برگه:SeyrHekmatDarOrupa.pdf/۶۲

از ویکی‌نبشته
پرش به ناوبری پرش به جستجو
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.

فصل سوم

متأخرین از حکمای قدیم

ذکر همهٔ حکما یا مذاهب فلسفی که درمائهٔ چهارم پیش از میلاد و بعدها در یونان ظهور نموده، از گنجایش این کتاب بیرون و هم بی‌ضرورت است. شاگردان و پیروان سقراط و افلاطون و ارسطو بسیار بوده اما چندان چیزی بر تحقیقات آنها نیفزوده‌اند، بنابراین در اینجا به بیان اجمالی از احوال و مذاهب دانشمندانی که از حکمای معتبر و استاد شمرده میشوند و آراء ایشان در افکار و عقاید مردم تأثیر داشته است اکتفا میکنیم.

ابیقور[۱]

«ابیقور» در ۳۴۱ پیش از میلاد متولد شده، نزدیک هفتاد سال زیست کرد (معاصر خلفای اسکندر مقدونی) خانواده‌اش فقیر و پدرش مکتبی بوده است، مادرش بخانه‌های مردم میرفت و عملیاتی از قبیل جن‌گیری و طلسم‌سازی میکرد، و او در کودکی با مادر در آن عملیات همراه بود، و از این رو به موهومات و عقاید سخیف عامه برخورد و بر آن شد که مایهٔ بزرگ تلخی روزگار مردم ترس و تشویشی است که از ارباب انواع و موجودات موهوم و هول مرگ و عقبات آن دارند، پس، حکمت او بیشتر متوجه رفع این علتها گردیده و در زایل ساختن خرافات از اذهان پیروان خود کوشیده است.

فلسفهٔ ابیقور تقریباً یکسره از «ذیمقراطیس» گرفته شده است یعنی، علم را نتیجهٔ حس میداند عالم را کلاً جسمانی و مرکب از ذرات لایتجزی می‌انگارد که از شماره بیرونند، و ابدی و قدیم و متحرک دائم میباشند.


  1. Epicure
–۵۳–