برگه:TarikheMoaserV1.pdf/۱۲۸

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
۱۰۴

اگر از همین امروز در اندیشهٔ دفع این خطر نباشد و بزبان انگلستان از همهٔ عملیات فرانسه در برابر آن پشتیبانی نکند در معرض این خطر خواهد بود که روزی مانند شمال هندوستان یکی از ایالات انگلستان شود.

فرانسه ایران را از دو نظر جالب میداند: بعنوان دشمن طبیعی روسیه و بعنوان وسیلهٔ عبور برای لشکرکشی بهندوستان.

بواسطهٔ همین دو منظورست که عده‌ای کثیر صاحبمنصبان مهندسی و توپخانه وابسته بسفارت ژنرال گاردان شده‌اند. باید آنها را گماشت که نیروهای نظامی ایرانرا نسبت بروسیه وحشت‌انگیزتر کنند و جستجوها و استخبارهایی بکنند و گزارشهایی ترتیب دهند که معلوم کنند موانعی که لشکرکشی در عبور از آنجا بدان برمیخورد کدامست و برای رفتن بهندوستان چه از راه حلب و چه از راه یکی از بندرهای خلیج فارس کدام راه را باید پیش بگیرد. فرض کنیم در شق اول سپاهیان فرانسه با رضایت بابعالی در اسکندرون پیاده شوند؛ در شق دوم از دماغهٔ نیک عبور کنند و در مدخل خلیج فارس از کشتی پیاده شوند. در شق اول و شق دوم باید اطلاع داد از محل فرود آمدن تا هندوستان راه کدام است و اشکالات آن چیست، آیا سپاهیان وسایل نقلیهٔ کافی خواهند یافت، آیا راهها اجازه خواهد داد که توپخانه را با خود ببرند، و درصورتیکه موانعی باشد چه وسایلی خواهند داشت که از آن حذر کنند یا بر آنها غالب شوند و آیا بحد وفور آذوقه و مخصوصاً آب خواهند یافت؟

در شق دوم بندرهایی که مناسب برای پیاده کردن باشد کدامست، بندرهایی که کشتی‌های دارای سه عرشه و کشتیهای هشتاد توپ و کشتی‌های هفتاد و چهار توب بتوانند در آن وارد شوند کدامست؛ بندرهایی که بتوان در آنها آتشبارهایی جا داد کدامست تا اینکه کشتی‌ها در برابر حملات ناوگان دشمن در پناه باشند؟ کدامست بندرهایی که ناوگان بتواند در آنجا پول بدهد و آب و خوراک بدست بیاورد؟

اگر آقای ژنرال گاردان تنها بود نمیتوانست بهیچ یک ازین پرسشها پاسخ بدهد، زیراکه ما در اروپای خود و حتی در مرکز آلمان میبینیم اطلاعاتی که مردم کشور می‌دهند همیشه نادرست و نامفهومست. اما ژنرال گاردان مهندسین نظامی و دریا داری و افسران توپخانه در زیر فرمان خواهد داشت که راهها را خواهند پیمود، محل را معاینه خواهند کرد، بندرهای امپراطوری ایران را نه تنها در خلیج فارس بلکه در دریای خزر خواهند دید، نقشهایی خواهند کشید و برای او وسیله فراهم خواهند ساخت که پس از چهار ماه توقف در ایران گزارشهای مفصل و شایان اعتماد در بارهٔ موضوعهای مختلف این استخبارها بفرستد. همیشه مراقب خواهد بود که هرچه میفرستد دو نسخه باشد، تا اینکه