برگه:TarikheMoaserV1.pdf/۱۳۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
۱۱۱

برای استیصال روسیه و انگلستان معتقد بوده بهمان اندازه هم شخص فتحعلی‌شاه باتحاد با فرانسه عقیده داشته است. ژوبر حامل پیشنهادهایی هم از جانب فتحعلی شاه بوده اما همان جونز کنسول انگلستان در بغداد که درین کارها دست داشته و نه تنها در سفری که رومیو بایران می‌آمده نوکر محرم و امینی را که داشته است در بغداد از میان برده بلکه باقرب احتمالها باعث گرفتاری ژوبر در بایزید نیز شده این بار هم توانسته است پیشنهادهای فتحعلی‌شاه را که با ژوبر بوده است برباید و بلندن بفرستد.

در مدتی که در میان مأموریت ژوبر و گاردان فاصله شده باز ناپلئون پی در پی چهار نمایندهٔ دیگر با نامهایی بایران فرستاده است. نخست ژوانن[۱] نام که چندی بعد در جزو اعضای سفار ژنرال گاردان بسمت ترجمان اول معرفی شده و ازین قرار وی پیش ازگاردان به تهران آمده و در اینجا مانده و زمانی که گاردان بطهران رسیده او را بعضویت سفار خود معرفی کرده است. پس ازو لابلانش[۲] نام مامور تهران شده است و پس ازو بونتان[۳] سروان مهندس را با نامهایی بایران فرستاده و خواستار شده است که دولت ایران بمواعید خود زودتر وفا کند. سروان بونتان بفرمان ناپلئون پس از چندی توقف در طهران باردوی عباس میرزا نایب السلطنه رفته که در آن موقع مشغول جنگ با روسها بود و وی نیز تا آمدن ژنرال گاردان درایران ماند و گاردان او را جزو افسران هیئت نظامی خود معرفی کرد.

لابلانش خواهرزادهٔ وزیر امور خارجه فرانسه بود. و تا ۱۵ اکتبر ۱۸۰۷ (۱۲ شعبان ۱۲۲۲) در طهران ماند و چون درین تاریخ رومان[۴] نام بتهران رسید جای او را گرفت و وی در طهران بود تا گاردان وارد طهران شد.

پیش از آنکه گاردان بطهران برسد دربار لندن گویا از عهد نامهٔ فین کنشتاین بو برده و از عواقب آن هراسان شده زیرا که چهار ماه و یک روز کم پیش از امضای آن عهد نامه و پیش از آن‌که رومان با نامهٔ ناپلئون بتهران برسد این خبر پیچید که در ۵ ژانویه ۱۸۰۷ (۲۵ شوال ۱۲۲۱) دولت ایران وارد اتحادی بزیان فرانسه میشود. اما در ۱۳ فوریه (۳ ذی‌الحجه) خبر جنگ معروف اینا[۵] و فتح بسیار مهمی که ناپلئون در جنگ با پروسیها در چند ماه پیش کرده بود رسید و دو باره اتحاد با انگلستان نقش بر آب شد.

سه روز پس از وصول این خبر یعنی در ۶ ذی‌الحجه و ۱۶ فوریهٔ همان سال ایستیفانف[۶] سفیر فوق العاده‌ای از روسیه وارد طهران شد که حامل پیشنهادهایی برای صلح بود و پیدا بود که خبر اتحاد با ناپلئون بدربار روسیه هم رسیده و آنها را هم نگران کرده است.


  1. Jouannin
  2. Lablanche
  3. Bontemps
  4. Rouman
  5. Iena
  6. Istifanof