دیگر صورت عملی و ارتباطی نداشت.
س- ولی یک مسئلهای بود که همیشه علیه آقای اللهیار صالح عنوان میکردند که ایشان به سلامتی پیشهوری جام بلند کرده و مشروب خورده است.
ج- بله. عرض کنم در آب شبها که مهمانیها و پذیرائیهائی بود، اجتماعی میشد، ولی حقیقت امر این است که اللهیار صالح اصلاً مشروبخور نبود و هیچوقت لب به مشروب نمیزد. اللهیار صالح هم در همین زمینه و به منظور تحبیب آنها صحبت کرد. به منظور اینکه فرقه آذربایجان خواستههایش را و مطالبی را که در نظر دارد بر تمام ایران عمومیت بدهد و آزادی و دموکراسی برای همهی ایران بخواهند، ولی اینکه مشروبی به سلامتی ایشان نوشیده باشد، به کلی غیرحقیقی و نادرست است.
س- یک موضوع دیگری را که من میخواستم از حضور شما سؤال کنم مربوط به همان زمان نخستوزیری قومالسلطنه و آن جنبش فارس و همچنین جنبش قاضی محمد و آن به اصطلاح ناراحتیهائی که در عشایر و ایلات ایران به وجود آمده بود، میشود. من میخواستم ببینم که شما از این حوادث چه خاطراتی دارید و همچنین از شما سؤال بکنم که آیا ایل سنجابی هم در این جریانات شرکت داشته یا نه؟
ج- بله. در آن زمان که در کردستان و در آذربایجان این نغمهها به نام خودمختاریطلبی بلند شد، برای نشان دادن واکنشی علیه آنها چه از ناحیه مقامات خارجی، چه از ناحیه مقامات داخلی مملکت و شاید غیرمستقیم خود قومالسلطنه ولی علیالتحقیق به وسیله عوامل ارتشی ایران و با موافقت شاه اشاراتی به این عشایر جنوب قشقاییها، بویراحمدیها و غیره شد که آنها هم تظاهراتی راه بیندازند و جمعیتی تشکیل بدهند و تقاضاهایی بکنند یک نوع تهدیدی علیه این نهضت ساخته و پرداختهی روسها باشد، ولی این عمل یک اساس قوی و محکم و حسابی نداشت، فقط قشقائیها بودند که در آن باره تظاهراتی کردند و جنبش و حرکتی نمایش دادند ولی ایل سنجابی در این عمل شرکت نکرد و حتی عشایر غرب هم در آن شرکتی نداشتند.
س- خیلی ممنونم. پس حالا برمیگردیم به همان دنباله مطالب گذشته که شما راجع