مذاکرات مجلس شورای اسلامی/دورهٔ ۱/جلسهٔ ۱۶

از ویکی‌نبشته

مجلس شورای اسلامی دوره ۱ جلسه ۱۶

رئیس جلسه: یدالله سحابی

تاریخ: ۱۳۵۹/۰۴/۲۲

شماره روزنامه رسمی: ۱۰۹۸۴

زمان: ۰۹:۳۵ تا ۱۳:۰۰


مذاکرات اولین دوره مجلس شورای اسلامی




تلاوت ایاتی از کلام الله مجید[ویرایش]

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم – بسم الله الرحمن الرحیم

قد افلح المومنون . الذین هم فی صلاتهم خاشعون ، والذین هم عن اللغو معرضون . والذین هم للزکوه فاعلون . والذین هم لفروجهم حافظون . الاعلی ازواجهم اوما ملکت ایمانهم فاتهم غیر ملومین فمن ابتغی وراء ذلک فاولئک هم العادون . والذین هم لاماناتهم و عهدهم راعون . والذین هم علی صلواتهم یحافظون اولئک هم الوارثون .

( صدق الله العلی العظیم – حضار صلوات فرستادند )

اعلام رسمیت جلسه و بیانات قبل از دستور آقایان انصاری ، شجونی ، رضا اصفهانی ، حقانی ، معادیخواه و بیانات آقای محمد مجتهد شبستری راجع به آئین نامه داخل[ویرایش]

رئیس- جلسه رسمی است صحبتهای قبل از دستور شروع میشود و چون دستور جلسه امروز مختصر است و به علت اینکه هنوز صورت آقایان اعضای شورای نگهبان واصل نشده است و فرضت زیادی داریم بنابراین با تقاضاهای مکرری که شده است پنج نفر بعنوان نطق قبل از دستور صحبت خواهند کرد خواهش میکنم بترتیب نوبت بفرمائید .

منشی – بسم الله الرحمن الرحیم . در نطق قبل از دستور ابتدا آقای مجید انصاری صحبت میکنند .

مجید انصاری[ویرایش]

بسم الله الرحمن الرحیم ، خدا را سپاس که دیگر بار لطف و عنایت خویش را در حق ملت رنجدیده و مسلمان و انقلابی ایران به منطقه ظهور رسانید و کید شیطان که همواره ضعیف و محکوم به شکست است مجددا شکست خورد و توطئه نافرجام کودتا بوسیله بهترین فرزندان اسلام و انقلاب خنثی شد در همین رابطه مطالبی را که یادداشت شده است بطور مختصر عرض می کنم گرچه وقت کوتاه است موضوع هم بسیار عمیق و وسیع است . بعد از جریان شکست کودتای طرح شده از قبل بوسیله آمریکا بوسیله شنهای روان که عامل این حرکت شنهای روان و عامل این شکست مفتضحانه امریکا معنویت امام و انقلاب بود نکات تاریک و مبهمی در جریان بود مساله بمباران هلیکوپتر و شهادت فرمانده سپاه پاسداران یزد که همه ملت بی صبرانه از مسوولین می خواستند که در این رابطه تحقیق شود و عناصر ضد انقلاب وابسته به امریکا که در درون ارتش هستند به ملت معرفی شوند ولی متاسفانه کوچکترین اقدامی نشده و من نمی دانم چرا عده ای از مسوولین تنها خود را لایق رازداری اسرار انقلاب می دانند و برخلاف فرموده امام که بارها فرموده اند همه کار را مردم انجام داده اند و حتی در صحبت پریروز فرمودند ، ‹‹ روح الله کوبنده نیست شما کوبنده هستید ›› ولی متاسفانه عده ای هستند که فقط خود را کوبنده می دانند و مردم را بهیچ ، می انگارند و واقعیتها را بمردم نمی گویند تا قضیه به این کودتای چند روز قبل منجر شد که خوشبختانه توسط برادران پاسدار و کمیته ها و انجمن اسلامی نیروی هوائی خنثی شد ، این برادران و این انجمن هائیکه از بدو انقلاب آماج تبلیغات شایعه سازان ضد انقلاب و وابسته به آمریکا متوجه آنها بود و حتی متاسفانه چه دولت موقت و چه بعد از دولت موقت از طرف مسوولین این نهادها همواره تضعیف شدند و یادمان هست که اولین صحبت مسوولین در تلویزیون در دوره دولت موقت کوبیدن کمیته ها کوبیدن پاسداران ، کوبیدن انجمنهای اسلامی بجرم دخالتهای بی جا بود و لابد این دخالت پریروز هم از دیدگاه ملیون دخالت بیجا بوده است که سلسله مراتب ارتشی را رعایت نکرده اند ( تکبیر نمایندگان ) بنده باندازه وقت این تکبیرها بیشتر صحبت می کنم در هر حال این برادران جان بر کف این توطئه را خنثی کردند و با کمال تاسف و تاثر بجای تشویق این فرزندان راستین اسلام که جا دارد ملت ایران و مسوولین امر به پای اینها عالیترین سلام و درودش را نثار کند ولی می بینم که در مصاحبه ها و سخنرانیها بجای تشویق دارند به آنها نق می زنند و باز یواش یواش همان مسائل انضباط داخلی و خودسرانه عمل نکردنها مطرح میشود بعلاوه سپاه پاسداران امروز وضع ناهنجاری دارد و به وضع آنها رسیدگی نمیشود و در بلاتکلیفی است و شنیده ام که اخیرا هم از دادن اسلحه به آنها مضایقه میشود این برای انقلاب یک فاجعه است و مسوولین باید بدانند که پاسداران ما کسانی نیستند که تسلیم این مسائل بشوند و مسوولیتی که آگاه یا ناخودآگاه در این جهات حرکت می کنند در هر حال اکنون مساله توطئه امریکا است و همه ملت و این مجلس از شورای انقلاب و از ریاست جمهوری می خواهند که با سرعت و قاطعیت تک تک عوامل این توطئه را شناسائی بکنند و در محضر ملت محاکمه کنند چرا به این عجله و دستپاچگی آقای باقری فرمانده سابق نیروی هوائی را آزاد کردند آیا آزادی حسن نزیه که مسوولین آمدند پشت تلویزیون و گفتند حسن نزیه ، نزیه است . . .

رئیس- آقای انصاری وقت شما تمام است .

یکی از نمایندگان – مدتی هم فرار کرد .

یکی از نمایندگان – آقا ادامه بدهید .

انصاری – اجازه بدهید مطلبم را به اندازه آن تکبیرها خدمتتان عرض کنم چون امروز چیزی هم در دستور کار مجلس نداریم .

خلخالی – آقای سحابی من آدم شلوغی هستم چرا به آقای نزیه که میرسد می گوئید وقت تمام شد ؟

رئیس- وقت باندازه ای که معین شده است داده میشود (همهمه نمایندگان) ببینید آقایان شما چقدر وضع مجلس را بهم می زنید .

انصاری – من دو سه دقیقه بیشتر صحبت نکرده ام ، آیا رهائی حسن نزیه که اکنون نکته و نقطه مقاومتی در مقابل انقلاب ما است پنبه گوش اینها نباید بشود ؟ خسرو قشقائی را گرفتند و گفتند چون سندی علیه او نبود آزادش کردیم و تازه مواخذه کردند و در تلویزیون هم آمدند و در نطقهایشان سپاه را کوبیدند که چرا او را بازداشت کردند ، بگوئید امروز خسرو در کجاست ؟ او بختیار ایران است ( زنگ رئیس ) .

رئیس- آقای انصاری وقت شما تمام شده است .

انصاری – و امروز در اینجا من به شما عرض می کنم که این عوامل کدتا را ملت نمی بخشد و مردم می خواهند هر چه زودتر و سریعتر چون مساله کدتا است اینها را بصرف احتمال دستگیر کنند چون مرتبا زنگ می زنند و می فرمایند که وقت من تمام شده است مطلبی را که یادداشت کرده ام مختصرا بعرض می رسانم .

یکی از نمایندگان – نفر دوم وقتش را به آقای انصاری بدهد .

انصاری – بنابراین در پایان عرایضم عرض می کنم که مجلس از پاسداران ، از انجمن اسلامی و از کمیته ها نهایت تقدیر را دارد و از استاندار خوزستان هم سپاسگزاری می کنم بخاطر قاطعیت انقلابی که در این عمل بخرج داد و از دولت می خواهیم که در قبال این مساله با قاطعیت رفتار کند و من شخصا پیشنهاد می کنم که نماینده محترم مردم قم در مجلس شورای اسلامی جناب آقای خلخالی را مسوول پی گیری این توطئه بکنند ( تکبیر نمایندگان ) و ان شاء الله مسوولین وزارتخانه ها خوشحال نشوند که یک جوی بوجود آمده است که پیام قبلی امام منتفی شده است خیر این مساله بر ضرورت پاکسازی ادارات تاکید می کند باید هر چه زودتر آن پیام امام هم عملی بشود والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته .

منشی – نفر دوم آقای محمد علی بابا صفری بودند که نوبت خودشان را دادند به آقای شجونی ، آقای شجونی بفرمائید .

شجونی[ویرایش]

بسم الله الرحمن الرحیم ، من از آقای باباصفری تشکر می کنم و آقای انصاری را تشویق می کنم و از ایشان هم تعجب می کنم البته بعد از من جریان کودتا گفته میشود و من در این مقوله صحبتی نخواهم کرد اما چرا تعجب کردم ما بوضوح دستهای مخفی را می بینیم و دوستان عزیزمان را که به نادانی افتاده اند مشاهده می کنیم که دست بدست دشمنان دانا داده و بهترین نیروهای مملکت را می کوبند ما دشمنان دانا را نمی بخشیم و باز خط مشی آنها را می کوبیم بنده متاسفانه در همین مجلس دیدم عزیزان ما جنایات آن رژیم را تقبیح کردند . ولی با کارشان تازیانه به مرده زدند بنده به توبه خودم که یک طلبه ای هستم و کم و بیش آقایان من را می شناسید که در هیچ حزب و گروهی نبوده ام و هرگز از بیت المال استفاده نکرده ام ولی من نمی توانم مثل آقایان امامی کاشانی ، خلخالی ، لاهوتی ، معادیخواه ، کروبی موسوی لاری ، محلاتی و موسوی خوئینی ها و سایر دوستان را که در یک امری با هم اتحاد دارند همه اینها را من به دور بریزم و با رایم همان کاری را که همه تقبیح می کنید انجام بدهم و با آن مسائلی که تکرارش ممکن است رنج آور باشد که شما در آراء جلسه قبلی دیدید هشت نفر رای ندادند هشت نفر آراء شان چسبیده بود این مسائل قابل تعقیب است وقتی که همین الان روزنامه جبهه ملی به مرحوم آیت الله آقا شیخ فضل الله نوری اهانت می کند وقتی همین الان روزنامه جبهه ملی به مرحوم آیت الله کاشانی جسارت می کند شما خیال می کنید با آراء شان با تبلیغاتشان به قبر نواب و جنازه واحدی شلاق نمی زنند ؟ ( خلخالی – حق با آنها است چون آنها دست ثریا را بوسیده اند ) ( خنده نمایندگان ) شما به سخنان آقای خلخالی بخندید ولی توی این مملکت باید عرضه داشت نه کراوات و عمامه و این خلخالی است که می تواند بحساب گرانی و ترافیک و سایر مسائل برسد بخندید به ایشان و حتی دادگاه این جنایتکارانی که اخیرا دستگیر شده اند باید رئیس آن دادگاهها و این آقای خلخالی باشد ( تکبیر نمایندگان )‌مساله ای که بعضی از دوستان و نمایندگان محترم بنده را وادار کردند که از آقای باباصفری تقاضا کنم که اینجا بیایم مساله ای بود که همه آقایان در حدود دو روز پیش در صفحه اول روزنامه کیهان مطالعه فرمودید که مربوط به حوزه انتخابیه بنده در کرج بود من خدا را شاهد می گیرم اول بخاطر خدا میروم به آنهائیکه به من کم رای داده اند محبت می کنم چون می دانم آنها تصور کرده اند که من دوستشان نیستم.

رئیس- آقای شجونی وقت شما تمام شده است .

شجونی – آقای رئیس اجازه بدهید من در دو دقیقه صحبتم را بکنم چون این مساله که الان می خواهم بگویم آقای رئیس ضرورت دارد جاده چالوس را شما شنیدید که در کرج عده ای از چماقداران بستند البته من باید بگویم که جاده چالوس را نبسته بودند بلکه یک خیابان کوتاه بوده است و فقط ماشینهائی که می خواستند به چالوس بروند می توانستند از خیابان بالائی روند و پلیس هم نفهمیده مردم را از چالوس برمی گرداند که بروند از رشت بیایند در حالی که خود جاده بسته نبود بنده وقتی به مجلس آمدم با جناب آقای هاشمی صحبت کردم راجع به مردم مستضعف زورآبد کرج که از روی بدبختی رفته اند و بالای کوهها خانه ساخته اند و زندگی می کنند صحبت کردم ایشان فرمودند که پنجاه میلیون تومان بودجه می خواهد با وزیر مسکن صحبت کردم ایشان فرمودند که ما چنین و چنان می کنیم بنده با روزنامه کیهان مصاحبه کردم و این مصاحبه روی نوار هست ولی این نوار را پیاده نکردند و همینطوری یک چیزی گفتند تا در آنجا فتنه انگیزی کنند آن قسمت کله قندی زورآبد کرج که همه مردم ساکن آنجا حاضرند که آنجا ویران شود و به آنها زمین و باغ داده بشود من دیدم زن حامله ۹۶ پله را با یک سطل آب بالا میرود این در خور جمهوری اسلامی نیست .

رئیس- شما مطالبتان را فرمودید .

شجونی – ولی یکعده از خائنین که شماره ماشین هایشان را من یادداشت کرده ام و حتی چند نفر از آنها بهائی هستند و چندین نفر از آنها در رژیم در بهشت زهرا بودند و جنازه های مبارزین و مجاهدین ما را ر آنجا گم و گور می کردند از دست اندرکاران آن راه بندان بودند .

رئیس- مطالبتان را فرمودید وقتتان تمام شده است .

شجونی – تمام مطالب را بیان نکرده ام آقای رئیس .

منشی – ناطق بعدی آقای رضا اصفهانی هستند .

رضا اصفهانی[ویرایش]

بسم الله الرحمن الرحیم ، گاهی اوقات صحبت از انقلاب می کنیم شعار میدهیم ، حرف می زنیم توی روزنامه ها می نویسیم توی رادیوها می گوئیم و یکوقت است که عمل می کنیم بیائیم بعد از این کودتا و کودتای قبلی و بقول رئیس جمهور پنج کودتای دیگر . ببینیم که ما در این جریانات شعار می دادیم یا عمل می کردیم آیا این همه همافرها ، این همه درجه دارها اینهمه ارتشی های سالم و مسلمان دیگر که اینقدر پیش من و شما می آمدند و نامه می آوردند و می دادند و می گفتند فلان آدم و فلان آدم باید تصفیه بشود تصفیه شان کردیم یا نکردیم ؟

خلخالی – بلی ، تصفیه کردیم ۴۸ نفرشان را تصفیه کردیم ولی برگشتند سرجای خودشان .

رئیس- آقای خلخالی اینقدر از حد خودتان تجاوز نکنید .

