق مصرف میکند ، و چون از شبکه دوم هم پخش می شود در همه استانها پخش نمیشود و فقط در بعضی از استانها پخش میشود لذا با این پیشنهادی که شد اگر آقایان نمایندگان اجازه بدهند فقط از رادیو پخش شود و این نورافکنها هم دیگر ما را ناراحت نکند . . . ( کیاوش – ما هم نوشتیم و امضاء کردیم ) (‌یکی از نمایندگان – خیر آقا اشکال دارد ) تا چهار سال دیگر این چراغها اعصاب ما را واقعا از بین میبرد ، مساله دیگر بطوریکه بنده یادم هست در روز پنجم خرداد ۵۸ که آقای دکتر بهشتی اینجا تشریف داشتند راجع به کار شورای انقلاب مطالبی فرمودند که ۹۸۸ لایحه و مصوبه شورای انقلاب کلاسه شده و مرتب است و وعده فرمودند که اینها تکثیر بشود و در اختیار برادران و خواهران قرار بگیرد چون از آن تاریخ به بعد یعنی از ۵۷/۱۱/۲۹ تا تاریخ ۵۸/۱۲/۸ تعداد ۹۸۸ لایحه و مصوبه است و اکنون که کار شورای انقلاب در شرف اتمام است از آن تاریخ به بعد هم مقداری لایحه و مصوبه هست ، من خواهش میکنم در ارتباط با کار آینده مجلس این لوایح و مصوبات را لازم است که برادران و خواهران داشته باشند و مطالعه کنند و این پیشنهادی را که خودشان هم قبول فرمودند ترتیبی داده بشود که در اختیار نمایندگان قرار بگیرد .

مساله دیگر ارتباط با حوزه خودم زنجان است آنهائی که اصولا از شهرستانها انتخاب شده اند یک وظایفی در حوزه انتخابیه دارند که همه برادران میدانند وضعشان فرق میکند با آنهائی که مثلا در حوزه تهران هستند وقتی که ما به حوزه انتخابیه مان میرویم واقعا یک مشکلاتی در شرایط فعلی وجود دارد که هیچ کاری از دست ما برنمی آید ، در ارتباط با این مساله موکلین ما خیال می کنند که ما قدرت مطلق هستیم هر کاری را از نظر مثلا مدیران کل و استانداری میتوانیم انجام بدهیم در صورتی که عملا می بینیم اینطور نیست مثلا استان زنجان الان در مجلس نه نفر نماینده دارد ، چند روز پیش استاندار عوض میشود و ما بوسیله مردم باخبر میشویم که استاندار عوض شده است با هیچکدام از این ۹نفر نماینده حتی یک صلاح و مشورتی هم نمیشود اگر واقعا همیشه مساله مردم را بهانه قرار میدهیم بر اینکه میگوئیم ، اما مردم هستند که باید نظر بدهند ، اگر ما به عنوان نماینده هستیم آیا لازم نبود که به عنوان صلاح ، مشورت شورا با یک نفر از ما مشورت شود (همهمه نمایندگان – زنگ رئیس )

رحمانی – آقا بنده خودم نماینده زنجانم همین استانداری که ایشان میفرمایند . . .

رئیس- بفرمائید بنشینید آقا ، بگذارید حرفشان تمام بشود آقای رجائیان شما ادامه بدهید .

رجائیان – من فقط خواهشم اینست که اگر ما واقعا نماینده هستیم که مشخص بشود و اگر هم لازم نیست که ما با خبر بشویم که به مردم بگوئیم آقا اینها به ما مربوط نیست باز مثل همان سابق که استاندار بیاید و . . .

رئیس- آقای رجائیان وقت شما تمام شد ، متشکرم (‌بعضی از نمایندگان – نتیجه رای را بخوانید آقا )‌دو سه نفر آقایان میتوانند تا حدود یک ربع صحبت کنند و بعد نتیجه رای را میخوانیم .

بعضی از نمایندگان – ممکن است دو مرتبه تکرار بشود و وقت مجلس را بگیرد .

رئیس- خیر ، احتیاج به تکرار رای نیست هیچ اختلافی هم نیست . لیست منظم است یک ربع دیگر فرصت بدهید قرائت خواهد شد .

هادی غفاری – آقا الان نزدیک ظهر است و به دستور امام و بعضی از آقایان باید جهت نماز و سخنرانی بروند . . .

