برگه:TarikhKholafaFatemi.pdf/۱۸

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.

۶
تاریخ خلفای فاطمی
 

کتاب داشت و تنها ۲۵۰۰ (دو هزار و پانصد جلد) قرآن مجید در آن کتابخانه بود، که همه آنها را با آب طلا نگاشته بودند . دارالحکمه یکی دیگر از مؤسسات علمی خلفای فاطمی است، که در آن همه نوع علوم مجاناً تدریس میشد و حتی بدانشجویان کتاب و کاغذ و قلم مجانی میداد.

وزیران و ملازمان خلفای فاطمی، غالباً از میان بزرگترین فضلای معاصر انتخاب میشدند و علاوه بر انجام امور اداری و سیاسی مرتب به تدریس و تعلیم اشتغال داشتند. از آنجمله یعقوب بن کلس وزیر العزیز که بنا بروایت جرجی زیدان صدها نفر هر روز در محضر درس او حاضر میشدند.

خلفای فاطمی از خود تألیفات و تضیفاتی داشتند و قسمت عمده از اوقات خود را بمطالعه و تألیف میگذرانیدند کتاب «الاعتماد فی الرد علی اهل العناد» یکی از تألیفات گرانبها و سودمند است که العاضدلدین‌الله خلیفه فاطمی آنرا تألیف نموده است.

فلسفه و ریاضیات و هیئت از علومی بوده که خلفای فاطمی در ترویج آن سعی وافر مبذول میداشتند. چنانکه در خزانةالکتب و دارالحکمه مقدار زیادی آلات و ادوات علمی و هندسی جمع‌آوری شده بود. سیدنا المؤید فی‌الدین هبةالله شیرازی از رجال دانشمندی است که از شیراز بقاهره رفته و در آنجا با مساعدت المستنصر بالله خلیفه فاطمی در ترویج علم و ادب و نیک‌نامی همه نوع توفیق یافته است.

خلفای فاطمی علاوه بر علوم فقه و لغت و نحو بتألیف کتب تاریخی و سیره رجال توجه خاص داشتند، قاضی العنمان احمد بن عبدالله زغانی، سیدنا هبةالله شیرازی و ده‌ها رجال دانشمند نامی دیگر آندوره از اشخاصی هستند که بهترین و معتبرترین کتب تاریخی و سیره را تألیف نمودند. یقسمیکه کتب آنان تا امروز مستند مورخین بزرک شرق وغرب میباشد.

علم نجوم و ریاضیات خلفای فاطمی نسبت بعلم نجوم و ریاضیات نیز علاقمند بودند و در زمان الحاکم بامرالله رصدخانه مهمی در کوه المقطم مجاور قاهره دایر شد و دانشمندانی مانند حمیدالدین کرمانی و ابویعقوب سجستانی