اصفهانی – مادر همین روزنامه دیشب که نمی دانم اطلاعات بود یا کیهان نوشته بود بسیاری از این افراد که در این کودتا سهیم بوده اند اینها کسانی بودند که اول زندانی شده بودند و بعد آزادشان کردند جواب این خیانت و این جنایت را چه کسی میدهد ؟ چی بگوئیم ما ؟

رئیس- آقای اصفهانی به اعتصاب خودتان مسلط باشید .

اصفهانی – من بر اعصاب خود مسلط هستم کاملا هم مسلط هستم ولی نمیتوانم این حقایق را نگویم اگر این مسائل اینجا گفته نشود بعدا باید تمام مسوولین بیایند اینجا و جواب ملت را بدهند چقدر خائن الان در ارتش داریم در حالیکه افراد پاک و سالم هم هستند کار بجائی رسیده است که میروند افرادی را که اطلاعات داشتند و جزو ضد اطلاعات دستگاه سابق بوده اند اینها را بخاطر تخصصشان میآورند و استخدام میکنند این را به چه کسی بگوئیم ؟ تا کی ؟ شما با چه کسی دارید بازی می کنید ؟ با اسلام ، نه با آقای خمینی نه با مردم مسوولین بیایند و جواب بدهند چقدر در ارتش تصفیه شده اند همین آقای باقری همین آقای مهدیون و همین دیگران دیگرانی که من رفتم و نام بعضی از اینها را به رئیس جمهور گفتم که این شخص خائن است و حکم جلب دارد به این آدم کار ندهید گفتند ما بازرس فرستادیم قاضی فرستادیم و گفته اند این ادم خوب یاست آیا این روسا را آن مردمی که با آنها کار میکنند بهتر میشناسند یا یک قاضی که میخواهد برود آنجا و دو تا سوال کند من خواهش میکنم از تمام برادران درجه دار و همافر و کسانیکه قبلا شکایتهائی داشته اند و به شکایتهایشان رسیدگی نشده است و گفته اند که فلان آدم و یا فلان آدم باید عوض بشود وعوض نشده است بیایند در مجلس و من هم بهرحال اگر جلو دهانم را هم بگیرند با دستم بتمام مردم اعلام میکنم که اینهمه شکایت علیه اینها شده است و رسیدگی نشد و باز هم نمیشود مثلا دیروز که تلفن زدم به اهواز به استانداری گفتند ما عده ای را گرفته ایم و لیکن مرتبا دارند از مقامات بالا تلفن میزنند که اینها را آزادشان کنید خبر از دیروز میدهم ( عده از نمایندگان – این مقامات چه کسانی هستند ؟) من هم نمیدانم که این بالاها چه کسانی هستند که بنظر من پائین ترین پائین ها هستند .

فواد کریمی – آقای کیاوش اهواز بوده اند و تمام جریانات را میدانند .

اصفهانی – بلی ، آقای کیاوش اهواز بودند و جریانات را بعد برایتان میگویند بگذارید این مسائلی که بزرگترین مسائل زمان شما است اینها مطرح بشود مساله وقت را تا این اندازه دقیقه به دقیقه حساب نکنید زیرا اگر روی دقایق حساب کنید باید بگویم که یک سالی است وقت مردم تلف شده است روی این حساب که گفته اند باد مجلس شورا تشکیل بشود و بتواند نظر بدهد و هنوز هم به آن مرحله نرسیده است که بتواند نظر بدهد این مسائل را یک کمی بیائید و بررسی کنید .

رئیس- وقتتان تمام شده است .

اصفهانی – اجازه میفرمائید دو دقیقه دیگر من فکر میکنم این مساله به این ممی در جامعه ما باید گفته شود و باید مسوولین امر بیایند و گزارش بدهند و بگویند که چرا اینها را از کار برکنار نکرده اند که حالا بیایند و یک چنین برنامه هائی را پیاده کنند چقدر دیگر هستند که باید تصفیه بشوند ؟‌من در عین حال تاکید میکنم که آدمهائی که صالح باشند و خوب هستند در ارتش هستند .

رئیس- مطالبتان را دیگر گفتید .

اصفهانی – اجازه نمیفرمائید ؟

رئیس- وقت تمام است آقا دو دقیقه هم گذشته است .

اصفهانی – این همه وقت دارد تلف میشود حالا وقت من تمام است ؟

منشی – یک نکته ای را عده ای از نمایندگان سوال کرده اند و گفته اند که آقای اصفهانی سه بر صحبت کرده اند باید بگویم که ایشان سومین بار نیست که صحبت میکنند و دوبار است که یک بار در رابطه با پرونده ای بود که آن جزو نطق قبل از دستور نیست بنابراین ایشان فقط دوبار صحبت کرده اند و طبق آن برنامه قبلی یک نماینده میتواند در یک ماه دوبار صحبت بکند . که البته آئین نامه بعدی شاید عوض کرده باشد و ایشان سهمیه خودشانرا در یک ماه استفاده کرده اند و هیچ تبعیضی در کار نبوده است ناطق بعدی آقای غلامحسین حقانی .

هادی نجف آبادی – آقای دکتر یک تذکری دارم و آن این است که امروز بخاطر اهمیت موضوع در حدود ده دقیقه به آقایان ناطقین اجازه صحبت بدهید .

رئیس- اگر از اول این را عمل می کردیم اشکالی نداشت ولی حالا برطبق همان سنت عم می کنیم چون مطالبی هم در دستور داریم آقای حقانی بفرمائید .

حقانی[ویرایش]

بسم الله الرحمن الرحیم - ‹‹ ومکروا و مکرالله و الله خیرالماکرین ››مجلس بطور مسلم باید تابع خط و خط مشی امام باشد و رهنمودهای امام بطور مرتب الهام بخش ما باشد بعد از پیامها و سخنرانیهای امام در یکی دو هفته قبل برای ما مقداری محسوس بود که میخواستند جریان انحرافی درست کنند و شاید هم بی ارتباط با توطئه اخیر نبود امام در آن سخنرانیها ‹‹ اکسنت ›› ولبه تیز فرمایشات و حمله خودشان را یکی به منافقین ضد خلق و دیگر به مساله تصفیه وزارتخانه ها و ادارات که بطور کلی ارتش را هم میگیرد و اگر آن موقع ما خوب مراقب بودیم شاید به اینجا نمی رسید در گذشته خود من کرارا به مقامات مسوول درباره ارتش پیام داده ام و صحبت کرده ام مدارک زیادی به آقایان ارائه داده ام و با کمال تاسف کمتر توجه شد و گیر همین مسائلی مثل تخصص و اینها بودند من معتقدم هنوز با اینکه در ارتش ما افراد ارزشمندی هستند و نوع ارتشیان ما سربازان ما درجه داران ما نوعا و عده ای افسران ما مسلمان مبارز غیور و در انقلاب سهم بسزائی دارند اما عده ای ضد انقلاب هنوز هم وجود دارند و متاسفانه گاهگاهی مهره عوض می کنند جابجا می کنند و این برای ما بسیار اهمیت دارد در مساله وزارتخانه ها مساله وزارت خارجه کرارا مطرح بود ولی متاسفانه تابحال عملی که به ملت نشان بدهند انجام نشده است در اینجا مثلا مساله امیر علائی مطرح شد که در جریان شهادت مرحوم نواب صفوی دست داشته است ولی در عین حال هیچ ترتیب اثر وعکس العمل و واکنشی وزارت خارجه نشان نداد و شاید بسیاری از سفراء و کارمندان وزارت خارجه همانطور باشند شاید سبک آنها همینطور باشد که به مردم و ملت ایران ارائه نداده اند بعنوان مثال دیگر می توان وزارت ارشاد ملی را نام برد من شخصا می توانم اعلام جرم علیه وزارت ارشاد ملی کنم که میلیونها اموال ملت را در جزیره کیش تلف کرده اند و عملا نه تنها بعد از پیام امام ترتیب اثری به وزارتخانه نداده اند بلکه در همین روزها باز برخلاف خواسته امام از نظر ما افراد ناصالحی را در همان زمینه استخدام کرده و گماشته است و بهرحال مساله کودتا برای ما از این جهت اهمیت دارد که باید پیشگیری کنیم گرچه بهیچ نحوی در ایران موفق نخواهند شد . ملت ایران آنقدر بیدار و هوشیار هستند که امکان کودتا در اینجا نیست اما برای شناخت افراد ضد انقلابی در این جریان مسوولین موظفند در این روزها من شنیده ام البته قطعی نمی دانم اما احتمال صحتش زیاد است که بعضی از نمایندگان که اینجا پرونده شان در کمیسیون تحقیق است و هنوز بررسی نشده و احضار شده اند فرار کرده اند و رفته اند خارج این فردی که خارج رفته است آیا وزارت امور خارجه که می دانست پرونده اش در اینجا مورد بررسی است چگونه اداره گذرنامه به او گذرنامه داده است و چطور اجازه خروج از کشور را به او داده اند اینها هم مسائلی است برای مجلس و برای ملت ایران و در مساله مجاهدین باز مطالب زیادی دارم همه اینها موضع خودشانرا معین نکرده اند هنوز با اینکه امام فرمود مجلس گفت و دیگران گفتند تعجب است از اینکه ( این نظر شخصی خودم است ) وزارت کشور و معاون وزارت کشور هم به اینها اجازه بحث آزاد می دهد ،‌بحث آزاد در موقعی است که جای بحث باشد اما گروهی که بعد از پیام امام باید بحکم اینکه امام صریحا مساله مجاهدین را مطرح کردند اگر می خواستند خود را مسلمان بدانند و روی اسلامشان صحه بگذارند باید حتما در برابر فرمایشات امام تسلیم بشوند ولی می بینیم که درست بعد از پیام امام عکس العمل شدیدی و حرکات مذبوحانه ای انجام دادند و با کمال تاسف بعضی که شاید در مجلس هم حضور داشته باشند که تعدادشان شاید بیش از یکنفر هم نباشد مطالبی بنفع آنها نوشتند و باید رفع اتهام از خودش بکند و یا اینکه خود منافقین بیکی از مقاماتی که شناخته شده است که نمی خواهم اسم ببرم نامه ای می نویسند و خودشانرا می خواهند بواسطه این نامه منتسب به او بکنند آن شخصیت باید حتما موضع خودش را بعد از پیام امام مشخص بکند . یک مطلب کوچک دیگری خارج از برنامه دارم و آن راجع به کمیسیون تحقیق است بعنوان اینکه عضوی از کمیسیون تحقیق هستم یکروز برادرمان جناب آقای خامنه ای اشاره کردند من مجملا می گویم که پرونده زیادی نداریم و همه این پرونده ها تحت پیگیری است منتها کیفیتش را همه آقایان می دانند پرونده ای که شخصی اعتراض می کند باید خودش بیاید و مخالفتش را بگوید آنهم دفاع به شهرستانها اعزام بشود و یک مقدار تاخیر آن بخاطر تحقیق کامل نسبت به پرونده ها است و در عین حال در مجموع چیزی نیست که بخواهیم وقت را زیاد بگیریم منتها در پیرو پیشنهاد آقای خامنه ای من پیشنهادی دارم که چون وقتمان کم است اگر آقای رئیس و اقایان موافقت بفرمایند ما برای فرستادن به این طرف و آنطرف که وقت کمیسیون تحقیق را نگیریم از دیگران هم استفاده کنیم چون آقای دکتر سحابی اجازه نمیدادند دیگران بروند از دیگر آقایان هم استفاده کنیم چون آقای دکتر سحابی اجازه نمیداند دیگران بروند از دیگر آقایان هم استفاده کنیم که به شهرستانها بروند و مطلب دوم هم این است که بعد از تصویب اعتبارنامه ها شکایات زیادی برای نمایندگان مصوب رسیده من پیشنهاد میکنم که یک کمیسیون دیگری از یک عده دیگری برای رسیدگی به شکایات تشکیل بشود .

رئیس- اینها هم در مجلس رسمی رسیدگی خواهد شد آقای عبدالحمید معادیخواه تشریف بیاورید .

معادیخواه[ویرایش]

بسم الله الرحمن الرحیم . فکم یا الهی من کربه قد فرجتها و هموم قد کشفتها و افرط قد اقلتها و حلقه وراء قد فتکتها ›› این توطئه های پی در پی ارتش دارای دو جنبه است در یک طرف این توطئه ها خیانتکاران سرسپرده بیگانه قرار دارد بخصوص سرسپردگان امریکا و در یک طرف دیگر این توطئه ها فرزندان انقلابی مسلمان دلسوخته انقلاب باید با این دو جنبه برخورد کند در مورد جنبه اول فکر میکنم به اندازه کافی صحبت ش خیانتکاران باید شناخته بشوند و باید با قاطعیت با آنها برخورد بشود و این واقعا مطلب روشنی است که در چنین دادگاههائی باید فردی مثل جناب خلخالی باشند و معطل نکنند کش دادن و طول دادن به این قضایا خطرناک است که در این زمینه چون به اندازه کافی صحبت شده من حرف نمیزنم جنبه دیگر این توطئه را من عرض میکنم و آن مساله این فرزندان انقلابی و مسلمانی است که کشف و خنثی میکنند این توطئه ها را باید یک هیاتی تشکیل بشود یعنی این یک پیشنهادی است ولی از متن مکتب گرفته شده ‹‹ ولا یکونن المحسن والمسیی عدنک بمنزله سوی ›› یعنی نباید با خادم و خائن یک جور رفتار بشود این از اصول سیاست داخلی و خارجی حکومت اسلامی است این مساله متکی است بجهان بینی الهی و توحیدی و ابقیت انک انت الرحم الراحمین فی موضع العفو و الرحمه اشد المعاقبین فی موضع النکال و النقمه ›› هیاتی باید ببیند که چه عناصر مومنی این توطئه را کشف کردند و خنثی کردند و به اینها در سمت های علی فرماندهی اجازه خدمت بدهند ( تکبیر نمایندگان )

رئیس- اجازه بدهید آقای معادیخواه دیگر متذکر میشوم که تماشاچیها غیر از سکوت و نشستن در مقام خود هیچ وظیفه دیگری ندارد وقتی یک شعاری یا بیانی در مجلس میشود تماشاچیها نباید عکس العملی درباره آن داشته باشند .

معادیخواه – این فرزندان خدمتگزار که تقوای خودشانرا نشان داده اند چون تقوا آمیزه ای است از ایمان و عمل اینها هم ایمان داشتند هم عمل بنابراین ملاک کرامت متقی تقوا است طبق آیه ‹‹ ان اکرمکم عندالله اتقیکم ›› باید عینیت پیدا کند باید این افراد متقی در سمتهای عالی فرماندهی قرار بگیرند و این تخصص زدگی که انقلاب را فلج کرده کنار گذاشته بشود و نترسید از اینکه با پیش بینی های معمولی جور در نمیآید ‹‹ و من یتق الله یجعل له مخرجا و یرزقه من حیث لایحتسب ›› اگر ما به ملاک های مکتبی تکیه کنیم هرگز انقلاب با بن بستی مواجه نخواهد شد و بن بست های انقلاب بطور غیر قابل پیش بینی که با این علم زدگیها تطبیق نمیکند حل خواهد این وعده حق خدا است بنابراین هر چه زودتر که متاسفانه هنوز شورای نگهبان ما حضور پیدا نکرده و هرچه زودتر این کارها باید انجام بشود تا کی میتواند مجلس وارد کارهای خودش نشود .

