مجوز مستندات آزاد گنو

از ویکی‌نبشته
برای مشاهده متن مجوز به ویکی‌پدیا:مجوز مستندات آزاد گنو مراجعه نمایید.
لوگوی گنو

مجوز مستندات آزاد گنو (به انگلیسی: GNU Free Document License به اختصار GFDL) نوعی اجازه‌نامهٔ کپی‌لفت برای محتویات آزاد است که بنیاد نرم‌افزارهای آزاد (FSF) آن را برای پروژه‌های گنو طراحی کرده‌است. این اجازه‌نامه در واقع معادلی برای گنو جی‌پی‌ال است که همان حقوق تکثیر، پخش و تغییر اثر را به کاربران می‌دهد. تمام نسخه‌های تکثیر شده و مشتقات آنها باید تحت همان اجازه‌نامه موجود باشند. امکان استفادهٔ تجاری از نسخه‌های تکثیر شده وجود دارد، اما اگر در تعداد بالا تکثیر شود (بیشتر از ۱۰۰) آنگاه سند و یا مبدأ کد اصلی باید در دسترس دریافت کنندهٔ اثر قرار گیرد.


این اجازه‌نامه برای راهنماها و دستورالعمل‌ها، کتاب‌ها و مراجع و مطالب آموزشی که معمولاً با نرم‌افزارهای جی‌پی‌ال همراه می‌شوند، طراحی شد. با این وجود امکان استفاده از آن در هر نوع اثر متنی، بدون در نظر گرفتن موضوع آن، وجود دارد. دانشنامهٔ همه‌منظورهٔ ویکی‌پدیا بزرگ‌ترین پروژه‌ای است که از این اجازه‌نامه استفاده می‌کند.

بخش‌های جانبی[ویرایش]

این اجازه‌نامه به طور واضح هر گونه سند را از «بخش‌های جانبی»، که امکان یکپارچه‌سازی آن با سند وجود ندارد و به شکل ضمیمه و جلد همراه آن می‌آید، جدا می‌سازد. بخش‌های جانبی می‌تواند شامل اطلاعاتی در مورد ارتباط پدیدآورنده و یا منتشرکنندهٔ با موضوع باشد، ولی نمی‌تواند در برگیرندهٔ بخشی از خود موضوع باشد. با وجود این که سند به طور کامل قابل ویرایش است و لازم است با اجازه‌نامه‌ای منطبق با جی‌پی‌ال منتشر شود، محدودیت‌هایی در بعضی بخش‌های جانبی تعریف شده‌است که یادکرد مناسب پدیدآورندگان قبلی را تضمین می‌کند.

به‌ویژه باید از پدیدآورندگان نسخه‌های اولیه قدردانی شود و «بخش‌های جانبی»ای که پدیدآورندهٔ اصلی مشخص کرده‌است، قابل تغییر نیست. اگر مطالب تغییر یابد، عنوان آن نیز باید تغییر پیدا کند (مگر اینکه پدیدآورندهٔ اصلی اجازهٔ نگاه داشتن عنوان را بدهد).

تاریخچه[ویرایش]

اف‌دی‌ال برای دریافت نظرات و عکس‌العمل‌ها در سال ۱۹۹۹ منتشر شد. بعد از چند تجدید نسخه، نسخهٔ ۱٫۱ آن در مارس ۲۰۰۰ و نسخهٔ ۱٫۲ آن در نوامبر ۲۰۰۲ و سرانجام نسخهٔ ۱٫۳ در نوامبر سال ۲۰۰۸ منتشر شد.

اجازه‌نامه‌های دیگر محتویات آزاد[ویرایش]

منبع[ویرایش]

پیوند به بیرون[ویرایش]