برگه:شرح حال رجال ایران در قرن ۱۲ و۱۳ و ۱۴ هجری، جلد ۱.pdf/۱۱۴

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
رجال ایران
۱۱۱

وزیر مختار ایران در واشنگتن بود سپس تغییر مأموریت پیدا کرده و در سال ۱۳۲۴ هـ. ق. وزیر مختار ایران در اتریش شد و لقب پرنسی نیز بر لقب او افزوده گردید[۱].

اسحق اسحق میرزا پسر حیدر میرزا پسر شاه اسمعیل سوم و این شاه اسمعیل همان کسی است که علی‌مردان خان بختیاریمحمد حسنخان قاجار و کریم خان زند مدتها او را آلت دست خود قرار داده و بنام وی کشورستانی میکردند نام اصلی شاه اسمعیل سوم میرزا ابوتراب پسر سیدمرتضی صدرالممالک و دخترزاده شاه سلطانحسین صفوی بوده و نام شاه اسمعیل را رفقای سه‌گانه[۲] برای او گذاشتند و میرزا مرتضی صدر الممالک پدر وی از احفاد خلیفه سلطان مازندرانی داماد شاه عباس دوم بوده است. پس از اینکه کریم‌خان بر تمام رقبای خود غلبه کرد و فائق شد شاه اسمعیل را به آباده فرستاد و در آنجا خانه و اثاثه‌ای برای او ترتیب داد و ضمناً حقوقی که امورش بگذرد برای او تعیین نمود تا اینکه در آنجا درگذشت و اولادش گاهی در آباده و گاهی در اصفهان میزیستند و آنان تا زمان آغامحمدخان زنده و اوقات خود را در حال انزوا میگذراندند و دست از پا خطا نمیکردند اما پس از کشته شدنش (۲۱ ذیحجه ۱۲۱۱ ق.) اسحق میرزا نوه شاه اسمعیل بمیان ایل بختیاری رفت و خوانین بختیاری او را دست‌آویز خود قرار داده بنام او مشغول بغارت و راهزنی شدند و پس از اینکه فتحعلیشاه آنان را مطیع خود نمود اسحق میرزا از محال بختیاری فرار کرده و بعداً داخل طائفه ممسنی شد و آنها هم بنوبه خود او را آلت دست خویش قرار دادند و سرانجام محمدعلیخان قاجار قویونلو[۳] پس از مطیع کردن طائفه مزبور اسحق میرزا را نیز دستگیر نمود و مقیداً بتهران فرستاد. فتحعلی شاه از نظر سیادت نه او را کور کرد و نه کشت لکن او را بدماوند فرستاده در آنجا زندانی نمود و پس از دو سال زندانی بودن بوساطت اشرف‌خان دماوندی که او هم از سادات و از سرکردگان سپاه فتحعلی بود مورد عفو و بخشودگی واقع شد و با تعیین وظیفه سالیانه که امور معاش او بگذرد به اصفهان رفته مادام‌العمر در آنجا اقامت نمود.

اسدالله اسدالله‌خان ابوالفتح‌زاده فرزند ابوالفتح‌خان میرپنج که اصلاً از مهاجرین و از طائفه شریر لوی قفقاز بوده که پس از جنگ روس و


  1. گیوم اول امپراطور آلمان در مقابل خدمات شایان و بسیار برجسته بیزمارک صدر اعظم آهنین خود باو لقب پرنسی داد و مأمورین استفاده‌جوی ایران که این موضوع را شنیدند به وسیله دادن رشوه و وسائل دیگر از شاه برای خود با اینکه ملقب هم بودند لقب پرنسی را گرفته بر القاب خود اضافه نمودند از آن جمله ملکم‌خان ناظم الدولهارفع‌الدوله – مفخم‌الدوله – علاءالسلطنه و غیره میباشند و بخیال خود پس از گرفتن لقب پرنسی آنان نیز حتماً بیزمارک خواهند شد و شهرت او را در دنیا پیدا خواهند کرد غافل از اینکه:
      میان ماه من تا ماه گردون تفاوت از زمین تا آسمان است  
  2. علی‌مردان خان بختیاری، ابوالفتح‌خان بختیاری و کریم‌خان زند
  3. محمدعلی‌خان قاجار قویونلو مشهور به خالو قریب یکسال و نیم (از سال ۱۲۱۳ تا ۱۲۱۴ ق.) والی فارس بود .