رئیس-‌آقای معادیخواه وقت تمام شد .

معادیخواه – کمیسیون این دو جنبه را بخصوص آن جنبه دومش که میتواند در قسمت اول هم فوق العاده کارساز و گره گشا باشد ان شاء الله مورد توجه قرار بدهد متشکرم .

رئیس- طبق پیش بینی که شده بود برای قبل از دستور پنج نفر یعنی دو نفر هم اضافه صحبت کردند صحبت قبل از دستور تمام شد ولی سه چهار نفر آقایان توضیحات تفصیلی راجع بهمین موضوعاتی که گفته شده است دارند یکی دو مورد هم موضوعات تازه است این است که حالا وارد دستور میشویم و این صحبت را چون مطلب زیادی در دستور نداریم میگذاریم برای بعد از دستور .

خلخالی – آقای رئیس اجازه بدهید من پنج دقیقه میخواهم صحبت کنم .

رئیس- اجازه بدهید بعد از دستور صحبت کنید بنابراین آقای کیاوش آقای خلخالی آقای روحانی و آقای محلاتی چهار نفر آقایانی هستند که بعد از دستور صحبت خواهند کرد .

خلخالی – من خواهش میکنم اجازه بدهید پنج دقیقه صحبت کنم .

رئیس- خوب ، بعد از دستور صحبت خواهید کرد چون بایستی به آقایان دیگر هم همین اجازه را بدهم و این خلاف اصل و خلاف عدالت خواهد بود غائبین جلسه گذشته را قرائت بفرمائید .

دیالمه – اسامی غائبین جلسه روز چهارشنبه ۱۸/۴/۵۹ آقایان :

عباس عباسی ، محمدعلی نجف آبادی ، عزت الله سحابی ، سید محمدتقی حسینی طباطبائی ، محمدعلی سازگارنژاد ، محمدعلی منتظری نجف آبادی ، مصطفی چمران ، سیدفخرالدین موسوی ننه کران ، سید محمدباقر لواسانی ، سید ابوالفضل سیدریحانی – عبدالحمید آقا رحیمی – فتح الله امید نجف آبادی – فتحعلی صاحب الزمانی – محمدجواد باهنر – جعفر توکلی – بیت اوشانا – اسدالله بیات – سید احمد مدنی – محمد میلانی حسینی – محمدحسین سلمانی زارجی – سید محمد خوئینی ها – عباس ابوسعیدی منوچهری – سید حسین پور میغفاری .

هادی نجف آبادی – من حاضر بودم لیست را هم امضا کردم نمیدانم چرا اینقدر بی دقتی می شود ؟

رئیس- این لیستی است که ما داریم شاید روز دیگری باشد رسیدگی خواهد شد .

دیالمه – جلو شماره در لیست هیچ امضائی نیست .

رئیس- راجع به کمیسیون آئین نامه آقای شبستری مطلبی دارند که میخواهند به اطلاع مجلس برسانند آقای شبستری بفرمائید .

محمد مجتهد شبستری[ویرایش]

سلام علیکم و رحمه الله ، کمیسیون تدوین آئین نامه گزارش کوتاه و مختصری را در مورد کار چند هفته ای خودش درباره تدوین آئین نامه تهیه کرده که من خدمت خواهران و برادران عرض میکنم .

بسم الله الرحمن الرحیم – بنا به مندرجات اصل شصت و پنجم قانون اساسی که تدوین آئین نامه داخلی که اعضای آن منتخب شعب دهگانه مجلس بودند بدون درنگ پس از انتخاب کار خود را آغاز کرد این کمیسیون بر اساس مسوولیتی که بر عهده او بود کمال دقت و همه تلاش خود را بکار برد تا آئین نامه جامعی را که تامین کننده تفاهم و برادری و نظم در طی کار مجلس باشد تقدیم مجلس نماید متن این آئین نامه سه روز قبل تکثیر و در اختیار همه نمایندگان محترم قرار گرفته است متاسفانه اشتباهات چاپی زیادی در متن تکثیر شده وجود دارد و بدین جهت نسخه تصحیح شده آئین نامه مجددا تکثیر و در ظرف سه روز آینده در اختیار نمایندگان محترم گذاشته خواهد شد پیشنهاد کمیسیون اینست که پس از انتخاب هیات رئیسه دائمی مجلس که طبق مندرجات همین آئین نامه انجام خواهد گرفت در صورت موافقت مجلس محترم تمام نظرات و پیشنهادات خود را که از تجربه دوماهه عمل به این آئین نامه بدست میآید به هیات رئیسه مجلس تسلیم نماید و سپس مجلس برای بررسی پیشنهادات و نظرات رسیده کمیسیونی را مامور کند و متن آئین نامه را نیز چون یک طرح به آن کمیسیون ارجاع کند کمیسیون مربوط پس از بررسی های لازم متن نهائی آئین نامه را به مجلس تقدیم و آنرا به تصویب مجلس برساند این گزارش مختصری بود که لازم بود خدمت خانمها و آقایان برادران و خواهران عزیز داده بشود این اشتباهات چاپی که در متن فعلی ملاحظه میفرمائید حتی در بعضی از جاها تغییردهنده معناست و در بعضی از جاها بعضی از مواد اشتباها پس و پیش چاپ شده البته نمیخواهم عرض کنم که همه نارسائی ها از چاپخانه مجلس بوده یک مقدار نارسائی از کسانی بوده که می بایستی آنرا پاکنویس کنند و به آنجا بدهند در آنجا هم کوتاهی بوده در هر حال مقدار زیادی علت این بوده است که تصور میرفت هرچه زودتر متن تدوین شده در اختیار مجلس قرار بگیرد تا از نظر آئین نامه تاخیری در شروع فعالیت مجلس نباشد ان شاء اله در ظرف سه روز آینده تصحیح شده اش در اختیار مجلس محترم خواهد بود .

رئیس-‌آقای شبستری بنده میخواستم همانجا که تشریف دارید متذکرتان بشوم که انتخاب هیات رئیسه بر طبق همان قانونی که فعلا در اختیار هیات رئیسه سنی است انجام خواهد شد به طریق اولی درباره آئین نامه داخلی هم باید بلافاصله بعد از تشکیل شورای نگهبان اقدام بشود .

شبستری – آقای دکتر سحابی بنده باید توضیحی عرض بکنم این مطلب را که فرمودید در کمیسیون آئین نامه هم که صحبت شد اینطور تصور شد و اینطور فکر شد روی این قضیه که در هر حال مجلس برای شروع کارش خواه ناخواه یک ملاک عمل باید داشته باشد و اگر بخواهد روی تک تک مواد آئین نامه اول بحث بکند و آن را به تصویب برساند و بعد شروع کند برای شروع کارش ملاک عمل ندارد و روی این حساب تصور شد که اگر این آئین نامه بطور موقت به تصویب مجلس برسد با قید موقت عرض میکنم یعنی برای دوماه اگر این قبل از انتخاب هیات رئیسه به تصویب مجلس برسد خواه ناخواه انتخاب هیات رئیسه هم مطابق مقررات همین آئین نامه خواهد بود آنجا اینطوری فکر شد حالا اگر مجلس تصمیم دیگری روی آن بگیرد مساله دیگری است .

طرح گزارش کمیسیون تحقیق درباره رد اعتبارنامه آقای خسرو قشقائی و رد اعتبارنامه مشارالیه از طرف مجلس[ویرایش]

رئیس- آن بسته به نظر مجلس خواهد بود وارد دستور میشویم آقای دکتر یزدی تشریف بیاورند و گزارش کمیسیون تحقیق راجع به پرونده انتخاباتی آقای خسرو قشقائی را قرائت بکنند . ضمن اینکه آقای دکتر یزدی تشریف میآورند و این توضیح را میدهند من تذکری راجع بهمین پرونده و اقداماتی که از طرف مجلس و از طرف هیات رئیسه شده است به استحضار اقایان میرسانم گو اینکه بیش و کم مستحضر هم هستید که بوسیله هیات رئیسه با پیام رادیوئی و همچنین نامه به اطلاع آقای خسرو قشقائی رسید که بایستی در مجلس حاضر بشوند چون گزارش کمیسیون تحقیق راجع به پرونده انتخاباتی ایشان حاضر است و سه روز فرصت داده شد که بیایند و از خودشان دفاع کنند این سه روز ، روز جمعه گذشته مقتضی میشد البته ما هم جلسه ای نداشتیم زیرا اگر جلسه ای زودتر تشکیل میشد بلافاصله این پرونده مطرح میشد ایشان جوابی ندادند فقط یک نامه خصوصی برای من نوشته اند که من امنیتی ندارم که بتوانم در مجلس حاضر بشوم بنابراین جواب قطعی دائر بر حضور یا عدم حضور خود نداده است ایشان اینطور فکر کرده اند بنابراین همانطور که پیش بینی شده بود و به ایشان هم اطلاع داده بودیم پروند امروز در مجلس مطرح میشود گزارش کمیسیون خوانده میشود و بعد از گزارش کمیسیون چون خود دفاع کننده نیست بنظر مجلس میگذارم که آیا بعد از گزارش کمیسیون مخالفی صحبت کند یا نکند ؟ بنظر من بعتر است همین گزارش را ما به رای بگذاریم معذلک بسته بنظر مجلس خواهد بود فعلا آقای دکتر یزدی گزارش کمیسیون را قرائت خواهند کرد که آقایان استحضار داشته باشند و بعد هم تصمیم گیری بکنند .

یزدی[ویرایش]

بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین ، خواهران و برادران سلام علیکم همانطوریکه مستحضر هستید در تاریخ ۵۹/۳/۱۳ پرونده انتخاباتی آقای خسرو صولت قشقائی از شهرستان اقلید به اتفاق آراء رد گردید و به کمیسیون تحقیق ارجاع شد .

کمیسیون تحقیق بعد از رسیدگیهای لازم در جلسات متعددی رای خودش را به شرح زیر بیان کرد :

بسمه تعالی

حضور محترم ریاست سنی مجلس شورای جمهوری اسلامی ۲۲ خرداد ماه ۵۹

موضوع – گزارش کمیسیون تحقیق درباره اعتبارنامه آقای خسرو صولت قشقائی نماینده اقلید کمیسیون تحقیق در روزهای دوشنبه و سه شنبه و پنجشنبه ۱۹-۲۰-۲۲ خردادماه ۵۹ به بررسی پرونده انتخاباتی اقلید و صلاحیت آقای خسرو صولت قشقائی پرداخت . کمیسیون تحقیق گزارش شعبه دوم مجلس را مبنی بر رد اعتبارنامه آقای قشقائی به اتفاق آراء تصویب نمود .

گزارش رسیدگی به سوابق و پرونده و صلاحیت آقای خسرو قشقائی به شرح زیر میباشد :

۱- بموجب اسناد و مدارک ، آقای خسرو قشقائی و برادرانش در طی سالهای بعد از شهریور ۱۳۲۰ و در دوران جنبش ملی شدن صنایع نفت برهبری دکتر مصدق از نهضت ملی ایران پشتیبانی نموده اند و تا آخرین مرحله به حکومت ملی دکتر مصدق وفادار ماندند و نه تنها پیشنهاد دولت امریکا را مبنی بر شرکت در کودتای ۲۸ مرداد ، رد کردند بلکه گزارش این پیشنهاد و مبالغی را که امریکا در اختیار رهبران ایل قشقائی برای شرکت در کودتا قرار میداد به دکتر مصدق دادند . بهمین دلیل بعد از کودتای ۲۸ مرداد ۳۲ مغضوب رژیم شاه و در نتیجه به خارج از کشور تبعید شدند در خارج از کشور هم چنان به نهضت ملی وفادار ماندند و به مخالفت خود با رژیم شاه تا سال ۱۳۴۶ ادامه دادند .

۲- از سال ۱۳۴۶ به علت شکست قیام مسلحانه بهمن قشقائی در فارس و روحیه یاس و ناامیدی و فشار شدید مالی قشقائی ها ایادی رژیم شاه ارتباط خود را با آقای قشقائی آغاز کردند کوشش ساواک به نتیجه میرسد و بالاخره از سال ۱۳۵۲ مکاتبات و تماس مستقیم میان آقای قشقائی با دربار و علم و شاه و نصیری آغاز میگردد بدنبال این مکاتبات بدستور شاه از طرف ساواک مبالغی به عنوان پرداخت قروض و دیون های قشقائی به نامبرده پرداخت میشود و سپس مقرری ماهیانه معینی تصویب و از طرف ساواک پرداخت میشده است .

خلخالی – مبلغ را بفرمائید .

دکتر یزدی – چشم اجازه بدهید . . .

رئیس- آقای خلخالی همیشه باید یک چیزی بگویند و مقدمات تشنج مجلس را فراهم بکنند .

خلخالی – آقای دکتر این تشنج نیست یک توضیح است چقدر شما نازک نارنجی هستید مگر اینجا باید مجلس اموات باشد . من دارم یک توضیح بدهم . معلوم میشود میخواهید حسابتان را تسویه کنید .

رئیس- آقای خلخالی مثل سایرین ساکت باشید و نظم را رعایت کنید .

خلخالی – من که حرف بدی نزدم .

رئیس- حرف بدی نبود ولی دیگران هم مطلب دیگری میگویند .

دکتر یزدی – آقای خلخالی اگر خاطرتان باشد قرار شد ریز اقلام را از توی اسنادی که هست بخوانم اگر اجازه میدهید خواهم خواند مکاتبات و ارتباطات مستقیم آقای قشقائی با مقامات رژیم شاه و ساواک تا سال ۵۴ ما اینجا نوشته ایم تا سالا ۵۴ ولی بعدا که اسناد تکمیل شد تا سالهای ۵۶ و ۵۷ هم ادامه داشته است ، اسنادش موجود است در صورت تمایل مجلس محترم متن این اسناد قرائت خواهد شد البته اگر آقایان اجازه بفرمایند بدلیل اهمیت قضیه بنده این اسناد را بترتیبی که شماره گذاری کرده ام خواهم خواند ، کمیسیون تحقیق این اسناد را دقیقا بررسی و صحت آنها را تایید و به موجب بند ۴ از ماده ۱۱انتخابات اعتبارنامه آقای خسرو قشقائی را به اتفاق آراء رد نموده است . سوم بررسی اسناد لانه جاسوسی در مورد آقای خسرو قشقائی که توسط دانشجویان پیرو خط امام در اختیار کمیسیون قرار داده شد . کمیسیون این اسناد را بررسی نموده فیلم مصاحبه ای را که دانشجویان مزبور با آقای اهرن متهم به عضویت سیا که هم اکنون جزو گروگانها است برای اعضای کمیسیون نمایش داده شد به موجب این اسناد ارتباط آقای خسرو قشقائی با مقامات آمریکائی و سیا در ایران محرز میباشد قسمتی از این ارتباطات به سالها ۱۳۲۸ بر میگردد و قسمتی دیگر به بعد از پیروزی انقلاب و بازگشت آقای خسرو قشقائی به ایران مربوط میباشد آقای قشقائی در این دوره با آقای اهرن تماس و ارتباط داشته است که تا زمان اشغال سفارت و گروگان گیری ادامه داشته است کمیسیون تحقیق این اسناد را بررسی نموده و معتقد است که آقای قشقائی با آقای اهرن جاسوس آمریکا و عضو سیا در ارتباط بوده است اقای اهرن هدف از این ارتباطات را تهیه اطلاعات و گزارشات در موارد زیر بیان کرده است .