رئیس- هنوز بیست دقیقه به وست نماز مانده است ، عجله نکنید ، آقای عالی پور بفرمائید .

عالی پور – بسم الله الرحمن الرحیم – بنده مطالب زیادی راجع به استان ایلام که یکی از استانهای استثنائی میباشد دارم زیرا چه از نظر موقعیت جغرافیائی چه از نظر موقعیت اجتماعی و چه از نظر درگیریهائی که با عراق دارد یکی از استانهای استثنائی است ولی چون وقت کم است بنده فقط صحبتم را منحصر میکنم به درگیریهای ایران و عراق در مرز ایلام ، استان ایلام در حدود چهارصد کیلومتر مرز مشترک با عراق دارد ، در برابر چهل و دو پاسگاههای بسیار مجهزی که عراق دارد در مرز ایران ، در استان ایلام بیست پاسگاه هست مردم ایلام برخلاف بعضی از استانها که با زن و بچه راه را بر ارتشیان می بستند ، موقعی که ستونهای ارتشی وارد استان ایلام یمشود از کیلومترها آنها را با شور و اشتیاق استقبال می کنند گاو و گوسفند برایشان می کشند . و موقعی هم که از استان ایلام خارج میشوند تا کیلومترها آنها را هلهله و شادی و با صدای الله اکبر بدرقه می کنند و چون در صول سالیان دراز مردم ایلام همیشه با عراق درگیر بوده اند به تجربه برای مردم ایلام ثابت شده است که آنها همیشه در برابر قدرت و در برابر نیرومندی عقب نشینی می کنند و مردمی که گفتم با آن شور و شوق از نظامیان استقبال میکنند همواره در کنار آنها در سنگرها هم هستند و از نظر شناسائی موقعیت نظامی عراق و از نظر اطلاعاتی که کسب می کنند در پیشرفت نظامی ما در مرز بسیار بسیار کمک می کنند و همواره دوش به دوش آنان با نیروهای متجاوز عراقی می جنگند و چون عقابی تیزبین تمام کوهها و دره و راههای ارتباطی آن منطقه را زیر نظر دارند و بهیچ وجه مجال و فرصت به ضد انقلاب و یا به عوامل بعثی عراق نداده اند که در پشت جبهه رخنه بکنند و خدای ناخواسته ایجاد ناامنی بکنند . روی این اصل برادران ارتشی و برادران پاسدار ما با خیال راحت و با رشادت و فداکاری در برابر نیروهای عراقی مقاومت میکنند و هر تجاوزی را بخوبی سرکوب می کنند و تلفات سنگینی به نیروهای عراقی وارد میآورند ولی چیزی که هست استان ایلام از نظر دفاع هوائی ضعیف است چون آنها روی اصل موقعیت جغرافیائیشان و اینکه مرزشان مسطح است و هواپیماهایشان میتوانند در سطح پائین دور از دید رادارهای ما به مناطق ما حمله میکنند ولی هواپیماهای ما که از دزفول و همدان باید برای مخابره پرواز بکنند چون از ارتفاع کوهها باید بطرف مرزهای عراق سرازیر شوند در دید رادارهای آنها هستند ، من تقاضا دارم که از طرف ارتش و ژاندارمری نسبت به دفاع ضد هوائی نهایت کوشش و جدیت را در آن منطقه بکنند و این کار حتما عملی بشود ژاندارمری هم نیازمند بهائی دارد که صورتش را به من داده اند و حتما . . .

رئیس- آقای عالی پور وقت شما تمام است .

عالی پور – چشم ، بله صورتش را به ژاندارمری کل کشور و فرمانده نیروی زمینی میدهند و حتما باید آن تجهیزات و لوازم که برای دفاع کشور که بسیار بسیار لازم است در اختیار پاسگاههای ما بگذارند ولی . . .

رئیس- آقای عالی پور وقت شما تمام است .

عالی پور – بسیار بسیار متاسفم که نمی توانم فعلا درباره محرومیت آنها توضیح بدهم و در دفعات بعد تذکر خواهم داد .

