برگه:TarikhMashrouteh2.pdf/۳۰۰

از ویکی‌نبشته
این برگ هم‌سنجی شده‌است.

میخواست، از کار کناره گرفت و چگونگی را بشاه آگاهی داد، و خواهیم دید که فردای آنروز چه غوغایی برخاست.

این نمونه‌ای از رفتار ناصرالملک میباشد. اینمرد همین اندازه میخواست که با آزادیخواهان دشمنی ننماید و آنانرا نرنجاند و بیش از این همراهی نشان نمیداد. مردیکه در انگلستان درس خوانده و معنی راست مشروطه و سودهای آنرا میدانست، جدایی میانه آن با خودکامگی نمی گزاشت، و کمترین دلبستگی به مشروطه ننموده کمترین زیان را در راه آن بخود هموار نمی گردانید. با این حال مردم ارجی باو و مانندگانش میگزاردند و آنانرا دلسوز کشور و توده میشماردند.

تاختن بمجلس و آغاز آشوب چنانکه گفتیم بدخواهان بسیج افزار میکردند، و چون پایان یافت روز یکشنبه بیست و سوم آذرماه (۹ ذی القعده) بکار برخاستند. امروز آفتاب تازه برآمده بود که دسته‌ای از اوباشان سنگلج به پیشروی مقتدر نظام، و گروهی از بیسر و سامانان چاله میدان بسردستگی صنیع حضرت، هر کدام از کوی خود راه افتاده رو بسوی مسجد سپهسالار روانه شدند، و چون از خیابانها گذشته بآنجا رسیدند دو دسته بهم پیوسته یکی گردیدند.

چنانکه گفته‌ایم در این روزها مدرسه سپهسالار جایگاه انجمنها میبود که روزها در آن گرد میآمدند. امروز نیز انبوهی از باشندگان آنها در مدرسه میبودند، و چون این دو دسته درآمدند دانستند که از سوی بدخواهان فرستاده شده‌اند، لیکن پروا ننمودند. اما اینان چون زمانی بودند و بیاسودند، ناگهان بهیاهو برخاستند و بمجلس و مشروطه دشنامها سرودند، و با این هایهوی و عربده از مدرسه بیرون آمده رو بسوی مجلس نهادند. مجلسیان در برویشان بستند، و اینان رسیده چند گلوله بدر زدند، سپس بسنک باران پرداختند. ولی چون یکی دو تن از مجاهدان با تفنک بالای مناره‌ها رفته شلیک آغاز کردند ایستادگی

۲۹۹