۱- تهیه منابع اطلاعاتی در مورد فعالیتهای خرابکارانه عراقیها در خوزستان .

۲- کسب اطلاعات درباره وضعیت امنیتی فارس و خوزستان

۳- جمع آوری اطلاعات در مورد فعالیتهای آقای خسرو قشقائی من جمله انتشار یک نشریه هفتگی و هدفهای این نشریه تماس های قشقائی ها با افسران ارتش و ممانعت از استقرار سپاه پاسداران در منطقه عشایری فارس بوده است اصل اسناد مربوط برای قرائت در مجلس محترم و تمایل موجود میباشد که من ان شاء الله خواهم خواند .

۴- در جریان بررسی و رسیدگی به پرونده آقای خسرو قشقائی نامبرده طی نامه هائی به رئیس سنی مجلس و رئیس کمیسیون تحقیق آمادگی خود را برای حضور در کمیسیون و ادای توضیحات لازم بیان داشته اند و درخواست مهلت برای تهیه مدارک و اسناد لازم را نمودند به دنبال تماس و مذاکره آقای قشقائی با رئیس کمیسیون تحقیق ابتداء قرار شد در شنبه ۲۴ خرداد در کمیسیون حاضر شود بعد آقای قشقائی کتبا درخواست یک هفته مهلت را نموده اند مع الاسف تا روز دوشنبه دوم تیرماه آقای خسرو قشقائی در جلسه کمیسیون تحقیق حضور بهم نرسانیدند و لاجرم کمیسیون تحقیق رای نهائی خود را عینا به مجلس محترم گزارش مینماید .

با تشکر – مخبر کمیسیون تحقیق

در دنباله این گزارش باید به عرض مجلس محترم برسانم که در ۵۹/۳/۲۲ نامه ای است که عینا آقای قشقائی خطاب به ریاست محترم مجلس شورای ملی جمهوری اسلامی ایران فرستاده اند و درخواست یک هفته مهلت کرده اند . حالا نمیدانم میخواهید متن این را بخوانم یا فقط خودش کافی است .

رئیس- همین کافی است بعد اگر لازم شد . . .

غفاری – اسناد را بخوانید آقا .

دکتر یزدی – اجازه بفرمائید من گزارش جریان کار را بدهم بعد در جواب ریاست مجلس نامه ۲۲ خرداد آقای خسرو قشقائی را عینا به کمیسیون تحقیق ارجاع کردند و کمیسیون تحقیق در این مورد یادداشتی خطاب به رئیس محترم مجلس داده شده که چنین وقتی را گذاشته ایم و خواسته ایم که در این تاریخ در کمیسیون حاضر بشوند . که متاسفانه نیامدند . در ۲۳ خرداد ماه آقای خسرو قشقائی یک نامه ای خطاب به رئیس کمیسون تحقیق نوشته اند همین معنی را هم بیان کرده اند و علاوه بر این در پایان نوشته اند . که البته همانطوریکه فوقا عرض شد استعفاء‌اگر لازم شد اشکالی ندارد . یعنی یک صحبتی هم بود که استعفا بدهند قبل از اینکه کار به این مراحل بکشد در ۲۳ خرداد مجددا در همان روز یک نامه به آقای خلخالی رئیس کمیسیون تحقیق نوشته اند و یک هفته وقت خواسته اند تا مدارک و اسناد لازم را که برای روشن شدن این قضیه بسیار مفید میباشد تهیه و تقدیم شعبه بکنند . در این زمان وقت کافی را بدست میآید که سروران گرام میتوانند با روشن شدن کامل و وجدان آسوده نظریات خودشان را اعلام فرمایند .

با احترامات – خسرو قشقائی

در همان تاریخ یک شرح مفصلی به کمیسیون تحقیق نوشته اند و دلایل اینکه لازم هست وقت به ایشان داده شود که بتوانند اسناد و مدارک را فراهم کنند در سه صفحه ذکر کرده اند . که من برای جلوگیری از اتلاف وقت خودداری می کنم ، و فقط رووس مطالب همین بود که عرض کردم اما تحقیقات خود کمیسیون ، یک سلسله اطلاعات پراکنده ، به کمیسیون در مورد ارتباط ایشان ،‌با سازمان امنیت رسید و ما کل خلاصه پرونده آقای خسرو قشقائی را از مرکز اسناد ملی خواستیم که این مفصل است ولی چون مهم است . من عینا این خلاصه پرونده را میخوانم .

الف – نام و نام خانوادگی خسرو صولت قشقائی نام پدر اسماعیل سال و محل تولد ۱۳۰۰ میزان تحصیلات و رشته آن دیپلم گرایشهای سیاسی و ارتباطات حزبی ، عضویت در جبهه ملی خارج از کشور تماس با عناصر وابسته به حزب توده – سوابق و محکومیت سیاسی در سال سی و دو به اتهام مخالفت با دولت وقت به خارج از کشور تبعید میشود .

ج- ارتباط با رژیم – در زمان تبعید بودنش در خارج از کشور همواره وانمود می کرده است که به شاه وفادار و یا اقدامات رژیم موافق است . و از سال ۵۲ مبلغی بعنوان کمک به وی پرداخت میشده است . در ازای فروش املاک خانوادگیش کیفیت دفعات مقاصد مسافرتهای خارج از کشور به کشورهای اروپائی و آمریکا و مصر نیز مسافرت کرده است . ملاحظات . بیوگرافی از سوابق و تمایلات سیاسی نامبرده بالا که توسط سازمان امنیت تهیه شده وی از طرفداران جبهه ملی در اروپا معرفی و در عین حال با افراد حزب توده در تماس بوده است . بواسطه اعمال خلافی که داشته تا سال ۱۳۲۰ در تهران تحت نظر بوده است و بعد از شهریور ۲۰ به صورت فراری به شیراز رفته و در سال ۱۳۲۱ به اتفاق برادرش ناصر چند نفر افسر آلمانی را که با مقداری تجهیزات و دویست هزار لیره در ایل قشقائی پیاده شده بودند تحویل سرگرد جاکسون افسر اینتلجنت سرویس داده است به پاس این عمل سرگرد مزبور تفنگ جواهر نشانی به مبلغ پانصد هزار ریال از جانسون رئیس بانک شاهی خریداری نموده و بعنوان هدیه امپراطوری انگلیس به او داده است . در این وقت خسرو قشقائی حبیب الله نوبخت را که در آن زمان نماینده مجلس بود و مصونیت پارلمانی داشت دستبند زده و تحویل انگلیس ها داد که او را به زندان اراک بردند . و تا اوایل سال ۱۳۲۵ به مظفر فیروز نزدیک شده است . و برای شورش به جنوب رفته و شروع به توسعه تشکیلات ایل قشقائی می نماید . ولی چند ماه بعد بعلت تمام شدن پول هائی که مظفر فیروز از روسها گرفته بود قشقائی ها شروع به مخالفت با روسها نموده و در همین ایام خسرو قشقائی در بوشهر با کلنل سرت جفری جنرال انگلیسی ملاقات و پس از گرفتن سلاح و پول نهضت جنوب را شروع می کند پس از ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ وی به میان ایل خود رفته و بوسیله دو نفر از اعضای حزب توده تماس و اعلامیه هائی منتشر کردند ضمنا بعد از ۲۸ مرداد خسرو قشقائی همراه با سران ایل قراردادی علیه سپهبد زاهدی منعقد و آماده حمله به فارس و اصفهان بوده اند که ناگهان ژوزف گودوین افسر اطلاعات آمریکا ایل رفته و با دادن پول و تهدید آنرا به تهران آورده و از کشور خارج نموده است . خسرو قشقائی در تاریخ ۳۲/۵/۲۵ تلگرافی از شیراز برله دکتر مصدق و علیه دربار مخابره نموده است . حدود سال ۳۶ اداره انحصارات فارس جهت وصول مطالبات قند و شکری که بوسیله برادران قشقائی از گمرک بوشهر غارت شده بود باغ ارم را مصادره می نمایند در گزارشی بتاریخ ۳۲/۱۲/۲۴ آمده است منبع مطلعی که با محافل امریکائی در تهران آمد و رفت دارد . اظهار داشته است که دولت امریکا مجددا تصمیم گرفته که وسائل مراجعت برادران قشقائی را به ایران فراهم نماید . عذر می خواهم این تاریخش ۳۷/۱۲/۲۴ بوده است ، از نظر سیر حوادث سیاسی در ایران توجه به این تاریخ خیلی مهم است ۳۷/۱۲/۲۴ دولت امریکا مجددا تصمیم گرفته که وسائل مراجعت برادران قشقائی را به ایران فراهم نماید و این تصمیم قبل از انعقاد پیمان دو جانبه اتخاذ شده بود پیمان دو جانبه بعد از انعقاد پیمان بغداد که بعدا به پیمان مرکزی معروف شد ، هست . پیمان دو جانبه ای است بین ایران و خود شاه و امریکائیها بسته شده که بعد از انقلاب ما این را ملغی کردیم . این یکی از قراردادهائی است که کان لم یکن شد و در نظر داشتند که پس از بازگشت ناصر و خسرو قشقائی و ایجاد قدرت برای آنان از وجود آنها برای ارعاب مقامات عالیه کشور استفاده نمایند و حتی این موضوع از طرف مقامات امریکائی در تهران و با چند نفر از دوستان سیاسی آنها مورد مذاکره قرار گرفته است . و چنانچه با مراجعت خسرو از طرف شاه مخالفت شود وی از طریق خاورمیانه مسافرت و با قایق موتوری شبانه به آبهای ایران وارد و سپس داخل خاک ایران شود منبع می افزاید که پس از انعقاد قرارداد دو جانبه و بهبودی روابط ایران و مریکا هنوز نظر مقامات امریکائی جهت بازگشت برادران قشقائی تغییر نکرده و فعلا در این زمینه مشغول فعالیت می باشد . برابر گزارشی در سال ۴۰ افراد نهضت ملی یاد شده بالا در امریکا حکومت ایران آزاد تشکیل داده اند و امریکائیها از آنها دفاع می کنند . و همچنین در گزارش دیگری آمده است که مشارالیه توده ها را در وین تقویت و برای آنها امکاناتی فراهم می نموده است . وی از امریکا بعنوان نماینده جبهه ملی در اروپا معرفی میشده و دانشجویان وابسته به جبهه ملی در هرکاری با وی مشورت می کنند در سال ۴۰ دستور صدور ویزای اقامت جهت وی در کلن توسط نخست وزیر ( دکتر امینی ) داده میشود و به وی تذکر میدهند که اگر به ایران مراجعت نماید مورد تعقیب واقع میشود یاد شده از گردانندگان اصلی روزنامه باختر امروز معرفی شده است برابر اطلاع سفارت کبرای ایران در کلن در کنفرانس جبهه ملی در ویپادن نامبرده نطق تندی ایراد می کند که بعدا مورد حمله سایرین قرار می گیرد و چون متهم به همکاری با توده ها میشود لذا از کادر رهبری طرد می گردد . برابر گزارش سال ۴۲ یاد شده طی نامه ای به دادستان مونیخ به سرتیپ علوی کیا شدیدا حمله نموده و اعلام داشته است . که او به منظور فراهم کردن وسایل اخراج وی از آلمان به این ماموریت اعزام داشته است . در نامه ای که علوی کیا در سال ۴۲ به ساواک مرکز می نویسد عنوان می کند که با در نظر گرفتن وضع زندگی برادران قشقائی که به سختی می گذرد بطوریکه برای زندگی عادی روزانه خود محتاج قرض بوده اند . و همچنین خسرو قشقائی مرتبا برای تمدید گذرنامه به کنسولگری مراجعه می نماید و از طرف دیگر برابر اخبار موثق مصریها میل دارند آنها را مورد استفاده قرار داده و از طرف جنوب وارد کشور نمایند لذا با توجه به این مسائل شاید راه حل این باشد که با تمدید گذرنامه آنان و کمک مالی جزئی بهر ترتیب ( بعنوان قرض پرداخت قیمت اراضی آنان به زارعین ) احتمال اینکه آنان به عوامل خارجی پناه ببرند کمتر میشود بنابه درخواست ساواک مرکز تیمسار علوی کیا شرح مبسوطی از چگونگی ملاقاتش را با خسرو قشقائی ارسال میدارد در این گزارش آمده است ضمن تماس با مشارالیه وی از اینکه شاه توده ای ها را مورد عفو قرار داده ولی وی و برادرانش را نبخشیده گله کرده است . و اظهار نموده است که در این جریانات اشتباه کرده است و همه گزارشات و اطلاعاتی که در مورد همکاری وی با مصریها و عبدالناصر رسیده شایعه بوده است . و هرگز قصد همکاری با بیگانگان را نداشته است و در خاتمه از علوی کیا تقاضا می کند که عرایضش را به سمع شاه برساند و بگوید ما چه بکنیم که مورد اعتماد قرار بگیریم ما حاضریم در هر نقطه ای از دنیا سکونت کنیم و مرتبا بودن خودمان را تلفنا به هر کس و بهرکجا اطلاع دهیم و اضافه میکند که به شاه بفرمائید .

۱- هر قدر که امکان دارد بابت امکان مزروعی و غیر مزروعی بما بدهند که در یک نقطه از دنیا به کسب و کار بپردازیم .

۲- پاسپورت مرا تجدید کنند .