معرفی زاده – من پیشنهاد میکنم در مقابل خواستهای نمایندگان که اینجا مطرح میشود مسوولین مربوطه هفته ای یکبار بیایند اینجا و جواب بدهند مخصوصا راجع به مطالبی که آقا فرمودند و بسیار اهمیت دارد توجه بیشتری بشود ، و نیز مطلبی را که آقای حجازی مطرح فرمودند هفته آینده این مطلب مطرح شود و آقای قطب زاده حضورا جواب ما را بدهند .

کیاوش – مدیر کل هواپیمائی هم هنوز جواب ما را نداده اند .

رئیس- نتیجه آراء استخراج شده از این قرار است از ۱۹۵ رای ، آقای مهرپور ۱۷۹ رای ، آقای محسن رهامی ۱۷۲ رای ، آقای مهدی هادوی ۱۵۱ رای ، آقای آراد ۱۴۰ رای . متاسفانه در همین جا باید متوقف بشویم زیرا آقای صالحی ۷۲ رای و آقایان دیگر کمتر رای آورده اند بنابراین آقای صالحی به حد نصاب یعنی حداقل صد رای نرسیده است بنابراین نمی توانیم نظر مجلس را برای انتخاب شش نفر اعلام بکنیم . باید برای نفر ششم تجدید رای بشود (همهمه نمایندگان) اما اینکه تجدید رای برای افراد دیگر هم باید بشود و یا اینکه این موضوع را به شورایعالی قضائی اطلاع بدهیم ؟ روی این موضوع باید یک مشورتی بشود این ات که نباید در انکار تعجیل بشود ، توجه بفرمائید ، این عمل خیلی ساده است بهتر است که به روز یکشنبه آینده که جلسه علنی داریم موکول بشود ( اکثر نمایندگان – همین الان انجام بشود .)

یکی از نمایندگان – آقای سحابی نظر شما شرط است . ( کیاوش – امروز بعدازظهر این عمل انجام بشود ) .

یکی از نمایندگان – آقا همین جا مشورت کنید ،‌چرا برای بعد ؟ وانگهی یک تلفن بکنید و مشورت بکنید .

رئیس- یک قدری تامل بفرمائید تا همین امروز اینکار را انجام دهم و برای اینکار یک تنفس موقت چند دقیقه ای اعلام می شود .

یکی از نمایندگان – آقا تنفس نمیخواهد (همهمه نمایندگان)

علی اکبر ناطق نوری – با توجه به اینکه عده ای از آقایان میخواهند به نماز برسند و یا اینکه سخنرانی دارندبنابراین وقت تنفس نیست همین الان رای بگیرید ( عده ای از نمایندگان موافقیم ) .

رئیس-‌بنابراین باید مشورتی بشود ( عده ای از نمایندگان – با چه کسی باید مشورت بشود ؟ اصلا مشورت نمیخواهد ) مثل اینکه آقایان میخواهند فی المجلس تجدید رای بشود ( اکثرا ، بلی ، بلی ) .

یکی از نمایندگان – نسبت به ۱۲ نفر شورای نگهبان ، به یکی از آقایان نمایندگان فرمودید که نیاز به مشورت نیست .

لاهوتی – آقای دکتر اجازه بدهید ، الان این آقایان نسبت به این دوازده نفر آرای خودشان را داده اند (همهمه نمایندگان) الان این آقایان نمایندگان تفاهم و وثاقت خودشان را نسبت به این دوازده نفر اعلام کرده اند . یعنی به این پنج نفر ، اکثریت گفته اند اینها از نظر ما میتوانند اینجا بیایند و بعنوان شورای قضائی باشند یعنی آن هفت نفر دیگر از نظر این آقایان رای نیاورده اند (همهمه نمایندگان) به اندازه اکثریت رای نیاورده اند ، دوباره برای چه رای بگیریم ؟ این آقایان نمایندگان فقط نسبت به پنج نفر رای داده اند (همهمه نمایندگان)

علی ناطق نوری – درست مثل مرحله دوم انتخابات مجلس است .

لاهوتی – اینها رای نیاورده اند چه ارتباطی به این دارد . آقای دکتر سحابی اجازه بدهید من توضیح بدهم تا آقایان روشن بشوند .

رئیس- آقایانیکه موافق هستند بالحین رای مجدد گرفته شود قیام کنند ( اکثر برخاستند ) .

لاهوتی – آقای دکتر این درست نیست (همهمه نمایندگان)

رئیس- اوراق منتشر کنید تجدید رای میشود .

