برگه:شرح حال رجال ایران در قرن ۱۲ و۱۳ و ۱۴ هجری، جلد ۱.pdf/۱۱۸

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
رجال ایران
۱۱۵

کردستان گردید نامبرده دارای نطق و بیان و تلفیق عبارات بود و در مواقعیکه عضویت کابینه‌ها را داشت در مجلس شورای ملی از طرف وزرای همقطار خود مدافع بود و در اواخر از درباریان سلطان احمدشاه قاجار محسوب میشد و مدتی هم سناتور بود و در تهران پس از یک ناخوشی ممتد در گذشت.

اسدالله امیر اسدالله‌خان عرب خزیمه (راجع به اعراب خزیمه و خانواده علم به کلمه اسمعیل خزیمه رجوع شود) فرزند امیر علم خان دوم است در سال ۱۲۴۷ هـ.ق. که عباس میرزا نایب‌السلطنه بخراسان آمده بود عبدالرضاخان یزدی در همین سال از بافق فرار کرده بحدود قاین و طبس آمد و بامیر اسدالله خان که حاکم قاین تون و طبس بود پناه آورد. امیر اسدالله‌خان از او در نزد نایب‌السلطنه شفاعت کرد و مورد بخشایش وی واقع گردید در سال ۱۲۴۹ هـ.ق. که محمدمیرزا (محمد شاه قاجار) از طرف عباس میرزا نایب‌السلطنه پدر خود برای تسخیر هرات عزیمت نمود. امیر اسدالله‌خان با افراد و سواران ابوابجمعی خود در عرض راه هرات باردوی شاهزاده پیوست. در سال ۱۲۵۳ و ۱۲۵۴ هـ.ق. با اردوی محمدشاه در اطراف هرات بود و بواسطه مخالفت سخت و ضدیت شدید انگلستان با اقدام دولت ایران برای اشغال هرات محمدشاه بس از اینکه ۱۶ ماه سفرش طول کشید از هرات بتهران بازگشت و امیر اسدالله خان نیز مانند سایر امراء و خوانین با سواران ابوابجمعی خود بمقر حکمرانی خویش مراجعت نمود. در سال ۱۲۶۳ و ۱۲۶۴ هـ.ق. که محمدحسنخان سالار پسر الله‌یارخان آصف‌الدوله قاجار بر مشهد استیلا یافت خواست که بر نواحی دیگر خراسان نیز تسلط یابد از این جهت برادر کهتر خود محمدعلیخان را با لشکریانی چند بقاین فرستاد امیر اسدالله خان چون تاب مقاومت سپاهیان سالار را نداشت بهرات فرار کرد لکن پسرش امیر علمخان (امیر علم خان سوم حشمت الملک) گرفتار شد و او را به مشهد فرستاده در آنجا زندانی گردید نامبرده پس از چندی از زندان فرار کرده بهرات رفت و به پدر خود پیوست و پس از تصفیه امور خراسان و اعدام سالار و بستگانش در سال ۱۲۶۶ هـ.ق. پدر و پسر از هرات بازگشته و بحکمرانی خود ادامه دادند.

اسدالله اسدالله قدیمی نوائی مشارالسلطنه پسر میرزا هدایت‌الله پسر حاج میرزا رضاقلی منشی‌الممالک از کارمندان قدیمی وزارت خارجه بود و بعد در هیئتهای دولت دوره مشروطیت وارد شده دو بار وزیر دارائی، دو بار وزیر پست و تلگراف، دو بار وزیر دادگستری و سه بار وزیر خارجه شد و در آذر سال ۱۳۱۴ خورشیدی برابر با رمضان ۱۳۵۴ هـ.ق. در گذشت.

اسدالله حاج سید اسدالله مشهورترین پسران حجت‌الاسلام حاج سید محمدباقر شفتی (متوفی ۱۲۵۸ هـ.ق.) است میرزا زین‌العابدین پسر دیگر حاج سیدمحمد باقر شفتی نیز در اصفهان عنوانی داشته اما از حیث سلامت نفس و داشتن معلومات مانند حاج سیداسدالله است. هنگام درگذشت پدر خود در بین‌النهرین (عراق) بود از آنجا به اصفهان آمده مقام پدر را اشغال نمود و بر مسند پیشوائی نشست نامبرده از شاگردان شیخ محمد حسن سدهی اصفهانی صاحب جواهرالکلام