۳- هر تضمینی که بنظر میرسد بما ابلاغ کنید تا برای ضمانت اجرائی قبول کنیم . در پایان این گزارش علوی کیا نظریه ای میدهد که بهتر است اجازه تمدید گذرنامه به وی داده شود بشرط اینکه در آلمان نماند و در هر نقطه ای که برایش تعیین میشود اقامت کند دیگر اینکه مخارج زندگی برادران قشقائی از فروش املاکشان بشرط آنکه یک جا پولی به آنها داده نشود . تا همیشه در دست باشند بنظر بخش مربوطه ساواک که این گزارش را دریافت داشته است . بایستی وی کتبا از اعمال خود اظهار ندامت نماید و در روزنامه های آلمانی درج شود . پس از این جریانات یا تمدید شش ماه گذرنامه وی موافقت و پس از طی این مدت به دستور شاه گذرنامه وی به مدتهای کوتاه تمدید میگردد . در گزارش دیگری که در تاریخ ۴۳/۳/۸ آمده است ( هشتم خرداد چهل و سه ) که دوباره خسرو قشقائی یا علوی کیا تماس گرفته و بصورت استیصال و التماس درخواست نموده است که از شاه درخواست شود که به وی آنقدر کمک بشود تا بتواند زندگی روزمره اش را اداره نماید و از باب املاکش در ایران فقط مقدار بخور و نمیری به وی داده شود . برابر طرح علوی کیا سعی بر این بود که او را وارد معرکه نمایند و از او برعلیه دستیجات سیاسی مقیم خارج استفاده کنند . خسرو قشقائی ضمن بحث با یکی از اعضای سازمان دانشجویان کلن پس از انتقاد از وضع ایران اظهار داشته است . که با عبدالناصر در تماس بوده است . و مصریها حاضرند از هر جهت بما کمک کنند . و در گزارش دیگری آمده ات که در ملاقاتی که وی با جلال طالبانی نموده پیشنهاد همکاری اکراد با جبهه ملی را کرده ولی جواب قاطعی دریافت ننموده است برابر گزارش مذاکراتی که بین خسرو قشقائی و جعفر طلوعی انجام شده خسرو ضمن ابراز طرح کودتائی در ایران اظهار داشته برای این منظور دوستانی خارجی تماس نگرفته و نخواهیم گرفت هرگاه پیروز شدیم آمریکائیها ما را تایید خواهند کرد . و اضافه میکند دولت مصر همکاری خواهد نمود . ولی با روسها اختلاف نداریم لکن هیچوقت با حزب توده مخالفت نکرده ایم برابر اطلاع رسیده از ایتالیا خسرو قشقائی با سه نفر از ایرانیان و لینداکریستین آرتیست آمریکائی و یک مرد و یک آمریکائی دیگر ملاقات کرده است . در گزارش مورخه ۴۴/۱/۱۴ آمده است که مشارالیه در مسافرت اخیر خود به قاهره موفق به ملاقات با عبدالناصر نشده و فقط با عبدالقاهر وزیر مشاور ملاقاتهائی نموده است . البته وی ضمن مسافرتیکه در حدود یکسال قبل به مصر کرده است با عبدالناصر ملاقات و ناصر نیز عبدالقادر را مامور کرده است . که مشترکا با وی در مورد تهیه طرحی مطالعه و سپس به نظر او (ناصر) برسانند و ظاهرا در این طرح خسرو قشقائی ضمن ضمن صحبت گزارشی در تاریخ ۴۴/۷/۲۳ یکی از عناصر ساواک طی تماس با خسرو قشقائی ضمن صحبت خسرو اظهار میدارد که مسلما چینی ها برای جنوب ایران طرح جدیدی دارند و مرتبا جوانان را برای آموزش به چین میبرند و حتی بخود وی نیز مراجعه نموده اند ولی او هرگز همکاری با کمونیستها را قبول نکرده است و همچنین در مورد دو نفر از قشقائی ها که پس از دیدن دوره در چین به ایران میروند اظهار میدارد که قبلا با آنها صحبت کرده و سعی داشته است که آنها را از مسافرت به ایران منصرف نماید در خاتمه شخص ساواکی نظریه میدهد که خسرو با کمونیستهای طرفدار چین رابطه دارد . و هر وقت فرصت پیدا کند ، از هیچ نوع همکاری فرو گذار نخواهد کرد . همچنین مصریها نظر خوشی به وی ندارند در گزارش دیگری در سال ۴۴ آمده است که مشارالیه با یک زن امریکائی بنام تام یاکاترین ویلیامز ملاقات نموده است . در نامه ای که در مورخه ۴۴/۱۰/۲۶ یاد شده به برادرش مینویسد عنوان میکند که دولت پاسپورت وی را تمدید نمی کند . اگر صلاح بدانید مذاکره کنید بالاخره تکلیف چیست چرا میخواهند با فشار و زور مرا وادار به کارهائی که برای هیچکس فایده ای ندارد ، بنمایند اگر طوری بشود که مطلب به عرض برسد قطعا ترتیب اثر داده و دستور لازم صادر میشود بر اساس سوالاتی که ساواک مرکز از نمایندگی خارج از کشور می کند آن نمایندگی اعلام می دارد که تهیه و خرید اسلحه برای خسرو قشقائی معلول بنظر نمیرسد . به علت بی پولی اما خسرو در مذاکرات خود با مصریها از قدرت و نفوذش در جنوب ایران اظهاراتی کرده است و آنها نیز خواسته اند عملا نشان دهند . لذا بهمن قشقائی و چند نفر دیگر را به ایران فرستاده ولی آنان چون موفقیتی بدست نمی آورند . نتوانستند اعتماد مصریها را جلب نمایند و اگر خسرو میتوانست نفوذ خود را به ثبوت برساند بعید نبود که مصریها اعتبار کافی در اختیار او بگذارند و همچنین وی با افراد طرفدار چین از سابق آشنائی هائی داشته است . و بعید نیست چینی ها با او تماس گرفته باشند بهمین جهت بهمن و دو نفر دیگر در مدت شش ماه جهت دیدن دوره چریکی به چین اعزام شدند مشارالیه به کمک وکیل آلمانی خود موفق به دریافت پاسپورت المانی با حفظ تابعیت ایران میشود در سال ۴۵ در مونیخ با یکی از نمایندگان ساواک ملاقات می کند و از وضع بد مالی خود شکایت میکند و می گوید پیشنهاد همکاری خارجی ها را نپذیرفته و تقاضا میکند ماهانه مبلغی از عواید فروش زمینهایش به وی بپردازد و حاضر میشود در قبال این کار اطلاعاتی در مورد فعالیتهای کمونیستها در آلمان در اختیار مقامات ایرانی قرار دهد اما ساواک با هر گونه کمک به وی مخالفت کرده است . در سال ۴۶ درباره او گزارش ده که در حدود پنجاه هزار مارک بدهکار است و در وضع بدی بسر میبرد و این ممکن است که مورد استفاده مخالفین واقع بشود بنابراین پیشنهاد شده به او کمک مالی شود وی یکبار به کنسولگری ایران مراجعه و ضمن تقاضای تجدید گذرنامه اش میگوید که شایع شده است که من ترک تابعیت کرده ام اما من به این خاطر تقاضای پناهندگی کرده ام و گذرنامه آلمانی گرفته ام که کنسولگری ایران حاضر به تمدید گذرنامه من نشده است در گزارش آمده است . که برابر سوابق سرویس آلمانی یاد شده در تاریخ ۴۶/۲/۱۰ برای یک توقف چهار روزه با نام مستعار قرغانی به قاهره مسافرت نموده است . ترتیبات پنهانی که برای مسافرت داده شده است نشان میدهد که مشارالیه بنحوی با مقامات جمهوری متحده عربی همکاری می نماید مقامات آلمانی در تاریخ ۲۶ اردیبهشت بخانه او در مونیخ وارد شده و در نتیجه جستو یک سلاح کمری غیر مجاز کشف نمودند که پس از یک بازجوئی سه ساعته آزاد میشود . وی در سال ۴۶ در آلمان تقاضای پناهندگی می نماید و دادگاه دلایل او را برای پناهندگی کافی دانسته و صدور گذرنامه آلمانی برای او مورد تایید واقع میشود طبق گزارشی رئیس جمهور آلمان به وزارت امور خارجه دستور دستگیری مشارلیه را همراه با دو نفر دیگر میدهد در سال ۴۶ طی مصاحبه یاد شده با یکی از روزنامه های هلندی مطالب و انتقاداتی در مورد حکومت و رژیم شاه ایران عنوان کرده است . ( معذرت میخواهم شاه ندارد . . . در مورد حکومت و رژیم شاهی ایران ) برابر مفاد بولتن تهیه شده پس از اعدام بهمن قشقائی در ایران نامبرده بالا در آلمان دست به انتشار نشریه ای بنام شورش ارگان عشایری را میزند و همچنین ضمن دیدار با سرکنسول ایران در مونیخ قول داده است که کوچکترین عمل خلافی از او سر نخواهد زد و سوگند یاد کرده است که مدت دو سال است خود را از جریانات سیاسی کنار کشیده است و فقط یکبار تیمسار بختیار از سوئیس به وی تلفن کرده است . ولی مونیخ به وسیله فروش قالی که از ایران برایش فرستاده میشود می گذرد در روز دوشنبه دوازده آبان سال ۴۸ نامبرده از طریق تلفن با رئیس نمایندگی تماس گرفته و اظهار داشته است که برابر اطلاعات رسیده به وی توسط اردشیر زاهدی شاه مقرر کرده که ده میلیون تومان از بابت بهای املاک آنها تخصیص داده شود و اکثر خواهران و برادرانش مبالغی دریافت داشته اند ولی هرگز به وی مبلغی پرداخت نشده است و استدعا می کند لااقل نسبت به مادرش توجه شود و سهم او پرداخت گردد و همچنین در مورد مسافرتهایش به مصر اظهار داشته که فقط برای خرید اجناس عتیقه به مصر میرود . وی دارای دو پاسپورت ایرانی بنامهای خسرو قشقائی و حسین قرغانی و پاسپورت دیگر او لبنانی و بنام ابراهیم خلیلی است . گزارشات متعددی در مورد ارسال اسلحه از جانب وی به داخل کشور به ساواک ارسال شده است . برابر گزارشی مشارالیه بوسیله هوشنگ دولو در سنت موریس عریضه ای به شاه داد و شاه گفته است در این مورد در تهران دستور داده بودم و مجددا به نخست وزیر ابلاغ گردد . یاد شده در سال ۴۸ ضمن تلفنی به نمایندگی از مراحم شاه تشکر کرده است . اظهار می دارد که بوسیله نامه توسط برادرش از اینکه شاه اجازه داد به ایران مراجعت نماید اطلاع پیدا کرده است . و اضافه می کند که همواره سعی نموده که وفاداری خودش را نسبت به ایران و شاه ابراز دارد اما با تمام این احوال از دادن یک گذرنامه به وی خود خودداری میشود و همواره ساواک با او مخالفت می کند . در سال ۴۸ یاد شده ، بعنوان واسطه خرید نفت برای شرکتهای آلمانی سفرهائی به الجزایر و عربستان کرده است . در مصر شخصی بنام عبدالله کلالی با یک چمدان حشیش دستگیر شده اعتراف می کند با نامبرده شریک است . ولی دولت مصر مانعی برای سفر او به قاهره ایجاد نمی کند . و ساواک نتیجه می گیرد که وی با دولت مصر روابطی دارد . در گزارش سال ۵۱ نمایندگی آلمان آمده است که وضع مالی یاد شده بسیار خراب است . و چنانچه بوی کمک نشود به احتمال زیاد در اختیار عراقی ها قرار خواهد گرفت و بنظر آن نمایندگی بهتر است به یکی از دو طریق عمل شود . ۱- توسط نمایندگی آلمان میزان بدهی وی محاسبه شود تا از طریق دولت مبلغی برابر قیمت اعظم بدهی او بعنوان کمک به وی پرداخت شود .

۲- توسط دولت اقداماتی بعمل آید تا به همان ترتیب که به ناصر قشقائی مستمری در ماهیانه مبلغ یکهزار دلار پرداخت میشود به خسرو نیز همین مبلغ مستمری پرداخت شود . در تاریخ ۵۲/۱/۲۹ طی نامه ای از ساواک به نخست وزیر آمده است که نامبرده حدود ۲۰ میلیون ریال بدهی دارد که لازم است . ده میلیون ریال آن به وی پرداخت شود لذا نسبت به پرداخت ده میلیون ریال و همچنین تعیین مبلغ سه هزار مارک مقرری ماهیانه جهت یاد شده اقدام شود . برابر گزارش مورخه ۵۲/۳/۲۶ بدستور شاه آقای خوانساری در آلمان با مشارالیه تماس حاصل نمود و او را مورد تحبیب قرار داده ، و کلیه بدهیهای وی در آلمان و سوئیس به وی پرداخت شده است و روی همین اصل خسرو خیلی راضی و خشنود است و ظرف یکسال گذشته هیچگونه فعالیتی نکرده است . در مرداد سال ۵۲ مشارالیه درنیس زندانی میشود به علت اینکه سال گذشته شخصی بنام حسن قریشی مقدار ۳۵ گرم تریاک برای وی به آلمان ارسال داشته است . یادشده ضمن تلفن به خوانساری تقاضای کمک می نماید که بالاخره با وجه الضمان پنجاه فرانک آزاد میشود . در آبان سال ۵۷ طبق تماس تلفنی که نمایندگی المان باوی بعمل می آورد مشارالیه اظهار می دارد که کماکان عضو جبهه ملی است و اخیرا از وی خواسته شده که فعالیتهائی انجام دهد اما وی مایل نیست در کادر رهبری شرکت داشته باشد و همچنین با اعلام اینکه همیشه به مراحم شاه نسبت به خود امیدوار بوده تقاضا می کند که نظر مقامات کشوری درباره عزیمت وی به ایران و ادامه فعالیتهای سیاسی به وی ابلاغ شود و در خاتمه استدعا می کنم که مقرری سه ماه آینده یکجا به وی داده شود . و همچنین مبلغی بعنوان قرض به وی پرداخت گردد و به نظر ساواک چون کمک به مشارالیه در شرایط کنونی مفید بوده بهتر است که به وی پرداخت شود . در روز ۵۷/۸/۲۶ تعداد معدودی اعلامیه به زبان فارسی تحت عنوان ‹‹ هم میهنان گرامی ›› به امضاء خسرو قشقائی در فرانکفورت آلمان غربی توزیع گردیده . در این اعلامیه مشارالیه ضمن حمله به رژیم و تائید مبارزات امام خمینی و مردم خطاب به عشایر ملت ایران اعلام داشته است . که بر ضد حکومت و سلطنت مبارزه نمایند . ضمن تماس تلفنی که یکی ا کارمندان سفارت در بن با خسرو قشقائی گرفته مشارالیه انتشار اعلامیه را تائید و اضافه نموده بخاطر اینکه در گذشته به او و خانواده قشقائی ظلم شده و اموال آنان توسط مقامات به زور اخذ و در سالهای اخیر نیز از کمک و توجه قابل ملاحظه ای برخوردار نبوده است لذا تصمیم به اتخاذ این رویه گرفته است . نامبرده در سال ۵۲ ماهیانه سه هزار مارک بعنوان مقرری دریافت و علاوه بر آن صد و پنجاه هزار مارک در یک نوبت و سپس نیز /۱۸۴۰۰۰۰۰ ریال بعنوان کمک دریافت داشته است . برابر نامه ساواک چکی به مبلغ -/۱۰۵/۰۰۰ ریال هم ارز ریال سه هزار مارک بابت مقرری آذرماه ۵۷ جهت یاد شده صادر گردیده و دستور داده شده است که بوی پرداخت شود . برابر گزارشی در تاریخ ۵۷/۱۰/۱ آمده است که طی مذاکره تلفنی که یکی از کارمندان سفارت ایران تحت پوشش نظرخواهی درباره دولت آینده با او بعمل می آورد . مشارالیه اظهار نموده است . که اعلام حکومت جمهوری اسلامی توسط امام خمینی عمل اشتباهی بوده زیرا باعث میوشد که گروههای مخالف ادامه سیستم موجود را خواستار شود و تغییر رژیم عملی نگردد و همچنین هیچیک از سران جبهه ملی قدرت در دست گرفتن دولت را ندارند وی اضافه میکند که تصمیم دارد به ایران مراجعت کند و در منطقه خانوادگیش مشغول کشاورزی گردد . و منبعد در امور سیاسی دخالت نخواهد کرد . این خلاصه پرونده ای بود که از مرکز اسناد برای کمیسیون تحقیق ارسال شده است در رابطه با این اسناد بعضی از مسائل هست که م لاجرم باید در اینجا بخوانم ( غفاری – اسم رمزش را بگوئید ) دو نامه ضمیمه نامه ای که اسدالله علم به قشقائی نوشته است .

آقای خسرو قشقائی ،‌دو نامه حضرتعالی واصل شد از یادآوری سپاسگزارم و از اینکه بحمدالله سلامت و دعاگوئی ذات اقدس شهریاری میباشید بسیار خرسند و خوشحالیم . آنچه خاطرم می اید دو نوع گرفتاری برای جنابعالی هست . یکی گرفتاریهای جاری که تا اندازه ای کمابیش رفع شده و دیگری و کار دیگری که بتوانید خودتان را مشغول سازید . خواهشمندم در مورد دوم بمن بنویسید که چه کاری و در چه زمینه ای باید باشد که اقدام کنم و اگز باز هم گرفتاریهای جاری دارید آنهم حدودش چقدر است . که حتی لاامکان رفع گردد

دکتر یزدی – این نامه در پاسخ نامه اسدالله علم است که آقای خسرو قشقائی نوته است تصدق وجود مبارک گردم .