لاهوتی – این آقایان رای خودشان را یکساعت پیش نسبت به آقایان داده اند ، آیا دوباره باید رای بدهند ؟ در حالیکه مورد وثوق ما نبودند حالا یک بار دیگر برای اینها رای بدهیم ؟ (همهمه نمایندگان)

منشی – از بین آن هفت نفر بقیه یک نفر انتخاب میشود . (همهمه نمایندگان)

خلخالی – ما نسبت به پنج نفر رای دادیم و همینطور که شما میفرمائید و این پنج نفر تصویب شد ، اگر در قانون پیش بینی شده باشد که آنهائی که از حد نصاب رای کمتری آورده اند طبق همان قانون از میان آنها یکی را انتخاب کنید و اگر پیش بینی نشده باشد باید این افراد عقب افتاده یعنی کسانیکه رای آنها به حد نصاب نرسیده است از بین دوازده نفر انتخاب بشوند .

لاهوتی – تمنا میکنم اجازه بفرمائید در عرض پنج دقیقه توضیح بدهم (همهمه نمایندگان) آقایان شما الان حق رای دادن ندارید والا رای قبلی شما باطل میشود این بمنزله رای اعتماد شما نسبت به این پنج نفر است ، نسبت به بقیه رای نداده اید مثل اینکه شما بیائید به یکنفر رای اعتماد بدهید بعد بیائید تجدید رای بکنید شما میخواهید به کسانی رای بدهید که قبلا نداده اید . شما چرا به خودتان اهانت می کنید ؟

منشی – آقایان نمایندگان توجه بکنند جلسه بمدت ۱۰دقیقه تنفس اعلام میشود و بعد از ۱۰ دققه رای گیری انجام خواهد شد آقایان از مجلس خارج نشوند .

رئیس- آقای دکتر هنجن بفرمائید .

دکتر هنجنی – بسم الله الرحمن الرحیم . من در این وضعی که در مجلس موجود است یک تذکر دارم و یک پیشنهاد . تذکر من این است که آیا در مجلس فقط یک عده بخصوص باید صحبت بکنند و اجازه ندهند اگر حرفی را هم صحیح یا غلط می زنند دیگران تذکر بدهند یا نه ؟ بعضی از دوستان فرمودند که ما الان رای گرفتیم دیگر نمی توانیم رای بگیریم و اصرار زیادی هم روی توضیح دادن این مطلب داشتند ولی اجازه نمی دادند دیگران هم تذکر بدهند که این حرف آنچنان که خودشان فکر می کنند نیست ما همانطور که در انتخابات مرحله اول و دوم داشتیم این هم یک نوع انتخابات است شورای عالی قضائی دوازده نفر را معرفی کرده است و ما از بین این دوازده نفر بایستی شش نفر انتخاب بکنیم در ابتدا که دوازده نفر بودند چه بسا پاره ای از افراد در نظر نمایندگان مساوی بودند بعضی به این رای دادند و بعضی به دیگری بار دوم وقتیکه رای تکرار میشود پنج نفر که انتخاب شده اند ، به اعتقاد من همانطور که برای شش نفر که نیاز بود انتخاب بشوید شورای عالی قضائی دوازده نفر معرفی کرده است حالا که یک نفر باقی مانده است و باید انتخاب بشود ما باید از بین دو نفری که در ردیف ششم و هفتم قرار گرفته اند و رای بیشتری دارند رای بگیریم هر یک از این دو نفر که رای لازم را آورده او انتخاب بشود ،‌نیازی نیست که از بین هفت نفر یکنفر را انتخاب کنیم . تفوه شد به اینکه ما باید بین هفت نفر بعدی رای بگیریم ، یکنفر انتخاب بشود روی موازین قانونی در انتخابات ما باید بین دو نفر بعدی رای بگیریم هر کدام رای لازم را آورد انتخاب بشود و بین آن دو نفر بعدی آن شناختی که بعضی از دوستان گفتند ما داریم و حتی آقای هاشمی اگر اجازه بدهند فرمودند من نسبت به آقای صالحی یک شناخت خوبی دارم اگر آقایان بخواهند از این وضع زودتر نجات پیدا بکنند من اعتقاد دارم که از این دو نفر یکی را که شایسته تر هست انتخاب بکنیم و مجلس وارد دستور واقعی خودش بشود عرضی دیگر ندارم والسلام . ( صحیح است ) .

