برگه:VazMelatVaDolatSasanian.pdf/۱۷

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.

§ ۷. این بود اصول حکومت ملوک‌الطّوائف در ایران. با وجود ابن باز رسم ملوک‌الطوائف در زمان هخامنشیان وسعتی نداشت: خداوندگاران رعایای خویش را برای جنگ بزیر سلاح نمیکشیدند چه ایران دران زمان یک سپاه مملکتی حقیقی داشت، بعلاوه یکخدائی یعنی وحدت سلطنت در تمامی مدّت آن عصر محفوظ بود و سبب آن این بود که ادارهٔ مملکت بنوعی تمرکز یافته بود و شهربانانی بنام شاهنشاه و از طرف او بر ولایات فرمانروائی داشتند و اسلوب تفتیشی نیز مجری بود که شاهنشاه بدان وسیله میتوانست از اطاعت کامل شهربانان اطمینان یابد.

§ ۸. اسکندر و سلوکیان که بمنزلهٔ ورّاث سیاسی هخامنشیان بودند تأسیسات دارای اوّل را با همهٔ متعلّقات ضروری آن باقی گذاشتند.

§ ۹. زمانی که اشکانیان با همراهی جمعی از رؤسای پهلوی و شاید داهی (یعنی از سکاها) و با سربازگیری و حشرکشی ایران را فتح کردند و یک دولت جدید ایرانی پدید آوردند نیز باز تقالید و سنن زمان هخامنشیان متروک نشد. مع‌ذلک دولت پهلویان (اشکانیان) علامت و امتیاز خاصّی داشت و آن اینکه سیادت و تفوّق بدست اشکانیان از مغرب بنواحی شمال که خصایص ایرانی را با خلوص بیشتری حفظ کرده‌اند انتقال یافته است و بنابرین مملکت پهلو با وجود رنگ و صورت یونانیش فی‌نفس‌الامر بیشتر ایرانیست تا مملکت هخامنشی. قریب مدّت دو قرن شاهان اشکانی پیش از آنکه تکامل و ارتقاء تاریخی ایشان را مجبور بانتقال بطیسفون (تیسپون در پهلوی) در سواحل دجله نماید[۱] در کومش (بیونانی هکاتم‌پیلس یعنی شهر صددروازه) اقامت داشتند.

§ ۱۰. این تسلط و روی کار آمدن ایرانیان شمالی باعث قوّت گرفتن آیین ایلی قدیم گردید . مفهوم نسل و تتابع نسب اجتماع مدّت چند قرنی محفوظ ماند و حتّی پس از انقراض شاهنشاهی ساسانیان نیز در میان جماعت زرتشتیان باقی بود. در کتاب

  1. وقتیکه طیسفون اقامتگاه اصلی اشکانیان شد هنگمتانه عموماً مضیف ایشان بود همچنانکه بیلاق هخامنشیان نیز بود.