با تقدیم مراتب عرض ارادت و سلام بی پایان تلگراف محبت آمیز آن سرور گرام زیارت نمی دانم چگونه و به چه زبانی از این همه آقائی و بزرگواریت سپاسگزاری کنم هر چند از آقائی آنجناب انتظاری به غیر از آن نبوده و نیست . خوانساری که اسم بردم ( اشاره به پرویز خوانساری است ) نماینده مخصوص شاه و مسئول کل ساواک در اروپا بوده است . از این که سعادت یاری و افتخار مراحم مبارک شاهنشاه آریامهر شامل حقیر گردیده شکر الهی را بجا آورده و از خداوند متعال بقاء و سعادت ذات مقدس شاهنشاه بزرگ اعلیحضرت همایون آریامهر را از خداوند متعال خواستارم همیشه در انتظار ارجاع اوامر و مژده سلامتی حضرتت هستم . ارادتمند خسرو قشقائی

دکتر یزدی – نامه دیگری است . که بکلی سری است . و ماشین شده است ولی امضاء خود خسرو قشقائی در اینجا وجود دارد . ولی روی روندی که داخل پرونده است مستقیما به خود علم نوشته شده است . تصدقت گردم با تقدیم مراتب عرض ارادت و سلام مدتی بود که میخواستم مصدع اوقات شریف بشوم متاسفانه وسیله نبود تا اینکه اخیرا جناب آقای خوانساری قبول زحمت فرمودند که این نامه را حضورتان تقدیم دارند . مدتی است که مراحم شاهانه شامل حال قامیل بنده گردیده متاسفانه تاکنون کوچکترین توجهی نسبت به کارهای بنده نشده متمنی است در موقع مناسبی وضع زندگی بنده را به شرف عرض برسانید بلکه مراحم شاهانه شامل حال بنده هم گردیده و اوامر لازم برای ترتیب زندگیم صادر که مثل سایر مردم ایران در آسایش زندگی و به دعاگوئی ذات مقدس شاهنشاه آریامهر مشغول گردم .

در انتظار اوامر و اقدام عاجل آنجناب هستم . ارادتمند خسرو قشقائی

دکتر یزدی – اینجا البته زیر این نامه دستوراتی داده شده است که متاسفانه نمی توانم بخوانم بدنبال این نامه نامه دیگری است که اسدالله علم به ارتشبد نصیری نوشته است ، با ارسال نامه مورخ ۵۳/۴/۲۲ جناب آقای امیر اصلان افشار سفیر شاهنشاه آریامهر در بن و ضمائم آن امر مطاع مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر ضرفصدور یافت ( ساواک به این موضوع رسیدگی نماید ) خواهشمندم دستور فرمائید اقدام لازم معمول و نتیجه را اطلاع فرمایند که بشرفعرض پیشگاه مبارک ملوکانه برسد . سپاسگزارم .

وزیر دربار شاهنشاهی – اسدالله علم

دکتر یزدی – عذر می خواهم از اینکه این کلمات را می خوانم این نامه آقای امیر اصلان افشار است .

جناب آقای علم وزیر محترم دربار شاهنشاهی

آقای قشقائی از ابراز لطف و محبت آنجناب و از تلگرافی که در پاسخ تلگراف ایشان بمناسبت عید نوروز مخابره فرموده اید نهایت امتنان را دارد و بخصوص تشکر می نماید از محبتی که نسبت به آقای خسرو قشقائی مبذول فرموده اید و تقاضا دارد هر وقت به اروپا تشریف می آورید اطلاع فرمائید که مایل است شرفیاب شود .

با عرض احترام – دکتر امیر اصلان افشار

دکتر یزدی – اینجا چند مطلب است که بهم مربوط است یکی متن تلگرافی است که آقای قشقائی برای اسدالله علم مخابره کرده است . که البته تاریخش مشخص نیست ولی روی تاریخهائی که نوشته شده ۵۳/۷/۲۴ است از مونیخ حضرت آقای امیر اسدالله خان علم وزیر محترم دربار شاهنشاهی – تهران با تقدیم مراتب عرض ارادت در انتظار بذل توجه حضرتت هستم .

ارادتمند خسرو قشقائی

رئیس- جلسه بعنوان تنفس برای مدت یکربع تعطیل میشود .

( جلسه که در ساعت یازده و ربع بعنوان تنفس تعطیل شده بود مجددا ساعت دوازده و ده دقیقه تشکیل شد )‌

رئیس-‌بسم الله الرحمن الرحیم ، و به نستعین – قرائت اسناد ادامه دارد دنباله اسنادی که در رابطه با تماسهائی که آقای خسرو قشقائی با دربار و ساواک داشته است این اسناد قرائت میشود این تلگراف را آقای علم به نصیری می فرستد .

تیمسار ارتشبد نصیری

رئیس محترم سازمان اطلاعات و امنیت کشور

رونوشت تلگراف خسرو قشقائی و پاسخ اینجانب جهت استحضار جنابعالی به پیوست ارسال می گردد . خواهشمندم اقدام لازم در اینمورد معمول فرمائید .

وزیر دربار شاهنشاهی – اسدالله علم


دکتر یزدی – در تعقیب مکاتبات قبلی مجددا در ۵۳/۸/۵ یک تلگراف رمز محرمانه ای است که آقای علم در مورد وضع آقای خسرو قشقائی به نصیری مخابره کرده است . که خواهشمندم دستور فرمائید وضع آقای خسرو قشقائی را مشخص نموده و نتیجه را گزارش نمایند سپاسگزارم نامه ای است از آقای اسدالله علم به آقای خسرو قشقائی به ضمیمه دو نامه یکی برای خود علم و یکی به عنوان شخص شاه

آقای خسرو قشقائی

نامه سرکار را دریافت کردم و عریضه ای را که با همین نامه به خاکپای مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر تقدیم داشته بودید از شرفعرض مبارک ملوکانه گذراندم تلگراف شما متعاقبا واصل شد امر مطاع شاهانه شرفصدور یافت تیمسار ارتشبد نصیری ریاست محترم سازمان اطلاعات و امنیت کشور اقدام لازم بفرمائید . همانطوریکه به شرفعرض پیشگاه مبارک همایونی رسانده بودید امیدوارم بجبران گذشته در آینده فداکاری و صداقت خودتان را نسبت به اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و وطن عزیزمان ایران به ثبوت برسانید . توفیق جنابعالی را در این هدف مقدس از درگاه خداوند متعال خواهانم .

وزیر دربار شاهنشاهی – اسدالله علم

این نامه مربوط به سال ۵۲ یا ۵۳ است عذر می خواهم اما نامه ای که به آقای علم نوشتند ( اشاره به قشقائی است ) بیست و شش تیرماه ۱۳۵۴ است . حضرت محترم جناب آقای اسدالله خان علم وزیر محترم دربار شاهنشاهی تصدقت گردم با تقدیم مراتب عرض ارادت و سلام امیدوارم مزاج عزیزتان مقرون به صحت و سلامت بوده باشد جویای حال بنده بشوید بحمدالله سلامت و به دعاگوئی ذات مقدس شاهنشاه آریامهر و حضرتت مشغول هستم . جناب آقای علم برای بنده بسیار مشکل و ناراحت کننده است که با اطلاع از گرفتاریهای آنجناب همیشه مصدع بشوم ولی چاره نیست چون یگانه مرجع امید بنده به مراحم شاهنشاه اریامهر و آن سرور گرام است . بطوریکه بعرض رسید هنوز مبلغی از قروض بنده با کمال خجلت از حضورتان خواستارم و در صورتی که رای عالی قرار گیرد اوامر لازم فرمائید همیشه در انتظار مژده سلامتی و ارجاع اوامرتان هستم .

ارادتمند – خسرو قشقائی

این هم ظاهرا نامه ای است که در همان تاریخ بوده است .

به خاکپای اقدس شهریاری ارواحنا فداء ، شاهنشاه آریامهر ، شاهنشاها ابلاغ مراحم عالیه آن رهبر گرانقدر ملت ایران درباره اینجانب نشانه دیگری از سعه صدور اغماض شاهانه است . که تاثیری دگرگون ساز بوجود آورد .

شاهنشاها :

گذشت زمان و حوادث دوران معلم شایسته ای برای خامان و ناپختگان بشمار می آید . و این خدمتگذار که در برابر گشذتهای بزرگوارانه – سراپا سپاس و ستایش است . کوشش خواهد کرد در سایه عنایات شاهانه بجبران مافات برخیزد و اگر افتخار شایستگی داشته باشد در راه توفیق روز افزون هدفهای رهبر انقلاب ایران سهم خود را ایفا کند .

با عرض اخلاص – خسرو قشقائی

شجونی – آقای رئیس ایا همه این مطالب را باید خواند و شنید هیچ قانونی وجود ندارد که پیشنهادی در این مورد بدهیم ؟

رئیس- اگر مطالب اقای یزدی تمام بشود من هم مطلبی هم خواهم گفت .

موسوی تبریزی – هر یک از این نامه ها برای هفت پشت آقای خسرو قشقائی کافی است (زنگ رئیس - همهمه نمایندگان)

رئیس- اقای موسوی بفرمائید بنشینید . آقای دکتر یزدی باز هم طمالبی دارید ؟ (همهمه نمایندگان) ، ( دکتر یزدی – بله ) خوب مخبر کمیسیون هستند در این خصوص آزاد هستند و لازم میدانند که مطالب خودشان را ادامه دهند .

دکتر یزدی – اجازه بفرمائید من اول سند را شرح میدهم اگر خواستید میخوانم . سند بعدی گزارشی است درباره آقای خسرو قشقائی از سازمان امنیت کشور به وزارت درباره شاهنشاهی که ده میلیون ریال در اختیارشان گذاشته است که خرج بشود .

یکی از نمایندگان – بخوانید تا روزنامه بنویسیند و مردم اطلاع پیدا کنند .

رئیس- آقای دکتر یزدی اگر می خوانید بخوانید والا ختم بفرمائید .

(زنگ رئیس ) اجازه بفرمائید ، مطالب ایشان تمام بشود .

دکتر یزدی – گزارش سازمان اطلاعات و امنیت کشور به امضاء ارتشبد نصیری به وزارت دربار شاهنشاهی درباره آقای خسرو قشقائی بمنظور پرداخت قروض نامبرده از طرف نخست وزیری – چکی بمبلغ ده میلیون ریال در اختیار این سازمان قرار گرفت تا با نظارت ساواک بین طلبکاران مشارالیه تقسیم گردد . معادل مبلغ مذکور – چهارصد و نه هزار و چهارصد و سی مارک به آلمان غربی حواله گردید که با نظارت نماینده ساواک در آلمان غربی ، سر کنسول شاهنشاهی ایران در مونیخ و یک نفر از کارمندان سرکنسولگری مزبور بین طلبکاران آقای خسرو قشقائی تقسیم و صورتجلسه تنظیم گردیده است . اینها مکاتبات متعددی است که در این مورد شده است . یک نامه باز هم از دربار شاهنشاهی اداره رمز و محرمانه است که به شخص شاه به شرف عرض خاکپای ملوکانه برسد که گزارشی است از وضع دکتر عبدالله قشقائی و بدهی هائی که هشت میلیون دلار داده است . و تقاضای کمک کرده است (همهمه نمایندگان)

سلامتیان – آقای دکتر یزدی خواهش میکنم بخوانید .

رشیدیان – بخوانید آقا

توکلی- آقای دکتر اطلاع از این مسائل برای مردم در شرایط فعلی برای شناخت شجره خبیثه ملی گراها بسیار واجب است ( یکی از نمایندگان – کدام ملی گراها ) همانطور که امام می فرمایند بنابراین همه این اسناد خواهش میکنم خوانده بشود .

رئیس- ملی گراها ؟- این چه حرفیست شما می زنید .

یکی از نمایندگان – بابا این هفته بیجار بوده (همهمه نمایندگان)

رئیس- آقای یزدی بخوانید ، بخوانید خواهش میکنم زودتر .

دکتر یزدی – آقای محمد خسرو قشقائی ضمن عریضه ای اظهارات تلفنی آقای دکتر قشقائی را بعرض رساندند پس از دو سال و نیم دوندگی طرف ها را محکوم نمودم و فعلا چهار نفر دکتر را سر کردم ، به مبلغ هشت میلیون دلار برای اعاده حیثیت ، رئیس پلیس که میخواست بعد از حکم محکمه ، دکتر عبدالله صولت قشقائی را توقیف نماید به محکمه جلب شده است . و قضایا قدری روشن شده است . اینکه بعرض رساندند موضوع دکتر قشقائی سیاسی نیست بر خلاف بوده است چون امر شد قضیه را تعقیب کنم ناچار کار را به جریان انداختم و حالا کم کم روشن میشود چند مرتبه تلفنی خواستم با رئیس سازمان تماس بگیرم وقت ندارند بعرض مبارک ملوکانه برسانید که دوسال و نیم است دنبال این کار هستم ، تا اصل قضیه روشن شود . با هزاران تطمیع حاضر نشدم حالا شروع به تهدید نمودند . تا آنجائیکه قدرت دارم تعقیب می نمایم و آنها دادستان عمومی ( به انگلیسی نوشته است ) به محکمه جلب می نمایم و آنها زیاد فشار می آوردند . تا شاید بوسیله طلبکاران بانکها بنده را مستاصل نمایند ولی اشتباه می کنند . دکتر قشقائی استدعا کردند چنانچه امری باشد بوسیله مامورین خارج از آمریکا اطلاع داده شود یا بوسیله تلگراف و یا تلفن به اروپا و یا در ایران حاضر میشوم این بود عرایض دکتر قشقائی عرض کنم ، مدارک دیگری در اینجا هست . و من اینها را نمی خوانم چنانچه آقایان خواستند می توانند مراجعه بفرمایند .

غفاری – یک سند هست مربوط به جبهه ملی که وضع آنها را توضیح میدهد آن را بخوانید .

دکتر یزدی – آقای غفاری والله من چنین چیزی ندارم اگر شما دارید بدهید من می خوانم ( رشیدیان – مربوط به سال ۴۶ است )

رئیس- اقای دکتر یزدی بخوانید . اسنادی در اینجا هست و من برای جلوگیری از اطاله کلام از خواندنش خودداری می کنم ولی رسیدهائی است که اینها را از مرکز اسناد وزارت امور خارجه یعنی مربوط به سفارت ایران در واشنگتن است که از طریق وزارت خارجه در اختیار ما گذاشتند که حاکی از تمامی پرداختهائی است که به ناصر قشقائی سه ماه به سه ماه میشده و چکها و رسیدهائی است که می دادند که از سال ۵۰ شروع شده است .

متکی – سند جبهه ملی مهمتر از طلبکارانش است .

دکتر یزدی – اگر پیدا کنم چشم می خوانم چنین چیزی من یاد ندارم .

آقا محمدی – همه را بخوانید تا مردم بفهمند .