رئیس- آقای محلاتی فرمایشی دارید بفرمائید .

محلاتی – فکر میکنم با دوستان هم فکر باشم الان هم که خدمت آقایان در هیات رئیسه بودیم ، بحث همین بود که توصیه بشود که به یکنفر رای داده بشود که این کار تمام بشود اما از نظر قانونی آن هفت نفر الان حق دارند که انتخاب بشوند بنابراین این حق برای آن هفت نفر هست اما توصیه میشود که به همان نفر اول ، توصیه به قانون ، آقای شیخ محمد یزدی تائید فرمودند بنده هم تایید میکنم . آقای هاشمی هم تایید میکنند ، اینهائی که می شناسیم آقای صالحی ، و فکر میکنم حق را به هر هفت نفر بدهیم ولی رای را زودتر به همان یکنفر بدهیم تا تمام بشود ( خنده نمایندگان ) .

رئیس- آقایان توجه بفرمائید ، اعلام رای میشود ، هفت نفری که آرایشان به حد نصاب نرسیده است آقای صالحی ۷۶رای ، آقای لنگرودی ۷۴ رای ، آقای مرتضوی ۴۷ رای ، آقای طباطبائی ۳۸ رای ، آقای لنگرودی ۱۵ رای ، آقای حجتی ۱۰ رای و آقای فهیمی ۴ رای . بنابراین من موظفم هر هفت نفر را معرفی کنم آقایان دو نفر اول ، دو نفری که مقدم هستند . آقایان صالحی و مدنی هستند به اختیار خودتان یا به این دو نفر و یا به هفت نفر میتوانید رای بدهید .

یکی از نمایندگان – پیشنهاد می کنم جلسه آینده روز شنبه باشد .

رئیس- اول بایستی آن انتخاب شونده هم قبول بکند ، ما باید به آنها ابلاغ بکنیم و آنها قبول خودشان را به ما بگویند و من به مجلس اعلام بکنم آنوقت اعتبار خواهد داشت الن تعطیل شده است این کار باید روز شنبه انجام بشود بعلاوه شما باید صورت اسامی افراد هیات رئیسه را قبلا بدهید تا اینجا ثبت بشود و آقایان منظم بکنند . این است که گفتم روز یک شنبه . برای روز شنبه امکان ندارد فراهم بشود ، من باید معرفی بکنم و بعدا شما نتیجه اش را بگوئید بعد من در اینجا ابلاغ بکنم که مجلس از نظر انتخاب شورای نگهبان اعتبار دارد اینکار اقلا یک روز وقت میخواهد ثانیا آنهائیکه کاندیدا هستند برای هیات رئیسه بایستی خودشان را معرفی بکنند من وقت را تا روز شنبه ساعت ۵بعدازظهر معین می کنم که افرادی که داوطلب هستند برای هر یک از کارهای هیات رئیسه ، بایستی خودشان را معرفی بکنند افرادی که داوطلب یکی از مقامهای هیات رئیسه هستند ، اعم از ریاست ، نیابت ریاست ، منشی گری و کارپردازی تکرار میکنم . رئیس یکنفر ، نایب رئیس دو نفر ، منشی شش نفر ، کارپرداز سه نفر ، آقایان کدامشان داوطلب هر یک از این مقامها هستند روی یک ورقه تا ساعت ۵بعدازظهر روز شنبه خودشان را به هیات رئیسه معرفی کنند باین جهت نمی شود که صبح شنبه ما جلسه داشته باشیم بنابراین جلسه ساعت ۹صبح روز یکشنبه تشکیل خواهد شد (همهمه نمایندگان)

دکتر آیت – یک تذکر آئین نامه ای راجع به رئیس مجلس دارم ( رئیس- الان مطرح نیست آقا ) این چیزی که شما اعلام کردید خلاف قانون اساسی است . اول باید آئین نامه تصویب بشود بعد رئیس دائمی .

رئیس-‌چنین چیزی در آئین نامه وجود ندارد .

