برگه:TarikheMoaserV1.pdf/۲۳۷

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
۲۰۵

درگذشت و پیش از برادرش بفرانسه برگشت و مؤلف کتابیست باین عنوان: «شرح سفری بترکیهٔ آسیا و ایران که در ۱۸۰۷ و ۱۸۰۸ کرده شده - چاپ مارسی ۱۸۰۸[۱]».

دیگر از اعضای سفار اوژان باتیست لوی ژاک روسو[۲] بود که در ۱۷۸۰ ولادت یافت و در ۱۸۳۱ در طرابلس غرب درگذشت. پدرش که در ۱۷۳۸ ولادت یافته و در ۱۸۰۸ درگذشته بود از جانب فرانسه مأموریت های مهم در ایران و ترکیه داشته است. وی خود سرکنسول فرانسه در طهران در ۱۸۰۶ و سپس سرکنسول حلب و بغداد و طرابلس غرب شده و آثار فراوان دربارهٔ تاریخ و جغرافیا و زبانهای شرقی انتشار داده است.

دیگر از همراهان او لاژار[۳] باستان شتاس معروف بود که در ۳۰ مارس ۱۷۸۳ ولادت یافته و در ماه سپتامبر ۱۸۵۸ در تور[۴] درگذشته است. در ۱۸۳۳ عضو فرهنگستان تاریخ و ادبیات شد و نخستین کسیست که بوسیلهٔ انکشافات خود در باستان شناسی و زبان شناسی روابط قدیم میان تمدن یونان و تمدن شرق را معلوم کرده است.

دیگری از اعضای این هیئت ستوان مهندس و جغرافیادان کامیل ترزل[۵] بود که در ۵ ژانویه ۱۷۸۰ در پاریس ولادت یافت و در ۱۱ آوریل ۱۸۶۰ در همان شهر درگذشت. در ۱۸۰۷ آجودان ژنرال گاردان، در ۱۸۰۹ آجودان ژنرال گیومینو[۶] شد و بعدها در محاصرهٔ شهر مایانس[۷] در آلمان در ۱۸۱۴ دلاوری بسیار نشان داد، در حکومت رستوراسیون[۸] در زرادخانه فرانسه خدمات عمده کرد، در ۱۸۲۹ سرتیپ سوم و در ۱۸۳۵ سرتیپ دوم شد و در تسخیر الجزایر مقام مهمی بدست آورد و در ۱۸۴۶ عضو مجلس اعیان و در ۱۸۴۷ وزیر جنگ شد.

دیگر سروان مهندس لامی[۹] بودکه بعدها بدرجه سرتیپی رسید و آجودان لوی فیلیپ[۱۰] پادشاه فرانسه شد و از ناحیهٔ دور دونی[۱۱] بوکالت انتخاب شد.

دیگر از مردان نامور این هیئت سروان توپخانه شارل نیکلا بارون فابویه[۱۲] بود که در پونتاموسون[۱۳] در ۱۷۸۲ ولادت یافت و در ۱۸۵۵ درگذشت و برتبهٔ سرتیپی رسید و در جنگ استقلال یونان مقام مهمی بهم زد.


  1. Journal d' un voyage dans la Turquie d' Asie et la Perse fait en 1807 et 1808
  2. Jean-Baptiste-Louis-Jacques Rousseau
  3. Lajard
  4. Tours
  5. Camille Trézel
  6. Guillominot
  7. Mayence
  8. Restauration
  9. Lamy
  10. Louis-Philippe
  11. Dordogne
  12. Charles-Nicolas Baron Fabvier
  13. Pont-à-Mousson