دکتر یزدی – عرض کردم که در اختیار من نیست اگر باشد چشم می خوانم خوب خودتان می آئید توی این پرونده پیدا کنید اگر داده باشند به من می خوانم .

رئیس- شما قبلا بایستی منظم بفرمائید که چیزهائی را که لازم میدانید جلوی دستتان باشد .

رشیدیان – اقای دکتر یزدی اجازه بدهید من مضمونش را بگویم (همهمه نمایندگان)

رئیس- آقا حالا ببین الاثنین مطلبی نفرمائید .

دکتر یزدی – این مطالب خلاصه ای بود از آنچه را که در مورد (همهمه نمایندگان، زنگ رئیس ) اسناد مربوط به ساواک در اختیار کمیسیون گذاشته بودند و یک سلسله اسنادی هم هست در مورد لانه جاسوسی که توسط دانشجویان پیرو خط امام در اختیار ما گذاشته شده که اینها را من به این ترتیب تنظیم کرده ام . /۳۵ صفحه اسنادی است که قبل از سال ۵۲ در مورد خسرو قشقائی شروع میشود تا آخرین سندی که مربوط است به این دوره یعنی سال ۷۲ است . از این ببعد چیزی داخل این اسناد نیست و این اسنادی است که بعد از انقلاب در جاسوسخانه وجود داشته است آن ۳۵ سندی که اوراق آن ترجمه های فارسی است . واصل آن اسناد انگلیسی است فقط مروری می کنیم و آنهائی که از نظر تصمیم گیریش برای کمیسیون مهم بوده است توضیحاتی می دهم یک شرح زندگی خسرو قشقائی است که در سفارت بوده و تنها چیزی که در پایان این اظهارنظر هست مربوط به قل از سال ۵۲ هست . در پایان شرح حال اضافه کرده است . که قشقائیها و خسرو قشقائی مخالف روسیه هستند و نسبت به انگلیسی ها سوء‌ظن دارند و بدبین هستند و طرفدار آمرکا هستند . سندی است مربوط به چهارم اکتبر ۱۹۵۲ که از موضع گیریهائی است که خسرو قشقائی در مجلس زمان ملی شدن نفت دکتر مصدق علیه انگلیسی ها و در مورد قراردادهائی که بسته شده است ( اجازه بدهید این مطلب را بخوانم ) در مجلس هم سخنان خشن قشقائی و حمله به آمریکا برای خرابکاری علیه دولت مصدق در زمان نخست وزیری قوام بوده است . و همچنین رابطه دوستیش با چند تن از اعضای سفارت امریکا ادامه داشته است . و او توضیح داد که ( اشاره به قشقائی ) برافروختگی او برای این بود که تا آمریکا برای خرابکاری علیه دولت مصدق در زمان نخست وزیری قوام بوده است . و همچنین رابطه دوستیش با چند تن از اعضای سفارت امریکا ادامه داشته است . و او توضیح داد که ( اشاره به قشقائی ) برافروختگی او برای این بود که تا امریکا را هشدار دهد ( درست نمی توانم بخوانم ) در عدم پشتیبانی از دولت جبهه ملی او همچنین به دیگر . .. نظامی امریکا به ایران اعتراض کرده است و گفت که اینها علیه منافع ایران بکار برده خواهد شد بنظر میرسد که او با ( درست روشن نیست کپی هائی که گرفته شده است بد است )‌اینها باز هم اسنادی است که برمی گردد به همان سالهای قبل از سال ۵۲ در مورد روابطی که خسرو قشقائی در آن منطقه داشته است . حالا اگر خواستید تمام اینها را می خوانم ولی چون خوب تنظیم نشده ( منشی – خوب بود خلاصه اش را تهیه بکنید و متن آن سند را برای ما بگوئید )

خلخالی – این سندها را به جراید بدهید تا کلیشه بکنند .

دکتر یزدی – چشم ، می دهم کلیشه بکنند . اظهارات قشقائی در مورد اینکه تهیه سلاح توسط آمریکا باعث کشته شدن افراد بی گناه شد و امریکا بخاطر این جریان مسوول است . او گفت که ایران به یک شاه موکرات نیاز دارد . این مطلب مربوط به خرداد سال ۵۲ است . سند دیگری است . مربوط به سال ۵۴ اگر خاطرتان باشد در آن خلاصه پرونده ساواک خواندیم که کارهائی می خواستند بکنند و آن نماینده سفارت امریکا رفت و با آنها صحبت کرد این مربوط به آن گزارسات است . باز هم مربوط به سال ۱۹۶۰ است . ملاقاتهائی است که با خسرو قشقائی داشتند یکی دیگر گزارشی است که در مورد قشقائیها مربوط به سال ۱۹۶۲ در جریان مهندس ملک عابدی . یک گزارش مجددی از شرح حال قشقائی مربوط به سال ۱۹۶۴ و موضع گیریهای سیاسی و مخالفتهایش که خیلی هم مفصل است از سال ۱۹۳۹ در وقایع سمیرم شروع کرده و کشتاری که بعد از شهریور ۲۰ در جنوب شده تمام اینها را اشاره کردند تا بعد از ۲۸ مرداد که به خارج تبعید شد و در مونیخ اقداماتی که می کرده و همچنین بعضی از مسائل که مربوط به روابط داخلی است که می گوید در سال ۱۹۴۸ او عاشق فاطمه خواهر شاه شده در سال ۱۹۵۸ یک دختر آمریکائی مدعی شده که فاطمه زن خسرو است . اینها چیزهائی است که کلا در این سند وجود دارد یک گزارش دیگری هست در سال ۱۹۷۲ در مورد این که قشقائی معتاد است . و موقعیکه دولو می خواسته است ۳۵ گرم تریاک توسط منشی خودش منشی یک تاجر ایرانی که بعدا فهمیده شد عضو اداره امنیت سویس است به قشقائی برساند دولو دستگیر شده است اینها گزارشاتی است که در جاسوسخانه از سوابق آقای قشقائی بوده است . اما بعد از انقلاب آنچه را که گزارش هست همانطوریکه عرض کردم اسنادی است نوشته شده که ترجمه هایش هست و یکی هم فیلمی است که از مصاحبه دانشجویان پیرو خط امام با آهرن کرده اند که خلاصه آن مصاحبه ای که با آهرن شده عبارت از این است .

اخوتیان – مصاحبه را بخوانید .

رئیس-‌آقای دکتر یزدی ، یک خرده مختصرش بفرمائید چون اینقدر وقت نداریم .

دکتر یزدی – مختصرش این است که از او سوال میشود شما فعالیتهائی که در اینجا داشتید شرح بدهید و او شرح میدهد که هر کدام از افسرای سیا که در ایران بودند با عده ای از منابع و اشخاص در تماس بودند و اطلاعات خودشان را جمع آوری می کردند بعد در چگونگی این تماسها سوال می کنند . میگوید در وقت ها از قبل تعیین میشده ، معلوم میشده جا و مکانی هم که باید برویم و صحبت بکنیم معلوم بوده است . و اینکه هر کدام از اینها که ما با ایشان تماس داشتیم یک اسم رمز داشتند خود اینها که از افسران و مسوولین سیا که در اینجا مشغول فعالیت بودند هر کدام یک اسم رمز داشتند من جمله خود آقای اهرن یک اسم رمز داشته است بنام پگوئین و این پگوئین مسول ارتباط با چهار نفر بوده است . منجمله آقای خسرو قشقائی و اسم رمز آقای خسرو قشقائی هم در اینجا آمده است .

یونس محمدی – بنویسید سیمای جمهوری اسلامی این مطالب را پخش بکند تا مردم ببینند اگر قرار بشود که پخش بشود پس در اینجا خواندن ندارد زودتر تمام بکنید .

قره باغ – آن چهار نفر که گفته شد بفرمائید (زنگ رئیس )

صباغیان – اسم آن چهار نفر را بخوانید .

دکتر یزدی – چهار نفر اسمشان اینجا نیست جز دو نفر که یکی آقای خسرو قشقائی است . (همهمه نمایندگان)

عده ای از نمایندگان – دومی اش کیست .

دکتر یزدی – دومی اش را الان عرض میکنم ( یکی از نمایندگان – آقای مدنی است ) این پایان گزارش است . اسم منبع و اینکه با چه کسی در تماس بودند یکی – اس – دی – پلاد بوده که آقای امیر انتظام است و یکی اس – دی راتر خسرو قشقائی است . (همهمه نمایندگان)

قره باغ – سخنگوی دولت بود دیگر .

دکتر یزدی – بعد میگوید گزارشاتی که شما میخواستید چه چیزهائی است . که اینجا شرح میدهد اطلاعاتی که میخواستیم راجع به جلسات مجلس خبرگان بوده شناخت افراد بوده است . شرح حال افراد بوده رابطه بین دولت و رهبران انقلاب بوده است . اطلاع در مورد کردستان و گزارشات مختصری در مورد رهبری و روحیه ارتش و اینها چیزهائی بوده که میگوید ما علاقمند بودیم اطلاعاتی جمع آوری کنیم . در مورد اس-دی – راتر – که منظور همین خسرو قشقائی است . در درجه اول آنچه که مورد علاقه ما بوده جمع آوری اطلاعاتی در مورد وضعیت اقلیتهای نژادی و وضعیت امنیتی مناطق عشایری و ارتباطاتی که بین آنها و مقامات محلی و دولت مرکزی بوده – سوالی که شاید مهم باشد که شما بدانید . این است که از او سوال کرده اند – اس – دی – راتر که آیا شما چیزی به او پرداخت کردید و اگر پرداخت نکردید انگیزه تماس او با سیا چه بوده است . من ( آهرن ) معتقدم که او می دانست که من نماینده سازمان سیا هستم . من به او مبلغی پرداخت نکردم در مورد دلیل آمادگی تماس او با ما باید حدس بزنم ، چون بیاد ندارم که در این مورد بحثی کرده باشیم و در پرونده ها هم هیچگونه اشاره مشخصی چه به من یا به مامورین قبل از من که دقیقا انتظار او از این تماس چیست . وجود ندارد . بعد سوال شده است ، به نظر شما انگیزه او برای تماس با سیا چه بود من فکر می کنم که او به یک تماس محرمانه با دولت آمریکا علاقه داشت که این بصورت تماس با سازمان سیا بوده ام و من نمی دانم و دارم حدس میزنم چون هرگز این بحث را نکرده ام اما رهبران قبایل بیشتر از دیگران دوست دارند . که با چنین تماس هائی بیمه شوند . در مورد یک روزنامه ای که قرار بوده آقای خسرو قشقائی با کمک یک عده ای منتشر بکند . در اینجا باز هم در آن مصاحبه ای که فیلمبرداری شده از او سوال کرده اند . ( عده ای از نمایندگان – اسم هایشان را بگوئید ) کم کم میرسیم چون در این سند مفصل آمده اجازه بدهید مرحله به مرحله یکی یکی سندها را بخوانم . در مورد این نامه آیا آقای اس – دی – راتر یعنی آقای خسرو قشقائی میدانست .

یکی از نمایندگان – بگوئید آقای فدائی هم در این رابطه با پرونده بوده است

دکتر یزدی – شما که نمی گذارید من ادامه بدهم آنقدر شلوغ می کنید که نمیشود جواب داد .

رئیس- آقای دکتر یزدی شما بیان خودتان را ادامه بدهید اگر منتظر جواب دادن به آقایان بشوید بجائی نمی رسید .

دکتر یزدی – از ایشان سوال می کنند . در مورد این روزنامه آیا اس – دی راتر می دانست که روزنامه ای را که قرار است شما به راه بیندازید . به چه منظور است . و منافع آمریکا در روزنامه چیست . آهرن جواب می دهد نه آیا شما هنوز درباره راتر صحبت می کنید ؟ نه ، این با او در میان گذاشته نشده بود او از علاقه من و علاقه واشنگتن بعنوان کاری را که او قصد انجامش را دارد مطلع بود او بخاطر تاخیرهای مداومش و اینکه در واقع کارهایش را انجام دادند من عامدا بحث در این موارد را به تاخیر می انداختم تا اینکه بنظرم آمد در واقع روزنامه ای باشد که بشود درباره اش صحبت کرد . با چه کسی در نظر داشت این روزنامه ها را چاپ کند . جواب منهم می دانم که این طرح را با دریادار مدنی در میان گذاشته بود . ولی من نمی دانم که آیا نقش شریک و همکار را داشته باشد یا در واقع مدنی نقش خواهد داشت یا نه ؟ من بخاطر دارم که راتر در رابطه با این موضوع به دریادار مدنی اشاره نکرد . آنها لااقل با هم بحث هم نکرده بودند . آیا مدنی در این راه برای شما مانعی بود . دردسر و مانع نه تا آنجا که من می دانم برعکس من از راتر اینطور فهمیدم که مدنی حداقل او را تشویق می کرد که این روزنامه را براه بیندازد . حال اینکه او حاضر نبود بطور فعال درگیر بشود یا نه ،‌من هرگز مطمئن نشدم ولی هرگز درک این را نداشتم که دکتر مدنی مانعی در ایجاد این موضوع باشد این خلاصه ای بود که در فیلم بود اما گزارش دیگری که باز از این برادران هست . گزارش کتبی است . قبل از اینکه این فیلم را ببینیم گزارش کتبی هم در پرونده بود خلاصه پرونده اس-دی-راتر که همین آقای قشقائی است ( اسم رمزش بود ) مامور در تماس با ایشان آقای تاماس آهرن رئیس ایستگاه سیا در تهران که جزو گروگانها می باشد بنا به اعتراف آقای اهرن و طبق مدارک موجود سابقه تماس آقای قشقائی با سیا به قبل از آمدن آقای اهرن به تهران می رسد (‌حدودا ۴ماه قبل از ۱۳ آبان روز اشغال لانه جاسوسی )‌آقای قشقائی طبق اعتراف آهرن و از نوع گزارشهای موجود می دانسته اند که با سیا در تماس هستند و نه یک مامور سیاسی سفارت – ملاقاتها هم هر سه – چهار هفته یکبار در اطاق هتل و یا در خیابان هنگامی که سوار اتومبیل میشده اند انجام می گرفته است . هتلها – هتل شرابتون و اینترکنتینانتال بوده و هدفهای تماس را آقای آهرن بدین ترتیب ذکر می کند .

الف – برای تهیه منافع اطلاعاتی در مورد عربهای خوزستان که شامل سازماندهی و تشکیلات و رهبری آنها و هرگونه شرکت و دخالت یا حمایت عراق از اینها باشد .