دکتر آیت – الان قانون اساسی اینجا است و برای شما میخوانم . اجازه بفرمائید اصل شصت و پنجم و اصل شصت و ششم ، در اصل شصت و پنجم میگوید که باید آئین نامه داخلی مجلس با دو سوم آراء خود مجلس تثویب بشود . و در اصل شصت و ششم میگوید باید انتخاب رئیس و هیات رئیسه مطابق آئین نامه داخلی مجلی انتخاب بشوند . پس اول آئین نامه داخلی را خود مجلس باید دو سوم آراء تصویب بکند و بعد رئیس دائمی مجلس را مطابق آن معلوم نماید .

رئیس- این هم آئین نامه داخلی مجلس است که این را معین کرده است با این وصف در یک ماده ای تصریح دارد که بعد از انتخاب اعضای شورای نگهبان بلافاصله بایستی برای انتخاب هیات رئیسه اقدام شود .

رضا اصفهانی – تا وقتی که آئین نامه داخلی آماده نشده است اینکار عملی نیست .

توکلی – آنهائیکه قصد داشته باشند کاندیدا کنند خودشان را برای هیات رئیسه از اول این صحبت ها بین نمایندگان شده است و همه آمادگی دارند امروز بعدازظهر از کانیداها سوال بکنید و شنبه هم همه تشریف بیاورند تا جلسه داشته باشیم شما که الان یکروز به عقب می اندازید بدانید که هر معصیتی که بخاطر قوانی غلط موجود بشود گناهی به گردن شما و ما است . بیست و چهار ساعت هم بیست و چهار ساعت است دلیل منطقی واقعا در این نمی بینیم که یکروز عقب بیفتد .

رئیس- من آنجا گفتم راجع به همین انتخابی که امروز کردید بفرض هم کامل بشود باید ما اطلاع بدهیم و آنها هم قبولی خودشان را بگویند

بلافاصله که روز شنبه آماده نیستیم باید با حضور آنها این عمل بشود بنابراین روز شنبه مجلس آماده برای این کار نیست .

توکلی – الان ۴۸ ساعت تا روز شنبه وقت هست .

رئیس- خیر اقا فردا جمعه است .

کمالی نیا – طبق قانون اساسی اول باید آئین نامه تصویب بشود بعد هیات رئیسه انتخاب بشود بنابراین هیچ اشکالی ندارد که جلسه روز شنبه برای تصویب آئین نامه تشکیل بشود ( صحیح است ) .

رئیس- آقای محترم هر قانونی را که بخواهد مجلس تصویب بکند باید با حضور شورای نگهبان باشد ، تا شورای نگهبان نباشد ، رای گیری صحیح نیست .

توکلی – جناب آقای سحابی اگر از اول انقلاب تا حالا آقایانی که دست اندر کار هستند ، مثل ما که در شهرستان بودم فکر جمعه را میخواستیم بکنیم که جمعه تعطیل است . کار مملکت الان شش ماه به عقب افتاده بود .

روز جمعه چهار نفر با این آقایان صحبت می کنند و قانعشان می کنند و شنبه می آیند در جلسه شرکت می کنند .

رئیس- خدا کند شما در همه کارها همینطور باشید .

دکتر آیت – آقای سحابی ، مطابق قانون اساسی ، حضور شورای نگهبان هیچوقت در جلسه لازم نیست .

یکی از نمایندگان – فقط تاییدش مورد نظر است .

یکی از نمایندگان – برای تشکیل جلسه شنبه رای بگیرند ، نظر شما که نمی تواند تحمیل باشد .

رئیس- از این اصرارها نفرمائید جلسه روز یکشنبه ساعت ۹صبح خواهد بود آقایان توجه بفرمائید از آراء ماخوذه که ۱۸۲ رای بوده است آقای صالحی ۱۳۲ رای آقای مدنی ۲۷ رای ، آقای مرتضوی ۷رای ،‌آقای لنگرودی یک رای آورده اند . بنابراین آقای صالحی به عنوان نفر ششم انتخاب شدند .

پایان جلسه[ویرایش]

رئیس- جلسه ختم میشود و جلسه آینده به روز یکشنبه ساعت ۹موکول میشود .

( جلسه ساعت سیزده و چهل و پنج دقیقه پایان یافت )

رئیس سنی مجلس شورای جمهوری اسلامی ایران – دکتر یدالله سحابی[۱]

جستارهای وابسته[ویرایش]

  1. http://ical.ir/index.php?option=com_mashrooh&view=session&id=17&Itemid=38