ب- اطلاعات در مورد وضعیت امنیتی استانهای فارس و خوزستان

ج- اطلاعات در مورد نقشه های سیاسی تیمسار مدنی

بعد در اینجا یک تاریخ را در ماه اکتبر ذکر می کند . قشقائی در مورد خوزستان اطلاع داد که دو نفر از قاچاقچیان آنجا حاضر هستند که در این مورد با ما کمک کنند . و این اطلاعاتی که شما می خواهید در اختیار قرار بدهند آقای قشقائی اسامی اشخاصی را که می توانند در ماه نوامبر اطلاعاتی در اختیار ما بگذارند . در اختیار ما گذاشت آقای قشقائی اطلاعاتی در دو مورد در اختیار ما گذاشت هم درباره حمایت و حفاظت هرگونه خطری علیه انقلاب ایران و هم درباره ممانعت استقرار پاسداران و کمیته ها در بین مردم قشقائی در بین افسران نظامی و همچنین رابطه اش را با شخص آقای مدنی توضیحاتی برای ماداد او همچنین علاقه آقای مدنی را در مورد اینکه می خواهد رئیس جمهور – جمهوری اسلامی بشود بر طبق قانون اساسی جدید برای ما شرح داد . او یعنی آقای قشقائی شرح داد درباره روزنامه هفتگی که می خواهد تشکیل بدهد و منتشر بکند با همکاری آقای مدنی اطلاعات بیشتری در این زمینه داد در رابطه با دلایل تاخیر این نشریه و همینطور اشکالاتی که تابحال نتوانسته اند یک سردبیر خوب برای این کار گیر بیاورند . هفتاد هزار نسخه می خواهند در هر شماره منتشر بکنند و این علاقمندی اساسی اینها بود که بتوانند در طی انتشار این روزنامه حمایت مردم را درباره انقلاب گسترش بدهند و همچنین اگر ممکن بشود روابطی را که بین آمریکا و ایران هست مجددا ترمیم و اصلاح بکنند . بهم گره بزنند اما تا چهارم نوامبر هنوز هیچگونه کمکی که بتوانند ان روزنامه را منتشر کنند نتوانسته اند جمع آوری کنند . بعد مجددا در اینجا تکرار می کنند که هیچگونه پولی به قشقائی تابحال نپرداخته ایم و تنها چیزی که تابحال او از ما خواسته است . یک ویزا برای سفر خواهرش به امریکا بوده است .

خلخالی – ببخشید آقا جریان اینکه قرار بوده سردبیر روزنامه را از خارج بیاورند چه بوده لطفا قرائت کنید .

دکتر یزدی – در این جا چیزی در این مورد نیست .

رئیس- آقای دکتر یزدی هنوز تمام نشده .

دکتر یزدی – اجازه بدهید سوالی کردند جواب بدهم نه آقا چیزی در این پرونده نیست بقیه گزارشات متفرقه ای است در رابطه با این چیز که مجموعه اس را من خواندم .

منشی – سند جبهه ملی سال ۱۳۴۶ را نخواندید آقای دکتر یزدی .

دکتر یزدی – اینجا نیست اگر می توانید شما خودتان نشان بدهید .

رشیدیان – آقای دکتر یزدی بنده الان یادتان می آورم و این را هم می دانم که شما حسن نیت دارید . ولی با اجازه این را عرض می کنم در سال ۱۳۴۶ یک دگرگونی در زندگی قشقائی بوجود می آید . مامور ساواک گزارش میدهد که در زندگی آقای قشقائی یک دگرگونی بوجود آمده .

رئیس- آقای دکتر یزدی شما تائید می کنید این را و آیا در گزارش کمیسیون چنین چیزی هست .

دکتر یزدی – متوجه شدم که منظور ایشان چیست .

انصاری – در این مورد من به مرکز اسناد ملی مراجعه کردم سندی را که ایشان گفتند بود .

دکتر یزدی – این سندی را که ایشان می فرمایند . این است موقعیکه خلاصه پرونده ساواک را که حدود ۹صفحه ۱۰صفحه بود خواندم این مسئله را ضروری ندیدم که بخوانم حالا اگر می خواهید میخوانم تاریخ ۴۶/۷/۳ پیوست ندارد . از آلمان درباره آقای خسرو قشقائی منبع ۴۹۱ .

خسرو قشقائی اظهار داشته است . در مرحله فعلی مبارزات سازمانهای مبارز در خارج دچار مشکلات عجیبی هستند زیرا دولت یران در جهت تحکیم پایه های خود موقت زیاد و غیر قابل پیش بینی کسب کرده و گفته است که هر دسته مخالف مجبور شده با یک دولت خارجی ساخت و پاخت نماید و جبهه ملی هم قدرت زیادی ندارد . هنگامی که تعدادی اسلاید از ایل قشقائی را مشاهد کرده خیلی متاثر شده و نزدیک بود اشک از چشمانش جاری شود . در مورد برگشتش به جبهه ملی گفته است . که بطور کلی با این مسئله مخالف نیست ولی شرایط و ضمانی میخواهد مثل گذشته که او را از جبهه بیرون نیندازند . خسرو قشقائی اظهار داشته افراد جبهه ملی یا وابسته با ساواک هستند و یا وابسته به سیا . و امثال آنها و ضافه نموده که شاکریها بدون شک از نوکران ( سیا ) هستند شاکریها دو برادر هستند خسرو و علی شاکری که الان وابسته به چریکهای فدائی خلقند ( احسنت ) ( خلخالی – الفضل ما شهدت به اعلاء ) ( خنده نمایندگان )

هچنین اظهار داشته که جبهه ملی نزدیکیش به چینی ها به واسطه ناچاری و بی کسی است . چون دیگر کسی را ندارد . و خط مشی مشخص و دقیقی هم ندارد . بالنتیجه به چینیها نزدیک میشود تا بتواند در کنفدراسیون اکثریت داشته باشد .

و این بخاطر مبارزه و خدمت به ملت ایران نیست .

نظریه منبع – از طرز بیان خسرو قشقائی حس میشد که اگر از طرف دولت قدمی برداشته شود و در مورد گذشته او عفو و چشم پوشی نمایند حاضر است دست از هرگونه فعالیت مضره برداشته و مانند برادران دیگرش به ایران برگردد ولی مسلم است که در وهله اول نمی خواهد خودش را شکست خورده وانمود کند . منظور شما آقای رشیدیان همین بود .

رشیدیان – بلی .

رئیس- آقای دکتر یزدی تمام شد .

دکتر یزدی – عرض کنم خدمتتان یک مقدار هم اسنادی هست در مورد وضعیت انتخابات در آنچا و حالا اگر این کافی است .

فواد کریمی – عکس های خسرو قشقائی را در کاباره های اروپا را نشان بدهید .

رئیس – آقای دکتر یزدی باز هم میخواهد ادامه بدهید .

دکتر یزدی – تعدادی عکس هم بما داده اند . این ها در کمیسیون تحقیق مطرح نشد که من در اینجا عنوان بکنم . آنچه را که من در اینجا مطرح کردم مطالبی بود که در کمیسیون تحقیق خوانده شده و روی آن بحث شد و نظر داده شده بود . و بر آن اساس تصمیم گرفته شده بود امروز هم چند تا عکس آوردند . د به من دادند این عکسهائی است . که هر کس میخواهد بیاید ببیند چون عکسهای جالبی که دال بر اسلامیت کسی باشد . نیست چند تا سوال هم شده است اجازه بدهید جواب بدهم .

رئیس – آقای دکتر شما وقتی بتز ادامه میدهید مسائل خیلی بیشتری هم در پیش هست و وقت هم نیست .

دکتر یزدی – بعضی از آقایان نمایندگان برای ما یادادشتی داده اند ،که چون خود آقای خسرو قشقائی در اینجا نیستند نامه ای را که در سه صفحه به کمیسیون تحقیق نوشته اند . آنرا هم من بخوانم خلاصه اش را عرض کردم اگر مایل باشید آنرا هم قرائت میکنم .

رئیس- توجه بفرمائید موضوعی الان در مجلس مطرح است . و آن رسیدگی به یک اعتبارنامه است ، و اگر نگویم بی سابقه ولی مسلما می توان گفت که کم سابقه است ، و نه در آئین نامه های گذشته چنین موردی موجود است و نه در این آئین نامه مختصری که ما داریم و تصور نمی کنم که آئی نامه ای که کمیسیون تدوین آئی نامه تهیه کرده است چنین موردی گنجانده شده باشد پرونده ای اینجا مطرح است بدون اینکه شخص مورد نظر خودش در اینجا باشد مطالب منطقی هم بر آن وارد است . و مخالفین زیادی هم هستند ولی دفاع در کار نیست این موضوع تازه ای است با این ترتیب الان سه نظریه را بشکل سه پیشنهاد برای آقایان مطرح می کنم .اول اینکه با این استماعی که ا گزارش مخبر کمیسیون کردید . با این تفصیل بلافاصله اعلام رای بشود مخصوصا چند پیشنهاد کفایت مذاکرات هم در همین زمینه رسیده است . ( یکی از نمایندگان – تذکر دارم )‌اجازه بدهید که مطلب را من خوب روشن کنم . بعد دوباره برمی گردم روی هر یک از اینها که علاقمند بودید و تصویب کردید بر طبق آن من عمل خواهم کرد . یک پیشنهاد این است . درست توجه بفرمائید که بعد از این اعلام رای بشود و همین کفایت بکند و دیگر کسی مخالف صحبت نکند یک پیشنهاد دیگر این است که چون مخالفین متعدد هستند آنها هم می خواهند صحبت بکنند و موضوع ادامه پیدا بکند بطریق اول هنوز از کسی من نشنیده ام که بخواهد بیاید بعنوان موافق صحبت کند چون طرف مورد اعتراض نیست که از خودش دفاع بکند و باید قاعده دفاع مورد اعتراض را هم بشنویم و طبق تمام موازین اخلاقی و شرعی و قانونی ( امین سازگارنژاد – در همین جا تذکر دارم چون در نامه اش نوشته در مجلس امنیت ندارم ) شما تامل کنید حرف من که تمام شد صحبت بفرمائید . خواهش می کنم حدود را رعایت کنید . پیشنهاد دیگر اینکه مخالفین هم صحبت خودشان را بکنند و بعد هم اگر موافقی باشد صحبت کند . یک پیشنهاد دو نظریه دیگر هم هست که چون این بی سابقه است . و در این قسمتی که در آئین نامه آمده باشد اگر دفاعی نباشد در این خصوص جنبه قانونی آنهم رعایت بشود روی این اصل مجلس در این مقام نیست که تصمیم قانونی بگیرد . و شورائی عمل بکند و تصمیم قانونی بر آن مترتب بشود تمام مذاکرات متوقف بشود تصمیم گیری و رای گیری بعد از اینکه مجلس در مرحله شورائی و قانونگذاری قرار گرفت آنوقت رای گیری بشود . . . (همهمه نمایندگان) حالا سه نظریه و پیشنهاد را به ترتیبی که خواندم متذکر شدم رای گیری می کنم پیشنهاد اول این است که بدون صحبت مخالف بلافاصله وارد رای گیری بشویم آقایانی که با این پیشنهاد موافق هستند قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) این پیشنهاد تصویب شد بلافاصله راجع به اعتبارنامه آقای خسرو قشقائی رای گیری خواهد شد آقایان گلدانهای رای را آماده کنند (همهمه نمایندگان)

قره باغ – آقای دکتر سحابی ایشان گفتند آئی نامه قانونی نیست اصل ۹۳ برای اعتبارنامه ها و شورای نگهبان تنها به نمایندگان حق می دهد که تصمیم بگیرند .

مهاجرانی – برادران و خواهران نماینده توجه بفرمائید یک تذکری لازم است در مورد نمایندگی آقای خسرو قشقائی چون من خودم نماینده شیراز هستم و کم و بیش وضعیت خسروخان را می دانم مطلبی را که برادران و خواهران می خواستند توضیح بدهند فکر می کنم همین باشد که مجلس عشایر را از خانها جدا می بیند و همانطور که آقای حجازی هم مطرح کردند عشایر هیچگونه ربطی به این خانها ندارد . وبرائت خودشان را مکررا گفته اند این خانهایی را که هم آمریکائی هستند و هم ساواکی هیچوقت پایگاه مردمی نخواهند داشت .

خلخالی – ما کار با عشایر نداریم . با آقای خسرو قشقائی کار داریم بحث خانها نیست فقط خسرو مطرح است من از جراید خواهش می کنم که مطالبی را مورد علاقه و احترام ملت هستند و در مراحل حساس بهترین خدمتی را به این ملت کرده اند .

رئیس- این موضوع را توجه کنید . که ورقه های رای بهم چسبیده نباشد تا اشکالی در مورد شمارش پیش نیاید . آقای غفاری مطلبی اگر دارید از همینجا بفرمائید .

هادی غفاری – چون آقای دکتر سحابی اجازه دادند بنده حرف می زنم یک سوال از وزارت کشور دارم که این چه وزارت کشوری بوده است که با وجود این همه اسناد حداقل اینقدر غیرت بخرج نداده است که یک صفحه اش را بخواند و ما را آنقدر معطل نکند لااقل این مقدار وزارت کشور هست می کرد و یک صفحه از این گزارشات را می گرفت من کاری ندارم چه کسانی بدون تحقیق آقای خسرو قشقائی را آزاد کرده اند . و چه کسانی از ایشان حمایت کردند من این سوال را دارم که وزارت کشور یا نباید مقام مسوول وظیفه بررسی سوابق کاندیداتورها را بعهده می گرفت یا اگر قرار بود بعهده بگیرد این بازی را با ملت در نمی آورد ( یکی از نمایندگان – تقلب شده )

شمس الدین حسینی – من عرض داشتم جناب آقای دکتر سحابی در این رابطه مطلبی را که دولت می داند . ولی باز هم باید آگاهتر باشد که آمریکا بهروسیله امکان داشته و از هر راه دیگری که ممکن بوده می خواسته ضربه به انقلاب ما بزند . و این خواست هنوز هم وجود دارد . بنابراین از طریق مجلس شورای اسلامی باید این مسائلی که امریکا با هر کسی و یا هر ناکسی که توانسته رابطه برقرار کند اعلام کند تا قشرهای ساده لوح مملکت ما که تصور می کنند که امریکا کنار نشسته یا نمی خواهد یا در صدد توطئه های جدید نیست اینها به عمق قضایا و فاجعه بیشتر پی ببرند . مطلب دیگری که در این رابطه باید مشخص بشود که بغیر از روحانیت مبارز و آگاه قشرهای دیگر بهروسیله ای که بوده به اصطلاح در این رابطه قرار داشته اند و تنها روحانیت بوده که دامنش را از این مسائل پاک نگه داشته است ( تکبیر )

( اخذ رای بعمل آمد و نتیجه آن بشرح زیر اعلام شد )

رئیس- توجه بفرمائید نتیجه آراء اخذ شده را اعلام می نمایم تعداد آرای اخذ شده ۲۰۶ ر ای مخالف ۱۸۹ موافق ۳رای ممتنع ۱۴ رای بنابراین اعتبار نامه آقای خسرو قشقائی رد شد ( تکبیر نمایندگان ) ( یکی از نمایندگان – سه مفسدین در همه جا هستند )

پایان جلسه[ویرایش]

رئیس- وعده کرده بودم ۴نفر از آقایان صحبت قبل از دستورشان به بعد از دستور موکول بشود . آقای دکتر چمران بعنوان دفاع چون اینطور نوشته اند حملاتی به ارتش شده است ایشان برای دفاع در این گونه موارد مقدم هستند ولی اگر جلسه ادامه پیدا کند از وقت نماز می گذرد آیا موافقید که این بماند برای فردا یا ادامه بدهم ( عده ای از نمایندگان – باشد برای جلسه فردا )

انصاری – دستور امام در مورد نماز اول وقت ههمانطور بازار هم هم تعطیل می کند سزاوار نیست که مجلس شورای اسلامی نماز را اول وقت بجا نیاورد .

رئیس- جلسه ختم میشود و جلسه آینده به فردا ساعت ۹موکول میشود .

( ساعت سیزده جلسه پایان یافت )

رئیس سنی مجلس شورای ملی جمهور یاسلامی ایران – دکتر یدالله سحابی [۱]

منبع[ویرایش]

جستارهای وابسته[ویرایش]